Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Nietłumienie nierówności - jazda testowa
Michal_86 11-11-2020, 13:12 Cześć,
ostatnio miałem okazję przejechać się Mondeo MK5. Samochód niestety nie tłumił nierówności, mimo, że jak to Mondeo, bardzo dobrze się prowadził, trzymał drogi. Miałem wrażenie, jakbym jechał autem po tuningu zawieszenia zrobionym w garażu. Samochód po leasingu, 4 letni.
Jeździłem kilkoma innymi Mondeo MK5 i raczej lepiej tłumiły nierówności.
Zastanawia mnie, co może być przyczyną, że ten egzemplarz ma z tym problem.
Żadnych stuków nie było. Auto ogólnie ładne, poza tym mankamentem bez zarzutu i w dobrej cenie.
Z czego to słabe tłumienie nierówności może wynikać?
Garbojad 11-11-2020, 13:30 Może poprostu zużyte amorki
Co to znaczy słabe tłumienie nierówności,według Kolegi?
Michal_86 11-11-2020, 15:23 Po prostu na kierownicy czuć każdą nierówność. Zawieszenie jest bardzo sztywne. Moim zdaniem zbyt sztywne jak na Mondeo.
Bump: Może poprostu zużyte amorki
Jakby to były amortyzatory, to chyba także bujałoby autem. A ten egzemplarz dobrze się trzyma drogi itd.
Może poprostu zużyte amorki
Do weryfikacji łączniki stabilizatora i gumy drążka stabilizatora
luckyboy 11-11-2020, 19:58 Jakby to były amortyzatory, to chyba także bujałoby autem.
Kiedy są całkowicie zużyte to buja, a po dużym przebiegu nie tłumią już nierówności i koła trzaskają.
mondeo70235 11-11-2020, 20:01 a na jakiej sprężynie, w niektórych egzemplarzach była twarda sprężyna np.ST-Line
ja mam 18'' twardą sprężyne i tłumi wszystkie nierównośći
Odczuwalny brak tłumienia może mieć swoje źródła w wielu aspektach. Pytanie jak bardzo różne jest tłumienie miedzy egzemplarzami, które porównujesz. Ja zmieniłem koła z 16" na 18" i na początku miałem wrażenie nieco mniejszego tłumienia (teraz się chyba przyzwyczaiłem). Problem jednak najprościej zweryfikować na ścieżce diagnostycznej. Tan sprawdzą sprawność tłumienia amortyzatorów i zweryfikują stan połączeń zawiasu. Sprzedający nie powinien mieć nic przeciwko takiemu przeglądowi przed sprzedażowemu a Ty nawet jak stracisz zainwestowaną w takowy 100 to zyskasz znacznie więcej.
Michal_86 12-11-2020, 12:12 Kiedy są całkowicie zużyte to buja, a po dużym przebiegu nie tłumią już nierówności i koła trzaskają.
Przebieg 180000 km.
a na jakiej sprężynie, w niektórych egzemplarzach była twarda sprężyna np.ST-Line
ja mam 18'' twardą sprężyne i tłumi wszystkie nierównośći
Sprężyna raczej zwykła, samochód nie ma żadnych dodatków ST.
Odczuwalny brak tłumienia może mieć swoje źródła w wielu aspektach. Pytanie jak bardzo różne jest tłumienie miedzy egzemplarzami, które porównujesz. Ja zmieniłem koła z 16" na 18" i na początku miałem wrażenie nieco mniejszego tłumienia (teraz się chyba przyzwyczaiłem). Problem jednak najprościej zweryfikować na ścieżce diagnostycznej. Tan sprawdzą sprawność tłumienia amortyzatorów i zweryfikują stan połączeń zawiasu. Sprzedający nie powinien mieć nic przeciwko takiemu przeglądowi przed sprzedażowemu a Ty nawet jak stracisz zainwestowaną w takowy 100 to zyskasz znacznie więcej.
Koła 16, profil opony 60mm. Tak, chyba bez sprawdzenia na ścieżce się nie obejdzie.
Dzięki za wszystkie sugestie.
luckyboy 12-11-2020, 12:29 Problem jednak najprościej zweryfikować na ścieżce diagnostycznej. Tan sprawdzą sprawność tłumienia amortyzatorów
W SKP można sprawdzić tylko czy amortyzatory w ogóle działają. Wskazania sprawności mają się nijak do faktycznego tłumienia i komfortu jazdy.
W SKP można sprawdzić tylko czy amortyzatory w ogóle działają. Wskazania sprawności mają się nijak do faktycznego tłumienia i komfortu jazdy. Jeśli stacja jest rzetelna a diagnosta potrafi korzystać ze sprzętu uzyskasz informację o stanie zużycia amortyzatorów. Ogląd auta od spodu pozwoli zweryfikować stan elementów zawieszenie. To nie mam być odpowiedź na temat jakości komfortu a ewentualne znalezienie przyczyny słabego tłumienia. Bo jeśli amortyzatory leżą, sprężyny "pęknięte" lub wstawka wynalazku z aledrogo i inne takie to można domniemywać przyczyn. To opcja weryfikacji i moim zdaniem znacznie lepsza niż wróżenie z fusów na forum
luckyboy 12-11-2020, 13:02 Ja na tyle po przebiegu blisko 300.000km mam sprawność na poziomie 82%, a czuje na nierównościach, że jest już kiepsko.
Cześć,
ostatnio miałem okazję przejechać się Mondeo MK5. Samochód niestety nie tłumił nierówności, mimo, że jak to Mondeo, bardzo dobrze się prowadził, trzymał drogi.
Mam podobnie odczucia od mojego dwuletniego samochodu - źle tłumi drobne nierówności. Duże wybicia pochłania, ale drobniejsze filtruje źle. Łatwo to zauważyć kiedy droga ma krótkie pofalowania. W Warszawie, n.p. to ulica Rzymowskiego pomiędzy skrzyżowaniem z Gotarda a zjazdem na al. KEN (dolina Służewiecka). Na takich falach skacze więcej, niż sztywniejszy Megane 4 GT. T.j. na renówce nie zwracam na nie uwagi, a na Mondeo - czuję je.
Napisałeś, że tamten samochód miał 16''. Mój ma 17''. Być może to własne rezonanse opony, bo jest gruba? Reno ma założone 18''.
|
|