Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Termoizolacja miski olejowej - czy pomoże szybciej rozgrzać silnik
Zastanawiam się nad przyklejeniem termoizolacji na miskę olejową w celu szybszego rozgrzania się silnika przy mrozach i zmniejszeniu efektu wytracania przez silnik temperatury gdy stoję na światłach albo w korku - mój silnik TXBA tak ma, że gdy jest mróz i stoję w korku lub na światłach schładza się trochę (nie poruszajmy tego tematu tak jest w tym modelu i wymiana termostatu nic nie daje).
Czy Waszym zdaniem taka izolacja cokolwiek da czy nie ma sensu?
Są też silikonowe maty grzewcze na 12V (znalazłem na chińskim dobrze znanym portalu), które ponoć można pod miskę przykleić - jeśli ktoś ma wiedzę na temat ich zastosowania chętnie się zapoznam.
Nie poprawia się po konstruktorze, jak tak zrobione, to tak powinno być.
A jak w lato, przyjdą upały, olej się zagotuje, kontrolka ciśnienia się zaświeci, panewki się wytopią i silnik na złom.
Ale to czarny scenariusz, ale mozliwy.
szynszyl 01-02-2021, 16:27 Jaryska. A niech chlop zalozy. Jeszcze na to nikt nie wpadl. Ja zakladalem chlodnice, a ktos ma kaprys to zalozy podgrzewacz.
A nie lepiej stary "dobry" januszowy sposób, czyli karton przed chłodnicę? Można by wprowadzić nowinkę z okazji 21 wieku i karton zastąpić np. folią nrc, styropianem albo... wedle uznania.
krystian1410 01-02-2021, 18:27 karton przed chłodnicę?
co to da przy staniu w korku?
bartecki92 01-02-2021, 18:56 co to da przy staniu w korku?
Jak zasłonisz w domu kaloryfer to też będzie tak ciepło w pokoju bo stoi w miejscu?
Chłodnica oddaje do otoczenia. Jak będzie karton to nie odda tyle ciepła co bez.
adam127777 01-02-2021, 19:51 Nie poprawia się po konstruktorze, jak tak zrobione, to tak powinno być.
A jak w lato, przyjdą upały, olej się zagotuje, kontrolka ciśnienia się zaświeci, panewki się wytopią i silnik na złom.
Ale to czarny scenariusz, ale mozliwy.
przesadzasz - można mieć miskę olejową letnią i zimową g:D
Nie rób takich głupstw z wyklejaniem miski :D
Pierwsza odpowiedź wystarczyła bym dał sobie spokój z eksperymentami :) W zakrywanie chłodnicy kartonem nie chcę się bawić - myślałem o czymś typu "zrób i zapomnij".
szynszyl 02-02-2021, 16:46 myślałem o czymś typu "zrób i zapomnij".tak zapomnisz w lecie jak panewki obroci :P
KOZIOŁ... Kuga 2.0 TDCI 02-02-2021, 19:40 A może jakies opalarki na 12 V przymocowane na trytytki tak ,zeby wiały ciepłem na silnik ? ;) ;) :):):) Można też pokombinować żeby sie załączały jak start-stop zadziała na światłach :) :) :) .
A może smoka pod autem przywiązać, mordą w stronę miski, a do pedalu gazu linkę która go będzie ciągnąć za kohones... Zamknijmy temat. Zadałem pytanie, dostałem odpowiedź. Dziękuję wszystkim, pośmialem się :D
kluska123244 02-02-2021, 20:36 wstaw sobie podgrzewacz cieczy chłodzącej są montowane w focusach już 1 generacji sam założyłem przed parownikiem LPG aby gaz się szybciej załączał i o dziwo włącza się po przejechaniu 10 metrów
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-podgrzewacz-wody-1-8-tddi-mk1-98-04-10132392242
Natknąłem się na to szukając rozwiązania.
Nie wiem tylko jak to wysterować (podłączyć) żeby grzało wyłącznie przy niskich temperaturach.
W instrukcji Mondeo MK4 jest inf "Nagrzewnica na paliwo pomaga w rozgrzaniu silnika i wnętrza pojazdu w pojazdach z silnikiem Diesel. Nagrzewnica włącza się i wyłącza automatycznie w zależności od temperatury otoczenia i temperatury płynu chłodzącego"
Znalazłem na rozpisce bezpieczników w komorze silnika bezpieczniki:
F27 - 25 - Nagrzewnica zasilana paliwem.
F14 - 15 - Nagrzewnica filtru paliwa Diesel
Tylko który z nich to ten od nagrzewnicy, o której mowa w instrukcji?
Zastanawiam się czy tym można by taką nagrzewnicę wysterować w ten sposób przez jakiś przekaźnik.
opisana w instrukcji nagrzewnica to webasto ustawione jako dogrzewacz, rzadka opcja, bezpiecznik F27
Czyli tego ew można by użyć do sterowania. Natomiast zastanawiam się czy alternator wytrzyma zasilanie świec tego podgrzewacza.
|