Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Szarpanie po puszczeniu gazu

golec2604
24-01-2021, 10:58
Witam
Posiadam C-Maxa z 2007 roku. I mam mały problem. Gdy podczas jazdy puszczę nogę z gazu, to auto mi szarpie. Czym wiekszy bieg tym to odczucie jest mniejsze. Np. jade na 5 biegu puszczę noge z gazu szarpnięcia są delikatszę. Czym niżej to bieg tym te szarpnięcia są mocniejsze.
Byłem z tym u mechanika wymienił dolna gumę mocująca silnik i przez jakies 2-3 tyg było spokój, potem dalej to samo. Kolejnym razem wymienił mi wszystkie pozostałe gumy mocujące silnik i niewiele to pomogło.
Normalnie podczas dodawania gazu wszystko jest ok, problem jest tylko podczas puszczania gazu.

Cały silnik mi sprawdził mechanik, podłączył pod komputer, w silniku nie widzi żadnych objawów złej pracy. Za wszystkie gumy + robote dałem 500 zł i nic.

Macie jakiś pomysł? (mechanik powiedział że juz nic więcej nie jest w stanie zrobić)

sylwesterz
24-01-2021, 12:42
Czy jak wolniej (delikatniej) puszczasz gaz, to szarpnięcia są mniejsze, czy takie same? To samo w drugą stronę, czy czymś się różni gwałtowne puszczenie pedału gazu?

golec2604
24-01-2021, 14:18
Ja to zauważyłem gdy jade i nagle puszczę gaz. To następuje takie szarpanie. Na biegu 5 jest delikatne szarpanie ale wyczuwalne. a na mniejszych biegach szarpanie jest mocniejsze. Wyczuwalne to tez jest podczas zmieniania biegów. Dawniej tego nie miałem. W innych autach którymi jeżdżę tez tego nie ma.

poldek46
29-01-2021, 16:38
Mam to samo strasznie mnie to w****ia, jadę na czyszczenie przepustnicy i adaptacje ponowną może się coś zmieni jak nie to nie wiem trzeba będzie kombinować co z tym zrobić