Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] nie mogę zamknąć maski od auta

pablo4
18-01-2021, 14:26
Witam nie mogę zamknąć maski od auta. Jestem kompletnie zielony w tym temacie a wiec proszę znawcow o pomoc. Zalaczam zdjęcia jak wygląda teraz zamek po otwarciu. Zamek tak jakby zatrzaskuje się na raz ale maska nie dochodzi do końca. Z gory dzięki za pomoc ;)
https://zapodaj.net/f2fc2b498d0d3.jpg.html
https://zapodaj.net/ca77e825f4fbf.jpg.html

jerry73
18-01-2021, 15:30
Zapewne linka zardzewiała w pancerzu i nie wraca po otwarciu zamka. Miałem to samo ja i wielu kolegów z forum . Linka do wymiany bo pewnie jest już nieźle skorodowana i grozi urwaniem. Żeby umożliwić zamknięcie maski trzeba ręcznie cofnąć zamek. U mnie poprzedni właściciel próbował mocno naciskać maskę aby zamknąć i powstało takie delikatnie zagięcie maski - widziałem takie samo w wielu s-maxach.

dzionek
18-01-2021, 16:59
Witam.
Ja mialem podobny problem.W 2011 roku kupilem w Niemczech i przyjechalem juz uszkodzonym S-maxem.Maska byla zamknieta tylko na pierwszy zaczep,bo linka byla zerwana,a maska na skraju wgieta.W Polsce kupilem nowa linke i osobiscie ja wymienilem.
Wymiana linki wymaga wielkiego spokoju i pokory.Oprocz zdartych dloni trzeba bylo wyjac akumulator i rozebrac okolice raczki od odblokowywania zaczepu maski.
Trzeba zadbac,aby po wymianie linki byla zalozona oslona gumowa(w zestawie z linka) na pancerzu z ktorego wystaje koniec linki przy zamku.
Dodatkowo wykonalem odpowiednio wyprofilowana(wycieta z plastiku) oslone,ktora utrudnia dostawanie sie blota,soli i wody do pancerza linki.
Do dnia dzisiejszego nie mam problemow z z otwieraniem maski.
Dodam jeszcze,ze ta linka miedzy kabina a silnikiem (obok komputera) przechodzi przez otwory,ktore nie sa rowno w osi-tam jest najwiekszy problem ,aby ja przeprowadzic.
Pozdrawiam.

r0ck
19-01-2021, 06:49
polecam ogrzewany parking podziemny w galerii - 100% sukcesu na otwarcie maski, upps sorki temat się tyczy domknięcia - w takim razie trzeba wytargać osłonę nad grillem i poszperać przy zamku - kiedyś miałem to ocykane tak, że z zamkniętymi oczami robiłem :)

Juzek
19-01-2021, 08:17
Wczoraj to samo przerabiałem. Wymontowałem zamek z auta, płukanka w benzynie by go rozruszać i smarowanie. Dzisiaj działa bez zarzutu.

Przy okazji można sprawdzić linkę i ocenić kiedy będzie nadawała się do wymiany

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

szibidu
30-11-2021, 19:22
Witam. Chciałem odświeżyć temat.

Otóż w moim s-maksie po otwarciu maski nie mogę jej zamknąć. Sprezynka jakby urwana drucik ten długi znajduje się w kierunku górnym u nie jest z niczym połączony. Jak mogę to naprawić? Czy trzeba cała linke wymienić?

Mojjo
06-12-2021, 13:18
Może wystarczy tylko sprężynę wcisnąć na miejsce dłuższy koniec mocując jak na zdjęciu:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zamek-maski-pokrywy-silnika-Mondeo-Mk4-do-092010/4767

CoffeHit
12-12-2021, 21:48
Cześć. Odgrzewam temat bowiem i mi dziś nie udało się zamknąć maski.

Zamek łapie na raz, po kilku dłubnięciach śrubokrętem w zamek maskę udaje się zamknąć. Jak się wam wydaje, czy wymienić zamek, czy linkę?

No i pytanie dodatkowe, widziałem zamki nowe zamienniki za ok. 100 zł i mają opis, że są to "dwa piny" - skąd ja mam wiedzieć ile mam obecnie pinów?

Vito2m
13-12-2021, 00:41
Masz tylko i wylacznie dwa piny , o ile masz te piny ? bywaja zamki bez pinow , Jezeli nie posiadasz alarmu , to mozsz kupic bez pinow i bedzie dobrze ,

lukasz_vip
16-12-2021, 11:43
Na bank linka do wymiany. Ona powoduje, że zamek się nie zamyka. U mnie na razie WD40 ratuje sytuację co jakiś czas.

mrUK1983
31-03-2022, 18:15
A czy mozna jakos awaryjnie zamknac maske?

John04
01-04-2022, 02:14
Nasmaruj mechanizm jakąś oliwą i go rozruszaj śrubokrętem może pójdzie.

r0ck
01-04-2022, 06:22
trzeba cofnąć zamek - trzeba zdjąć ten plastik co osłonia - ten co się trzyma podpórka od maski i grzebnac od dolu zamka - po prostu cofnac i się zamknie. Na początku może być problem ale jak się namierzy to 10 sek. roboty.

javers
01-04-2022, 17:13
Co zimę mam podobny problem z linką... na początek żeby nie bawić się w rozbiórki to spróbuj kilka razy dźwignią otwierania maski pod kierownicą poruszać... u mnie to zdaje egzamin, rozrusza się w pancerzu i załapuje.

szmelcmax
02-04-2022, 21:57
To problem istniejący od początku produkcji. Wielokrotnie poruszany na forum. Linka jest źle zaprojektowana. Bubel. Za wąski pancerz i zagięcie 90 stopni. Wymiana linki na normalną zrobioną w pierwszym lepszym zakładziku rozwiązuje sprawę dożywotnio. Ja tak zrobiłem ponad 10 lat temu i mam święty spokój bez względu na pogodę. Ale większość woli kombinować albo wymieniać na taką samą oryginalną. Nie warto. Lepiej oszczędzać zdrowie.

Khiav
03-04-2022, 20:55
Js się dopiszę, może komuś zaoszczędzę czasu. Nie mogłem domknąć maski, bo przez szczelinę między maską a grillem nalazło syfu i rygiel się zablokował. Łapał tylko pierwszy zaczep a drugi nawet nie drgnął. Środek penetrujący i śrubokręt, żeby w ogóle go ruszyć a potem smar i problem rozwiązany.

Vukis
20-05-2024, 11:14
Cześć,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc z doborem zamka(zaczepu) maski silnika. Problem z zaczepem polega na tym, że jestem w stanie otworzyć maskę, ale nie mogę zamknac. Muszę rygiel dać do pozycji początkowej. Wygląda jakby sprzęgła a nie cofała linki.

Vin: WF0SXXGBWS6B02293

Po vin znajduje mi numery 1498983 + 1680730.

Szukałem na własną rękę w serwisach i jedynie znajduje używane oryginały. Nie znajduje zamienników.

Może już ktoś miał taki przypadek?

mackoo
01-06-2024, 15:57
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Jesteś pewien, że to zamek a nie linka?
Sprawdź to rozwiązanie, bardzo powszechny problem, linka koroduje w pancerzu, zacina się i nie wraca:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3406706&postcount=75