Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] bagnet od oleju pokazuje że go nie mam bądź jest delikatnie na końcowym przy grubieni

wojtal84
14-02-2021, 13:29
Witam
Mam następujący problem który tyczy się focusa mk2 2.0 benzyna.

Auto stoi w garażu na poziomej powierzchni, a bagnet od oleju pokazuje że go nie mam bądź jest delikatnie na końcowym przy grubieniu.
Myślałem że poprzedni właściciel zmienił bagnet od oleju, to zrobiłem podmiankę z mondeo mk4 2.0 i tak samo pokazuje.
Jedynie kiedy bagnet dobrze pokazał to przy wymianie oleju, zrobiłem autem 2k i nie mogę sprawdzić stanu.

Bagnet wsadzałem na różne sposoby i za każdym razem to samo.
Wie ktoś jak sprawdzić poziom oleju w tym silniku w jakiś sensowny sposób ??
Olej na pewno jest.

Quattroporte1986@gmail.co
14-02-2021, 13:31
A może po prostu go tyle ubyło?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Andrzej_K
14-02-2021, 13:42
(...) Olej na pewno jest.

Może i jest, ale ile? Spróbuj dolać i wtedy sprawdź. :one:

zmulim
14-02-2021, 13:50
Jeśli jedynym momentem kiedy mogłeś sprawdzić poziom, było zaraz po wymianie oleju, to chyba mówi to samo za siebie... bagnet nie uległ cudownemu skróceniu, tylko Twój silnik zjadł albo wypluł którędyś olej. Nie wpadło Ci to do głowy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RyszardaTrzeciaWaza
14-02-2021, 14:01
Obróć bagnet 360stopni i dopiero wyciagaj, wtedy pomiar jest dobry.

wojtal84
15-02-2021, 03:51
Tylko przed wymianą był ten sam problem, a zleciało ok. 4l. Poza tym jagby nie było oleju to by się zapaliła kontrolka. Wycieku nigdzie nie ma silnik suchy, także go nie spała bo nie dymi.

rav 75
15-02-2021, 04:18
Pojemność układu masz ok 4.3 litra. Na bagnecie między znakami min i max masz 0.7 litra. Pomyśl,co mogło się stać?
Podpowiem,jak spalił litr oleju bagnet będzie ledwo się maczał.
Ale to tylko teoria,dolej,sprawdź .

grundi_bdg
15-02-2021, 05:46
Nie dymi, nie spala, nie ubywa bo silnik suchy.... nie rozumiem jednej rzeczy. Napisałeś temat forum. Dostałeś gotowe rozwiązanie, z uwagi na fakt ze nie mieści się ono w twoich ramach wyobrażenia próbujesz szukać wygodnego dla siebie rozwiązania. Silnik który posiadasz jest słynny z apetytu na olej, wyjątkowo bardziej niż stare ople. Chyba czas się z tym pogodzić i kupić dodatkowa bańkę oleju na dolewki.

smietana
15-02-2021, 06:13
A nie pomyslales ze przychodzi mysz i odgryza Ci kawalek bagnetu? No przeciez to tez mozliwe skoro twierdzisz ze to wina bagnetu....
Im mocniej cisniesz i agresywniej jezdzisz tym wiecej oleju spala, dwa nie musi nie wiadomo jak dymic zeby spalal olej, nie musi tez lac sie po misce aby gdzies uciekal olej. Dwa jaki olej zalale? Bagnet nie pokazuje ze masz 4 litryboleju czy 5. Skad to wzioles? Nie w Fordzie nie pokaze Ci na komputerze ze stan oleju spadl ponizej miarki bagneta. To nie opel

Fulara
15-02-2021, 06:19
Jeśli jedynym momentem kiedy mogłeś sprawdzić poziom, było zaraz po wymianie oleju, to chyba mówi to samo za siebie... bagnet nie uległ cudownemu skróceniu, tylko Twój silnik zjadł albo wypluł którędyś olej. Nie wpadło Ci to do głowy?

buhahaha dobre, dobre

ja od razu powiem, co zrobić jak się spali żarówka: wymienić ! wymienić !

poziom kierowców obecny to zenada.... nawet toster jak obsługujemy minimum wiedzy na jego temat wypadałoby mieć, co by sobie tam ręki nie usmażyć chociażby

zmulim
15-02-2021, 06:22
buhahaha dobre, dobre

Źle mówię?

Fulara
15-02-2021, 06:25
Źle mówię?

bardzo dobrze :)

autora troche nie rozumie :) no chyba że bagnet myszy zjadły :diabel2:

grundi_bdg
15-02-2021, 06:48
I weź tu teraz kup takie auto. Panie szanowny, zadbane, olej jest tylko mi kuny bagnet podgryzały i nie sięga do oleju. Ale on jest. Obiecuje. Nie dymi, nie wycieka, to przecież być musi ��

Fulara
15-02-2021, 07:01
jak wałki rozrządu nie walą to nie ma źle :)

smietana
15-02-2021, 08:09
bardzo dobrze :)

autora troche nie rozumie :) no chyba że bagnet myszy zjadły :diabel2:Najdziwniejsze jest to ze sprawdza olej i wymienia bagnetvale juz dolac oleju nie [emoji28] ja tam utrzymuje na minimum, ale dosc czesto sprawdzam, bo nie bierze nie bierze a tu nagle pobral. Toz to ford, dwa zmienilem olej na inny i juz jest lepiej. Nie przyszlo mi jednak nigdy na mysl aby zgonic wine na bagnet ze za krotki.
Dziwi mnie tez fakt, uzytkownik od 11 lat forum forda, wiec nie pierwszy ford

smietana
15-02-2021, 08:17
Tylko przed wymianą był ten sam problem, a zleciało ok. 4l. Poza tym jagby nie było oleju to by się zapaliła kontrolka. Wycieku nigdzie nie ma silnik suchy, także go nie spała bo nie dymi.Ale od kiedy bagnet pokazuje ile ma sie litrow etc? Masz na bagnecie min i max i masz utrzymywac stan wlasnie miedzy minimum a maximum. Nawet jak utrzymujesz na minimum ciagle to sie nic nie stanie, gorzej jak jezdzisz gdzie juz dawno jest ponizej minimum lub nalejesz za duzo. Jak na bagnecie nie pokazuje stanu, to znaczy, ze pora dolac oleju, dolewaaz troche i sprawdzasz i jak dalej brakuje dalej dolewasz, w sumie jak Ty tak jezdzisz to smialo mozesz dolac wiecej. Sprawdz, tez wprowadzenie na bagnet, czy moze gdzies jest tez dziurawe. To ze nie kopci nie oznacza ze nie pobiera oleju. Silnij suchy, ale od gory? Watpie aby sprzedawca bagnet oleju zamienil, niby po co? Pierwsze slysze aby one byly jakos awaryjne.

konieczko5
15-02-2021, 11:10
...

wojtal84
15-02-2021, 13:52
Ale jesteście dziwni, bagnet podmienilem bo kiedyś już miałem auto że był inny wsadzony, a że miałem taką możliwość to że sprawdziłem. Po za tym nie napisałem że bagnetem sprawdza się ile jest oleju w silniku po prostu jakiś zjeb źle przeczytał A wy to powtarzacie i robicie z ludzi ciemną masę. Zobaczcie se wątki z C max tam też nie którzy mieli problem aby sprawdzić poziom oleju. Tylko widzę że na tym forum też nie można się poradzić bo tu są same alfy i omegi.
Wiem że te silniki lubią olej, ja po prostu zadałem pytanie i staram się po woli eliminować problemy. Ale to trzeba mieć takie perełki jak wy macie.
Poproszę bana bo jesteście dziwni A nie będę się zniżał za bardzo do waszego poziomu.

zmulim
15-02-2021, 14:13
No dobrze, ale opanujmy emocje i na spokojnie przeczytaj swój pierwszy post i zacznij dedukować. Myślałeś że bagnet zły, podmieniłeś i to samo. Dodatkowo piszesz że jak olej wymieniałeś to dało się sprawdzić poziom. Jaki może być z tego wniosek? Ano taki że olej gdzieś ubywa. Pytanie tylko ile km zrobiłeś od ostatniej wymiany oleju? 2000km? Ile było zalane po wymianie?

Andrzej_K
15-02-2021, 14:13
Ale jesteście dziwni, bagnet

Sam jesteś dziwny bo...

(...)
Jedynie kiedy bagnet dobrze pokazał to przy wymianie oleju, zrobiłem autem 2k i nie mogę sprawdzić stanu. (...)

Jeżeli 'dobrze' pokazywał po wymianie oleju to co mogło się stać z bagnetem, że zaczął 'źle' pokazywać? Może to nie wina bagneta/u(?)

podmienilem bo kiedyś już miałem auto że był inny wsadzony,(...)

Po co podmieniałeś skoro przedtem dobrze 'pokazywał'? Ktoś się włamał i podmienił?

smietana
15-02-2021, 18:25
Ale jesteście dziwni, bagnet podmienilem bo kiedyś już miałem auto że był inny wsadzony, a że miałem taką możliwość to że sprawdziłem. Po za tym nie napisałem że bagnetem sprawdza się ile jest oleju w silniku po prostu jakiś zjeb źle przeczytał A wy to powtarzacie i robicie z ludzi ciemną masę. Zobaczcie se wątki z C max tam też nie którzy mieli problem aby sprawdzić poziom oleju. Tylko widzę że na tym forum też nie można się poradzić bo tu są same alfy i omegi.
Wiem że te silniki lubią olej, ja po prostu zadałem pytanie i staram się po woli eliminować problemy. Ale to trzeba mieć takie perełki jak wy macie.
Poproszę bana bo jesteście dziwni A nie będę się zniżał za bardzo do waszego poziomu.Mam C-Maxa i nie widze problemu. Nie ma oleju na bagnecie, chociaz to mi sie nie zdarza, bo raz w tyg sprawdzam bagnet czasem raz na 2-3 tygodnie. Jak juz jest ponizej minimum na bagnecie to dolewam i jezdze. ....
Jestescie dziwni? Serio? Sam Twierdzisz ze w bagnecie wina, twierdzisz ze nie bierze oleju, twierdzisz ze nigdzie nie wycieka. To co, bagnet sie skraca czy co bo nie rozumiem. No na tp wychodzi ze jesten dziwny bo nie rozumiem.

AdoKrycha007
15-02-2021, 18:26
chłopie, silnik Ci żre olej aż miło, między min a max masz 0,7 L, czyli tyle Ci wziął przez 2k km przejechane. Do 10k km to będziesz miał za darmo wymianę oleju bo weźmie więcej niż pojemność michy, więc nie trzeba będzie wymieniać przy takich ilości dolewek :D

rav 75
16-02-2021, 04:20
Dajcie spokój,autor postu w dalszym ciągu nie wieży w ubytki oleju 0.5 litra na 1000 km. Bagnet ma nie właściwy.

smietana
16-02-2021, 05:42
Na to wychodzi ze bagnet byl wlasciwy. No ale mamy pomoc znalesc przyczyne czemu nie pokazuje na bagnecie. Przeciez nie ubywa oleju - nie bierze oleju, bo nie kopci. Nie ucieka bo silnik suchy. Przeciez uzytkownicy C-Maxa maja ten sam problem, za krotki bagnet bo nie pokazuje stanu oleju. Nie ma co dolewac, skoro nie pobiera oleju, nie wycieka, tylko jak zastopowac ten skracajacy sie bagnet. Przeciez to znany problem z C-Maxa.
Wsadzal tez bagnet na rozne sposoby, w sumie nie wiem jaki? Czyli roaczka do środka? Czy może bagnetem we wlew oleju? Może di baku.
Ja juz glupi jestem. Myslalem, ze bagnet ti bagnet i wsuwamy go normalnie, odczekujemy, wyjmujemy i sprawdzamy stan. Mozna jeszcze go obrucic w stanie włożenia i tyle. Zawsze myslalem ze jak na bagnecie nie pokazuje oleju lub ponizej minimum to trzeba go dolac tyle zeby pokazal sie miedzy min a max. Nie wiedzialem ze trzeba kombinowac z bagnetem, zeby pokazal.

Poproszę bana bo jesteście dziwni A nie będę się zniżał za bardzo do waszego poziomu.Serio? A skad pewnosc ze byl zly wsadzony? Moze byl dobry, tylko Ty sobie cos ubzdurales.
Wiesz ze w tym samym modelu z tego samego rocznika sa montowane rozne bagnety w zaleznosci od wersji silnikowej? Zamontowanie np dluzszego bagnetu lub innego ksztaltu od innego silnika, nawet jak na nowym pokaze olej nie oznacza, ze jest dobry stan? Wystarczy ze pojemnosc silnika bedzie wieksza i wezmiesz od takiej wersji silnikowej dluzszy bagnet, to pokaze Ci stan nawet po duzym ubytku, a oleju juz bedzie dawno za malo.

Potem kupujesz od takiego jak Ty, panie nie bierze oleju, nie kopci, silnik suchy. A potem zonk, silnik zajechany, bo jezdzone ba prawie suchyn silniku, bo bagnet nie taki bo to bo tamto

Quattroporte1986@gmail.co
16-02-2021, 06:18
A ja zadam pytanie z innej beczki bo jest możliwość choć nikła ze wszystko jest jednak ok.

Kto wymieniał olej. Jeśli jakaś firma to faktycznie żre olej. Jeśli sam to jest nikła szansa ze poziom był sprawdzony przed 1 odpaleniem auta czyli bez zassania oleju do filtra. Jeśli poziom byl sprawdzany po odpaleniu i bylo ok a teraz jest ubytek to znaczy ze żre olej.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

grundi_bdg
16-02-2021, 06:26
Panowie myśle ze autor postu na tyle poczuł się urażony swoją upartością i naszym brakiem zrozumienia dla ludzkiej głupoty ze kilka postów wyżej sam poprosił o bana bo nie ma sił czytać naszych rad skoro one nie pokrywają się z jego swiatopoglądem, w sumie trzeba było powiedzieć koledze ze w filtr wsiąkła albo wyparowało albo skrystalizowała się przez mrozy 0,7 litra oleju, i sprawa była by załatwiona. A tak straciliśmy na forum tak konkretnego człowieka który szuka problemów w rzeczach w których nie ma prawa ich być :-)