Zobacz pełną wersję : Focus MK4 NOWY (ceny , rabaty, czas oczekiwania)
r2d2_dawid 10-11-2020, 19:47 Cześć.
Chcę zamówić Focus'a w wersji ST Line , 2.0 Eco Blue A8
Moja konfiguracja to 128 200zł.
Chciałem zapytać Was na jaki rabat można teraz liczyć ?
Zapytałem jednego dealera , jak narazie dostałem 11 000zł. W czwartek zadzwonię jeszcze do 2innych, ale chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach na ten temat ?
Na otomoto widzę oferty z rabatami po ponad 19 000zł.
Jak długo się teraz czeka na auto (zapomniałem zapytać :oops:)?
Osoba prywatna, bez grupy zawodowej itd.
Dzięki :D
piotrek305 10-11-2020, 20:29 mi sie jeszcze ACTIVE podoba..
A powiedz mi.. po lifcie już dali zegary wirtualne.. zamawiasz ? dla mnie mega wada focusa że nawet po lifcie nie ma nawiewów na tył.. porażka..
Co jeszcze brałeś pod uwagę z konkurencji ? Nowa Octavia ?
r2d2_dawid 10-11-2020, 20:47 Szczerze to nie wiem jak jest z tymi zegarami ale nie ma w opcjach wiec już chyba jest. Jeździłem dziś Vignale , tam zegary były klasyczne (nie wiem jaki to był rocznik).
Ja będę jeździł we dwójkę , na to co jest z tyłu nie patrzę ale trochę głupio bez tych nawiewów ...
Skody nie chcę , miałem i średnio jestem zadowolony. Ogólnie VW odpada.
Ceed ? Wolę Focus'a no i bedę próboał trafić w cenę 110 -115 000zł za diesla z automatem.
Hej,
Konfigurowałem niedawno ST-Line X 1.5 182KM, z konfiguratora wychodziło 133 tyś, w pierwszym salonie dali 16-17 tys. rabatu (na firmę), pewnie dałoby się jeszcze coś ugrać.
Mówili, że jakbym się od razu zdecydował to jeszcze produkcja w tym roku.
Są zegary wirtualne w wersjach z X.
Ja jednak na ST X się chyba zdecyduje, ale tutaj rabaty dużo niższe :(
r2d2_dawid 13-11-2020, 19:06 Ja wynegocjowałem 14 100zł na osobę prywatną.
Wersja ST-Line 2.0 EcoBlue A8 , z dodatkami cena 133 100zł. Chciałem zmieścić się w max 115k zł ale dorzuciłem Pakiet Parking (żona chciała) i droższy od standardowego metalika o 1000zł lakier Panther Blue także te 4000zł poza budżetem.
W sumie dodatki to:
- Przyciemniane szyby
- Fotele AGR
- Pakiet Parking
- Pakiet Winter
- SYNC 3 , DAB+ i B&O
- Pakiet Family
- Full LED adaptacyjne.
Na umowie odbiór do końca lutego, produkcja 2021r. (mi na rękę)
Byłem u 2 dealerów , pisałem do 2 i dzwoniłem do 1. Każdy oferował około 13-14 rabatu.
Zdecydowałem się na drugi co do wysokości rabat (miałem jeszcze ofertę 14 400zł) , salon bliżej domu i fajna babka nam doradzała :D
.....
Ja jednak na ST X się chyba zdecyduje, ale tutaj rabaty dużo niższe :(
Też chciałem ST X z dieslem i manualem ale tak jak mówisz , rabaty są niższe (mi przy zapytaniu dali 3000zł na start).
Do tego jeździłem cywilnym Focusem i zawieszenie było w sam raz a ST jest usztywnione. Ja to auto będę używał jako główne , do tego fotele Recaro mogą się nie sprawdzić podczas wycieczki np. do Chorwacji :P
No i cena. Zdecydowałem się na Forda bo chciałem uciec z ceny , wcześniej miałem kupić auto za 145 000zł zale po przeliczeniu rata była by trochę za wysoka a nie widzi mi się wywalić na wkład własny 50000zł, jeszcze nie czas :(
Ty kupuj , będziemy oglądać i zachwalać w dziale nasze fury :D
Bardzo podobną pierwotnie robiłem konfigurację na 1.5 182KM, ale po jeździe próbnej stwierdziłem, że jednak dynamika gorsza od mojego obecnego auta. No i automat, co prawda bardzo płynny, ale przy bardzo dynamicznej jeździe potrafi szarpnąć konkretnie, a manetki to nieporozumienie.
Na dzień dobry za ST (benzyna, manual) 5 tys. rabatu dali, doszedłem do 13 tys. ale za dosyć bogatą wersję. O Recaro właśnie czytałem same pozytywy, również na długich trasach.
Mi wyszło wyraźnie ponad 145 tys. ale konkurencja niestety jest niemal żadna jak chce dynamiczne kombi w benzynie. Musiałbym wejść w klasę wyżej, albo premium, a wtedy już się 200 tys. robi i więcej.
piotrek305 14-11-2020, 18:41 a octavia nowa ?
r2d2_dawid 15-11-2020, 14:00 Octavia zaczyna się od 151 850zł i zawsze trzeba coś dołożyć , ciekawe jak tam z rabatami? (przy nowych modelach/wersjach cienko bywa). Do tego nowa O4 bardzo słabo wypada w teście łosia.
Tak z mojej strony.
Ford rzeczywiście nie ma konkurencji w tej cenie , to jest duży plus.
Jak pisałem wyżej dla mnie Focus (chyba w każdej wersji?) wypada rewelacyjnie cenowo i dlatego się zdecydowałem. Poza tym to świetny samochód. Jeszcze Kia Ceed (dla kolegi nie ma sportowego kombi , ja wybieram HB) jest porównywalna ale wolę Forda.
Dzień dobry,
Planuję zmianę auta i proszę Was o pomoc. Skonfigurowałem Focusa, cena z katalogu to 130.500 zł, cena po rabacie to 115.000 zł.
Focus ST-Line X, 2.0 EcoBlue, pakiet winter, pakiet parking, pakiet technology, fotele AGR, felgi 18", czarny lakier, Full Led adaptacyjne, Sync 3 z B&O oraz alarm.
Moje pytanie do Was - co ewentualnie dorzucić a co odjąć? Nie jestem przekonany do felg 18 cali, wydaje mi się, że 17 cali będzie nieco bardziej praktyczne na dziurawe drogi oraz nie wyglądają też źle. Alarm fabryczny jest chyba nieco drogi, mam wrażenie, że można później zamontować w zewnętrznej firmie taniej. Jakby nie patrzeć to 4100 zł taniej. Jakie są wasze opinie na temat tych dwóch elementów wyposażenia? Może coś innego urwać albo dodać?
Witam na forum.
Noszę się z zamiarem zakupu Focusa 2.0 Diesel A8 kombi z hakiem.
W konfiguratorze FORD.PL wybrałem model Focus TITANIUM X - na specyfikacji Nie ma wzmianki na temat zegarów wirualnych, a w konfiguratorze FORD.DE jak najbardziej są.
Czy ktoś tłumacząc polską wersję strony przeoczył ten szczegół ?
Mam jeszcze pytanie w jakiej opcji /wersji jest elektryczna klapa tylna ?
Mam JDG i wykonuję usługi dla Automotive - na jaką zniżkę mogę liczyć na zakup Forda ?
piotrek305 15-11-2020, 15:49 dla mnie wielkim minusem focusa jest brak nawiewów na tył, słabe wirtualne zegary w porównaniu np do VAG gdzie wyświetla Ci sie np nawigacja, deska taka strasznie prosta, zero praktycznie oświetlenia ambientowego.. szkoda, niby nowoczesne auto ale czegoś brakuje jednak.
r2d2_dawid 15-11-2020, 18:47 Witam na forum.
Noszę się z zamiarem zakupu Focusa 2.0 Diesel A8 kombi z hakiem.
W konfiguratorze FORD.PL wybrałem model Focus TITANIUM X - na specyfikacji Nie ma wzmianki na temat zegarów wirualnych, a w konfiguratorze FORD.DE jak najbardziej są.
Czy ktoś tłumacząc polską wersję strony przeoczył ten szczegół ?
Mam jeszcze pytanie w jakiej opcji /wersji jest elektryczna klapa tylna ?
Mam JDG i wykonuję usługi dla Automotive - na jaką zniżkę mogę liczyć na zakup Forda ?
W polskim cenniku masz.
Wirtualne zegary są dostępne tylko w pakiecie X , czyli Titanium X , ST-Line X, tak samo automatyczną klapę bagażnika. Nie można dobrać tych opcji , są tylko w X'ach.
Wyświetlacz na tablicy zegarów - 12.3" kolorowy, konfigurowalny
Dla wersji Titanium i ST-Line opcja dostępna tylko w pakiecie X
Dzień dobry,
Planuję zmianę auta i proszę Was o pomoc. Skonfigurowałem Focusa, cena z katalogu to 130.500 zł, cena po rabacie to 115.000 zł.
Focus ST-Line X, 2.0 EcoBlue, pakiet winter, pakiet parking, pakiet technology, fotele AGR, felgi 18", czarny lakier, Full Led adaptacyjne, Sync 3 z B&O oraz alarm.
Moje pytanie do Was - co ewentualnie dorzucić a co odjąć? Nie jestem przekonany do felg 18 cali, wydaje mi się, że 17 cali będzie nieco bardziej praktyczne na dziurawe drogi oraz nie wyglądają też źle. Alarm fabryczny jest chyba nieco drogi, mam wrażenie, że można później zamontować w zewnętrznej firmie taniej. Jakby nie patrzeć to 4100 zł taniej. Jakie są wasze opinie na temat tych dwóch elementów wyposażenia? Może coś innego urwać albo dodać?
No ja dorzuciłem przyciemniane szyby z tyłu (jak kto lubi) i pakiet family , niedrogi , daje np. podłokietnik z tyłu.
Nie brałem 18' ponieważ , tak jak piszesz , na 17" też dobrze wygląda a w wersji ST-Line jest sportowe zawieszenie , czyt. usztywniane. To umknął mojej uwadze przed zamówieniem , mam że nie będzie przesadnie twarde to 18" dokupie sam na lato a 17" zostawię z zimowkami.
dla mnie wielkim minusem focusa jest brak nawiewów na tył, słabe wirtualne zegary w porównaniu np do VAG gdzie wyświetla Ci sie np nawigacja, deska taka strasznie prosta, zero praktycznie oświetlenia ambientowego.. szkoda, niby nowoczesne auto ale czegoś brakuje jednak.
Zegary są słabe , dlatego nie zamawiałem X. Ja osobiście nie potrzebuje nawiewów na tył , a oświetlenia ambientowe to dla mnie zbędny bajer. Jakby było to ok , ale max 100zł bym za to dopłacił.
Nie jest to idealny samochód ale patrząc na ceny innych aut mam wrażenie że warto się Focusem zainteresować.
piotrek305 15-11-2020, 19:05 tak, jeżeli chodzi o cenę to jest bardzo dobra.
Jesteście pewni, że Focus nie ma nawiewów na tył? Z tego co wiem to ma pod siedzeniami.
Zegary mi się podobają bardziej niż w grupie VW, choć oczywiście nie można ich zbytnio konfigurować, ale wg. mnie 90% opcji jakie są np. w Skodzie RS są "bajerami", których nigdy bym nie używał - raz ustawię co mi się najbardziej podoba i tak będę jeździł przez 90% czasu :)
A Nawigacja na wyświetlaczu zamiast zegarów moim zdaniem jest nieporozumieniem, szczególnie jak mamy Head-Up.
Na żywo Skodę RS zobaczę dopiero w przyszłym tygodniu, więc może zmienię zdanie :)
Patrząc na ceny wg. cennika za podobne wyposażenie Skoda jest droższa o 10 tys. - jeszcze nie wiem jak z rabatami w Skodzie.
piotrek305 17-11-2020, 10:46 jeżeli to 10 tys. rożnicy to zdecydowanie skoda..
większa, nowocześniejsza, focus spoko ale przy octavii nie wypada najlepiej.
Większa? dłuższa o 2cm, szersza o 0,4cm, z lusterkami o 2,4cm! Niższa o 2,6cm. Bagażnik większy o 32L. Więc powiedziałbym, że rozmiary bardzo zbliżone.
Nowocześniejsza? pod jakim względem? Systemy z tego co widzę raczej takie same, nie widzę nic czego nie byłoby w Focusie?
Wygląd kwestia gustu, więc kto co lubi.
Silnik i prowadzenie zdecydowanie na plus forda, podobno, jeszcze nie miałem okazji jazdy obydwoma. Chyba, że ktoś lubi jak jest "miękko" to wtedy Octavia lepsza.
Więc naprawdę nie widzę pod jakim względem słabo wypada?
Jeśli cena będzie taka sama to będę miał zagwozdkę, ale jak różnica będzie 10 tys. to nie będę się w ogóle zastanawiał i wezmę Focusa.
piotrek305 17-11-2020, 11:41 czekam na Twoją opinię Octavii :)
Ta nowa octavia wyglada jak a4 z 2008r i jeszcze to ptaszysko ble wątpię w nowoczesność tego auta bo wszytko co nowe i ciekawe wkladaja do audi i VW a skoda i seat to już 2 albo 3 liga taka prawda
Przecież w Skodzie Octavia jest ten sam:
- silnik,
- skrzynia,
- płyta podłogowa,
- zawieszenie,
- cały system infotainment,
co w Seacie Leonie, VW Golfie i Audi A3.
To wszystko jest brane z jednego koszyka dla tych marek. Tutaj nie zgodzę się, że w Skodzie jest mniej albo gorzej niż w Audi czy VW - pomimo, że całą grupę VAG mam w pompie.
Slawek01 17-11-2020, 18:52 Witam widzę że temat sie rozkręca więc ja też sie włączę.
Jestem na etapie konfiguracji myślałem nad Focus ST-line ale w manualu silniki słabe. Przeglądam wersję ST bo tam w podstawie dużo większe wyposażenie a silniki 2,3 benzyna to naprawdę odjazd ale myślę o 2.0 EcoBlue 190 KM w manualu z konfiguracji cos koło 130 myślę że 115 tys. może udać się kupić.
Myślę, że na ST uda się wynegocjować mniej więcej 5.000 zł.
r2d2_dawid 17-11-2020, 19:30 Szkoda że do ST (nie mówię o ST X)nie można dobrać adaptacyjnych LEDów.
Myślę, że na ST uda się wynegocjować mniej więcej 5.000 zł.
Kolega wyżej pisał że 13 000żl ugrał na ST 2.3 ale konfiguracja była około 145 000zł.
Mi na start dali 3000zł więc cieżko było się piąć , nie wiem czy próbowali mnie poprostu namówić na ST-Line nie dając dużych rabatów na ST?
W przyszłym roku wchodzi nowa norma spalin i za każdy gram ponad normę koncern zapłaci karę wiec siłą rzeczy będą wciskać 1.0 itp.
Naprawdę weź sobie ST-Line 2.0 Ecoblue, masz 150KM które robisz na ten moment +20KM i 50NM boxem, jak "złamią" sterownik to zrobisz sobie 190KM i ponad 400NM jak w ST i będzie latać.
Nie wiem jak Ty ale ja na tych kubełkach Recaro po godzinie jazdy mam dość, stąd ST-Line i fotele z AGR. Z zewnątrz ST i ST-Line X to prawie jedno i to samo.
r2d2_dawid 17-11-2020, 20:08 Wziąłem to i to. Do tego A8 , zawsze chciałem.
Tak na marginesie , ktoś wie jaka to skrzynia , wiem że projektował ją Ford i GM. Jakiś model , nazwa , max moment ?
r2d2_dawid 19-11-2020, 07:54 8F35
Nazwa / nr skrzyni. Produkowana przez Forda i GM.
Ciężko coś więcej znaleźć.
Orientuje się może ktoś czy gdziekolwiek w Polsce jest opcja jazdy próbnej Focusem ST? (najlepiej zachód/północ) Obdzwoniłem już kilkanaście salonów... na razie ST-line 1.5 182KM M6 to max możliwości.
Wziąłem to i to. Do tego A8 , zawsze chciałem.
Tak na marginesie , ktoś wie jaka to skrzynia , wiem że projektował ją Ford i GM. Jakiś model , nazwa , max moment ?
Ta skrzynia podobno źle działa z Dieslem 2.0.
Czytałem opnie na tym forum, że potrafi mocno szarpnąć przy redukcji.
r2d2_dawid 19-11-2020, 15:48 Tak słyszałem. Zaryzykuje :D
Bump: Orientuje się może ktoś czy gdziekolwiek w Polsce jest opcja jazdy próbnej Focusem ST? (najlepiej zachód/północ) Obdzwoniłem już kilkanaście salonów... na razie ST-line 1.5 182KM M6 to max możliwości.
Może spróbuj zadzwonić do centrali Forda , niech Ci poszukają gdzie jest ?
Jak byłem na jeździe próbnej to mówili że mieli ST przez 2-3 tyg. także może być tak że takie auto krąży po salonach?
P.S - na jakich oponach dostaliście swoje Focusy? (marka , wiem że letnich :D)
r2d2_dawid 24-11-2020, 15:34 Ponawiam pytanie. Jakie opony były na waszych Focus'ach przy odbiorze (marka, model)?
Czy ktoś z Was kupował w ASO zimówki ? Na stronie mają podaną cene za 4 opony i montaż. Wiecie co to za opony?
W zeszłym roku do fiesty z 2019 kupowalismy Semperit w Aso
Draculescu 24-11-2020, 20:34 W zeszłym roku do fiesty z 2019 kupowalismy Semperit w AsoJaka jest zaleta kupowania opon w ASO które pewnie dorzuca swoją marżę?
r2d2_dawid 24-11-2020, 20:40 Ty kupisz 4 szt. po 300zł, Ford kupi 4000szt po 250zł i do każdej dorzuci 50zł marży i zmieni Ci za darmo. Hipotetyczni :-)
Dlatego mnie ciekawi jakie dają i czy jest jakaś zależność. oczywiście jak już przyjdzie moje auto to do nich zadzwonię i zapytam (luty2021).
Draculescu 24-11-2020, 21:24 Tu masz magiczny cennik z ASO.
Brak marki opony.a ceny "od" czyli coś co klienci "uwielbiają".
Jak się Kolega dowie konkretów co do marki opony i ceny poproszę o info. Jestem ciekawy ich "atrakcyjnej" oferty.
http://www.ford.poznan.pl/ppl1/16.php
r2d2_dawid 25-11-2020, 09:11 Dam znac. Ale nie zadzwonię wcześniej jak początek lutego. Teraz tylko pytam na forum.
Jaka jest zaleta kupowania opon w ASO które pewnie dorzuca swoją marżę?
Taka, że ja nie kupuję w cenie detalicznej.
Poza tym komplet felg z oponami plus czujniki z alledrogo kosztował może 200zl mniej niż komplet z ASO.
Dolicz jeszcze 100zl na lepigume i różnica pomijalna.
r2d2_dawid 28-12-2020, 15:45 Dzwoniłem dziś , nie wytrzymałem.
Te na stronie Forda to budżetówki ale zamówią jakie sobie kto życzy.
Pytałem tylko ogólnie o marki , nie mogłem się z chłopem zdzwonić. To on nie odbierał to ja. 215/50 R17
Nokiany 460zł , oponeo 437 najtańsze.
Michelin 600zł , oponeo 620zł
200zł wymiana. różnica nie jest wielka a może uda się coś utargować jak będę odbierał nowe auto.
Jest czas , do tego ceny mogą lekko polecieć w dół bo mało kto kupuje zimowki w lutym.
r2d2_dawid 04-01-2021, 15:00 Na 18go stycznie mam datę produkcji , po jakim czasie mogę się spodziewać auta u dealera na placu ?
P.S
Czy jakiś moderator mógłby przenieść ten wątek do działu FOCUS , wydaje mi się że tam by bardziej pasował?
Masz jakieś info czy auto wyprodukowane, czy nie? Bo jeśli dobrze czytam to Ford zamknął wczoraj fabrykę na miesiąc i to nie przez lockdowny.
r2d2_dawid 19-01-2021, 09:30 No to ciekawe , czekam na telefon od handlowca. Dam znać. Podasz źródło info o zamknięciu fabryki ?
Ciekawi mnie co się stało skoro dali mi termin na 18go to nie jest to chyba planowane wstrzymanie produkcji?
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-15/ford-halts-focus-car-plant-for-full-month-due-to-chip-shortage
Brak czipów (pewnie wszystkie do szczepionek poszły xD) i mały popyt.
W polskiej prasie nie widzę jeszcze nic.
Co za zła informacja, zamówiłem focusa z początkiem roku, nie została jeszcze wyznaczona data produkcji i jak mniemam w najbliższym czasie to nie nastąpi :<. Wysłałem meila z zapytaniem do sprzedawcy, może powie coś więcej na ten temat.
Ja zamawiałem w listopadzie/grudniu, też jeszcze nie mam daty produkcji.
Dostałem odpowiedź od sprzedawcy:
W lutym jest dwutygodniowa przerwa w pracy w różnych fabrykach Forda planowana od dawna, co niekoniecznie musi oznaczać późniejszą dostawę.
r2d2_dawid 19-01-2021, 16:59 U mnie zmiana terminu produkcji z 18.01 na 22.02 :/
r2d2_dawid 23-01-2021, 11:28 Na 18go stycznie mam datę produkcji , po jakim czasie mogę się spodziewać auta u dealera na placu ?
Około miesiąca od tej daty g:D
Dostałem odpowiedź od sprzedawcy:
Cytat:
W lutym jest dwutygodniowa przerwa w pracy w różnych fabrykach Forda planowana od dawna, co niekoniecznie musi oznaczać późniejszą dostawę.
Mój z kolei potwierdził info które wrzucił Lan
Wychodzi na to, że mój sprzedawca to mały kłamczuszek :). Zostaje mi czekać do końca kwietnia, o ile data z umowy się nie zmieni... Dziwne, że kolega Lan nie ma jeszcze daty produkcji, a zamawiał na przełomie listopada i grudnia. To już blisko 2 miesiące...
Skurek20 27-01-2021, 06:08 Wprawdzie to nie focus, ale zamawiałem kugę dokładnie 4 października i odbiór mam 5 lutego. W Niemczech podają uczciwie datę dostawy ok 4 miesiące od zamówienia.
Szybko można kupić tylko auto z placu
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
W umowie mam podany termin, koniec kwietnia, ale daty produkcji nie. Na początku dealer mówił, że może w lutym nawet dostanę samochód, ostatnio jak dzwoniłem to się dowiedziałem, że "coś się długo produkują" i na pewno nie będzie to luty. Dealer twierdzi, że termin kwietniowy nie jest jeszcze zagrożony :)
Być może kwestia tego, że jest to ST i wolniej idzie, ale do końca nie ufam dealerowi.
Lan, a nie zamawiałeś może samochodu w Poznaniu? :)
A skąd taki pomysł? Wstrzymuję się od odpowiedzi :P
A tak jakoś mnie naszło :D
Zamówiłem ST-LINE X, automat 182KM, w kombi.
Zamówienie złożone na początku stycznia. Termin miał być praktycznie na koniec marca, z ewentualnym przedłużeniem na kwiecień.
Rozmawiałem z opiekunem w salonie, faktycznie z dnia na dzień zamknęli fabrykę ze względu na brak komponentów. Niby na miesiąc ale póki co brak info czy i kiedy potwierdzą terminy realizacji.
r2d2_dawid 30-01-2021, 10:46 Jaki jest rozmiar klucza do kół 17'' i 18''? 17mm czy 19mm?
arturmsi 30-01-2021, 13:25 Na ilu procentowy rabat można liczyć od obecnych cen z wyprzedaży Focusa?
Z konfiguratora znikły diesle w st line a w cenniku dalej są, ktoś wie czemu?
r2d2_dawid 30-01-2021, 18:54 Rabaty na koniec 2020r były około 15 600zł (nie dotyczyło 2.0 EcoBlue).
Ja dostałem 14 300zł na 2.0 diesel.
Co do konfiguratora to musisz zadzwonić, możliwe że żyje własnym życiem a zamówisz to co jest w cenniku.
Wyprzedaż nie obejmuje aut do produkcji, tylko te z placu. Mi się udało rok temu od ceny wyprzedażowej wynegocjować jeszcze dodatkowo 5,6k rabatu na fiestę :). Na focusa do produkcji w tym roku 20,4k, 1.5 182KM benzyna całościowo.
arturmsi 31-01-2021, 15:03 No właśnie bardziej interesowała mnie kwestia ile można urwać z ceny wyprzedażowej,
np. st line x z 2.0 ecoblue A8 jest obecnie 105 100zł z 120 600.
Witam.
Dostałem kilka miesięcy temu nowego służbowego Forda Focus 1.5 EcoBlue - 95 KM i jestem z niego bardzo zadowolony. Ostatnio żonie zaczął szwankować Opel Vectra i szukamy nowego samochodu kombi. Bierzemy pod uwagę nowy lub 1-2letniego focusa. Pytanie do Was, jeżeli miałbym wybierać z jakim silnikiem? Cały czas jeździliśmy z żona dieslami natomiast jak sprawują się benzyny? Wg warto brać pod uwagę silnik 1.0? Żona będzie głównie jeździć po mieście, krótkie odcinki. Czy obecnie warto jeszcze szukać okazji wyprzedażowych, czy już raczej nie ma co? Zastanawia się oświetlenie LED statyczne/dynamiczne czy warto. Chciałbym wydać nie więcej niż 80-90tys zł.
piotrek305 01-02-2021, 10:20 na takie jezdy spokojnie 1.0 :)
jak jazda miejsca to statyczne ledy wystarczą :)
szczególnie w tym budżecie to raczej tylko takie :)
ogólnie auto na plus :)
Slawek01 01-02-2021, 16:29 Ja dzisiaj zamówiłem Forda Focusa ST-Line X 2.0 EcoBlu 150 KM. Myślę że upust dostałem dobry Z ceny 127600 upust 16 600zł. Ogólnie jestem zadowolony, jedynie czas oczekiwania ok 4 miesiące trochę długi.
Te problemy z półprzewodnikami są poważniejsze niż myślałem. Ford zamknięty, ale wszyscy producenci na świecie mocno tną produkcję, a rząd Niemiec prosi Tajwan o potraktowanie ich priorytetowo :O
Coś czuję, że przed majem samochodu nie zobaczę...
Ja dzisiaj zamówiłem Forda Focusa ST-Line X 2.0 EcoBlu 150 KM. Myślę że upust dostałem dobry Z ceny 127600 upust 16 600zł. Ogólnie jestem zadowolony, jedynie czas oczekiwania ok 4 miesiące trochę długi.
A ta cena 127600,00zł była wyprzedażowa czy samochody z 2021r? Interesuje mnie, czy od ceny niższej wyprzedażowej można jeszcze coś utargować?
r2d2_dawid 02-02-2021, 08:53 No jak 4miesiące ma czekać to chyba auto do produkcji ?
Slawek01 02-02-2021, 11:10 Auto które wejdzie do produkcji w 2021r. A nie wejdzie na pewno w lutym bo fabryka zamknięta. Mam nadzieję ze wejdzie w marcu ale to też nie jest pewne. Dlatego termin 4 miesięcy może się wydłużyć.
Rafi22 na pewno można coś jeszcze utargować. Tak jak pisałem wcześniej, mi rok temu udało się utargować dodatkowo 5,6k na fieście z placu.
Slawek01 02-02-2021, 12:59 Ja z placu z 2020 nic nie wybierałem bo zależało mi na takim jaki sobie skonfigurowałem. Ale tak jak pisze Michapi na pewno coś utargujesz. Kwestia gdzie i ile bo nie u każdego można dostać dobry upust.
r2d2_dawid 02-02-2021, 17:31 Auto które wejdzie do produkcji w 2021r. A nie wejdzie na pewno w lutym bo fabryka zamknięta. Mam nadzieję ze wejdzie w marcu ale to też nie jest pewne. Dlatego termin 4 miesięcy może się wydłużyć.
W lutym (jak dobrze pójdzie) do produkcji wejdą auta zamówione listopad /grudzień :-)
Hej.
Czy ktoś kto zamawiał w grudniu lub w styczniu otrzymał potwierdzenie daty produkcji?
Ja przełom grudzień/styczeń, jeszcze nie mam daty produkcji.
maestro92 20-02-2021, 12:30 Dzisiaj rozmawiałem z dealerem. Fabryka miała być zamknięta do 20 lutego i z tego co mówił nie dostali żadnej informacji żeby postój miał się przedłużyć.
Twierdził również, że auta z podpisanym kontraktem (zamówieniem przez klienta) dostają obecnie wyższy priorytet niż auta na stock (te praktycznie nie są obecnie produkowane).
Podobno dwa Focusy, które zamawiał na początku stycznia mają datę produkcji na koniec lutego. Ile w tym prawdy ciężko powiedzieć.
To ja miałem podobne info jak kolega powyżej. Z tym, że fabryka niby miała przerwę do 15.02. Znalazlem też notkę prasową, że fabryka pracuje na dodatkowe zmiany w weekendy by nadrobić zaległości. Auto zamówione na przełomie grudnia i stycznia ma podany luty ale bez dokładnego dnia, więc może się to przesunąć podobno jeszcze.
r2d2_dawid 21-02-2021, 09:26 Ciekawe. U mnie produkcja na jutro (22.02).
Ktoś wie co to oznacza ? Jutro będzie już wyprodukowany czy jutro zaczną , ile takie auto się składa?
Ciekawe. U mnie produkcja na jutro (22.02).
Ktoś wie co to oznacza ? Jutro będzie już wyprodukowany czy jutro zaczną , ile takie auto się składa?
A kiedy zamawiałeś?
r2d2_dawid 21-02-2021, 14:24 15.11.2020r.
15.11.2020r.
Produkcja zazwyczaj trwa jeden dzień.
Daj znać proszę ile czasu minie od produkcji (dzisiaj) do odebrania w salonie :)
r2d2_dawid 22-02-2021, 08:54 Napewn się pochwalę. Dealer mówił że około miesiąca , mam nadzieje że podała najdłuższy możliwy czas :-D
maestro92 25-02-2021, 16:29 No i stało się. Autko dzisiaj finalnie zamówione. 1.5 Ecoboost A8 ST-Line X + kilka pierdół. Finalnie wyszła bardzo fajna cena (przynajmniej tak mi się wydaje) :)
Datę odbioru mam wpisaną na koniec maja. Zobaczymy czy się wyrobią. Podobno fabryka w Niemczech ruszyła i nie ma mieć już przestojów.
Draculescu 25-02-2021, 21:41 ... Finalnie wyszła bardzo fajna cena (przynajmniej tak mi się wydaje) :)
Może Kolega podać kwotę i jakie pakiety składają się na wybór?
maestro92 25-02-2021, 22:16 Może Kolega podać kwotę i jakie pakiety składają się na wybór?
Ford Focus 1.5 EcoBoost A8 ST-LINE X
Dodatkowo dobrałem:
- lakier desert island blue
- pakiet winter
- koło zapasowe
- nagłośnienie B&O
Zastanawiałem się jeszcze nad pakietem parking ale ostatecznie stwierdziłem, że nie ma on dla mnie sensu.
Ostatecznie wyszło 98k brutto.
r2d2_dawid 26-02-2021, 08:01 150 czy 182KM? Mnie na Pakiet parking namówił sprzedawca , zrezygnowałem z 18" które łatwo można dokupić a tego PP już nie. W sumie to przydatne (ale nie konieczne) z tego jest tylko Blind Spot Information z Cross Traffic Alert , reszta to bajery.
Czekamy na fury , u mnie w piątek mija termin z umowy , no ale coś czuję że 15marca to minimum kiedy dostanę.
maestro92 26-02-2021, 08:20 150 czy 182KM? Mnie na Pakiet parking namówił sprzedawca , zrezygnowałem z 18" które łatwo można dokupić a tego PP już nie. W sumie to przydatne (ale nie konieczne) z tego jest tylko Blind Spot Information z Cross Traffic Alert , reszta to bajery.
Czekamy na fury , u mnie w piątek mija termin z umowy , no ale coś czuję że 15marca to minimum kiedy dostanę.
150KM. Jeździłem takim przez kilka dni i dla mnie w 100% wystarczający :)
Właśnie przez Blind Sport Information się zastanawiałem nad tym pakietem. Ale po kilku jazdach próbnych stwierdziłem, że nie chcę tego (czułem się jakoś niepewnie z tym systemem. Czemu? Nie mam bladego pojęcia).
A Ty Dawid ile dałeś za swojego? Oczywiście jeśli chcesz mówić :)
r2d2_dawid 26-02-2021, 09:04 Ja zamówiłem ST-Line 2.0 EcoBlue A8 w HB.
Z dodatków to:
- Lakier Panther Blue
- Przyciemniane szyby
- Koło zapasowe
- Fotele AGR
- B&O
- Full LED Adaptacyjne
- Pakiet parking
- Pakiet winter
Finalnie do zapłaty 118 650zł
maestro92 26-02-2021, 13:31 Ja zamówiłem ST-Line 2.0 EcoBlue A8 w HB.
Z dodatków to:
- Lakier Panther Blue
- Przyciemniane szyby
- Koło zapasowe
- Fotele AGR
- B&O
- Full LED Adaptacyjne
- Pakiet parking
- Pakiet winter
Finalnie do zapłaty 118 650zł
Fajna cena jak za ten silnik i dodatki. Ehhhh dopiero zamówiłem a już nie mogę się doczekać.
Ja zamawiałem koniec grudnia/początek stycznia, dalej nic nie wiadomo odnośnie daty produkcji :(
luckyboy 26-02-2021, 17:18 Ciekawe. U mnie produkcja na jutro (22.02).
Ktoś wie co to oznacza ? Jutro będzie już wyprodukowany czy jutro zaczną , ile takie auto się składa?Wyprodukowanie samochodu to kilka godzin.
r2d2_dawid 26-02-2021, 21:14 Fajna cena jak za ten silnik i dodatki. Ehhhh dopiero zamówiłem a już nie mogę się doczekać.
No ja już 2 lub 3 jajka zniosłem :lol:
Ja zamawiałem koniec grudnia/początek stycznia, dalej nic nie wiadomo odnośnie daty produkcji :(
Ja dostałem po 2 miesiącach także na dniach powinieneś mieć.
Wyprodukowanie samochodu to kilka godzin.
Dzięki
U mnie również podobnie złożone zamówienie i brak info. Było podane podobno, że luty ale bez konkretnego dnia więc mogło się przesunąć. I jak widać chyba się przesunęło :(
Draculescu 26-02-2021, 23:33 Ford Focus 1.5 EcoBoost A8 ST-LINE X
Dodatkowo dobrałem:
- lakier desert island blue
- pakiet winter
- koło zapasowe
- nagłośnienie B&O
Zastanawiałem się jeszcze nad pakietem parking ale ostatecznie stwierdziłem, że nie ma on dla mnie sensu.
Ostatecznie wyszło 98k brutto.Dzięki za info.
Pakiet parking może się przydać.
Cierpliwości i później niezawodności życzę.
Zdaje się, że znowu zamykają fabrykę, tym razem na 5 tygodni.
https://fordauthority.com/2021/02/ford-europe-production-severely-hampered-by-global-chip-shortage/
Na razie to jest jedyna anglojęzyczna strona, gdzie znalazłem tą informację, ale nie wygląda na fake...
Czekam od końca listopada i brak informacji.
Dawid chyba miałeś farta :)
r2d2_dawid 28-02-2021, 16:48 Tam piszą że zostanie zamknięty na kolejne 5 tygodni ? Czyli nie otworzyli?
Albo otworzyli na tydzień. Wcześniej była zamknięta 15.01-19.02, a teraz info z piątku, że na kolejne 5 tygodni.
maestro92 28-02-2021, 17:46 Albo otworzyli na tydzień. Wcześniej była zamknięta 15.01-19.02, a teraz info z piątku, że na kolejne 5 tygodni.
Czyli ja to chyba mogę się przygotować na to, że auto będzie pod choinkę jak dobrze pójdzie...
A trzeba było brać z placu...
r2d2_dawid 28-02-2021, 18:08 "The Ford Saarlouis Assembly Plant in Germany, where the Ford Focus is produced, has been hit particularly hard and will now remain shut down for an additional five weeks."
Tłumacz goolge:
"Fabryka Forda Saarlouis w Niemczech, w której produkowany jest Ford Focus, ucierpiała szczególnie mocno i teraz pozostanie zamknięta przez dodatkowe pięć tygodni."
"will now remain shut down" jak to rozumiem jako pozostanie zamknięta a nie zostanie ponownie zamknięta?
Jeśli to prawda to ja rezygnuję. W umowie mam zadatek ale termin odbioru 28.02.2021(dziś) powinni oddać kasę bez problemu?
Nie czepiałbym się słówek, bo to może być tłumaczenie z niemieckiego. Nie widziałem żadnych informacji, żeby fabryka nie pracowała 19-26.02. Ludzie wyżej pisali, że fabryka działa, więc wg. mnie Twoje auto jest gotowe.
W umowie jest podana data i zapis, że dealer ma do miesiąca extra na dostarczenie Tobie samochodu (przynajmniej w mojej tak jest).
Ale jeśli ta informacja o zamkniętej fabryce jest prawdziwa, to jeśli się teraz nie wyprodukował, to w marcu na pewno nie dostaniesz - nie powinno być najmniejszego problemu z oddaniem kasy.
Poczekałbym do jutra na potwierdzenie informacji, pewnie więcej mediów o tym napisze, jeśli to prawda. (info znalazłem pierwotnie na angielskim forum focusa)
EDIT: W innych markach prawdopodobnie są podobne problemy, no może nie aż takie, bo Ford, szczególnie w Saarlouis mega skopał. Tak z ciekawości, jak nie Focus to inna marka? Czy coś z placu?
r2d2_dawid 01-03-2021, 06:39 Raczej coś z placu. Potrzebuje już auto. Od września jeżdżę Laguna 1 w LPG , do pracy mam 120KM w jedną stronę i czuję że to auto już nie daje rady. Przed Focusem przymierzałem się trochę do BMW seria 3 , tyle że trzeba wdać około 140 000zł a to już się robi sporo ...
To chyba jakiś mało śmieszny żart... Ogólnie mam podobny problem co r2d2_dawid, mój obecny samochód nadaje się tylko w jedno miejsce, koniec kwietnia był dla mnie datą graniczną, a tu się okazuje, że do początku kwietnia fabryka ma być znowu zamknięta - co z góry eliminuje kwietniową datę dostawy. Pozostanie mi się bujać z tą myślą i przerzucić się w końcu na uberka, albo wymusić od sprzedawcy zwrot zaliczki ("o ile to jest w ogóle możliwe przed upłynięciem daty dostawy?") i wybór czegoś innego. Nawiasem mówiąc sytuacja w której czekacie od października/listopada i nie ma żadnej informacji zwrotnej jest w moim odczuciu mówiąc lekko mało komfortowa, a takie traktowanie klienta jest mało profesjonalne. Ja osobiście lubię jak wiem na czym stoję. Wolałbym wiedzieć, że auto zostanie wyprodukowane dnia X nawet jeżeli ta data produkcji będzie oddalona orientacyjnie o 3 miesiące niż pozostać z wielką niewiadomą.
Jeżeli chodzi o auto z placu, nie miałbym problemu żeby coś wybrać jeżeli byłoby coś zbliżonego do mojej konfiguracji, niestety nic takiego na ten moment nie znalazłem.
Prawda, to jest niepoważne, że dealer nie potrafi/nie może powiedzieć po prostu, że fabryka zamknięta i nie są w stanie powiedzieć kiedy auto będzie, ale na pewno nie wcześniej niż X.
Chyba, że naprawdę nie wiedzą nawet, że jest zamknięta co jest chyba jeszcze gorsze.
r2d2_dawid 01-03-2021, 16:56 Mój się nie wyprodukował.
maestro92 01-03-2021, 17:16 Mój się nie wyprodukował.
No to ekstra...
Dawid daj znać jak będziesz postępował dalej. Nie jestem czarnowidzem ale wygląda na to, że za 3 miesiące czeka mnie podobna akcja.
Mój się nie wyprodukował.
Co w takiej sytuacji powiedział sprzedawca? Podał Ci trzecią/czwartą już przesuniętą datę produkcji? Czy powiedział, że tym razem nie wie?
r2d2_dawid 01-03-2021, 18:06 Zapytałem czy fabryka stoi , czy coś wiedzą i czy auto się wyprodukowało?
Odpowiedzieli że zapytali Ford Polska ,a z poniższych informacji (dostałem załącznik) wynika że auto się nie wyprodukowało. Dam im jeszcze 2-3 dni i jeśli (a napewno) przesuną mi datę produkcji , poproszę o zwrot zadatku. Dam znać.
maestro92 02-03-2021, 14:43 Zapytałem czy fabryka stoi , czy coś wiedzą i czy auto się wyprodukowało?
Odpowiedzieli że zapytali Ford Polska ,a z poniższych informacji (dostałem załącznik) wynika że auto się nie wyprodukowało. Dam im jeszcze 2-3 dni i jeśli (a napewno) przesuną mi datę produkcji , poproszę o zwrot zadatku. Dam znać.
Z ciekawości zapytałem mojego handlowca o co chodzi. Idzie w zaparte i twierdzi, że nie mają żadnych informacji jakoby fabryka miała stać.
Dostali tylko na początku tygodnia informacje, że mogą się pojawić opóźnienia w dostawach i, że auta bez podpisanego zamówienia (kontraktu) nie są i nie będą w najbliższym czasie wgl produkowane.
Nie wiadomo komu wierzyć.
Również uzyskałem info, że nie dostali żadnych powiadomień o zatrzymaniu pracy fabryki.
Z tym że auto zamówione na przełomie grudnia/stycznia wskoczyło na kwiecień dopiero :(
Z tym że auto zamówione na przełomie grudnia/stycznia wskoczyło na kwiecień dopiero
Co to znaczy wskoczyło na kwiecień, dostałeś datę produkcji?
Informacja o zamknięciu to chyba jednak fake news. Nie widzę potwierdzenie w żadnych 'solidnych' serwisach, a na forum brytyjskim piszą, że dostali informacje od ich dealera, że się produkują!
maestro92 03-03-2021, 16:51 Co to znaczy wskoczyło na kwiecień, dostałeś datę produkcji?
Informacja o zamknięciu to chyba jednak fake news. Nie widzę potwierdzenie w żadnych 'solidnych' serwisach, a na forum brytyjskim piszą, że dostali informacje od ich dealera, że się produkują!
Podrzucisz link do tego forum? Zanim sam znajdę to zapewne wieki miną :)
Od razu do tematu:
https://www.fordownersclub.com/forums/topic/123018-ford-saarlouis-factory-closed/page/4/#comments
Czy ktoś ma może jakieś newsy?
maestro92 04-03-2021, 11:34 Czy ktoś ma może jakieś newsy?
U mnie dealer utrzymuje, że produkcja aut z podpisanymi zamówieniami idzie i nie ma żadnych planów dotyczących wstrzymywania fabryki.
Jak wspomniał Lan na angielskim forum ludzie również utrzymują,*że auta się produkują.
r2d2_dawid 04-03-2021, 12:16 Mój wyprodukowany 01.03.21 :-)
maestro92 04-03-2021, 13:46 Mój wyprodukowany 01.03.21 :-)
Dostałem przed chwilą ciekawą informację od mojego handlowca. Ford wstrzymał przyjmowanie zamówień na 1.5 Ecoboost 150KM. Cała para ma iść na 1.0 155KM.
Ma to związek z nowymi normami spalin.
Mój wyprodukowany 01.03.21 :-)
To zaskakująco dobra wiadomość :), w ostatnim czasie w tym wątku nic pozytywnego nie można było przeczytać. Uzbrajam się zatem w cierpliwość, skoro ostatnia informacja o zamknięciu się nie potwierdziła.
r2d2_dawid 04-03-2021, 17:53 Ja już miałem wybrane inne auto i ofertę kredytową , przygotowaną gotówkę na wpłatę własną. Jeśli miałbym czekać jeszcze 2miesiące to zrezygnowałbym z Focusa.
Trochę szkoda bo jakoś "zżyłem się" już na tym forum :diabel2:
Wcześniej pytałem ile trwa przywiezienie auta do salonu z fabryki ? Uzyskałem info że do miesiąca więc w marcu powinienem mieć , zresztą tak mówi dealer (jeszcze im nie mówiłem że zrezygnuje).
Dostałem też taki załącznik:
https://i.postimg.cc/4mXT2Whp/111111.jpg (https://postimg.cc/4mXT2Whp)
jest tam coś takiego jak ETA (Estimated Time of Arrival) i sprzedawca twierdzi że to jest zawsze grubo zawyżone , miesiąc i lepiej , zobaczymy ... :-)
Ktoś z Was odbierał auto po terminie w umowie ? Chce aby w cenie dorzucili mi chociaż wymianę oleju po 1500km za free , da się utargować?
Teoretycznie, jeżeli sprzedawca nie dotrzymał umowy, możesz ją rozwiązać albo spróbować się w jakiś sposób dogadać np. zaproponować w ramach ugody interesującą Cię wymianę oleju albo jakiś inny gratis który byś z tego tytułu oczekiwał.
Mój znajomy miał podobną sytuację (salon innej marki), sprzedał swoje auto, dostawa auta się opóźniła, w tym momencie został bez samochodu. W ramach rekompensaty dostał na czas oczekiwania na samochód demo cara (trwało to około tygodnia). O ile w fordzie na ten moment ta sytuacja wydaje się być abstrakcyjna (chyba musieliby mieć spory plac demo carów dla wszystkich oczekujących :D) to wydaje mi się, że wytargowanie jakiegoś bonusu z tytułu niedotrzymania terminu umowy jest jak najbardziej osiągalne.
W każdym razie spróbować nie zaszkodzi :)
piotrek305 04-03-2021, 21:33 Ja już miałem wybrane inne auto i ofertę kredytową , przygotowaną gotówkę na wpłatę własną. Jeśli miałbym czekać jeszcze 2miesiące to zrezygnowałbym z Focusa.
Trochę szkoda bo jakoś "zżyłem się" już na tym forum :diabel2:
Wcześniej pytałem ile trwa przywiezienie auta do salonu z fabryki ? Uzyskałem info że do miesiąca więc w marcu powinienem mieć , zresztą tak mówi dealer (jeszcze im nie mówiłem że zrezygnuje).
Dostałem też taki załącznik:
https://i.postimg.cc/4mXT2Whp/111111.jpg (https://postimg.cc/4mXT2Whp)
jest tam coś takiego jak ETA (Estimated Time of Arrival) i sprzedawca twierdzi że to jest zawsze grubo zawyżone , miesiąc i lepiej , zobaczymy ... :-)
Ktoś z Was odbierał auto po terminie w umowie ? Chce aby w cenie dorzucili mi chociaż wymianę oleju po 1500km za free , da się utargować?
jakie inne auto jeżeli można wiedzieć i dlaczego akurat to :) ?
r2d2_dawid 05-03-2021, 05:08 Volvo V60 D3 , używane z przebiegiem 22 000km u dealera znalazłem za 129 900zł.
Wiem że to zupełnie inne auta, w dodatku kombi , ja nie potrzebuje, ale zawsze mi się podobało i trochę się nakręciłem :-D
piotrek305 05-03-2021, 10:05 no fajna bryka i już na wartości stracił a auto jednak level wyżej jak focus :)
maestro92 09-03-2021, 13:20 Ktoś ma jakieś nowe wieści? :)
Oprócz tego, że wczoraj był tam jakiś strajk >>> facebook (https://www.facebook.com/pages/Ford-Werke-GmbH-Saarlouis/161272907227343), igmetall (https://www.igmetall-voelklingen.de/news/meldung/erster-warnstreik-hupkonzert-fuer-unsere-forderung?fbclid=IwAR08fHMZQCOUwb7gPrMKspuDwH9_iFz nyCda0Rkm78agH0xpOxWmYFW6gI0) to do mnie nic nowego, odkrywczego na ten moment nie dotarło.
wg harmonogramu prac w Saarlouis z dnia 24.02, w marcu jest 13 dni produkcyjnych (19.03 i od 26.03 do 07.4 jest znów kurzarbeit,czyli przerwa). Potem cały kwiecień produkują
maestro92 15-03-2021, 10:48 Właśnie dzwonił do mnie dealer. Produkcja mocno przyspieszyła (nie ma braków półprzewodników). Kolejne auta, które mieli zamówione docierają ekspresowo. Moje dostało już numer VIN i wyznaczono datę zakończenia produkcji na 08.04.2021. Wg. dealera w Polsce powinno być do końca kwietnia.
Biorąc pod uwagę, że zamówienie składałem pod koniec lutego to jest ekspresowo. Jednak dealer miał auto wrzucone do produkcji już wcześniej, po moim zamówieniu wprowadził zmiany i nadał mu priorytet.
Dodatkowo poinformował mnie, że jestem jednym z ostatnich, który załapał się na starą konfigurację. Od teraz ma być dopłata za takie pierdoły jak: ładowarka indykcyjna (700 zł), nakładki na progi st-line i malowane zaciski (1100 zł) i jeszcze kilka innych rzeczy (razem powstanie z tego pakiet wizualny).
Ja mam niestety złą informację. Sprzedawca poinformował mnie, że pakiety parking i technology opóźniają mocno produkcję i samochody zamówione na przełomie grudnia/stycznia będą wyprodukowane dopiero w 3 kwartale z powodu niskiej dostępności półprzewodników, a te zamówione później prawdopodobnie będą produkowane w 4 kwartale. Jak ktoś zamówił auto bez tych pakietów wtedy auto będzie wyprodukowane w 2 kwartale. Niestety dla mnie ta informacja jest zabójcza i zrezygnuje z samochodu, chyba że sprzedawca znajdzie coś interesującego.
Po chwili zastanowienia chciałem jeszcze dodać, że jestem nieziemsko wkurr.... ponieważ informacja krąży już od dłuższego czasu, to pokazuje tylko jak Ford ma głęboko w dupie swoich klientów :)
A jak tam u Ciebie Lan?
r2d2_dawid 15-03-2021, 16:05 Mój z kolei wyprodukowany 01.03.21 , jedzie do PL , 22.03 jadę odebrać papiery a 23.03 auto.
............
Po chwili zastanowienia chciałem jeszcze dodać, że jestem nieziemsko wkurr.... ponieważ informacja krąży już od dłuższego czasu, to pokazuje tylko jak Ford ma głęboko w dupie swoich klientów :)
...........[/MENTION]?
Nie w du tylko taka strategia. Mój miał się produkować 18.01.21 , zamknęli w ten dzień fabrykę, i jakby wtedy powiedzieli mi że będę odbierał pod koniec marca to pewnie bym zrezygnował , a tak "przetrzymali ' mnie do dziś :-)
Mi się trochę spieszyło , rozbiłem wcześniejsze auto i jeżdzę teraz Laguną 1. Do pracy mam 120km w jedną stroną i nie wiem ile "bidulka" da jeszcze radę.
maestro92 15-03-2021, 16:08 Ja mam niestety złą informację. Sprzedawca poinformował mnie, że pakiety parking i technology opóźniają mocno produkcję i samochody zamówione na przełomie grudnia/stycznia będą wyprodukowane dopiero w 3 kwartale z powodu niskiej dostępności półprzewodników, a te zamówione później prawdopodobnie będą produkowane w 4 kwartale. Jak ktoś zamówił auto bez tych pakietów wtedy auto będzie wyprodukowane w 2 kwartale. Niestety dla mnie ta informacja jest zabójcza i zrezygnuje z samochodu, chyba że sprzedawca znajdzie coś interesującego.
A jak tam u Ciebie Lan?
Nie zazdroszczę. Aczkolwiek nie ukrywam, że tylko utwierdziłem się w tym, że rezygnacja z tych pakietów była dobrym wyborem.
Trochę dołujące, że wszyscy macie już chociaż jakieś informacje, a ja z zamówieniem z końca listopada nadal nic nie wiem...
Miałem dziś się czegoś dowiedzieć, dealer miał mieć spotkanie z Ford Polska, no ale na razie cisza. Mam pakiet technology, parkingu nie. Czekam do jutra.
Mój mówił, że jest jeszcze jeden klient w podobnej sytuacji co ja, z tym że zamawiał ST'ka, miał się kontaktować (:pomysl:). O spotkaniu z Ford Polska też słyszałem. Twoje zamówienie z listopada gdzie minęło już prawie pół roku jest dla mnie w ogóle hitem, ciekawe co Tobie powie sprzedawca... Może zaproponuje Ci rezygnacje z pakietu technology.
Mi się trochę spieszyło , rozbiłem wcześniejsze auto i jeżdzę teraz Laguną 1. Do pracy mam 120km w jedną stroną i nie wiem ile "bidulka" da jeszcze radę.
W sumie mi też trochę śpieszno, bo o ile nie rozbiłem samochodu, o tyle ten którym się poruszam dożywa swoich dni :D
Mój mówił, że jest jeszcze jeden klient w podobnej sytuacji co ja, z tym że zamawiał ST'ka, miał się kontaktować (). O spotkaniu z Ford Polska też słyszałem. Twoje zamówienie z listopada gdzie minęło już prawie pół roku jest dla mnie w ogóle hitem, ciekawe co Tobie powie sprzedawca... Może zaproponuje Ci rezygnacje z pakietu technology.
Bemo Motors Poznań? Pewna bardzo miła Pani? :)
Teraz myślę, że brak wiadomości nie może raczej oznaczać nic dobrego, no ale zobaczymy.
Bardzo miły Pan, ale właściciel ten sam :)
Dostałem informację, potwierdziło się to co napisałeś. O pakietach nic dealer nie powiedział.
NAJWCZEŚNIEJ auto dostanę w 3 kwartale... mam do wyboru zrezygnować, albo sobie czekać (słowa dealera). Zero zainteresowania, żeby cokolwiek zaproponować czy w jakikolwiek sposób zachęcić mnie do czekania. Załamka, bo pewne koszty już poniosłem szykując się na nowe auto w kwietniu, najpóźniej w maju.
r2d2_dawid 16-03-2021, 15:26 No to grubo. Kij z nimi , szkoda kosztów , co będziesz szukał?
Teraz mam mętlik w głowie. Na pewno pójdę Leona Cupre zobaczyć. Może Volvo V60 się jakieś trafi, albo Mazda 6 nawet. Muszę się zorientować jak oni rabatują, Mazda pewnie kiepsko.
A nie jesteś w stanie wybrać sobie czegoś ze stocku? Mazda w tym momencie wyprzedaje jeszcze auta z 2019r. Pewnie dostałbyś spory rabat na dodatkowe rzeczy typu pakiet ospojlerowania czy coś tego typu. Raczej na rabat na auto z 2021 w przypadku mazdy bym niestety nie liczył.
No będę szukał czegoś że stocku teraz. Od listopada się nie interesowałem innymi markami, bo miałem zamówione auto :D
Daj znać, jak coś fajnego wyhaczysz :)
Jeździłem Mazdą 6 2,5L i Skodą Octavią RS DSG 2.0 245KM.
Skoda jakaś tam od ręki może by się znalazła, ale niestety dosyć odbiegająca wyposażeniem od tego co ja bym chciał. Auto całkiem fajne, mniej sportowe bardziej rodzinne. Na duży plus pamięć ustawień foteli, lusterek przypisana do każdego kluczyka; duże możliwości modyfikacji ustawień, trybów. Np. zawieszenie, układ kierowniczy i silnik w trybie sport, a głośność można wyciszyć. W środku tak średnio, jakieś zamsze na desce itp, dziwnie. Niestety trochę droższe od Forda, chyba, że też agresywnie będę negocjował i uda się zbić jeszcze (choć porównuje DSG vs Manual). No i nie jestem fanem grupy VW. Podobno sporo usterek z infotainment, no ale skoda weszła w 2020, więc zakładam, że poprawiają ciągle. Żona już chce ją brać :)
Mazda multimedialnie słabo, jakość kamery kiepska (tutaj Ford jest najlepszy) i od ręki nie ma kombi, zniżki niewielkie. Dynamika najgorsza, jednak brak turbiny robi swoje, jedzie akceptowalnie od 5 tyś obrotów.
Cuprą nie byłem w stanie się na jazdę umówić, obecnie w Kombi mają tylko wersję 4x4 310KM, więc aż nadto i cena jeszcze wyższa. Wykończenie, wygląd, jakościowo mam wrażenie, że lepiej niż w Skodzie, a multimedia i opcje bardzo podobne/ te same. W końcu jedna grupa VW.
Najgorsze, że Forda już nie pamiętam tak dobrze i już nam trochę przeszła fascynacja nim... jeżeli dealer nas oleje to chyba zrezygnujemy.
Witam kolegów forumowiczów. Jakie opinie koledzy mają o tym silniku 1.5 ecoboost? 150KM. I jeszcze, który to jest silnik? Jak jest z tym silnikiem, ford od 2019 produkuje silnik z tej prezentacji:
https://www.youtube.com/watch?v=pA0Pdui9Fws
czy to te są montowane obecnie w focusie? Czy to tylko wizualizacja a w rzeczywstości jest pasek rozrządu?
Pozdrawiam
Cześć wszystkim!
Szukam względnie dynamicznego, niezbyt dużego kombi - wpadł mi w oko focus w wersji ST z 2,0 ecoblue. Ktoś z Was jeździ czymś takim? Jakie macie opinie o tym samochodzie i tym silniku? Poszperałem trochę w internetach i znalazłem dość sprzeczne opinie o ecoblue :oops: Miałem jazdę testową mondeo z tym silnikiem i sprawiał wrażenie dość dynamicznego, ale obawiam się czy na dłuższą metę nie będzie to coś dość awaryjnego.
A propos terminów, po wstępnej rozmowie z dealerem ten wspominał coś o okolicach lipca/sierpnia..
r2d2_dawid 22-03-2021, 06:38 Macieek , informacje o EcoBlue są dość mocno "rozsiane" po forum w różnych tematach ale z tego co czytałem to nie trafiłem na info o 190KM w Focusie ( nie przeglądam działu Mondeo). Jak byłem na jeździe testowej , rozmawiałem z dealerem o wersji ST (diesel).
Chłopaczek z 22lata jeździł ze mną (przyjechałem nie umówiony i wysłali go ze mna)sprawiał wrażenie wielkiego fana motoryzacji , wiedział wszystko o co pytałem i mówił mi że między 2.0 , 150KM a 190KM w ST są małe różnice w budowie silnika. Było to prawie pół roku temu więc nie chcę tu wymyślać , poprostu nie pamiętam. Wiem że są mocniejsze tłoki.
Co do awaryjności , nowy silnik , kto wie?
Ja dziś jadę oglądać mojego Focusa :-D
r2d2_dawid 22-03-2021, 17:46 Mój dealer dziś potwierdził że zamówione auta dziś będą miały termin odbioru na grudzień, problemy z półprzewodnikami to dopiero się zaczynają, do tego FORD nie chce NIC rekompensować osobą czekającym ponad to co w umowie. Mi udało się dziś wywalczyć maksymalny rabat na serwis auta ,to już bezpośrednio od dealera.
A co to znaczy maksymalny rabat? Na serwis tzn. części + robocizna?
Też słyszałem, że Ford nie rekompensuje nic, dealer coś tam mi zaoferował, ale jeszcze nie wiem co zrobić.
A jak Twój Focus? :)
Misieksmig 22-03-2021, 18:27 A jak wygląda sprawa ceny wówczas? W grudniu są już rabaty wyprzedażowe?
r2d2_dawid 22-03-2021, 18:44 Jeśli chodzi o wyprzedaż rocznika to co roku jest inaczej Czasem we wrześniu już sprzedają z rabatami , czasem w listopadzie nie wiedzą ile będzie?
A co to znaczy maksymalny rabat? Na serwis tzn. części + robocizna?
Też słyszałem, że Ford nie rekompensuje nic, dealer coś tam mi zaoferował, ale jeszcze nie wiem co zrobić.
A jak Twój Focus? :)
Tak. Pni powiedziała że załatwi mi cenę serwisu (części + robocizna) z takim rabatem jak ona sama ma. Korzyść jest dla nich i dla mnie , pochwale się jakby co :-)
Autko dziś obejrzane , w środę rejestracja , w czwartek odbiór. Pierwszy wolny termin rej. miałem na środę a żona ma nockę w ten dzień , woli po jak przed, chcemy jechać razem.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=318634
Jak zamawiasz auto teraz z terminem odbioru na grudzień, to oczywiście obowiązuje Cię cena z dnia podpisania umowy. Tu żadna wyprzedaż w grę nie wchodzi. Mi tez dealer powiedział że nie są w stanie zaproponować mi już niższej ceny i mogą oddać mi pieniądze, ewentualnie mogę zrezygnować z technology i parking, wtedy auto do odbioru do końca czerwca.
r2d2_dawid zazdro :D
r2d2_dawid 22-03-2021, 19:17 Dzięki. Już myślałem o innych auta ale jak dziś zobaczyłem swoje to wszystko mi przeszło :-D
Misieksmig 22-03-2021, 19:32 Ale cenę masz z dnia podpisania umowy czy może ulec zmianie? Bo jednak 9 miesięcy to kawał czasu?
r2d2_dawid 22-03-2021, 20:41 Ja? Zamówiony 13.11.2020r. Cena bez zmian, jak na umowie. Czekałem 4 i pół miesiąca.
W umowie masz zapisane, że cena może ulec zmianie, jeżeli zmieni się podstawa opodatkowania. Ewentualnie jeżeli ze sprzedawcą się dogadasz i sporządzicie jakiś aneks, ale to chyba naturalne. Jeżeli Ford podniesie lub obniży w późniejszym czasie cenę samochodu, Twoja z umowy pozostaje bez zmian.
Pomijając normalne sytuacje, mi sprzedawca dodatkowo zakomunikował, ze jak się nie zdecyduje w określonym czasie to Ford podnosi ceny i nie będą w stanie zaoferować mi takiego rabatu. Nie wiem na ile to jest zagrywka taktyczna sprzedawcy, a na ile prawda :shock: ale w obecnej sytuacji, nie jest to raczej zachęta :)
r2d2_dawid 23-03-2021, 06:01 Mogą tak zrobić. Jeden salon mnie przed tym uprzedzał a ten w którym zamawiałem zagwarantował mi na umowie stałą cenę w dniu odbioru.
Slawek01 23-03-2021, 16:32 Niestety u mnie też totalna s.....auta nie będzie.. Mogę czekać i może na koniec roku samochód będzie. Nie wiem, nie mam alternatywy na co mógłbym zmienić.
Taka ciekawostka, na domiar złych informacji to wczoraj spaliła się fabryka mikroczipów w japonii :D. Także tego, trzeba się nastawić bardziej na egzemplarze z korbkami wtedy jest szansa, że uda się dostać jeszcze w tym roku :D
r2d2_dawid 25-03-2021, 19:27 Ja już swój odebrałem , trochę to trwało ale jest. Mam nadzieje że i Wam jakoś się uda bo autko świetne.
Robert_et2 25-03-2021, 19:56 Witam kolegów i koleżanki. Chciałem właśnie zamówić Focusa Active. Obecnie można jedynie zamówić silnik 1,0 Ecobost 155Km wersja X, z terminem odbioru około listopada, a do tego cena nie wiadomo jaka będzie. Także na szybko znalazłem coś z zeszłego roku, z duużym rabatem. Za taką cenę mogłem wybierać w innych markach. Ale cóż ja poradzę na to, że zakochałem się w Focusi Active tak jak w swojej żonie 24 lata temu.
A to dziwne, bo mój sprzedawca nie poinformował mnie o tym że nie można w obecnej chwili zamówić 1.5. A właśnie auto z takim silnikiem zamawiałem, problem jaki wskazał to wcześniej wspomniane pakiety, ale może przez te pare dni znowu się coś pozmieniało, trudno nadążyć :D
r2d2_dawid też mam taką nadzieję :)
Robert_et2 26-03-2021, 19:37 Tak prawdę mówiąc, to w każdym salonie mówią co innego. Jedna Pani przysłała mi wycenę samochodu z silnikiem, którego od 3 miesięcy już nie ma w ofercie.
Slawek01 28-03-2021, 08:34 Niestety u mnie też światełka w tunelu nie widać i raczej nie będę czekał na ew. odbiór po wakacjach a może w listopadzie. Zacząłem się rozglądać za innymi samochodami. Dużego wyboru nie ma ale może coś znajdę dla siebie.
Miałem zamawiać auto do produkcji w lutym jeszcze jak fabryka stała.
Sprzedający zapewniał mnie, że fabryka ruszy i pierwsze będą produkowane auta pod zamówienie a nie na stock. Ponieważ raczej jestem przezorny postanowiłem poczekać miesiąc - okazuje się, że miałem rację. Gdybym zamówił to auto do odbioru byłoby pod koniec roku.
W sumie dobrze się stało bo kupuję Civica.
Slawek01 28-03-2021, 17:45 W takiej sytuacji wiele osób przejdzie do konkurencji i Ford straci wielu klientów, bo inne firmy jakoś radzą sobie z produkcjami. Szkoda bo mi jakoś Ford odpowiadał.
piotrek305 28-03-2021, 19:53 co bierzesz pod uwagę ?
Ja bym brał nową Octavię albo Megane :)
Slawek01 29-03-2021, 17:01 Jestem po rozmowach ze sprzedawcą i czekam na odpowiedź w jakiej kwocie i czasie zrobią ST X, bo jedynie ten może udać się wyprodukować w 4 miesiące. A jeżeli chodzi o inna markę to patrzyłem Mazdę 3, Seata Leona, AudiQ2,Kia Proceed GT.
Misieksmig 29-03-2021, 17:19 Z suva przesiadasz się na bardziej tradycyjny styl?
Nie liczyłbym na produkcję ST X'a w obecnej sytuacji w 4 miesiące. Kolega Lan zamawiał samochód w listopadzie. Parę postów wcześniej wspominał, że sprzedawca zaproponował mu odbiór w 3 kwartale najwcześniej. 4 miesiące to standardowy czas oczekiwania w przypadku focusa, na palcach jednej ręki można policzyć osoby z forum które zamówiły samochód w przeciągu ostatniego półrocza i dostały go w terminie.
Tak naprawdę sprzedawcy nie wiedzą kiedy faktycznie samochód zostanie wyprodukowany, ich predykcja bazuje na historii zamówień i szczątkowych informacjach od ford polska. Oficjalne info odnośnie odnośnie opóźnienia, zamknięcia fabryki itp. w moim przypadku pojawiło się miesiąc/półtora po fakcie. Wcześniej sprzedawca informował, że nic złego się nie dzieje, nie ma takich informacji z centrali. Widocznie taką mają strategię na przetrzymanie klienta :)
Z drugiej strony biorąc na logikę, ST X uda się wyprodukować a St-line X już nie? Jaka technologicznie jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami oprócz silnika która dyskwalifikuje produkcje innych wersji niż ST? Fakty niestety są takie, że jest problem z czipami, ostatnie wydarzenia w tym zablokowanie kanału sueskiego wcale nie pomagają i opóźnienia będą występowały tak czy siak. Nie wierzyłbym w zapewnienia sprzedawcy...
Dobre źródło informacji obecnej sytuacji z fabryki:
Ostatnia informacja zakładowa (https://www.igmetall-voelklingen.de/fileadmin/Betriebe/Ford_Saarlouis/Dokumente/Infos/2021/22.03.21_BR_Info_Nr.05_2021.pdf)
Aktualne informacje (https://www.igmetall-voelklingen.de/ford/aktuelle-informationen)
Slawek01 29-03-2021, 18:20 Wcześniej jeździłem Pasatem B6, później Mondeo MK4. Chciałem kupić Mondeo MK5 ale żona wybrała Suva. Dlatego Kugę zostawiam żonie bo ona i tak więcej nią jeździ a ja sobie szukam coś mniejszego ale z pazurem.
Co do Focusa ST X autko fajne tylko faktycznie nie wiem kiedy i czy w ogóle możliwy odbiór w tym roku dlatego patrzę gdzie jest jakieś wyjście awaryjne.
r2d2_dawid 29-03-2021, 19:06 Mój dealer , jak odbierałem auto , mówił że mają ogromny problem. Auta do salonów nawet się nie zamawia a dla klientów to wielka zagadka kiedy będą? Ja teraz bym nie ryzykował , brał bym Forda , Seata , Skodę (co tam kto lubi) z placu , coś najbliższe moim wymaganiom.
Zresztą , czytam trochę forum Skody (miałem...) tam jest taki samy temat , jedni dostają terminy za 3miesiące , inni się dziwią bo ich auta , wcześniej zamówione , nie wyprodukowały się. Część twierdzi że takie silniki idą szybciej , inni podają odmienne teorie , wielka niewiadoma ....
Wg. oficjalnych informacji, jakie Ford Polska przekazało dealerom, to jeśli teraz zamówisz ST, to dostaniesz je nie prędzej niż w 4 kwartale (zakładam, że bliżej grudnia o ile w tym roku). Ja z zamówieniem ST X pod koniec listopada 2020r. podobno jest raczej pewne, że dostanę w okolicach sierpnia (produkcja lipiec), no ale wiadomo, nic nie mogą na 100% powiedzieć :D
Z placu niestety z żadnej marki nic nie udało mi się znaleźć. Zamawiając Skodę RS czas oczekiwania podają już 6 miesięcy i może się wydłużyć.
Dostałem też informację, że nowy Focus (lifting) ma być w połowie przyszłego roku, ale ST może być później.
maestro92 02-04-2021, 13:59 I jak tam Panowie? Czekacie? Rezygnujecie? Macie już coś innego wybrane?
Slawek01 02-04-2021, 17:26 Tak ja dzisiaj podjąłem decyzję i zrezygnowałem z czekania na mój ST-Line. W ofercie dostałem STX ale cena wyższa a przede wszystkim kolejne 4 miesiące oczekiwania a i tak nie mam pewności czy w wakacje miałbym do odbioru.
piotrek305 02-04-2021, 20:00 Tak ja dzisiaj podjąłem decyzję i zrezygnowałem z czekania na mój ST-Line. W ofercie dostałem STX ale cena wyższa a przede wszystkim kolejne 4 miesiące oczekiwania a i tak nie mam pewności czy w wakacje miałbym do odbioru.
no i co zamawiasz ?
Slawek01 03-04-2021, 08:50 Nie chce mi się czekać na wrzesień może listopad więc zamówiłem nie za duży samochód..
Kia Ceed 204 KM w automacie. Z dodatkowych opcji szyberdach, pakiet technologiczny i pakiet bezpieczeństwa reszta jest już w wyposażeniu. Koła 18" czerwone zaciski el.fotel kierowcy, podgrzewana kierownica plus szyba i fotele, kamera cofania nagłośnienie JBL itp.
maestro92 03-04-2021, 09:56 Nie chce mi się czekać na wrzesień może listopad więc zamówiłem nie za duży samochód..
Kia Ceed 204 KM w automacie. Z dodatkowych opcji szyberdach, pakiet technologiczny i pakiet bezpieczeństwa reszta jest już w wyposażeniu. Koła 18" czerwone zaciski el.fotel kierowcy, podgrzewana kierownica plus szyba i fotele, kamera cofania nagłośnienie JBL itp.
Jaki podali czas oczekiwania? Rozważałem coś z grupy KIA przed zamówieniem Focusa, ale znajomy pracujący w salonie w lutym mówił, że realnie czas oczekiwania ok 6 miesięcy jeśli nie będzie przeszkód.
Zobaczymy czy mój Focus się wyprodukuje za tydzień. Jeśli tak to faktycznie będę miał jakiegoś farta (mimo braku technology i parking).
Slawek01 06-04-2021, 16:25 Na umowie mam podany czas odbioru do 16 maja. Mam nadzieję że w tym terminie auto odbiorę i że nie będę musiał znowu czekać i szukać innego auta...
maestro92 06-04-2021, 18:32 Na umowie mam podany czas odbioru do 16 maja. Mam nadzieję że w tym terminie auto odbiorę i że nie będę musiał znowu czekać i szukać innego auta...
To auto zlecone do produkcji? Ekspresowy termin! Trzymam kciuki żeby się udało, bo to się dzieje to jakaś kpina często.
Ja ostatecznie zrezygnowałem ze swojego zamówienia i będę szukał czegoś z placu ewentualnie świeżej używki z gwarancją. Stwierdziłem ze jak mam zamawiać auto bez pakietów które chcę tylko po to żeby mieć je szybciej, albo czekać do września (albo i dłużej) na auto z pakietami jest bez sensu. Gdyby ktoś jeszcze zagwarantował... może trafi się jakiś ST’ek w dobrej cenie z niedużym przebiegiem :D
maestro92 11-04-2021, 07:52 Ja ostatecznie zrezygnowałem ze swojego zamówienia i będę szukał czegoś z placu ewentualnie świeżej używki z gwarancją. Stwierdziłem ze jak mam zamawiać auto bez pakietów które chcę tylko po to żeby mieć je szybciej, albo czekać do września (albo i dłużej) na auto z pakietami jest bez sensu. Gdyby ktoś jeszcze zagwarantował... może trafi się jakiś ST’ek w dobrej cenie z niedużym przebiegiem :D
Bierzesz pod uwagę też coś z innych marek?
Honde Civic 5d sport plus i kie ceed GT, ale nie ukrywam że najbardziej chciałbym psikusa :)
maestro92 12-04-2021, 12:24 Honde Civic 5d sport plus i kie ceed GT, ale nie ukrywam że najbardziej chciałbym psikusa :)
Civic fajny :) brałem go pod uwagę, ale żonie się nie podobał.
Mój Focus wyprodukowany jedzie już do Polski (bez pakietu parking i technology ale jak już wspominałem nie chciałem go) :)
Zamówiłem go 26 lutego, produkcja 8 kwietnia. Szybko poszło. Jak dobrze pójdzie to przed weekendem majowym odbiór :)
r2d2_dawid 12-04-2021, 18:31 No u mnie produkcja 1go marca , odebrać papiery mogłem 22.03 :-) Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie termin w Urzędzie Komunikacji to 2tyg także lepiej już sobie zadzwonić i zapytać.
maestro92 12-04-2021, 20:57 No u mnie produkcja 1go marca , odebrać papiery mogłem 22.03 :-) Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie termin w Urzędzie Komunikacji to 2tyg także lepiej już sobie zadzwonić i zapytać.
Dealer twierdzi, że w ciągu maks 18 dni powinien być także podobnie jak u Ciebie :)
auto leasinguje na firmę także wszystkie papiery, łącznie z rejestracją po stronie leasingodawcy.
Z innej beczki: jak tam pierwsze tygodnie? Wyłapałeś coś na co warto zwrócić uwagę przy odbiorze?
piotrek305 12-04-2021, 21:31 z ciekawości.. ilu z Was na koniec leasingu wykupuje auta ?
r2d2_dawid 13-04-2021, 07:43 Poza źle działającym miernikiem grubości lakieru , który na 3 nowych autach pokazywał 200 mikronów (2xFord i 1x Toyota) to mała ryska od mycia na dachu , ledwo widoczna która zauważyli dopiero w studio detailingowym. Stałem przy nich wiec była już napewno a ja nie myłem wcześniej sam auta. Ogólnie auto było umyte na szybko , przednia szyba rozmazana , folia ściągnieta tylko z hamulca , z gazu nie , z progów też nie. Widać że ktoś się spieszył. Przebieg 4km
maestro92 13-04-2021, 09:27 z ciekawości.. ilu z Was na koniec leasingu wykupuje auta ?
Ja mam w planie wykup. U mnie z założenia auto ma służyć 6-10 lat.
Ja też będę wykupował auto na koniec leasingu. W sumie może pytanie jest źle skonstruowane, bo jak ktoś bierze leasing z wykupem na poziomie 1 - 10% to aż żal nie wykupić samochodu :) Nawet tylko po to żeby je odsprzedać.
maestro92 fajnie, że w miarę szybko dostaniesz samochód, ja nie wiem co w takim razie działo się z moim bo początkowo zrezygnowałem z tych 2 problematycznych pakietów, a i tak przez prawie miesiąc czasu nic się nie zadziało, kolejny miesiąc oczekiwania na nic. W sumie dobrze się stało bo chciałem ten samochód ale cały czas biłem się z myślami, że wydaje trochę $$$ na nowe auto, a nie spełnia do końca moich oczekiwań szczególnie, że różnica w cenie nie była duża.
Slawek01 13-04-2021, 16:30 Szczęściarze :)
maestro92 22-04-2021, 09:56 Auto dotarło już do Polski. Czekam na transport z placu centralnego do dealera i załatwianie papierów. Jak dobrze pójdzie to przyszły tydzień odbiór.
r2d2_dawid 22-04-2021, 10:49 Gitarka. W końcu ktoś ma jakieś dobre info :-) Czekamy na foty.
maestro92 22-04-2021, 21:11 Gitarka. W końcu ktoś ma jakieś dobre info :-) Czekamy na foty.
Wiesz może ile u Ciebie trwał transport z placu centralnego do dealera? :)
r2d2_dawid 24-04-2021, 16:46 3 tyg.
Slawek01 27-04-2021, 10:19 Moje auto tez jest już w kraju. Wczoraj odebrałem dokumenty dzisiaj już zarejestrowałem i ubezpieczyłem. Mam nadzieję, że jutro lub w czwartek uda się odebrać i cieszyć się autkiem. Jedyny minus że jednak nie będzie miał znaczka Ford...
Ja też znalazłem coś dla siebie, tyle że ze znaczkiem Ford :D. Slawek01, tak z ciekawości, na co padł Twój wybór?
Slawek01 27-04-2021, 10:36 Pisałem kilka postów wcześniej Wybrałem Kia Ceed GT. Udało mię wstrzelić bo akurat taki był zamówiony do produkcji. Praktycznie ma pełen wypas plus ma szyberdach na którym mi nie zależało ale skoro tak było to wziąłem.. Największy plus to szybkość. Zamówiłem i podpisałem umowę 30 marca i w ciągu miesiąca będę mógł się cieszyć.
A Ty co wybrałeś?..
Rzeczywiście, 2 strony wcześniej pisałeś o Kii, w tym wątku jest już tyle informacji o wyborach innych, sorry za przeoczenie :). Też końcowo rozważałem Ceed GT po tym jak nie mogłem znaleźć interesującego mnie ST-Line. Według mnie kia ceed GT z hondą civic 5d najfajniejsze, ale końcowo wyszło na to, że kupiłem roczne ST-3. Strasznie mnie wymęczyło to szukanie, oczekiwanie, w międzyczasie szukanie, dalsze oczekiwanie, dalsze szukanie, pytania do dealera i zwlekanie z tym wszystkim. Rezultat jest taki, że w sumie wyszło może nie tak jak zakładałem na początku, ale rozrachunkowo na plus :)
maestro92 02-05-2021, 09:21 W środę mam umówiony odbiór :) wszystko się trochę przeciągnęło przez weekend majowy :(
Slawek01 04-05-2021, 14:15 Ja od czwartku już śmigam i jestem zadowolony.:lol:
maestro92 04-05-2021, 22:53 Ja od czwartku już śmigam i jestem zadowolony.:lol:
Wiem, że to nie ford ale zarzuc jakieś foty :)
Jak tam obecnie wyglada sytuacja zamawiania samochodów do produkcji? Coś się zmieniło? Temat trochę ucichł, ale może ktoś się orientuje czy dalej są problemy z półprzewodnikami i odroczone terminy dostaw samochodów wyposażonych w newralgiczne pakiety?
Takie coś znalazłem w necie: https://europe.autonews.com/automakers/ford-cuts-output-europe-chips-shortage
Są ciągle problemy. Podobno w tym roku nie można już zamówić ST, hybrydowy 1.0 pewnie by zrobili, ale ogólnie ciężko. Info powyżej o ponownym zamknięciu i ograniczaniu produkcji potwierdzone przez dealera, ale podobno nie wpłynie to na obecne plany :)
Ja postanowiłem jeszcze poczekać na Focusa, mam obiecaną produkcję na lipiec, no ale kto wie.
Odwiedziłem kilka salonów różnych marek i ogólnie sytuacja jest ciężka wszędzie prawie. Na stocku są pojedyncze sztuki, rabatów nie chcą dawać takich jak kilka miesięcy wcześniej. Ogólnie ten i przyszły rok się słabo zapowiada dla kupujących. Szczególnie jak ktoś szuka "wysokoemisyjnych" wersji.
Czyli dalej bez zmian, mydlenie oczu, obiecywanie i mamienie klienta. Cóż mam nadzieje że tym razem się ponownie nie rozczarujesz, bo ile można czekać...
Jak w lipcu się nie wyprodukuje to zrezygnuję z Forda, ostatnia szansa! :)
Slawek01 13-05-2021, 18:31 Powiem tak gdybym miał czekać to jeszcze może pół roku może więcej, a tak swoją GT zrobiłem już 1000 kilometrów i jestem mega zadowolony. szczególnie jak przełączam na tryb sport i dodatkowo słychać podbity dźwięk.
r2d2_dawid 14-05-2021, 15:21 Współczuję tym co muszą jeszcze czekać , ja już mam ponad 7500km. Najgorsze jest to że nic nie jest pewne .... :/
Pytałem w 3 salonach ostatnio o czas oczekiwania na Focusa, bo się zastanawiam nad zakupem ST-Line (X). W jednym usłyszałem, że "jak 1.0 hybrydowy to w tym roku się nie wyprodukuje", a w dwóch innych "pod koniec roku powinien być".
Natomiast martwi mnie czy z okazji roku modelowego 2021.75 nie doszło znowu do jakichś dziwnych cięć... Pomijając dziwne konfiguracje wyposażeniowe/silnikowe, to:
1) Pojawił się w cenniku pakiet "Pakiet ST-Line Design (AGGAJ)" w skład którego wchodzą:
zaciski hamulców lakierowane w kolorze czerwonym, sportowe nakładki na pedały, nakładki na progi przednich drzwi z emblematem 'ST-Line'
Czy to przypadkiem wcześniej nie był standard w ST-Line (oprócz czerwonych zacisków)?
2) Z tego co wiem to wszystkie ST-Line miały czerwone przeszycia na kierownicy, a tymczasem na liście wyposażenia mamy takie coś: "Kierownica - z przeszyciami w kolorze czerwonym" - i standard w ST-Line X, a w ST-Line brak O_O Chyba że w cenniku jest błąd, bo trochę nie mogę uwierzyć, żeby czerwone przeszycia zastąpili "zwykłymi" czarnymi :P
Ogólnie na Focusa jest jeszcze spoko cena, przynajmniej 1.0 EB 125 KM. Nie wiem jak wygląda sprawa z rabatami dla tego 155 KM, cennikowo 8500 dopłaty to sporo. Samochody drożeją, w przyszłym roku raczej lepiej nie będzie...
r2d2_dawid 05-06-2021, 08:08 Nakładki na progi i pedały były standardem dla ST Line , tak samo jak czerwone przeszycia.
Na szybko przeleciałem sobie konfigurator Focus'a.
- Tapicerka materiałowa Foundry w ciemnej tonacji, z czerwonymi przeszyciami - 0PLN
- Bezprzewodowa ładowarka do smartfonów (wymaga smartfona kompatybilnego z systemem ładowania bezprzewodowego)
700 PLN (było w standardzie)
- LEDy statyczne zdrożały
- AGR o 100zł a przyciemniane szyby o 50zł
r2d2_dawid 07-11-2021, 06:26 Jak teraz wygląda czas oczekiwania na nowe auto , jak z rabatami ?
Jak teraz wygląda czas oczekiwania na nowe auto , jak z rabatami ?
Ciężko powiedzieć. Zależy, idzie dostać rabaty, ale zależy od konkretnej sytuacji, czy z placu czy do produkcji, jakie wyposażenie i silnik.
arturmsi 01-12-2021, 17:45 Ma ktoś wiedzę czy jest szansa na 1.5 ecoblue w mk4 po lifcie od początku 2022roku? W cenniku brak diesla, który był zapowiadany, w niemczech jest. Możliwe ze Polska w ogóle nie dostanie diesla czy to raczej cennik na koniec roku zrobiony na "już"?
r2d2_dawid 05-12-2021, 09:15 Warto zapytać w salonie. Konfigurator na stronie to jakaś fikcja.
r2d2_dawid 09-12-2021, 19:40 Niby jest w cenniku ale konfiguratorze nie ma (Niemcy). W PL jest tylko 1.0 i 2.3.
Trochę mnie to cieszy , mam 2.0 diesel którego nie można już kupić a będę sprzedawał za 2-3miesiące ... :619:
piotrek305 09-12-2021, 19:44 Niby jest w cenniku ale konfiguratorze nie ma (Niemcy). W PL jest tylko 1.0 i 2.3.
Trochę mnie to cieszy , mam 2.0 diesel którego nie można już kupić a będę sprzedawał za 2-3miesiące ... :619:
uuuu szybko.. na co zmiana ?
r2d2_dawid 09-12-2021, 19:45 uuuu szybko.. na co zmiana ?
EV, celuje w Model 3 , zobaczymy ... Focus to świetne autko ale ceny paliwa mnie dobijają , z żoną prawie się rozwiodłem jak powiedziałem że sprzedamy Forda :p
piotrek305 09-12-2021, 21:40 EV, celuje w Model 3 , zobaczymy ... Focus to świetne autko ale ceny paliwa mnie dobijają , z żoną prawie się rozwiodłem jak powiedziałem że sprzedamy Forda :p
to ile Ty robisz, 100 tys km na rok :D :O ?
Chyba wymyśliłeś tylko powód żeby auto zmienić :)
A skoro tak duzo km robisz to tylko diesel :)
r2d2_dawid 10-12-2021, 06:25 60 000km/rok
Raporty paliwowe miałem po 1400zł/m-c, przy obecnej cenie paliwa to będzie 1800zł. + rata za auto to jest 2700 - 3000zł miesiąc ( nie liczę serwisów). Tesla to prąd za 250-350zł miesiąc + rata daje 2300zł/m-c. Nie licząc że mam PV i połowę będę ładował w pracy.
To drugie chyba też :oops:
r2d2_dawid 10-12-2021, 12:28 Jeszcze nie wiem za ile sprzedam , wrzucę na otomoto to zapodam link jakby ktoś był chętny :-) musze kupić jakieś małe wozidełko za parę tyis aby cokolwiek w domu było
|
|