Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Ecoboost 2.0 240KM uszkodzone wałki wyrównoważające
alfaholik 23-02-2021, 20:45 Cześć,
Ford S-Max MK1 '14 2.0 Ecoboost 240 KM
VIN: WF0SXXGBWSEL17295
Parę dni temu odstawiłem swojego S-Maxa do ASO w związku z dziwnymi dźwiękami, które zaczął wydawać silnik. Słychać było dość głośne klekotanie coś jak Diesel. Auto od razu na lawetę i do serwisu. Dziś otrzymałem informację, że awarii uległy wałki wyrównoważające (coś od wału korbowego, nie wiem dokładnie bo nerwy a mechanikiem nie jestem). Podobno w misce olejowe znaleźli jakieś kawałki od koła zębatego tych wałków.
Jedyną opcją naprawy zaproponowaną przez serwis jest wymiana bloku silnika na nowy 16 tyś + robocizna lub regenerowany 13 tyś + robocizna. Oczywiście od razu zaznaczają, że nie wiadomo co z głowicą itd... więc koszta pewnie wzrosną. Czy faktycznie jest to jedyne rozwiązanie tego problemu? Jest to część zintegrowana z blokiem - niewymienialna?
Dodam na koniec, że w Sierpniu zeszłego roku to samo ASO wymieniało rozrząd w tym silniku, ponieważ został on sponiewierany przez rozpadający się wariator zmiennych faz. Czy obie usterki mogą być powiązane?
Bardzo proszę o pomoc i wskazówki :(
RyszardaTrzeciaWaza 24-02-2021, 06:03 Musisz się dowiedzieć dokładnie co tam się stało.
Same wałki balansujące można wymienić
https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk5-14-20-2-0-ecoboost-walki-balansowe-10060696157?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Tuning+mechaniczny&gclid=EAIaIQobChMIgOixt-yB7wIV0AJ7Ch3MzAm2EAYYASABEgJGYfD_BwE
alfaholik 24-02-2021, 09:23 Musisz się dowiedzieć dokładnie co tam się stało.
Same wałki balansujące można wymienić
https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk5-14-20-2-0-ecoboost-walki-balansowe-10060696157?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Tuning+mechaniczny&gclid=EAIaIQobChMIgOixt-yB7wIV0AJ7Ch3MzAm2EAYYASABEgJGYfD_BwE
Będę się dziś dowiadywać. Z tego co wczoraj zrozumiałem przez telefon, ta część w ASO nie występuje osobno, tylko w pakiecie z blokiem...
RyszardaTrzeciaWaza 24-02-2021, 09:28 Oni to by od razu silnik cały wymienili, a najlepiej wcisneli nowy samochód ;)
Jeżeli nie ma spustoszenia w bloku, to kup wałki i zawieź im do wymiany.
alfaholik 24-02-2021, 09:32 Oni to by od razu silnik cały wymienili, a najlepiej wcisneli nowy samochód ;)
Jeżeli nie ma spustoszenia w bloku, to kup wałki i zawieź im do wymiany.
A czy mógłbyś naprowadzić co ewentualnie mogło się stać w samym bloku? Zawsze to jakaś dodatkowa wiedza przed rozmową z nimi :). Dziekuję!
RyszardaTrzeciaWaza 24-02-2021, 11:33 Trzeba rozebrać żeby wiedzieć co się stało i ocenić stan poszczególnych gratów.
Możesz zapytać w jakim stanie jest wał, cylindry, panewki, a najlepiej niech pokażą ewentualne uszkodzenia i powiedzą dlaczego należy wymienić cały blok a nie tylko wałki.
alfaholik 24-02-2021, 11:43 Trzeba rozebrać żeby wiedzieć co się stało i ocenić stan poszczególnych gratów.
Możesz zapytać w jakim stanie jest wał, cylindry, panewki, a najlepiej niech pokażą ewentualne uszkodzenia i powiedzą dlaczego należy wymienić cały blok a nie tylko wałki.
Ok dzięki, będę pytać. Póki co powiedzieli, że same wałki nie występują u nich jako część zamienna. Tylko z blokiem silnika. Ale więcej będę wiedział po południu. Dam znać. Dziękuję.
alfaholik 24-02-2021, 17:25 Pozwolę sobie napisać post pod postem ponieważ dowiedziałem się co dokładnie się zadziało w silniku.
Otóż do wymiany są te wałki wyrównoważające oraz wał korbowy (na kołach zębatych wału oraz wałka wyszczerbiło zęby). ASO chce wymieniać cały blok bo obie częsci nie występują u nich w manualach jako rzeczy do wymiany i oni dostają cały blok.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś może miałby serwisówkę jak wymienić wał + te wałki oraz namiar na części tj. wał korbowy i pochodne części potrzebne do jego wymiany? Ewentualnie mógłby polecić jakiś warsztat co to ogarnie? Jestem z Gdańska, ale jestem w stanie dowieźć auto gdzieś dalej.
Dziękuje!
Nie wiem, moze się mylę, ale chyba użytkownicy focusow st 2.0 ecoboost wyrzucają lub zamieniają te walki.
Niech ktoś ogarnięty z forum mnie poprawi. Jeżeli to prawda do może pozwoli uratować wal. Gdzieś na forach USA czy coś takiego czytałem. Nawet chyba na yt są filmiki na ten temat.
alfaholik 25-02-2021, 08:43 Nie wiem, moze się mylę, ale chyba użytkownicy focusow st 2.0 ecoboost wyrzucają lub zamieniają te walki.
Niech ktoś ogarnięty z forum mnie poprawi. Jeżeli to prawda do może pozwoli uratować wal. Gdzieś na forach USA czy coś takiego czytałem. Nawet chyba na yt są filmiki na ten temat.
Jest taki pomysł, aby wywalić w ogóle te wałki. Wtedy faktycznie wał mógłby zostać ten sam. Jednakże jestem skłonny poszukać nowego/używanego wału. Cenowo do ogarnięcia wraz z tymi wałkami balansującymi. Szukam jednak na wszelki wypadek manuali, co do wymiany wału.
Skoro jestes z Trójmiasta (btw - taka informacja w profilu by nie zaszkodziła), to zabieraj auto do jednego z warsztatów specjalizujących się w Fordach.
W Chwaszczynie masz 2 polecane warsztaty: TomFord i Warsztatowcy.
Osobiście od wielu lat korzystam z tego drugiego i robiłem u nich również bardziej skomplikowane rzeczy. Gdybys sie na nich zdecydował, to możesz powołać się na mnie (Maciek od S-Max'a ze Szwecji :mrgreen: )
W Gdyni jest Godarth,, w Gdańsku warsztat na Chrobrego blisko cmentarza. Jak jedziesz od strony Wrzeszcza i mijasz Lidla, to widać ich jakies 100-200m dalej po prawej w takich garażach - wjazd w prawo na kolejnym skrzyżowaniu (vis a vis myjni) przez taki mały dziki parking.
alfaholik 25-02-2021, 09:27 Skoro jestes z Trójmiasta (btw - taka informacja w profilu by nie zaszkodziła), to zabieraj auto do jednego z warsztatów specjalizujących się w Fordach.
W Chwaszczynie masz 2 polecane warsztaty: TomFord i Warsztatowcy.
Osobiście od wielu lat korzystam z tego drugiego i robiłem u nich również bardziej skomplikowane rzeczy. Gdybys sie na nich zdecydował, to możesz powołać się na mnie (Maciek od S-Max'a ze Szwecji :mrgreen: )
W Gdyni jest Godarth,, w Gdańsku warsztat na Chrobrego blisko cmentarza. Jak jedziesz od strony Wrzeszcza i mijasz Lidla, to widać ich jakies 100-200m dalej po prawej w takich garażach - wjazd w prawo na kolejnym skrzyżowaniu (vis a vis myjni) przez taki mały dziki parking.
Warsztatowcy właśnie do mnie oddzwonili. Twierdzą, że lepiej wału nie wymieniać bo panewki i coś tam jeszcze. Zalecają wymianę słupka na używany... Czy faktycznie aż taki problem jest z wymianą wału w tym silniku? Np na taki zestaw?
https://allegro.pl/oferta/mondeo-v-mk5-2-0-ecoboost-wal-korbowy-panewki-9550299452
Być może finansowo bardziej sie to opłaca niż zabawa z wymianą wału?
alfaholik 25-02-2021, 09:53 Być może finansowo bardziej sie to opłaca niż zabawa z wymianą wału?
Może tak być. Nie wiem co dokładnie tam trzeba wymienić z rzeczy pobocznych, ale wał z panewkami + wałki balansujące znalazłem za ok 2200 zł łącznie.
Samego słupka znaleźć nie mogę wcale, a kompletny silnik o oznaczeniu TPWA jest jeden i chcą za niego 9500 zł.
Przy okazji pytanie, czy ja muszę szukać słupka/całego silnika wyłącznie o oznaczeniu TPWA? Czy jakieś inne wchodzą w grę (TNWA, TNWB)?
PS. Miejscowość dodana do profilu :)
EDIT
-------
Ok, już wiem, TNWA i TNWB to słabsze wersje 203KM/199KM. Czyli chyba lipa.
Różnica mechaniczna pomiędzy 203 a 240KM jest na tyle pomijalna, że w praktyce nie ma żaadnego znaczenia. W 240-tce masz np soundsymposer który "poprawia" dźwięk silnika słyszalny w kabinie.
Oprócz tego podobno wersja 240KM ma większą średnicę wydechu, ale niestety nie znalazłem oficjalnego potwierdzenia tej informacji.
Każdy silnik 203KM mozna przez zmianę programu w sterowniku (sa w nim zapisane obie mapy) przestawic na 240KM.
Wydaje mi się, że większość 2,0EB z tych roczników, pomimo innego oznaczenia na bloku, da się zamiennie wstawić. U siebie w S-Maxie przekładałem silnik 5 lat temu i mój obecny pochodzi najprawdopodobniej z Volvo V50, a przynajmniej tak jest napisane markeren na głowicy ...
btw - jak odpisujesz bezpośrednio na poprzedzającego posta, to nie cytuj go w całości :one:
Oprócz tego podobno wersja 240KM ma większą średnicę wydechu, ale niestety nie znalazłem oficjalnego potwierdzenia tej informacji.Takie potwierdzenie lub zaprzeczenie może dostarczyć alfaholik. Wystarczy że zmierzy suwmiarką średnicę swojego wydechu (np. zaraz za środkowym tłumikiem, byle przed trójnikiem, który rozdziela końcowe tłumiki). W wersji 203KM średnica wydechu przed trójnikiem wynosi 60 mm. Info jest pewne. Ciąłem wydech z tej wersji auta i mam nawet jeszcze środkowy tłumik z rurą.
Co do różnic, to krążą legendy również o jakichś w osprzęcie, ale też informacji potwierdzonych nie ma zbyt wiele.
alfaholik 25-02-2021, 14:16 Po konsultacjach z kilkoma warsztatami, jestem bliski podjęcia decyzji, że wywalamy te wałki balansujące i nie dotykamy obecnego wału korbowego.
Właśnie sobie poczytam i przynajmniej w Focusach wielu wywalilo te walki i nie odnofowali jakiś negatywnych skutków.
Osobiscie sam bym wybrał takie rozwiązanie.
|
|