Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Światła pozycyjne przednie

jorgo9
13-11-2020, 21:15
Czy u Was też tak jest, że światła pozycyjne reflektorów, palą się bez przerwy razem z mijania,lub drogowymi. Może da się je jakoś wyłączyć.?

pankrakus
13-11-2020, 23:37
Witam

Albo kolega myli światła albo prawo jazdy znalazł w chipsach

Przepisy nie pozwalają na włączenie świateł mijania, długich, przeciwmgielnych bez włączenia świateł pozycyjnych pojazdu

(a światła pozycyjne, to światła z przodu i tyłu pojazdu)

https://docplayer.pl/56287813-Warunki-szczegolowe-dotyczace-swiatel-zewnetrznych-pojazdu-samochodowego-i-przyczepy.html

https://i.imgur.com/Ef9rDQx.jpg

Tak jak ktoś powiedział "przepisy ruchu drogowego są pisane krwią ofiar"

Pomyśl: jeśli spali się żarówka świateł mijania, to będzie przynajmniej świecić żarówka pozycyjnych,
a jeśli byś jechał z jednym światłem to w nocy ktoś może myśleć, że jedzie motocykl i może dojść do wypadku
Pomysł z wyłączeniem przednich pozycyjnych nie ma sensu, a zagraża bezpieczeństwu

pozdrawiam
pankrakus

jorgo9
14-11-2020, 10:11
Primo-Prawko mam od dnia kiedy chipsów i nazwy chipsy, w Polsce nie było i nie znano.
Secundo-Pytałem dlatego,że zaobserwowałem samochody ( nawet ,nowszego rocznika) u których nie świeciły pozycyjne .Może:?:miały obydwie żarówki spalone.
Dzięki za przypomnienie przepisów.
Pozdrawiam.

Szuiram76
18-11-2020, 04:49
Może zamiast pozycyjnych świeciły LED do jazdy dziennej?

Lukasz2525
18-11-2020, 08:47
pytałem dlatego,że zaobserwowałem samochody ( nawet ,nowszego rocznika) u których nie świeciły pozycyjne

To chyba dzienne świeciły, wtedy faktycznie pozycje nie świecą. Co to za pomysł wyłączać światła pozycyjne, bo świecą światła mijania? :>

cezarg1410
18-11-2020, 08:58
Pozycja nie świeci przy światłach do jazdy dziennej.

Generalnie w Foce mk2 fl też była opcja świateł dziennych na zwykłych żarówkach od świateł mijania i działało to tak samo - światła pozycyjne wtedy gasły.

jorgo9
26-11-2020, 17:42
Może zamiast pozycyjnych świeciły LED do jazdy dziennej?
Na pewno nie.:?

Bump: Pozycja nie świeci przy światłach do jazdy dziennej.

Generalnie w Foce mk2 fl też była opcja świateł dziennych na zwykłych żarówkach od świateł mijania i działało to tak samo - światła pozycyjne wtedy gasły.

W moim , światła dzienne świecą razem z pozycyjnymi :?::?