Zobacz pełną wersję : [Ranger 2011-2022] błędy z ABS,ESP I kilka innych

NerDan
28-12-2020, 05:42
Witam forumowiczów.
Zacznę od tego, że wywala mi błędy ABS,ESP, asystent zjazdu, i do tego dochodzą... czujniki parkowania!!!
Nie dzieje się to stale- kilka razy dziennie, do zgaszenia silnika, potem znowu dobrze. Usterka występuje od wigilii - to taki prezent od Mikusia😰😰😰.
Gdy kiedyś dawno temu zdarzyło mi się tak raz to serwis twierdzi, że komputer nie zapisał błędu i nie kogą stwierdzić co boli, wiec teraz spodziewam się dokładnie tego samego. Miał ktoś z was może coś takiego. Dodam, że nie swieci się za każdym odpaleniem tylko jak ma ochotę.
Kilka miesięcy (3) jeździłem na felgach bez czujników ciśnienia i za każdym razem kasowałem błąd - czy może to mieć wpływ?
Drugie zasadnicze pytanie- co czujniki parkowania maja wspólnego z tymi systemami???

siepiet
28-12-2020, 19:52
Blad czujnika abs to powoduje, najczestsza przyczyna tej awarii jest uszkodzona wiazka prawego tylnego kola. Kabel przelamuje sie w miejscu miedzy mostem a nadwoziem, tam gdzie najbardziej kabel sie wygina podczas jazdy. Wewnatrz plastikowej karbowanej izolacji, bliski miejsca gdzie kabel jest mocowany do nadwozia. Teoche sie rozpisalem :)
Moze tez byc uszkodzony poprostu czujnik abs ale to rzadkosc. Wywala tyle bledow gdyz te systemy sa ze soba powiazane i zalezne od dzialajacych czujnikow abs.

NerDan
02-01-2021, 08:56
A masz może zdjęcie dokładnej lokalizacji???

siepiet
02-01-2021, 20:07
A masz może zdjęcie dokładnej lokalizacji???

Tak, jutro poloze sie pod auto i podesle Ci zdjecia

siepiet
04-01-2021, 19:22
Podaj mi Twoj email lub nr telefonu to bym Ci wyslal filmik
Pozdrawiam

zb1
07-01-2021, 14:25
Witam,
mam ten sam problem w swoim Ranger,
czy moglubyście Panowie podesłać info lub zdjęcia co to było i jak to naprawić?

siepiet
07-01-2021, 15:05
Jasne, wrzucilem na YT
Moze przyda sie jeszcze komus :)

https://youtu.be/r7HB1a5fOPo

gacek1000
03-01-2023, 11:07
HI....
umnie w mojej godzillly po uruchomieniu auta zawibrowały pedały potem zaczeły migać kierónkowzkazy ze 3 x awaryjne swiatłą , migac esp i pojawił sie abs...

wiec jest duo lampek esp+abs,,,,,
podlączyłem komputerek i badania co jest grane,
awaria czyjnika predkosci i abs koła prawego przedniego,, ..
na poczatek reset-kasowanie bledów i w droge,,,,

przez jakiś czas było ok,,,, potem zawibrowały znowu pedały i zamigało esp,,,

teraz jest ok,,,,.. ale jak sie zrobi letko cieplej to połoze sie pod auto i obadam,,,