Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Filtr paliwa wymiana co ile EcoBlue
czesc
Tak analizuję przeglądy serwisowe w apce i nic nie widzę w temacie filtru paliwa.
Ktoś się orientuje co i jak ? Fajnie byłoby dbać o wtryski
Ktoś się orientuje co i jak ?wymiana co 60 000 km , drobnostka tylko 710 zł za niego.
CHARONSKI 25-12-2020, 19:56 To inny niż w MK3 1,5 120KM?
r2d2_dawid 26-12-2020, 17:13 250 zł na allegro według ich wyszukiwarki ( dalej drogo)
co tam jest wewnątrz tej puszki, normalna harmonijka jak zwykle ?
I z czego wynika taka długowieczność ?
Ale do wymiany jest cały filtr paliwa czy tylko wkład filtrujący?
W TDCi wymieniam wkłady filtrujące co 20tys km i kosztuje mnie to 40zł + robocizna :)
Ale do wymiany jest cały filtr paliwa czy tylko wkład filtrujący?tak wygląda filtr https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-14612-FILTR-PALIWA-FOCUS-18-1-5-TDCI-NEO-2-0-ECOBLUE-_-2362319-_-JX61-9155-AC.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN
250 zł na allegro według ich wyszukiwarki ( dalej drogo) to co jest na alle tanio to wygląda na używkę https://allegro.pl/oferta/nowy-org-filtr-paliwa-ford-focus-mk4-kuga-mk3-10005438014 co tam jest wewnątrz tej puszki, normalna harmonijka jak zwykle ? I z czego wynika taka długowieczność ? jak rozetniesz to się dowiesz , z tabeli przeglądów co 60 000 km lub 4 lata
r2d2_dawid 27-12-2020, 07:41 Fakt , to co wrzuciłem wygląda jakby ktoś to zapi.... komuś.
Filtr paliwa za 100zł to już drogi filtr , a tutaj ponad 400zł ! Szok.
Tak czy siak dzięki za stronę , ja nie mogłem znaleźć.
btw - strona pokazuje silnik 1,5 jako DURATORQ - TDCI NEO (a nie Panther https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_EcoBlue_engine)
To nie jest przypadkiem to samo co było w mk3 ?
strona pokazuje silnik 1,5 jako DURATORQ - TDCI NEOtak inny silnik niż w MK3
arturmsi 28-12-2020, 11:07 Od roku modelowego 2021 w cenniku jeszcze widać, że do tego silnika dojdzie lanie adblue...
pella1989 08-09-2021, 08:34 Gdzie się znajduje filtr paliwa w EcoBlue 1.5 95 km 120 km ?
gucio770920 03-06-2022, 13:19 WULGARYZM ich z tą ceną za ten filtr, może mi ktoś wytłumaczyć co oni tam za cudo wpakowali do środka że ten filtr 500 zł kosztuje ?
arturmsi 04-06-2022, 15:33 Sprawdź sobie jeszcze zamiennik Mann-Filter WK 11 024, niestety dalej kosmicznie drogo.
konieczko5 04-06-2022, 18:54 ...
gucio770920 11-06-2022, 09:53 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już ...
Weź nie pitol chłopcze że diesel to skarbonka bez dna, do Octavii 2.0 TDI kupowałem wkład filtra za kilkadziesiąt zł więc filtr do diesla wcale nie musi być drogi to są tylko pomysły Forda na wyciągnięcie kasy.
Akurat byłem na przeglądzie kugą ecoblue po 30 tys.i zapytałem o wymian,e filtra paliwa/Wymiana po 60 tys, ale chciałem to zrobić po 30 tys. koszt po rabacie ok.650 zł.W sklepach można dostać już od 320 zł orginał,Zadzwonili do mnie z forda z zapytaniem o satysfakcje z usług serrwisowych i wspomniałem o cenie filtra paliwa kosmicznej,odpowiedział ,że mają sporo sygnałów od klientów w centrali w sprawie wygórowanej ceny filtra także jest nadzieja na przyszłośc obniżki ceny.
Bump: Akurat byłem na przeglądzie kugą ecoblue po 30 tys.i zapytałem o wymian,e filtra paliwa/Wymiana po 60 tys, ale chciałem to zrobić po 30 tys. koszt po rabacie ok.650 zł.W sklepach można dostać już od 320 zł orginał,Zadzwonili do mnie z forda z zapytaniem o satysfakcje z usług serrwisowych i wspomniałem o cenie filtra paliwa kosmicznej,odpowiedział ,że mają sporo sygnałów od klientów w centrali w sprawie wygórowanej ceny filtra także jest nadzieja na przyszłośc obniżki ceny.
Czy wymieniał ktoś filtr paliwa w Focusie MK4 1.5 Diesel?
Wydaje się, że dostęp do niego nie jest najgorszy, jest za akumulatorem.
Bardziej by mnie interesowało, czy jest gdzieś jakaś pompka do paliwa którą trzeba użyć po wymianie filtra, czy dzieje się to automatycznie?
arturmsi 21-11-2022, 16:01 A widziałeś ile filtr kosztuje? ;p
Pompka jest pewnie w baku jak było w mk3, tam odpalało się kilka razy zapłon i paliwo się pojawiało po przelaniu filtra, wtedy zakładało się powrót.
Kosztuje miliony monet ale i tak połowę taniej niż 3 lata temu (pojawiły się zamienniki).
Kupiłem za 50 zł na allegro w tamtym roku. Była jedna sztuka.
Dzięki za info tylko w MK4 jest silnik z PSA, więc z tym paliwem może być trochę inaczej.
Czy wymieniał ktoś filtr paliwa w Focusie MK4 1.5 Diesel?
Czy ktoś wymieniał sam filtr paliwa w focusie mk4 2.0 EcoBlue?
Czy to skomplikowane?
Pompka jest pewnie w baku jak było w mk3, tam odpalało się kilka razy zapłon i paliwo się pojawiało po przelaniu filtra, wtedy zakładało się powrót.
Czy to dotyczy również 1.6TDCi?
arturmsi 21-02-2023, 19:33 Niestety tak na pewno było w wersji mk3 po lifcie z 1.5 którą posiadałem. Filmiki w necie do 1.6 często pokazują ręczną pompkę w użyciu.
surferford 09-07-2024, 10:10 Witam forumowiczów
Co takiego ma filtr paliwa do tytułowego silnika, że serwis chce za niego ponad 700 PLN?
W sieci można go kupić poniżej 300 PLN.
Kolega pierwszy raz cenę czegoś z ASO widzi? Standard.
Ambients 20-07-2024, 18:52 Witam forumowiczów
Co takiego ma filtr paliwa do tytułowego silnika, że serwis chce za niego ponad 700 PLN?
W sieci można go kupić poniżej 300 PLN.
W filtrze znajduje się elektronika i dlatego taki drogi
Za co odpowiada ta elektronika?
Czujnik wody który pewnie można by przełożyć gdyby filtr dało się kupić bez tego czujnika.
No to faktycznie elektronika wysokich lotów, która usprawiedliwia cenę :D
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A no dwa druciki do dna filtra to nie są tanie rzeczy :D
krzysztofSJZ 07-08-2024, 17:24 przy okazji wymiany akumulatora w mojej Foce 2.0 ecoblue, odkręciłem podstawę a za nią znalazłem taką puszkę czy to filtr paliwa? ktoś kto go tam wsadził ma niezle z deklem porąbane
krzysztofSJZ 07-08-2024, 17:32 czy ktoś zdołał to wymienić w jakiś normalny sposób bez szkody??? równie dobrze mogli filtr olejowy schować nad zbiornik paliwa
Ja ze dwa lata temu wymieniałem. Trzeba odkręcić kilka elementów, do zrobienia.
|