Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] ForScan - światła tylne z dziennymi

wikt00r
22-12-2020, 15:43
Smax MK2/Galaxy MK4
Czy ktoś z forumowiczów ustawiał tylne światła włączone z dziennymi?
Z forum Mondeo znalazłem taką opcję:
BCMIi
726-26-02 xXxx-xxxx-xxxx 0-wyłączony, 1-włączony

Chciałbym z tyłu mieć włączone, szczególnie teraz w sezonie zimowym, kiedy jest szaro. Ciekaw jestem doświadczenia z tą opcją, czy działa i czy jest bezpieczna zmiana (mam Full Ledy)

sylwesterz
22-12-2020, 16:20
A to jest zgodne z przepisami? Pytam serio, bo chyba gdzieś czytałem, że wymogiem świateł dziennych są wyłączone inne światła, w tym pozycyjne.

PS. Nie znalazłem informacji poza przełączaniem się na mijania w Art. 51 p.2 KRD. Zapewne obiły mi się informacje sprzed ostatnich zmian w przepisach w tym zakresie.

Gabik20
22-12-2020, 16:24
Gdy jest szaro na zewnątrz (jak to określiłeś) to jeździmy na światłach mijania a nie na dziennych. Nie kombinuj jak jakiś Janusz.

wikt00r
23-12-2020, 09:19
Gdy jest szaro na zewnątrz (jak to określiłeś) to jeździmy na światłach mijania a nie na dziennych. Nie kombinuj jak jakiś Janusz.

Nie kombinuję, jeżdżę cały czas na Auto i mam full ledy w Galaxy mk4.
Korzystam z tego świetnego auta jaki daje komfort w obsłudze poprzez wszystkie wbudowane systemy.
Dzienne ledy w ciągu dnia gdy jest szaro dają naprawdę dużo światła, tylko chciałbym jeszcze żeby i tylne się świeciły

kleryk
23-12-2020, 17:03
Taa jasne, już spotkałem kilku kierowców co w nocy jechali na dziennych bo przecież dają dużo światła i na dodatek na autostradzie to było.
Jak sam piszesz że masz full led to dalej nie rozumiem po co kombinować i na dodatek jak wyżej napisano niezgodnie z przepisami.

maslog
23-12-2020, 19:28
Czego wy nie rozumiecie?

Kolega wikt00r chce podnieść własne bezpieczeństwo. Do świateł dziennych chce dodatkowo aby zapalał się jeszcze tył.
Co do szarości - czepiacie się słówek. Autor nie czeka na późną noc, i nie ma co się targować o minuty.
Czy może je ręcznie włączyć? Oczywiście że może tylko po co skoro ma od tego automat.
Ale chciałby jeszcze tył. Też bym chciał :)

Co do przepisów, przestańcie straszyć że to niezgodne. Ktoś co walnie i później lawinowo powtarzacie takie pierdoły. Nowe Audi fabrycznie świeci przód +tył.

tedi_k
23-12-2020, 20:58
... Ktoś co walnie i później lawinowo powtarzacie takie pierdoły...
sylwesterz - Taki przepis był w polskim rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów mechanicznych, ale w grudniu 2019 roku został zmieniony i obecnie światła postojowe mogą być włączone wraz z dziennymi:

"7) dopuszcza się aby wraz ze światłami do jazdy dziennej włączały się: - przednie i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe - jeżeli występują, boczne światła pozycyjne - jeżeli występują oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej, - lub tylko tylne światła pozycyjne "

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 24 grudnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

sylwesterz
25-12-2020, 12:27
Właśnie nie byłem pewien, czy przepis jeszcze obowiązuje, dzięki za wyjaśnienie :).

wikt00r
30-12-2020, 16:01
Taa jasne, już spotkałem kilku kierowców co w nocy jechali na dziennych bo przecież dają dużo światła i na dodatek na autostradzie to było.
Jak sam piszesz że masz full led to dalej nie rozumiem po co kombinować i na dodatek jak wyżej napisano niezgodnie z przepisami.

Nie czytasz ze zrozumieniem. Jeżdzę na AUTO. W nowych modelach działa to super, jest ciemniej włącza mijania, a nawet długie.
Ale w ciągu dnia teraz wiadomo, że jest szaro - słońce nie świeci tak jak w lato i chciałbym mieć oprócz dziennych włączone tylne.
Pytam się więc, czy ktoś ustawiał te opcje.
Nie doszukuj się u mnie niczego złego. Ja od zawsze kiedy kupiłem pierwsze auto w 2005 roku jeżdzę CAŁY dzień na światłach, jeszcze zanim był to obowiązek, bo to jest moje bezpieczeństwo i jestem gorącym zwolennikiem jazdy na światłach.

genaro73
30-12-2020, 19:06
WiktOOr spokojnie możesz wbić kod Forscanem, kod zadziała.
Gabik20 jeśli ktoś ma światła Full led w pozycji Auto to odpowiednie czujniki same wiedzą które światła i kiedy mają załączyć, dziwi mnie twoje hasło o Januszowaniu. Posiadasz Maxa z 2017 a piszesz jakbyś nigdy nie używał tej opcji. Zgodnie z obowiązującymi przepisami można mieć zapalone światła dzienne i tylne. WiktOOr pomyśłał o tym aby być bardziej widocznym w momencie kiedy nie jest jeszcze na tyle ciemno aby automat przełączył na światła mijania. Chwała mu za to.

Gabik20
01-01-2021, 19:54
Hmm, ja też mam Full ledy i też na codzień jeżdżę na "auto" ale gdy uważam, że należałoby włączyć mijania to włączam a nie czekam aż automat to zrobi (czasem się tak zdarza). Mówicie o bezpieczeństwie no to polecam włączyć światła mijania a nie szukać sposobu jak tu jak najdłużej jeździć na dziennych. Zaraz będzie o tym, że to po to aby zaoszczędzić ledy itp. no ale czy to ma sens w kwestii bezpieczeństwa. Zapewniam Was, jak jest szaro i tyczy się to również gdy pada choćby mżawka, to lepiej jeździć na mijania a nie na dziennych - no ale wielu wie lepiej.

cattani75
01-01-2021, 19:57
Jak pada deszcz, to automat (ten od wycieraczek :-)) od razu włącza też światła mijania.

Gabik20
01-01-2021, 20:00
Jak pada deszcz, to automat (ten od wycieraczek :-)) od razu włącza też światła mijania.

Masz rację :wink:

tombalt
01-01-2021, 20:00
Czy da radę włączyć tylne lampy bez podświetlenia tablicy rejestracyjnej?

tedi_k
01-01-2021, 20:50
Czy da radę ...

Nie. Tylne pozycje są "spięte drutem" z podświetleniem tablicy rejestracyjnej.

SRS
01-01-2021, 21:52
Nie.
Tadeusz jak to nie , przecież Polak potrafi :)
włączyć tylne lampy bez podświetlenia tablicy rejestracyjnej? wydłub leda śrubokrętem i masz :)

Co raz ciekawsze po pomysły ludzie mają i co raz bardziej niedorzeczne zwłaszcza że za brak oświetlenia tablicy jest mandat.

tombalt
01-01-2021, 22:15
Co raz ciekawsze po pomysły ludzie mają i co raz bardziej niedorzeczne zwłaszcza że za brak oświetlenia tablicy jest mandat.

Kolega nie przewidział, że podświetlenie tablicy w DZIEŃ nie zwiększa bezpieczeństwa i jego brak NIE KWALIFIKUJE do mandatu, jednocześnie włączenie świateł tylnych z całą pewnością zwiększa widoczność pojazdu....
tym bardziej że sam tytuł tematu dotyczy włączenia świateł tylnych z DRL....

zdzichu500
07-01-2021, 11:51

Ale jak jest mgła w dzień to często sobie automat nie radzi bo ogólnie jest jasno. i wtedy jak masz na auto to jedziesz tylko na dziennych. Wtedy przestawiam ręcznie z auto na mijania. Z drugiej strony jak komuś zależy na tyle to czemu nie przestawić sobie z auto na mijania po prostu w dzień. Z trzeciej strony wtedy drogowe się same nie włączą (chyba).

wikt00r
07-01-2021, 12:40
Ale jak jest mgła w dzień to często sobie automat nie radzi bo ogólnie jest jasno. i wtedy jak masz na auto to jedziesz tylko na dziennych. Wtedy przestawiam ręcznie z auto na mijania. Z drugiej strony jak komuś zależy na tyle to czemu nie przestawić sobie z auto na mijania po prostu w dzień.

Po prostu z wygody :)

Z trzeciej strony wtedy drogowe się same nie włączą (chyba).

Sprawdzałem, bez AUTO same długie się nie włączą, trzeba je włączyć.

Moim zdaniem tryb AUTO działa rewelacyjnie. W ciągu dnia teraz w zimie dzienne wystarczą, są bardzo dobrze widoczne, ale fajnie jakbym z tyłu też był widoczny.
I naprawdę, nie chcę na niczym oszczędzać, jedynie chodzi o wygodę.

Wcześniej jeździłem Smax mk1 z Xenonami i cały czas je włączałem/wyłączałem, nie montowałem dodatkowych dziennych (czemu jestem przeciwny). Teraz jazda na AUTO jest dużym ułatwieniem.

maslog
07-01-2021, 18:54
Widzisz kolego,
zadałeś proste pytanie a zaczęło się bicie piany o słuszności ich świecenia, "januszowania" przepisach prawnych i innych niezrozumiałych tematach.
Nawet sam moderator zamiast opierdzielić ludzi za pisanie głupot i wyczyścić temat sam cegiełkę szitu do tego dołożył.
I naprawdę, nie chcę na niczym oszczędzać, jedynie chodzi o wygodę.

Musisz im wszystkim razem i każdemu z osobna udowodnić że na prawdę chcesz tylko tylnie światła. Że nie zamierzasz oszczędzać i zobowiązujesz się gdy tylko promyk słońca (choć jeden) przygaśnie to włączysz światła mijania. Że nawet w dzień twoja tablica będzie podświetlona tak że będziesz mógł się przy niej opalać jak na solarium. Obiecaj im coś jeszcze a może dadzą ci spokój.
Zaczynasz pewnie żałować że napisałeś temat. Poproś moderatora o wyczyszczenie :)

Bump:

zdzichu500
13-01-2021, 11:35
Po prostu z wygody :)

Sprawdzałem, bez AUTO same długie się nie włączą, trzeba je włączyć.

Moim zdaniem tryb AUTO działa rewelacyjnie.

Gdyby sobie z mgłą w dzień radził to bym pewnie zapomniał gdzie jest przełącznik świateł...

lhrrob
04-02-2021, 16:23
wikt00r

726-26-02 xXxx-xxxx-xxxx 0-wyłączony, 1-włączony

Działa w Ford Edge. W Twoim też będzie działać, tak jak chciałeś

tombalt
05-02-2021, 07:50
W smax MK2 też działa to dobrze

TTrex
19-02-2021, 15:52
Jest dzień jasno ale szaro lub coś lekko pada i już jest obowiązek włączyć światła mijania.

Dziwi mnie tylko ze ten tył się nie włącza, bo równie dobrze ktoś może wjechać w tyłek. Oczywiście tablice też i to powinni być na LEDach, tu nie chodzi o bezpośrednie bezpieczeństwo a pośrednie wynikające z działań organów policji.

A człowiek chce mieć także tył oświetlony, fajnie mieć też w drzwiach, światełka które przy otwarciu drzwi się włączają.