Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Skrzynia Powershift. Czy to objawy poważnej awarii

maniekm
22-01-2021, 06:08
Witam, dawno sie nie udzielałem na forum, ale sytuacja mnie zmusza. Otóż jeżdzę pierwszy raz w automacie, szykowałem sie na przyszły tydzien do ASO na wymianę oleju w skrzyni bo niby trzeba co 60 tyś, Ja przejechałem 50 tys, a tu nagle zaczęla sie dziwnie zachowywać skrzynia przy zmianie biegów dziwne wachania obrotów silnika, tak jakby w manualnej wciskac sprzegło i wtedy sie ślizga, nadmienię że to jest nowa skrzynia założona przy 156 tys, teraz 207 tys. czytałem gdzieś ze należy wymienic olej i zrobić adaptację cokolwiek to znaczy . Czy moze ktoś naprawia na dolnym śląsku takie skrzynie Powershift <Bo w ASO tylko wymieniają na nowe. proszę o jakieś sugestie może dobrego mechanika ktos poleci, Na pewno wymienie olej i filtr w ASO.

Yakac
25-01-2021, 21:28
Jak to? Nową skrzynię zakładałeś przy 156 tys.km.? Czemu? Czy może regenerowaną? Nowa po 50 tys to raczej nie powinna się zepsuć, chyba, że katujesz ostro. A używana to loteria....

maniekm
25-01-2021, 21:36
Niemiec założył , nie rozumiem do końca rachunku ale za skrzynie 3300 plus inne rzeczy razem ponad 4 tys euro. Szwagier mieszka w Niemczech i to u niego brałem . W salonie go znają bo brał tam nowe auto a z komisu znajomym też parę samochodów. Muszę przetłumaczyć rachunek

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

kobrys
26-01-2021, 11:20
W ASO można kupić regenerowanego PS'a. Jeśli dobrze pamiętam w PL takie coś bez roboty kosztuje 12k zł.

trybal
27-01-2021, 08:27
maniekm

Po wymianie oleju na pewno zrób adaptację sprzęgieł. Powiedz o tym w ASO bo nie jest to standardowe przy wymianie.

Polecam mechanika od automatów w Jaworze. Firma ZUZMAT.

maniekm
18-03-2021, 20:54
Dzięki za rady, w ASO wymienili olej, odradzili robić adaptację bo skrzynia nowa. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Olej czarny jak smoła, niewiadomo dlaczego bo tylko trasy do Włoch i przejechane ok 50 tys. A wg. instrukcji wymiana co 60 tys

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

arekmiz
20-03-2021, 14:18
Wg instrukcji. A tak naprawdę to powinno się wymieniać co 40-45 kkm. No ale o tym dowiaduje się drugi albo trzeci właściciel samochodu z PS-em, jak już yebnie. :)

kobrys
23-03-2021, 07:03
A wg. instrukcji wymiana co 60 tys

Wg Forda 60kkm. W sofcie serwisowym skrzyni producenta napisane, że co 48kkm.