Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Trzask w głośnikach i brak dźwięku do następnego odpalenia
Deportivo88 30-11-2020, 06:23 Witam,
Mam pewien problem ze swoim Fordem Focusem MK2. Gdy zakupiłem go od szwagra, to pierwsze co musiałem wymienić to radioodtwarzacz, ponieważ występował taki sam problem. Muzyka grała do jakiegoś pewnego losowego momentu następował trzask z głośników i już była głucha cisza. Na wyświetlaczu wszystko było okej, jakby tylko z głośnikami był problem. Wymieniłem radioodtwarzacz i problem zniknął do wczoraj. Znowu jest to samo, a nie wiem czym to może być spowodowane. Dźwięk wraca sam po tym, gdy wyłączy się samochód i odczeka kilkanaście minut, ale nigdy nie wiadomo na jak długo może to być przerwa kilku dni album godziny dwóch.
Pozdrawiam wszystkich
Oddaj radio do serwisu rtv poprawią zimne luty ew wymienią jakieś elementy.
TTrex a czemu wg. Ciebie taki sam efekt pojawia się niezależnie od radia?
Deportivo88 30-11-2020, 08:07 Właśnie po zmianie radia przez kilka miesięcy było wszystko dobrze. Także może to być faktycznie wina radia, ale nie do końca wiem czemu wczoraj znowu się to pojawiło. Mam nadzieję, że to pojedyńczy przypadek.
TTrex a czemu wg. Ciebie taki sam efekt pojawia się niezależnie od radia?Jest zależne, to tak jak z zegarami fokusa.
Wymienisz ale ten nowszy który też ma zimne luty choć jeszcze nie dają tak o sobie znać, cyna użyta to lutowania też ma swoje lata. Jest to kwestia czasu, zamiast wymieniać (chyba że na nowe) lepiej dać poprawić luty choć to sporo pracy a nadal mamy radio na starych elementach.
Czemu wczoraj, proste temperatura = wilgoć = zwarcia.
W niskiej temperaturze metal się kurczy czasami to wystarczy dla obwodów drukowanych nie do wykrycia w elektronice samochodowej i raczej rzadkie.
Deportivo88 jakie radio było, a jakie założyłeś?
Konkretnie do końcówka mocy albo nadajnik ma problem.
Radio reaguje na zmiany czy zwiecha?
Deportivo88 30-11-2020, 08:56 Radio to standardowe 6000 cd takie było i na takie zostało wymienione.
Właśnie radio normalnie reaguje na zmiany tak, jakby wszystko było w porządku tylko głośniki nie działają, a podczas włączania i wyłączania radia z głośników słychać taki cichy trzask.
technik08 30-11-2020, 13:18 Może być problem z głośnikami . Chwilowe zwarcie cewki do obudowy (magnesu) może spowodować wyłączenie napięcia na stopień końcowy , a wyłączenie radia może odblokować zabezpieczenie . Spróbuj odłączyć głośniki i włączać je pojedynczo , za każdym razem jeżdżąc na jednym głośniku po killa dni .
Za 30zł możesz kupić drugie z kodem, wyjęte z auta sprawne, sprawdzone na stole że działa.
Warto się z tym boksować?
technik08 30-11-2020, 18:03 Kolega jest po wymianie radia . A jak na trzecim
radiu będzie to samo?
Bump: Kolega jest po wymianie radia . A jak na trzecim
radiu będzie to samo?
konieczko5 30-11-2020, 19:21 ...
Deportivo88 30-11-2020, 21:28 Dzięki za wszystkie odpowiedzi !
Właśnie, gdybym był pewien, że wymiana radia coś da to na spokojnie bym nawet kupił coś lepszego, ale najgorsze jak się okaże, że nowe radio będzie podobny problem miało. Jeszcze popatrzę, bo dzisiaj sporo jeździłem, a żadnych niespodzianek nie było. Od wymiany radia tylko raz coś takiego się stało, a wcześniej to była bardzo częsta awaria.
Jak ktoś tylko radia słucha czy audiobooka to po co płacić więcej? Dla mnie Sony to był przede wszystkim cd mp3
konieczko5 01-12-2020, 10:20 ...
Odrobinę więcej basu się pojawiło po zmianie na Sony, a tak to nie odczułem drastycznej różnicy jak Ty czy niektórzy tutaj podkreślają :)
technik08 01-12-2020, 13:29 Mi w Ford 6000CD brakowało funkcji kontur , w chińczyku na Androidzie to mam - podbicie basów i wysokich przy mniejszej sile głosu . Muzyczni puryści tego nie pochwalają , ale na moje emeryckie ucho jest akurat .
konieczko5 01-12-2020, 13:36 ...
technik08 01-12-2020, 16:56 Ani razu . Używam od 10 miesięcy .
Deportivo88 21-09-2021, 07:35 Sytuacja była opanowana do dnia dzisiejszego radio samo się naprawiło, a znowu takie cuda.
Szybkie pytanie czy po zakupie takiej ramki:
https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/f7bb9ff1-1aa4-11ec-a8b9-d97cda3f1b91
będę mógł wrzucić sobie tam normalnie takie radio:
https://allegro.pl/oferta/radio-samochodowe-sony-dsx-a410bt-bluetooth-flac-7144758679
i czy ja, jako całkowicie zielony w te tematy będę w stanie to zrobić ;)
Pozdrawiam
Link do ramki nie działa (jest z Twojego konta a nie aukcji)
Deportivo88 21-09-2021, 08:21 Link do ramki nie działa (jest z Twojego konta a nie aukcji)
Faktycznie, przepraszam :)
o taką ramkę mi chodzi:
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-04-07-ramka-radia-1din-iso-klucze-9957673004
konieczko5 21-09-2021, 09:53 ...
Ramki wyglądają zawsze źle w takich autach.
Radio poza USB pewnie nie będzie niczym się wyróżniać w aucie, poza tym że będzie wyglądać jak nie z tej bajki.
Można włożyć sony mp3 w miejsce obecnego i przynajmniej sterowanie z kolumny kierownicy będzie działać.
121624
konieczko5 21-09-2021, 12:20 ...
Jajo nie pasuje (bez zmiany obudowy)
żyj dalej w niewiedzy, albo popatrz na zdjęcie, tylko tym razem skup się
|
|