Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Rozładowany akumulator - wymiana nie pomaga
Witam,
właściwie od tygodnia jestem posiadaczem ale jeszcze nie użytkownikiem zakupionego Focusa w kombi, 2017r, 1.5 Tdci. :?
Podczas jazdy próbnej zauważyłem, że w trakcie jazdy nie gaśnie kontrolka akumulatora. Zdecydowałem się na rezerwację i zakup pod warunkiem, że sprawdzą co to za sprawa. Według serwisu konieczna była wymiana akumulatora jednak kontrolka nie zgasła. Teraz "diagnozą" jest nie do końca poprawny przepływ prądu - jednak sprawdzą to na diagnostyce komputerowej, trzeba czekać kilka dni. Twierdzą, że można jeździć... :!:
Miał ktoś podobny problem - wymieniony aku ale kontrolka nie gaśnie, co może być tutaj nie tak? :?:
ps. Oczywiście nie podpiszę odbioru samochodu bez zlikwidowania tej usterki :wink:
cafebiba99 03-02-2021, 13:35 Kontrolka to z reguły problem z ładowaniem. Sprawdzili czy alternator ładuje?
Swoją drogą co to za serwis aby go unikać?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
lukaszooo 03-02-2021, 14:27 Problem znany w fordach. Powodow jest kilka, często gniją przewody masowe. Jesli kiedyś był dzwon przodem to bywają problemy z przewodami np w żaluzji. Często zdaza się też problem z wodą lejącą się na BCM i sniedziejącą wtyczką.
Komputer przy tym problemie nie pokaże ani nie pomoże kompletnie nic.
Kontrolka to z reguły problem z ładowaniem. Sprawdzili czy alternator ładuje?
Swoją drogą co to za serwis aby go unikać?
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
Poznań Opłotki, Citroen-Peugeot. Teraz czeka na diagnostykę w Fordzie w Poznaniu. Dam im jeszcze szansę, ale na pewno nie ruszę pojazdu przy świecącej kontrolce.
Bump: Problem znany w fordach. Powodow jest kilka, często gniją przewody masowe. Jesli kiedyś był dzwon przodem to bywają problemy z przewodami np w żaluzji. Często zdaza się też problem z wodą lejącą się na BCM i sniedziejącą wtyczką.
Komputer przy tym problemie nie pokaże ani nie pomoże kompletnie nic.
Ok, dziękuję. :) Dzwona na pewno nie było, zobaczymy co powiedzą u autoryzowanego Forda.
Powinni to naprawić. Ja u nich w 2018 r. kupowałem swojego Mondka, mieli wtedy sporo fajnych egzemplarzy aut i nie było problemu z dogadaniem. Szczerze to byłem bardzo zadowolony z ich obsługi, zostawili mi auto do obejrzenia, mogłem sobie go pomierzyc, popatrzeć jak silnik pracuje i to bez jakiegoś popedzania. Potem zrobiliśmy ze 40 km po okolicy Poznania. Więc myślę, że nie powinieneś mieć problemów.
niech sprawdzą prąd na wyjściu alternatora
arturmsi 03-02-2021, 20:47 odepnij wtyczkę przy kostce bms, doprowadzonej do minusowej klemy aku i sprawdź czy gaśnie, może bms świruje.
Mam podobny problem z focusem 1,5 tdci z 2017 roku. Ford czasami przestaje całkowicie ładować akumulator . Już dwa razy był odpalany z „ kabli” , bo wylądował akumulator.
Ostatnio zauważyłem , że odpięcie klemy na kilka minut przywraca mu poprawne lądowanie 14,5V. Gdy napięcie ładowania osiągnie 14,7V i pozostawię go na biegu jałowym na kilka minut ,to przestaje doładowywać akumulator . Żeby było ciekawiej to przy hamowaniu silnikiem lądowanie powraca na ten moment. Po zaniku ładowania nie świecą się żadne kontrolki , brak jest też jakiegokolwiek komunikatu. Jedyny błąd jaki został zarejestrowany , to P068A . Akumulator był sprawdzany w trzech punktach i wgląda na sprawny. Narazie nie rozwiązałem tego problemu . Pozostaje mi kontrola ładowania i dopinanie klemy. Reset BMS nic nie daje.
Brak ładowania to dla tego akumulatora to pewna śmierć .
Bump: Mam podobny problem z focusem 1,5 tdci z 2017 roku. Ford czasami przestaje całkowicie ładować akumulator . Już dwa razy był odpalany z „ kabli” , bo wylądował akumulator.
Ostatnio zauważyłem , że odpięcie klemy na kilka minut przywraca mu poprawne lądowanie 14,5V. Gdy napięcie ładowania osiągnie 14,7V i pozostawię go na biegu jałowym na kilka minut ,to przestaje doładowywać akumulator . Żeby było ciekawiej to przy hamowaniu silnikiem lądowanie powraca na ten moment. Po zaniku ładowania nie świecą się żadne kontrolki , brak jest też jakiegokolwiek komunikatu. Jedyny błąd jaki został zarejestrowany , to P068A . Akumulator był sprawdzany w trzech punktach i wgląda na sprawny. Narazie nie rozwiązałem tego problemu . Pozostaje mi kontrola ładowania i dopinanie klemy. Reset BMS nic nie daje.
Reset BMS nic nie daje?
reset tego czegoś kiedy nie wkładasz nowego aku to zabójstwo dla obecnego akumulatora
to właśnie "daje" ale w odwrotna stronę
dzwiedziu 20-02-2021, 12:38 Mam podobny problem
Tu jest inteligentne ładowanie, więc bmc robi to co uważa za stosowne.
Załącz prądożerne odbiorniki (szyba grzana, światła, dmuchawa na max) to zobaczysz że ładowanie wzrośnie, następnie wyłącz je to ładowanie zmniejszy się.
clubGRANT 20-02-2021, 15:07 A czy czasem alternator nie był naprawiany (regenerowany) miałem w ubiegłym roku taki przypadek w FF mk2 (2007) ti-vct, że faktycznie przygniła masa, ale po naprawieniu kontrolka ładowania dalej świeciła - altek do regeneracji, po zamontowaniu dalej świeciła, wymienili regulator na stary, który zdemontowali i zgasła.
Problem jest w tym, że to pseudo debilne lądowanie robi co chce i nawet, gdy są włączone odbiorniki grzane szyby i światła to w czasie jazdy nie wznawia czasami ładowania. Napięcie potrafi spaść do 11,1 v . W aucie naprawiane było na gwarancji radio. Jestem pierwszym właścicielem tego auta i jest to druga jego usterka.
Wiadomo, że 11,1 V to brak ładowania, a jak brak ładowania, to jedzie się do elektryka, który to naprawi.
dzwiedziu 21-02-2021, 13:28 Odłącz wtyk czujnika bms z klemy minusowej i sprawdź jak zachowuje się ładowanie.
Po wyłączeniu wtyczki z BMS ładowanie jest cały czas.
I zostaw tak.
Temat zapomnisz.
luckyboy 23-02-2021, 09:35 Może być problem z wypaleniem DPF.
U mnie się wypala co jakiś czas.
Mk3
Problemem jest akumulator Varta SLI 80 Ah/ 700A , a dokładniej jego nie standardowe zużycie ( auto używane jest głównie w mieście w serwisie , raz w tygodniu trasa około 60 km
(W innym aucie podobnie eksploatowanym jest akumulator EFB i takich problemów niema.)
Producent zaoszczędził na akumulatorze i z niedbalstwa zapomiał zmienić charakterystyki akumulatora - stąd problemy z jego inteligentnym ładowaniem po trzech latach eksploatacji. Serwis akumulatorów określił jego stan na 64% .Test obciążenia wyszedł kiepsko, ale nie krytycznie. Obecnie wypięta jest wtyczka z BMS i problem z rozładowany akumulatorem znikł. Liczę się z tym, że trzeba wymienić akumulator (na MOLL 75Ah 760A | 82075 EFB)
Jak zamierzasz jeździć z odpiętą wtyczką to bez sensu jest taki duży akumulator i bez sensu jest efb.
Dobry 60ah w zupełności wystarczy.
No ale kto bogatemu zabroni
Andrzej_K 25-02-2021, 11:12 (...) Dobry 60ah w zupełności wystarczy.
(...)
'Dobry' czyli? Jakiś przykład?
Czytaj markowy/świeży/nie z marketu.
Polecę to co ja uzywam-uzywalem.
Mutlu, Bosch, Varta.
Aktualnie mam varta bo taki był w aucie jak go kupiłem.
Po rozszyfrowaniu jest z 2016 roku.
Ma się dobrze z odpietym bms.
konieczko5 25-02-2021, 13:42 ...
Andrzej_K 25-02-2021, 14:24 (...) Aktualnie mam varta bo taki był w aucie jak go kupiłem. (...)
Ja w tej chwili mam fabrycznie VARTA EFB 75Ah 700A SAE/EN T7 i wyłączony start/stop. 'Idzie' mu piąty rok więc zaczynam myśleć co ewentualnie kupić w przyszłości.
Mój ma się dobrze.
Ale mrozów większych niż minus 5 nie widział.
Napewno tak duży nie będzie następny jak ten siądzie.
Zwykły będzie i na pewno nie efb.
Max 60-65 ah.
I z korkami będę szukał
Andrzej_K 25-02-2021, 15:51 Ale mrozów większych niż minus 5 nie widział.
Mój zimę jakoś przetrwał i przy -20°C odpalał normalnie.
(...) Max 60-65 ah.
65Ah, a ile amperów?
I z korkami będę szukał
Masz zamiar bawić się w dolewanie wody destylowanej?
Lubię się bawić w te "klocki"
Nie opłaca się ale czasem w garażu nie mam co robić
Akumulator ma być dobry i działać bez awaryjnie przez parę lat . Tak jak pisałem wcześniej to auto wykorzystywane jest do pracy w serwisie więc musi zarabiać . Cena akumulatora to sprawa trzeciorzędna liczy się bezawaryjność .
krzychu2lv6 25-02-2021, 23:34 "Miał ktoś podobny problem - wymieniony aku ale kontrolka nie gaśnie, co może być tutaj nie tak?"
Sprawdź ładowanie byle jakim miernikiem powinien mieć około 14,5 v jeśli nie ma to raczej jest przyczyną, albo bms obcina tak jak piszą powyżej, albo ja bym raczej to bym obstawiał, alternator był źle naprawiony lub jest uszkodzony, mam tak samo w sluzbowej fiescie po odpaleniu ok. A po chwili podnosi obroty i świeci kontrolka, i jest to kwestia alternatora.
Żeby zregenerować alternator w fordzie nie wystarczy pierwszy lepszy serwis, musi być taki który wie, że jeszcze jest tam problem z regulatorem i potrafi to zrobić, a takich serwisów jest mało, każdy zrobi, ale nie każdy dobrze żeby kontrolka nie świeciła dlatego tak dużo powyżej jest opisów by odpiąć kabel z klemy od bms, osobiście polecam bendyx w Radomiu.
Corbud@wp.pl 31-03-2021, 19:41 Witam, mam problem z focusem mk3 2014r. Po wymianie wadliwej pompki spryskiwaczy która robiła zwarcie i rozladowywala aku. Problem nie ustał. Wszystko wyczysciłem. Ale w dalszym ciągu coś rozladowywuje aku. W ciągu jednej nocy.
langolier 31-03-2021, 22:26 podłącz amperomierz bezpośrednio na poborze z akumulatora i wyjmuj bezpieczniki i sprawdzaj prądy poboru przy wyłączonym zapłonie
Poza klasyką z amperomierzem i zabawą z bezpiecznikami po kolei, to jeśli pobór prądu jest w miarę stały, to możesz podjechać do jakiegoś elektryka / elektronika (niekoniecznie samochodowego) z kamerą termowizyjną, bo okazuje się, że to też potrafi być skuteczne i sporo szybsze rozwiązanie. Czasem pozwala oszczędzić zabawy wyciąganiem wszystkiego po kolei, bo od razu widać który bezpiecznik na postoju jest ciepły :)
Pare jest cieplych g;)
elektryk nie potrzebuje wyciagac "wszystkich" , po uja??
co kradnie prad raz dwa sie da przemierzyć, no moze nie laik.
idea nie glupia ale nie rewolucyjna a w najnowszych autach nie przelomowa zupełnie....
Kwiatek1545 13-01-2023, 16:15 Witam Panowie , mam pytanie co może być przyczyną tego , że prawdopodobnie na rozgrzanym silniku i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zapala mi się komunikat ,, brak systemu active stop " ,, brak wspomagania ruszania pod górę " zapalają się lapmki od airbag , ESP , ABS, jest brak wspomagania oraz prędkościomierz na zegarze jaki na komputerze pokładowym pokazuje 0 . Ford focus MK3 1.5 TDCi 2015 rok . Akumulator ma rok . Jakieś sugestie ? Może to alternator ?
Czujnik ABS? Błędy jakieś czytane były?
Kwiatek1545 14-01-2023, 10:16 Podłączyłem forscana i wyskoczył mi błąd P068A. Co to może być ?
Kwiatek1545 14-01-2023, 19:13 Dodam tylko , że akumulator jest sprawny , alternator również. Sprawdzałem to multimetrem . Napięcie przy odpalonym aucie wynosi 13.4 . Pod obciążeniem akumulator ładnie trzyma napięcie . W sensie nie skacze. Bezpieczniki wszystkie sparwdziłem . Dorzucam zdjęcie z forscan .
konieczko5 14-01-2023, 21:07 ...
Kwiatek1545 14-01-2023, 21:39 Można to jakoś sprawdzić ? Jak ewentualnie mógł on zostać zalany ?
sprawdz np to
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2932472&postcount=79
Kwiatek1545 15-01-2023, 07:52 Hmm przejrze dziś te wszystkie wtyczki pod schowkiem pasasażera . A można jakoś sprawdzić czujniki ABS ? Przeanalizowałem wszystkie te błedy , które pokazał mi forscan i wydaje mi się , że wszystkie są powiązane w jakimś stopniu własnie z ABS . Jest jakiś sposòb żeby wykluczyć ABS ?
sabaciontko 15-01-2023, 08:23 Pokaż jakie DTC wyskakuje Ci w diagnostyce.
Kwiatek1545 15-01-2023, 09:51 Wysłałem screena z forscana w poprzednim komentarzu.
Bump: A taki o to błąd dtc pokazuje mi w ukrytym menu .
sabaciontko 15-01-2023, 11:02 Wysłałem screena z forscana w poprzednim komentarzu
Proponuję wrzucić loga w txt a nie screeny. Troszkę więcej inwencji z własnej strony a zawsze ktoś pomoże.
Kwiatek1545 15-01-2023, 12:19 Okej. Może napiszę tutaj jak wyglądał mój odczyt błędów w forscan.
PCM: P068A:13-28
OBDII: BRAK
APIM : UC423:00-08
SASM: BRAK
FDSM: U0415:81-8B
FDSM: U0100:87-8A
FDSM: U0100:87-80
ABS: U300E:13-68
ABS: U401:00-29
ABS: C0031:15-28
ABS: U0126:00-2B
ABS: C0040:87-2B
ABS: U0100:00-2B
RCM: U0100:00-28
RCM: U0401:00-28
PAM: U0415:00-28
PSCM: U0415:00-08
PSCM: U0428:00-0A
BCMii: B11D4:87-2E
FCDIM: BRAK
PDM: BRAK
DDM: BRAK
HVAC: BRAK
ACM: BRAK
IPC: U073:88-2E
GPSM: BRAK
A trybie diagnostycznym na wyświetlaczu w aucie :DTC #01 C073_88
Bump: Okej. Może napiszę tutaj jak wyglądał mój odczyt błędów w forscan.
PCM: P068A:13-28
OBDII: BRAK
APIM : UC423:00-08
SASM: BRAK
FDSM: U0415:81-8B
FDSM: U0100:87-8A
FDSM: U0100:87-80
ABS: U300E:13-68
ABS: U401:00-29
ABS: C0031:15-28
ABS: U0126:00-2B
ABS: C0040:87-2B
ABS: U0100:00-2B
RCM: U0100:00-28
RCM: U0401:00-28
PAM: U0415:00-28
PSCM: U0415:00-08
PSCM: U0428:00-0A
BCMii: B11D4:87-2E
FCDIM: BRAK
PDM: BRAK
DDM: BRAK
HVAC: BRAK
ACM: BRAK
IPC: U073:88-2E
GPSM: BRAK
A trybie diagnostycznym na wyświetlaczu w aucie :DTC #01 C073_88
luckyboy 15-01-2023, 14:13 Jaki masz akumulator - zwykły czy AGM? Prawdopodobnie napięcie po czasie spada do zbyt niskiej wartości.
Kwiatek1545 15-01-2023, 15:00 Akumulator jaki mam to Exide el752 75ah 730A. Akumulator nie ma nawet roku. Sprawdzałem napięcie w czasie postoju i przy uruchomieniu silnika i było okej. Problemòw z uruchomieniem silnika nie mam.
|
|