Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Zmiana sprzęgła na RS

Werdome
12-11-2020, 18:20
Witam wszystkich.
Czytałem już wszystkie posty na ten temat lecz nie ma konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Czy dwumas od RS-a pasuje do S-Max i czym sie one od siebie różnią, który lepiej założyć, czy dwumas od S-Maxa jest mocniejszy od RS-a, jak się sprawuje takie sprzęgło w s-maxie i jakie są odczucia podczas jazdy?

MAG
14-11-2020, 10:00
Dwumasa od RS, ST i Mondeo/S-Max'a 2,5T to jedno i to samo.

Ja zamawiałem na sprzegla24.pl osobno dwumasę do S-Max'a 2,5T, a osobno kompletny zestaw do RS'a (tarcza docisk i wysprzeglik).

btw - wysprzeglik tez jest identyczny dla RS'a i pozostałej trójki

EDIT
Sprzęgło od RS'a jest mocniejsze ok.20% z tego co pamietam, a największa różnica odczuwalna to znacznie twardszy i niżej łapiący pedał sprzegła. Na samym początku zaraz po zmianie zdażyło mi się kilka razy zgasić auto przy delikatnym ruszaniu.

paoloWawa
14-11-2020, 10:53
Niezależnie od charakterystyki sprzęgła RS - imho nie opłaca się kombinować. Ja bym wrzucał oryginał do 2.5t. To zapewne Twoja pierwsza i zarazem ostatnia wymiana. Jaki masz przebieg? Po co więc kombinować, skoro już tak naprawdę nie ma dla Ciebie znaczenia ile ten zestaw wytrzyma? A wytrzymuje sporo, ja mam 183kkm i jeszcze cały zestaw ori, nawet gdybym teraz wymieniał to jeśli miałby wytrzymać kolejne 180kkm to w ogóle bym się nie zastanawiał. Gdyby to wytrzymywało 50kkm to ok - można kombinować, ale jeśli wytrzymuje dużo więcej to moim zdaniem nie ma sensu kombinować i potem żałować że sprzęgło za twarde, za nisko bierze itd.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Werdome
15-11-2020, 07:31
Mam przejechane 242 tys. i lekko zmodzony na 262KM i 400NM, dlatego zastanawiam się jak długo wytrzyma ori sprzęgło. Dzięki za odpowiedzi. MAG zakupię zestaw taki jak doradzasz. Jeszcze mam pytanie dlaczego nowe śruby z zestawu od RS-a nie pasują do S-Max-a?

paoloWawa
15-11-2020, 09:38
O, ładny przebieg jak na pierwszą wymianę, sam zastanawiam się kiedy i mnie trafi, ale póki co jeszcze nie, brak objawów :) (przebieg 183kkm z czego ostatnie 50kkm po programie bardzo podobnym do Twojego - 263KM 401Nm)

Werdome
15-11-2020, 17:25
Pierwszy objaw miałem w tamtym roku jak wyjeżdżałem z Chorwacji pod górkę zapakowany po sufit w 5 osób, wtedy przypaliłem sprzęgło. Po drodze do domu na 3-ce i 4-ce przy 3tys obrotów zaczęło mi się ślizgać. Po powrocie do Polski oznaki znikły aż do niedawna. Na programie przejechałem około 60tys.

Juzek
15-11-2020, 17:37
O, ładny przebieg jak na pierwszą wymianę

U mnie 301 tys km i dalej oryginał jeździ :-)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka