Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2012-2017] Światła pozycyjne przednie

wylye
15-12-2020, 12:25
Witam.
Mam problem z FIESTA MK7 2015 to auto kupione parę dni temu więc może coś gdzieś "źle robię" :)
Auto wyposażone jest w reflektory z ledami i światła do jazdy dziennej - działają - jak i wszystkie pozostałe...
Jednak przy próbie włączenia świateł postojowych/pozycyjnych głównym pokrętłem - i wyjęciu kluczyka ze stacyjki
ŚWIECĄ TYLKO TYLNE LAMPY
belki przednich ledów nie świecą.
Innymi słowy - mam oświetlony tylko TYŁ pojazdu po wyjęciu kluczka.

Czy ktoś z kolegów mógłby coś poradzić?

romano11
15-12-2020, 22:38
Mam problem z FIESTA MK7 2015
Czy ktoś z kolegów mógłby coś poradzić?

Doradzam: przeczytać instrukcję obsługi :D

wylye
16-12-2020, 18:51
Doradzam: przeczytać instrukcję obsługi :D

Czy w tej instrukcji jest napisane, że po włączeniu świateł postojowych i wyjęciu kluczyka w nocy mają się świecić TYLKO TYLNE LAMPY?

Jeżeli Twój "enigmatyczny" wpis ma sugerować, że to kwestia czujnika zmierzchu - to informuję, że
Po pierwsze - sprawdzałem to wieczorem, po wtóre - jaki to niby miałby mieć sens?

A tak by the way
Jak coś wiesz - po prostu napisz - po to wymyślono fora.
Jeżeli natomiast Twój wpis posiada "rygor" wiem ale nie powiem"
to - odpuść sobie przyjacielu

Tonda-B
16-12-2020, 19:25
ŚWIECĄ TYLKO TYLNE LAMPY
belki przednich ledów nie świecą.
Innymi słowy - mam oświetlony tylko TYŁ pojazdu po wyjęciu kluczka.

Może lampy - z LEDami - do wymiany.
O ile LEDy nie sposób włączyć...

wylye
16-12-2020, 21:59
"Po kluczyku" są światła dzienne oraz postojowe. Po wyłączeniu kluczyka - zostają tylko
tylne - przód przestaje świecić. Rozebrałem w drobny mak przełącznik świateł ale tam pełno elektroniki. Ścieżki wyczyściłem, styki ślizgi "lekko" podgiąłem - bez zmian.
Zamówiłem nowy przełącznik wg katalogu. DZIŚ ZAMONTOWAŁEM - i nadal brak przednich pozycyjnych po wyjęciu kluczyka.
Świecą tak długo - jak kluczyk jest w stacyjce...

Bardzo proszę o rzeczowe porady - sugestie...

wylye
17-12-2020, 14:13
Więc tak... Ponieważ nikt z kolegów nic nie podpowiedział - informuję, że problem został rozwiązany. Mydłek we Włoszech (auto sprowadzone z Włoch) namieszał w ustawieniach modułu IPC. Tutorial jak i co znalazłem na rosyjskim forum - Tam ludzie piszą b dużo i DZIELĄ się wiedzą - nie tak jak często to bywa na naszych forach. (z wyjątkiem Elktrody - która b często była mi pomocna...) Ale do rzeczy.
Przyczyną były jakieś bzdurne wpisy w IPC (auto wyposażone jest w fabryczne światła do jazdy dziennej LED + halogeny.
Po zapisaniu w IPC jak na foto poniżej - wszystko zadziałało
Potrzebny kabel ELM dedykowany do Forscan i sam program.
https://images90.fotosik.pl/454/0ec4f084a3b31d70med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0ec4f084a3b31d70)
Po ustawieniu i zapisaniu świateł jak na obrazku - pojawiły się światła pozycyjne na przodzie

Zpłon wył
gł wył poz 0 - nic nie świeci
gł wył poz 1 - światła pozycyjne przód i tył
gł wył poz 2 - nic nie świeci

Zapłon włączony
gł wył poz 0 światła do jazdy dziennej
gł wył poz 1 - światła pozycyjne przód i tył
gł wył poz 2 - mijania/drogowe

Może komuś się przyda