Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wypalone zawory w 1 cylindrze

ko5a
02-02-2021, 22:22
Czy osoby przechodzące problem z wypaleniem zaworow wydechowych mogłyby podzielić się informacją na którym cylindrze wystąpił u Was ten problem?
U mnie wypalenie nastąpiło na 1 cylindrze patrząc od rozrządu. Pozostałe były prawidłowe. Szukam powodu takiego wypalenia, czy to moze jakiś defekt 1 cylindra i jest to powtarzalne?

U mnie instalacja założona przy 81kkm, po 40kkm kontrola luzów zaworowych, potrzebna była regulacja szklankami. Przed następną kontrolą czyli po 45kkm zaczęły się pierwsze objawy, na zimnym silniku jeszcze jadąc na benzynie, przy przyspieszaniu czuć było nierówna pracę, gazownik wymienił świece i zlecił kontrole luzów, zaczął się pojawiać błąd wypadania zapłonu, kontrola luzów wykazała że luz jest bardzo mały. Kompresja, na 1 cylindrze odbiegała od pozostalych. Zdjęcie głowicy potwierdziło wypalenie. Skończyło się na regeneracji głowicy. Dla pewności został wymieniony również wtryskiwacz gazu na 1 cylindrze oraz adaptacja instalacji LPG.

Ku przestrodze, przy LPG polecam kontrolowac luzy kolo 35kkm, pewnie w moim przypadku pozwoliło by mi oszczędzić 3000zl.

krystian1410
03-02-2021, 08:32
skąd wiesz jaki luz ktoś ustawił za pierwszym razem może za ciasno i się wypaliło,pewność to można mieć jak sie robi samemu

damianisko5
03-02-2021, 08:46
skąd wiesz jaki luz ktoś ustawił za pierwszym razą może za ciasno i się wypaliło,pewność to można mieć jak sie robi samemu

To niezaprzeczalny fakt. Jak się robi samemu to jest pewność.

po drugie - a to co ? -- pierwszym razą
Chyba "pierwszym razem" lub "po raz pierwszy".

koszka
03-02-2021, 09:30
A po regulacji zaworow nie zaczal ci brac wiecej oleju?
Czy moze jeszcze o tym nie wiesz. Jak juz miales zrzucona glowice trzeba bylo zmienic pierscienie. Prawie jedna robota. Bo te silniczki lubia brac olej.

ko5a
03-02-2021, 09:39
A po regulacji zaworow nie zaczal ci brac wiecej oleju?
Czy moze jeszcze o tym nie wiesz. Jak juz miales zrzucona glowice trzeba bylo zmienic pierscienie. Prawie jedna robota. Bo te silniczki lubia brac olej.Czytałem wątek dotyczący Twojego przypadku, też chciałem aby przy okazji mechanik to zrobił, jednak stwierdził że pracy bedzie sporo więcej, trzeba miskę ściągać, wyjmować tłoki itd.

Przed regeneracją głowicy, brał mało oleju i raczej przy wyższych prędkościach autostradowych, więc odpuściłem temat wymiany pierścieni.

czy obecnie będzie brał, tego jeszcze nie wiem, wczoraj odebrałem auto.

klocolus
03-02-2021, 11:03
Ku przestrodze, przy LPG polecam kontrolowac luzy kolo 35kkm

Mi w tym silniku kiedyś zalecono kontrolę co 30kkm. A przede wszystkim dobra instalacja i dobre strojenie, jak bedzie za ubogo to nawet najlepsze zawory wypali.

ko5a
03-02-2021, 11:49
Mi w tym silniku kiedyś zalecono kontrolę co 30kkm. A przede wszystkim dobra instalacja i dobre strojenie, jak bedzie za ubogo to nawet najlepsze zawory wypali.Co to wlasciwie jest za stwierdzenie powtarzane po problemach z LPG "dobra instalacja" i "dobre strojenie"

Instalacja robiona byla w poleconym warsztacie, elementy instalacji dobrej jakosci, dobrane do mocy silnika. Bez oszczędzania na elementach. To juz 3 moje auto tam robione.

"Nie znam sie ale się wypowiem" :)
Powtarzając po mecherze od LPG,
Odnośnie uniknięcia ubogiej mieszanki można zwiększać ilość wtryskiwanego gazu, ale komputer to też weryfikuje, jeśli gaz nie będzie przepalany, zostanie wprowadzona korekta. Przesadzenie ze zwiększeniem gazu, powoduje rozwalanie mapy benzynowej. Po za tym raczej nikt nie stroi instalacji na ubogą mieszankę, aby oszczedzic 1l gazu na 100km.

w skrócie, wszystko zostało zrobione ze sztuką, a i tak nastąpiło wypalanie.

Faktycznie, może powodem była błędnie wykonana regulacja luzów zaworowych.

slider2002
03-02-2021, 19:24
Podaj specyfikacje instapacji gazowej inzdjecia montazu. Zobaczymy coz to za wrzut podmaske masz.

ko5a
03-02-2021, 21:52
LPG TECH 324, Barracuda, KME Silver, FL Ultra 360
Foto tylko na razie takie miałem pod ręką, później jeszcze dorzucę foto całościhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210203/3732bafe137a666554c72238b8909573.jpg

koszka
03-02-2021, 22:12
Sposob montazu tzw po latwiznie. Wstryskiwacze powinny byc pojedyncze i zamontowane w pionie. Jak najkrotsze wezyki. Ciekawe czy dysze sa nawiercone przed klapkami.

klocolus
04-02-2021, 12:26
"Nie znam sie ale się wypowiem"

Dziekuję za uznanie. Komponenty ok ale montaż już średni. Wtryski powinny być pojedyncze i w pionie a nie listwa walnięta na pokrywie na odwal kilometr od kolektora. Rękojmię wytrzyma a co dalej to już loteria. Jak znajdę zdjęcia mojej instalacji z przed prawie 10 lat to wstawię.

Bump: Dla pewności został wymieniony również wtryskiwacz gazu na 1 cylindrze oraz adaptacja instalacji LPG.

Pewnie, po co wymieniać wszystkie jak się zużyły ;) A za kilkanaście - kilkadziesiąt tys.km bedzie płacz jaki to gaz niedobry bo znowu zawor poszedł (oby nie). Gdzieś kiedyś czytałem tabelę (nie pamiętam jaki konkretny model), żywotność wtryskiwaczy lpg montaż pionowy (prawidłowy) 100tys.km. poziomy 40tys.km.

ko5a
04-02-2021, 13:16
Gazownik nie był za wymianą wtryskiwacza, mówił że jakby padł to odczułbym to bardzo, silnik by przerywał i nie byłoby jazdy. To była bardziej moja decyzja, żeby wykluczyć przynajmniej jedną niewiadomą. Wymiana też troche kosztuje (240zl) wiec zdecydowałem sie na tylko jeden.

koszka
04-02-2021, 14:49
Dziekuję za uznanie. Komponenty ok ale montaż już średni. Wtryski powinny być pojedyncze i w pionie a nie listwa walnięta na pokrywie na odwal kilometr od kolektora. Rękojmię wytrzyma a co dalej to już loteria. Jak znajdę zdjęcia mojej instalacji z przed prawie 10 lat to wstawię.

Bump:

Pewnie, po co wymieniać wszystkie jak się zużyły ;) A za kilkanaście - kilkadziesiąt tys.km bedzie płacz jaki to gaz niedobry bo znowu zawor poszedł (oby nie). Gdzieś kiedyś czytałem tabelę (nie pamiętam jaki konkretny model), żywotność wtryskiwaczy lpg montaż pionowy (prawidłowy) 100tys.km. poziomy 40tys.km.

moje w pionie już mają 160 tys:D

klocolus
04-02-2021, 15:59
moje w pionie już mają 160 tys

Bardzo możliwe, ze beda chodzic duzo dlużej. Chcialem bardziej porównać jak skraca się żywotność przy montażu w poziomie i trzeba być tego świadomym ;) Osobiscie zmieniłbym wtryski po tych 100-150tys.km dla spokoju bo lubię czasami skorzystać z całego zakresu obrotomierza (szczegolnie w wolnossaku). Jak miałem 2.0pb+lpg w mk3 to poniżej 3000rpm raczej nie schodziłem co ten silnik przetrwał (i oleju przepalił) to głowa mała :D

koszka
04-02-2021, 21:44
Zgadza sie. Wlasnie szykuje sie powoli do wymiany bo juz czuc ze maja swoj przebieg. U mojej zony wlasnie zmienilem po przebiegu ok 80 tys bo jeden padl na amen. Przy okazji przerobilem na w pionie bo miala tez na lezaco.

ko5a
05-02-2021, 12:36
Zgadza sie. Wlasnie szykuje sie powoli do wymiany bo juz czuc ze maja swoj przebieg. U mojej zony wlasnie zmienilem po przebiegu ok 80 tys bo jeden padl na amen. Przy okazji przerobilem na w pionie bo miala tez na lezaco.Wrzucilbym foto jak to wygląda po przeróbce.
Zmieniłeś też listwę?

koszka
05-02-2021, 15:00
jaką listwę?
zamontowane ma pojedyńcze wtryskiwacze w pionie

kluska123244
05-02-2021, 15:31
LPG TECH 324, Barracuda, KME Silver, FL Ultra 360
Foto tylko na razie takie miałem pod ręką, później jeszcze dorzucę foto całościIMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210203/3732bafe137a666554c72238b8909573.jpg[/IMG]

Kto to ci chłopie zakładał ? chyba jakiś garażowy mechanik ! po pierwsze za grube przewody z wtryskiwaczy ! po drugie za długie !
Robiła się zbyt uboga mieszanka, gdy masz duże ciśnienie na listwie podczas jazdy ostatni wtryskiwacz ma najmniejsze ciśnienie które ucieka w poprzednie 3 już źle dobrane przewody nie trzeba tutaj mieć dyplomu z fizyki ale jakieś najmniejsze myślenie na poziomie małpy z afryki

koszka
06-02-2021, 06:07
tak to mniej wiecej powinno wygladać prawidłowo
montaż nie mój ale zaczerpniety z netu

pgrob
06-02-2021, 14:00
U mnie też wtryski zamontowane w poziomie i na wiosnę chyba będę próbował zrobić je w pionie. koszka możesz wrzucić kilka szczegółowych zdjęć z Twojego montażu w pionie? Jakich wtryskiwaczy używasz? Gdzie masz zamontowany reduktor i centralkę?

ko5a
06-02-2021, 14:03
Czy po zamontowanie wtrysków w pionie mieści się jeszcze osłona silnika, ta taka pokrywa plastikowa?

koszka
06-02-2021, 17:05
Miesci sie. Trzeba tylko wydluzyc przednia srube na ktorej opiera sie pokrywa.

Bump: U mnie mam zamontowane jeszcze hany czerwone. U zony zakladalem teraz barracudy bo jak pisalem hany padly. Centralka to stag 300 isa 2 u zony stag premium. Zrobie jutro zdjecia to wrzuce.