Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] Kontrolka klucza i silnika (check engine) sport 2.7
Witam, szanownych kolegów :wink:
Dzisiaj odebrałem od blacharza edka 2.7 sport , pierwsza jazda próbna po drogach PL , po około godziny spokojnej jazdy S i na autostradę- przy około 160km/h wywaliła kontrolka kluczyka i jakby turbo przestało pompować( brak wyraźnego przyspieszenia ) Po restarcie kontrolka zniknęła, ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów but w podłogę i kontrolka zapaliła się ponownie wraz z check engine ... auto straciło na mocy jakby turbo się odcinało...
Po restarcie znika kontrolka kontrolka kluczyka ale pali się pomarańczowy check engine :<
Edek ma najechane niecałe 30000km
Witam, szanownych kolegów ...
Tak dla porządku - pisanie takich postów NIE MA SENSU.
Trzeba podłączyć komputer i będzie po 5 minutach wiadomo o co chodzi.
Zgadywanka "czy ktoś też tak miał" NIC TU NIE DA.
BTW - na forum powinien być automat zadający pytanie "czy przed napisaniem postu podłączyłeś auto pod komputer"???:568::568::569:
Dzięki za odpowiedź ;)
A już chciałem się łączyć z symbianem z moją niezniszczalna nokią ,dziękuję że mnie oświeciłeś...
Wybacz myślałem że po to jest forum aby przedstawiać problemy i opisywać rozwiązania
Jeżeli uda mi się rozwiązać problem to go opisze, a może się to komuś przyda w przyszłości...
Koledzy może polecicie kogoś z Wrocławia i okolic który ogranie taki temat
kolopeter 27-01-2021, 00:27 https://www.troublecodes.net/fordcodes/
I teraz zacznijmy omawiać każdy z kodów , który mógł u ciebie wystąpić .
Mam nadzieję , że wrócisz i opiszesz jaki to był kod. Też jestem ciekaw,
KoWaLWWL 27-01-2021, 08:50 U mnie po wyjęciu gruszki od turbiny która możliwe że jest wadliwa wystąpiły błędy też z napędem 4wd - Błędy to PCM - P0034 , P0245, P06A0, P06DB, P188D, U0284 i OBDII - P0034 .
Nic więcej nie grzebałem wyjmując tylko Aktuator zawór Gruszkę Turbiny
Pacjent EDGE SPORT 2,7 2018 rok
Trzeba podpiąć się i zobaczyć co do nas mówią moduły. Powodów może być tak wiele...
Kod błędu P0299 i kilka innych związanych ze słabym aku , po wykasowaniu błędów i naładowaniu baterii jazda testowa -but w podłogę ocięcie turbin i kontrolka kluczyka :( jedzie ale ne przyśpiesza....
Znalazłem podobny wątek na forum z s-maxem TDI winowajca okazał się być elektrozawór ciśnienia oleju...
Wiecie gdzie znajduje się ten czujnik w edku 2.7?
Możecie polecić jakiegoś doktora który zajmie się tym pacjentem ?
wojt1975 28-01-2021, 17:57 Cześć, co prawda nie mam 2.7, ale zobacz tuż nad filtrem oleju - przynajmniej w 2.0 - czujnik ciśnienia oleju oraz regulator ciśnienia wkręcone w podstawę filtra oleju - czujnik o ile dobrze pamiętam w poziome, a regulator w pionie
damascus7 28-01-2021, 20:22 Nie wiem,czy w 2.7 też jest zawór upustowy, ale warto się przyjrzeć:
https://www.youtube.com/watch?v=ZaJ9OrFRNEA
https://www.youtube.com/watch?v=02RGbP_-RH4
kolopeter 29-01-2021, 03:02 Kod błędu P0299 to nie olej a cisnienie doladowania. wrzucil kolega chociaz ten blad do doktora googla ?
tu masz przyklad co robili inni w takim przypadku. co prawda diesel ,ale ... pomysly sa, czujnik powietrza itp itd
https://forum.fordclubpolska.org/archive/index.php/t-209154.html
Hej, tak sprawdzałem kod w necie, najczęściej oznacza niskie ciśnienie doładowania turbiny.
Autko ma 30k przebiegu wiec na chłopski rozum nic poważnego nie powinno się stać , jak mnie poinformował majster z serwisu turbo, są tam turbiny starego typu z klapą które ciężko zajechać przy taki przebiegu..
Trochę jestem zdesperowany gdzie nie zadzwonię to nie chcą nawet oglądać tego auta... Serwisy turbo nie bawią się w takie "wynalazki" :((
kolopeter 29-01-2021, 16:47 Więc może spróbuj wyszyscic czujnik powietrza przed kolektorem dolotowym. Jedna śrubka i trochę benzyny ekstrakcyjnej . Dla forda jest dostępne oprogramowanie do diagnostyki . Kabel 150 złoty i soft za darmo. Takie LEGO dla dorosłych ;). We Wrocławiu masz kolegę ,który może by ci pomogą w diagnozie . Zdaje się Polarny ma nick. Forscan daje dużo danych , ale trzeba wiedzieć jak je czytać . Sprawdzić trzeba ile turbo daje. Niestety serwisy mają wywalone na poszukiwanie problemu. Szybciej zmienia olej za tą samą kasę . Poprstu trzeba porównać kilkacparameteow ze zdrowym pacjentem . Co do turbo , to parametry powinny być podobne do np 2.0 . Zasada pracy się nie zmienia , czy to 6 cyl czy 4 .
wojt1975 29-01-2021, 18:55 to jeszcze dorzucę, że na wyjściu z intercoolera powinien być też czujnik ciśnienia doładowania, a za nim na kolektorze jest czujnik ciśnienia bezwzględnego (MAP) o którym pisze kolega kolopeter
być może też jest nieszczelność na przewodach pomiędzy turbinami a wejściem do intercooler'a i gubi ciśnienie - no chyba, że to on jest przytkany - tak też może się zdarzyć - chociaż przy tym przebiegu to byłoby dziwne
Autko ma 30k przebiegu wiec na chłopski rozum nic poważnego nie powinno się stać , jak mnie poinformował majster z serwisu turbo, są tam turbiny starego typu z klapą które ciężko zajechać przy taki przebiegu..
a autko nie było przypadkiem mocniej puknięte z przodu? w Edgach z USA główne usterki to te związane wcześniejszym dzwonem, a później nie do końca właściwym poskładaniem, w tym nie zauważeniem usterek (np. pęknięcia).
Te auta same z siebie nie psują się, a jak tak to bardzo rzadko ;)
Hej, z przodu był delikatnie "draśnięty" wymieniony był zderzak , żaluzja, intercooler i chłodnice. Chłodnie nie były wgniecione tylko przebite czymś ostrym, nic głębiej nie było połamane/zgniecione. Jutro oddaje auto do majstrów którzy go składali może coś wykombinują, podpowiem im aby sprawdzili czujniki o których pisali koledzy wyżej
https://ibb.co/PcGNp12
Waldemarros 04-02-2021, 17:39 Jak koledzy pisali - musisz go dobrze zdiagnozować - może być strzelony jakiś czujnik, albo nawet sam kabelek w jakiejś wiązce prowadzącej do choćby takiego czujnika. Jeśli nie ogarniesz tematu, jest w Krakowie Łukasz, który wciąga takie tematy nosem - inna rzecz, że jest mocno zawalony tematami - on "potrafi" poskładać Fordy, w tym Edga z zamkniętymi oczami, a wersje 2.7eb ma w małym palcu ;)
Jak coś pisz na PW, podeślę Ci do niego namiary
Pozdr.
Podsunąłem majstrom Wasze podpowiedzi , przeczyścili czujniki o których pisaliście i na jednym podciśnieniu dodali dodatkową obejmę (wydawało im się że może słabo trzymać )
Jak na razie zapitala jak trza :) Wreszcie się człowiek może nacieszyć edkiem który reaguje na gaz.
Wielkie dzięki Panowie! Piwerko dla Was :)
Przy ruszaniu na zakręcie zauważyłem że coś chrobocze lewy przód i jakby trochę prawy tył ,zapewne przegub. Niby mały przebieg a tu takie cudeńka się dzieją...
koza0007 05-02-2021, 13:59 Przy ruszaniu na zakręcie zauważyłem że coś chrobocze lewy przód i jakby trochę prawy tył ,zapewne przegub. Niby mały przebieg a tu takie cudeńka się dzieją...
Pewnie sprzęgło od tylnego napędu pada.
|
|