Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Jak zrobić ciągłe oświetlenie nóg

kubk
07-12-2020, 21:05
Witam,
W moim fordzie mam fabryczne oświetlenie nóg które działa po włączeniu zapłonu lub po otwarciu drzwi, chciałbym żeby świeciło cały czas ponwłączeniu świateł, jest możliwość przestawienia tego w komputerze czy trzeba przerobić instalację?

Z góry dziekuje za odpowiedzi

hindus
08-12-2020, 06:48
Trzeba przerobić. Z ciekawości zapytam - czemu akurat chcesz żeby tak to działało? Dodatkowe światło w kabinie odwraca uwagę od tego co jest na zewnątrz samochodu, dodatkowe refleksy mogą odbijać się w szybach, a widzieć pedałów chyba nie musisz żeby prowadzić auto ? :D

konieczko5
08-12-2020, 16:23
...

kubk
08-12-2020, 17:25
Chciałem zamontować żarówki led z różnymi trybami jasności i chciałem delikatne światło cały czas

hindus
08-12-2020, 17:51
To może lepiej zrobić (albo wykorzystać) oryginalną instalację na oświetlenie, wstawić tam prawilne LEDy albo żarówki W5W zgodnie ze specyfikacją, a niezależnie wziąć sobie prąd po zapłonie z GEM i poprowadzić dodatkową instalację na jakieś miniaturowe LEDy które będą świeciły dzięki temu tak długo jak jest włączony zapłon. Czyli będą się świecić wtedy kiedy nie będą się świecić "skarpetki" bo one gasną po przekręceniu kluczyka.
Nie będziesz musiał kombinować z "różnymi trybami jasności" tylko dasz takie zwyczajne

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSA4dAKKDuXqVwBiCVwkPNvoR5kB7CEm aA8Nw&usqp=CAU

z odpowiednio dobranym rezystorem i gotowe, koszt za ledy i rezystory to jakieś 50 groszy, do tego cieniutki przewód i jak chcesz zrobić ładnie to złodziejka na małe bezpieczniki żeby się wpiąć w GEMie. A gdzie dokładnie to poszukaj wątku o podłączeniu rejestratora w samochodzie :)

fajex
08-12-2020, 17:53
Masz podświetlaną zapaliczkę po włączeniu świateł ? Mógłbyś stamtąd wziąć plus do ledów.

kubk
08-12-2020, 18:49
A fabraczną instalację można podpiąć tak jak mówisz czyli zeby świeciła razem z zapłonem?

arturek
08-12-2020, 18:56
[...]
dodatkowe refleksy mogą odbijać się w szybach,
[...]

???

no chyba oświetlenie nóg nie ma szans odbijac się w szybach,
zwłaszcza w szybie przedniej

[...]
[...]
a widzieć pedałów chyba nie musisz żeby prowadzić auto ? :D

w Focusie mk3 Titanium, mam fabryczne podświetlenie nóg,
które świeci się cały czas podczas jazdy
To podświetlenie jest włączane czujnikiem zmierzchu

pozdrawiam
Arturek

konieczko5
08-12-2020, 19:06
...

hindus
08-12-2020, 19:15
no chyba oświetlenie nóg nie ma szans odbijac się w szybach,
zwłaszcza w szybie przedniej
W bocznych spokojnie widać poświatę, a przez nie np. patrzę czy rowerzysta nie jedzie przez przejście w które skręcam.

A fabraczną instalację można podpiąć tak jak mówisz czyli zeby świeciła razem z zapłonem?
A masz fabryczną czy będziesz dokładać od zera?

kubk
08-12-2020, 19:40
Mam fabryczną, tylko tak jak pisałem ona świeci tylko przez chwilę gdy otworze samochód kluczykiem lub po prostu gdy otworzę drzwi i potem gaśnie a ja o ile jest możliwość chciałbym żeby jeszcze świeciło np razem ze światłami drogowymi

hindus
08-12-2020, 22:45
chciałbym żeby jeszcze świeciło np razem ze światłami drogowymi

:|

Tego już totalnie nie czaję...

kubk
09-12-2020, 06:38
Sorry, może nie jasno się wyraziłem, czy jest możliwość żeby ta fabryczna instalacja jak już zgaśnie po przekręceniu kluczyka świeciła się też po włączeniu świateł

hindus
09-12-2020, 06:58
Wszystko jest możliwe ale musisz podrutować - odłączyć ją od GEM (odciąć kable najlepiej żeby nie wydłubywać pinów z kostki) i podłączyć sobie po swojemu. Wygodniej by Ci było z dołożeniem drugiej ale no zrobisz jak będziesz chciał, Twoje auto, Twój wybór.

Antej
09-12-2020, 08:01
Temat, co wpiąć i gdzie wisi przyklejony.
Wystarczy poczytać i samemu wyciągnąć wnioski.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=283320
I co z tego, skoro kolejny świeżak zamiast poczytać zaczyna wałkować temat od nowa.

Zaraz będzie lament, że temat jest o dokładaniu, a nie przeróbce.
Wystarczy poczytać ze zrozumieniem żeby wiedzieć co można, a czego nie da się bez druciarstwa.

konieczko5
09-12-2020, 11:08
...

hindus
09-12-2020, 11:12
Którym przekaźnikiem?

konieczko5
10-12-2020, 16:50
...

hindus
11-12-2020, 06:21
I to wg. Ciebie jest prostsze niż zdublowanie instalacji przez złodziejkę wsadzona zamiast bezpiecznika z prądem "po zapłonie"? :)