Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Wymiana zawieszenia z belki na wielowahacz...
skrzypekps 18-02-2021, 21:14 No i minęła gwarancja i wpadłem na pomysł wymiany zawieszenia tył na wielowahacz... o ile technicznie wszystko powinno pasować plug&play to zastanawia mnie sama kwestia samej zasadności takiego manewru.
Czy ktoś ma doświadczenie w mk4 z oboma typami zawieszenia i jakie ma spostrzeżenia ?
W ogóle od czego zależy jaki mamy zawieszenie z tyłu w naszych mk4 ?
inne modele mają wielowahacz ? ustawisz potem geometrie ?
zasadność jest ogromna. belka to wóz drabiniasty. wielowahacz to praca kąta, zbieżności i każdego koła osobno. zobacz jakie zawiechy są w rajdówkach a jakie w zaprzęgach konnych.
skrzypekps 18-02-2021, 22:23 Tak w mk4 są wersje z wielowahaczem i z belka... mocowanie wielowahacza jest w punkty konstrukcyjne wiec z ustawieniem zbieżności bym się nie przejmował.
W ogóle od czego zależy jaki mamy zawieszenie z tyłu w naszych mk4 ?
Rocznik, nadwozie, wersja wyposażenia - multum, bo jakoś na przełomie 2019 roku Ford zmienił politykę. Jest temat na forum gdzie jest to opisane (przy zamówieniach), jest też artykuł tutaj https://spidersweb.pl/autoblog/ford-focus-wyposazenie-zawieszenie/
W obecnej Ford postanowił, że bazowe Focusy z nadwoziem hatchback dostaną tylne zawieszenie oparte na belce skrętnej. Wiele osób – w tym Mikołaj – ocenia to rozwiązanie jako udane, bardziej wymagający mogli zamówić samochód z tym lepszym zawieszeniem – wystarczyło wybrać wariant Titanium, Vignale, Active lub ST-Line. Albo ewentualnie gorzej wyposażonego Focusa Trend Edition, ale w wersji o mocy 182 KM.
Teraz by nadal mieć wielowahaczowe tylne zawieszenie, chętni będą musieli albo poczekać na wersję ST, albo kupić 2-litrowego diesla EcoBlue, albo wybrać Focusa kombi lub wspomnianą „uterenowioną” wersję Active. Wszystkie pozostałe hatchbacki otrzymają belkę skrętną – łącznie z usportowioną wersją ST-Line, a prawdopodobnie także z topowym wariantem Vignale.
to jak jest plug and play to można się zastanowić
tylko koszta koszta koszta
niejeden dziadek by wolał belkę, bo tam pewnie 2 tuleje i tyle. w wielowahaczu zawsze to grozi mamoną
A nie jest tak że kombi że względu na ładowność ma pióra więc i belkę. Mniej części pracuje można bardziej obciążyć niż to co ma HBT.
HBT i sedany mają sprężyny amory = wielo wachacz, to nie kwestia wyboru jakie zawieszenie chce użytkownik tylko zależny od rodzaju budy.
Bo jakoś tak mam wrażenie że ford wiedział co robił.
focus mk1 mk2 kombi ma wielowahacz tylko nie ma mc personów a amory i sprężyny są mocowane do ramy
TomekM_1983 19-02-2021, 08:15 Wszystkie FF MK4 w wersji kombi mają zawieszenie wielowahaczowe, niezależnie od rocznika, silnika, oraz wersji silnikowej.
Czy ktoś ma doświadczenie w mk4 z oboma typami zawieszenia i jakie ma spostrzeżenia ?
Jeździłem takim i takim i różnic nie widzę żadnych.
zastanawia mnie sama kwestia samej zasadności takiego manewru.
Jak będziesz lepiej spał ze świadomością, że masz ww a nie belkę, to jestem na tak ;) Natomiast najpierw bym sprawdził, czy już nie masz wielowahacza w swoim samochodzie. Ze stopki wynika że masz wersje ST-LINE, a według tego motoryzacyjnego plotka (bo wiedzy fachowej tam jak na lekarstwo), tj. spidersweb, w ST-LINE powinien być wielowahacz :)
Tomek,
jak nie widzisz w jeździe różnicy między belką a wielowahaczem to faktycznie jesteś z tych, co im belka starczy. Więc nie drążył bym tematu :)
w ST-LINE powinien być wielowahacz
W ST, nie ST-line.
W takim razie jakie powody ma Ford aby tak zmieniać? Co raz wygoda i bezpieczeństwo a raz koszty?
cezarg1410 19-02-2021, 09:03 Koszty, koszty, koszty. Nic więcej.
I potencjalne zyski, bo te modele gdzie wielowahacz zostanie stają się automatycznie bardziej "premium". Jak ktoś ma świra na punkcie tylnego zawieszenia i ma na to kasę to być może kupi ST zamiast ST-line.
konieczko5 19-02-2021, 09:52 ...
A nie jest tak że kombi że względu na ładowność ma pióra
że jak? pióra???
W ST, nie ST-line. no nie, mam ST-Line z wielowahaczem.
Jak już wyżej ktoś napisał, to się po drodze zmieniło i teraz wielowahacz nie jest dostępny w każdym ST-Line, na pewno ma (albo może go mieć) go dwulitrowy dizel i kombiki.
Swoją drogą dobry fikołek w wykonaniu Forda - we wszystkich materiałach, które pojawiły się przed premierą MK4 było podkreślane, że praktycznie każda wersja może mieć wielowahacz. Potem po cichu to zmienili, a teraz w dodatku nawet jeśli masz wielowahacz, to niekoniecznie możesz mieć CCD. Farsa.
TomekM_1983 19-02-2021, 09:58 W ST, nie ST-line.
Dlatego też napisałem, że ST-LINE powinno być według motoryzacyjnego plotka :) Cytat ze Spidersweb:
bardziej wymagający mogli zamówić samochód z tym lepszym zawieszeniem – wystarczyło wybrać wariant Titanium, Vignale, Active lub ST-Line. Albo ewentualnie gorzej wyposażonego Focusa Trend Edition, ale w wersji o mocy 182 KM.
To jest bzdura, bo ja w Hatchbacku 1.0 EB Titanium mam belkę skrętną. I tak samo będzie we wszystkich 1.0 EB w hb :)
Tomek,
jak nie widzisz w jeździe różnicy między belką a wielowahaczem to faktycznie jesteś z tych, co im belka starczy. Więc nie drążył bym tematu
Też nie drążę, bo nie widzę w tym żadnego sensu i korzyści. To autor tematu chce zmieniać :)
Nie wiem co ludzie mają za awersję do tej belki w FF4. W motoryzacji zawsze wyznaję zasadę, że papier to jedno, a na żywo to drugie. Nie ważne co jest na papierze, ważne jak dany pojazd jeździ. Dlatego przez zakupem jeździłem i benzyną, i dieslem, i hatchbakiem, i kombi, i z belką skrętną, i z wielowahaczem :)
Niektórzy kupują z przysłowiowego katalogu i potem mamy na forum wątki pt. czemu ten Active taki twardy, przecież to taki samo Focus jak zwykły, tylko więcej plastiku i większy prześwit. Potem dodatkowo spędzają rok czasu na demontażu fabrycznie nowego pojazdu i inwestują kupę kasy i wolnego czasu w jego wygłuszenie, bo głośno.
Teraz to najlepiej online zamówić z dostawą pod dom, a potem narzekać ;)
Z katalogu forda
Tylne zawieszenie – belka skrętna (standard dla wersji 5-drzwiowej: 1. Trend, Connected ze wszystkimi silnikami 2. ST-Line, ST-Line X, Titanium, Titanium X, Active, Active X z silnikami 1.0 EcoBoost, 1.0 EcoBoost mHEV, 1.5 EcoBlue, 1.5 EcoBoost 150 KM)
Tylne zawieszenie wielowahaczowe (standard: 1. dla wersji kombi 2. dla wersji 5-drzwiowej w wersjiach wyposazenia: ST-Line, ST-Line X, Titanium, Titanium X, Active, Active X z silnikami 1.5 EcoBoost 182 KM oraz 2.0 EcoBlue 3. dla wersji 5-drzwiowej ST, ST X oraz Vignale (wszystkie dostępne wersje silnikowe))
CCD dostępne jest obecnie jedynie w wersji ST
skrzypekps 19-02-2021, 10:34 Ale cieszę się, że jestvzainteresowanie tematem. A m.in. dlatego to mój kolejny Focus, że można przy nim posiedzieć i coś pomodyfikować...
Niektórzy kupują z przysłowiowego katalogu i potem mamy na forum wątki pt. czemu ten Active taki twardy, przecież to taki samo Focus jak zwykły, tylko więcej plastiku i większy prześwit. Potem dodatkowo spędzają rok czasu na demontażu fabrycznie nowego pojazdu i inwestują kupę kasy i wolnego czasu w jego wygłuszenie, bo głośno.
Active jest głośniejszy w dużym stopniu ze względu na relingi. Przecież "zwykły" Focus w wersji kombi też jest głośniejszy ...
Obecnie w kwestii wielowahacza trzeba się trzymać tego co Ford podaje w katalogu i cytował Michapi. Ford wprowadzał zmiany kilka razy, stąd informacje i artykuły w sieci mogą być mylące.
Nie jeździłem Focusem z belką, ale porównując do innych samochodów z belką jak jedziesz po ciasnych zakrętach szybko, szczególnie gdy pojawiają się nierówności nawierzchni, belka powoduje jak ja to nazywam żabkowanie czyli tył podskakuje i przesuwa się. Wielowahacz natomiast trzyma lepiej i szybciej (przynajmniej w Active HB którego mam na oponach Michelin PS 4) się jedzie na 3 kołach niżby tył miał zacząć uciekać.
Cytat z recenzji zagranicznej dotyczącej Focusa MKIV:
"Chociaż nie jest to z natury zła konfiguracja, samochody z podstawowym zawieszeniem mają te same problemy, co większość samochodów na belce skrętnej, a mianowicie bardziej sprężystą, mniej wyrafinowaną jakość jazdy i mniejszą kontrolę nad nadwoziem przy wyższych prędkościach."
Ogólnie o wielowahaczu:
"Zapewnia lepszą stabilność podczas pokonywania zakrętów i hamowania. Tylne zawieszenie wielowahaczowe utrzymuje opony prostopadle do drogi, aby wydobyć maksymalne osiągi opon i poprawić przyczepność na drodze podczas pokonywania zakrętów na wyboistych lub falistych drogach oraz poprawić stabilność pojazdu na prostej."
Nie demonizowałbym jednak belki bo większość recenzentów stwierdza, że FORD ma w tym doświadczenie i różnice nie są duże w stosunku do wielowahacza ...
UPDATE
... z drugiej strony dobrze, że przynajmniej w Vignale został wielowahacz niezależnie od nadwozia czy silnika, ale niedobrze, że pozbawiono niektóre wersje Active i St-Line. Wiele crossoverów jeśli nie większość ma wielowahacz i jeśli wypuścili Active pierwotnie w takiej konfiguracji to już powinien zostać. Testy porównawcze belki do wielowahacza do tej pory dotyczyły wersji tradycyjnych, czy jednak Active z belką będzie tak samo dobrze się prowadził ... ?
AdoKrycha007 19-02-2021, 18:07 Panowie, Ford zmieniał specyfikację parę razy, więc nie posiłkujcie się wujkiem gugle i portalami, ale wejść na aktualny katalog Forda na oficjalnej stronie.
jeśli ktoś jadąc astrą 3 z belką jak parowóz nie widzi różnicy jadąc focusem mk3 na silnych zakrętach to spokojnie może się przesiąść do seicento. ta sama wygoda.
wielowahacz a belka skrętna to jak seicento 1.1 mpi a subaru 2.5 T
jak ktoś różnicy nie widzi, to faktycznie nie ma co przepłacać.
poszukajcie sobie na google animacje jak pracuje koło w belce a jak w wielowahaczu
Panowie, Ford zmieniał specyfikację parę razy, więc nie posiłkujcie się wujkiem gugle i portalami, ale wejść na aktualny katalog Forda na oficjalnej stronie.
Nie chodzi o to co jest teraz w sprzedaży tylko czy kiedykolwiek była taka wersja żeby dało się założyć wielowahacz do modelu który ma autor
|
|