Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Automatyczne światła mijania po zmierzchu (LED DLR + cz. zmierzchu fabryczne)
Szukałem po światłach automatycznych ale nic nie znalazłem z mojego zagadnienia więc tworzę wątek...
Mam FF MK 3.5 2015 z czujnikiem zmierzchu ale nie mam świateł Auto ani wycieraczek Auto.
Mam fabryczne paski LED DLR w lampach, które świecą się po dopaleniu a jak przełączę pokrętło na światła mijania to zapalają się H7, LED się ściemniają a czujnik zmierzchu reguluje przyciemnianie deski rozdzielczej - w dzień świeci max a jak wjade do garażu albo jest ciemno/mglisto to przy włączonych światłach mijania deska i wyświetlacz Sync2 się ściemniają.
Pytanie do obeznanych fachowców. Skoro mam aktywny czujnik zmierzchu to czy jak założę pokrętło z trybem 'A' to światła mijania będą się włączać po zmroku same? Czy do tego jest osobny Coding? A jak trzeba grzebać w Codingu to da się to przestawić Forscanem (VIAKEN)?
PS. Z chęcią bym podjechał do wskazanego w mieście fachowca ale Szczecin to dziki zachód, nic tu nie ma poza opryskliwym Ford Bemo gdzie nic nie rozumieją a jak już zrozumieją to na zmianę w Codingu każą auto na cały dzień zostawić bo muszą "przeprogramować komputer" :lol::lol: (jakoś Forscanem Coding wchodzi chwila moment xD)
Blutut16 04-03-2021, 12:11 Nie masz czujnika zmierzchu, a przynajmniej nie taki do obsługi świateł, ten do świateł jest za lusterkiem. Wszystko jest opisane w temacie :) Przedlift i polift są zamienne.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=215289
Nie masz czujnika zmierzchu, a przynajmniej nie taki do obsługi świateł, ten do świateł jest za lusterkiem. Wszystko jest opisane w temacie :) Przedlift i polift są zamienne.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=215289
Mam czujnik w szybie za lusterkiem środkowym. Jak mam włączone w dzień światła mijania w dzień na dworze i przysłonie go ręką to przygasa deska i wyświetlacz radia. Jest jeszcze inny za innym lusterkiem?
Daj zdjęcie tego czujnika
Ten w lusterku jest od tego żeby się samo lusterko przyciemnialo
i nie ma ze światłami nic wspólnego.
Czujnik w lusterku jest spokojnie widoczny od strony szyby.
Nie mozna go z niczym pomylić go jest częścią lusterka.
Ten od wycieraczek jest też od swiatel.
Ten w lusterku jest do ściemniania lusterka
ten na środku deski rozdzielczej jest od klimatyzacji (czujnik nasłonecznienia)
Z ciekawości znalazłem u Chińczyków komplet.
Plastikowa obudowa, uchwyt do sensora. sensor, okablowanie.
całość $66 plus przesyłka / cło itp
Biorąc pod uwagę ze takie łatwo spotkać na rynku używanym to jeśli komuś bardzo brakuje, to wystarczy kupić większość używane plus nowa czujkę.
Chyba był gdzieś wątek na forum jak dodać czujnik deszczu / świateł tyle że tu mamy wątek czy wystarczy wymienić przełącznik na taki z "A" plus przeprogramować kompa.
Mam czujnik w szybie za lusterkiem środkowym. Jak mam włączone w dzień światła mijania w dzień na dworze i przysłonie go ręką to przygasa deska i wyświetlacz radia. Jest jeszcze inny za innym lusterkiem?
Ten w lusterku jest od tego żeby się samo lusterko przyciemnialo
i nie ma ze światłami nic wspólnego.
A gdzie kolega siehu napisał, że chodzi mu o czujnik w lusterku? Dla mnie jednoznacznie wskazuje na właściwy czujnik.
Blutut16 05-03-2021, 11:25 No to inaczej:
Pokrętło z Auto jak założysz, to światła zaczną działać automatycznie, chociaż może się okazać, że aktywuje się tryb skandynawski - dzienne z użyciem przyciemnionych H7 i trzeba będzie przekodować.
Nie mniej jednak trudno mi sobie wyobrazić, że masz czujnik okrągły z żelem, za lusterkiem, a nie masz pokrętła. Jak masz czujnik to masz też automatyczne wycieraczki na pierwszej pozycji - te będą działać bez pokrętła, wymagają aktywacji.
Jeszcze jest opcja bez wymiany pokrętła - w przedlifcie dużo pokręteł miało wbudowaną 4 pozycję auto [elektycznie] ale zblokowaną ząbkiem. Wystarczyło plastikowy ząbek urwać i działało jak z literką "A". Nie mam informacji jak w polifcie, ale jakbyś sprawdził to może się uda bez wymiany?
Wątliwości by rozwiało zdjęcie jego przedniej szyby. Tyle nie ma co dyskutowac narazie
Podłączam się do tematu, też jestem ciekawy czy gdybym wymienił sam przełącznik do świateł na taki z trybem Auto to czy by to u mnie działało? Załączam zdjęcia mojej szyby, sorry za jakość ale taka pogoda, jak będzie potrzeba to zrobię później zdjęcie w garażu.
sabaciontko 06-03-2021, 11:52 Dokładaj czujnik zmierzchu/deszczu , przełacznik z Auto i koduj.
czyli w moim przypadku jest miejsce na czujnik, ale go tam fabrycznie nie ma? dobrze rozumiem? jeśli tak, to czy wiązka jest taka jak potrzeba?
Edit:
znalazłem przełącznik automatyczny o takim numerze: F1ET13A024TA, jest to wersja USA, czy będzie pasował? jest inna ikona w miejscu świateł przeciwmgłowych tylnych, reszta taka sama wizualnie, rozkład identyczny itp.
tak. zdejmij sobie ten plastik, osłonkę lusterka i zobacz najpierw czy masz wtyczkę do tego
Zdjąłem osłone pod lusterkiem i niestety nie mam tam żadnej wolnej wtyczki. jest tylko zamontowany i podłączony moduł GPS i tyle. tak więc chyba sobie odpuszczę ta modyfikacje.
Możliwe, że jest sklejona taśmą w przedniej części podsufitki. Zobacz jeszcze tam. Poradnik ze zdjęciami jak dobrać się do podsufitki w moim głównym temacie o Sync 3 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=307506 sprawdz i nie poddawaj się. Nic nie zepsujesz :)
Daj zdjęcie tego czujnika
Już śpieszę z wyjaśnieniami i posypuję głowę popiołem.
W załączniku zdjęcia przedniej szyby - już wiem, że tam czujnika nie ma. Nie wiem czemu wydawało mi się, że zasłonięcie tego miejsca przyciemnia deskę. Zdjąłem osłonę lusterka i jest miejsce na czujnik jak sobie zdrapię farbę i pociągnę wiązkę bo nigdzie jej nie ma. Szybę mam wymienioną na nową Pilkingtona, wcześniej fordowska wyglądała jak kolega wcześniej wrzucił zdjęcia, bez farby na otworze stąd chyba myślałem z daleka, że tam już jest czujnik.
A wszystko przez to, że oświetlenie klastra i targetu sync2 mi wariuje i myślałem, że jakoś to da się usystematyzować, a mianowicie:
Jak odpalę auto z wyłączonymi światłami to świecą się tylko DRL LED w kloszach a klaster i cała deska świeci na maksa.
Jak zapalę światła w słoneczny dzień to dalej klaster i deska świecą na maksa.
Jak jadę w nocy lub pochmurny dzień to klaster i deska ściemniają się do ustawionej jasności na klastrze.
Jak mam ustawioną minimalną jasność na klastrze to dodatkowo są różne poziomy ściemnienia przy włączonych światłach: jadę w słońcu - max, jadę między budynkami w cieniu - lekko się ściemnia ale jeszcze nie minimum, wjadę do garażu to ściemnia się jeszcze bardziej.
Gdzie w takim razie jest czujnik, który tym steruje jeśli nie na szybie za lusterkiem? I rozumiem, że tylko tan czujnik deszczu+zmierzchu na szybie może sterować światłami a ten sterujący deską nic więcej nie może robić, tak?
Czujnik nasłonecznienia:
Ford 1695849 lub 1712876
Co dziwne, na jednej stronie podają,
że 1712876 jest odpowiedzialny za automatyczne światła mijania w Transit'cie :D
https://i.imgur.com/KxZ6DOt.png
Znalazłem również jakiś wątek na temat Forda F150 że ktoś sprawdzał ten czujnik i to ten był u niego odpowiedzialny za włączanie świateł.
Przejdę się za godzinę do auta to powiem Ci który czujnik jest od świateł.
Ten na szybie, czy ten na desce rozdzielczej
I wszystko sprawdzone.
Zakrywanie czujnika nasłonecznienia nie załącza świateł.
Zakrywanie czujnika na szybie załącza wycieraczki.
Zakrywanie tego samego czujnika, załącza światła mijania.
noWkGIaNUfM
https://youtu.be/noWkGIaNUfM
Oczywiście włącznik mam z 'A'.
https://i.imgur.com/jVPYNLZ.png
Dzięki.
Wszystko jasne. Osobno deska, osobno światła. Muszę ogarnąć temat czujnika deszczu+zmierzchu w szybie.
bombel321 11-03-2021, 08:37 Aż złości mnie fakt, że nikt w fordzie nie wpadł na to, by użyć danych z odbiornika GPS.
Jest czas z GPS, są koordynaty, prosta funkcja liczy godzinę świtu / zmierzchu. Wystarczy dodać 40 minut po świcie, odjąć 40 minut przed zmierzchem i mamy proste wyjście on/off na zakres czasu, w którym powinny działać światła mijania.
(Oczywiście mgły, opady itp. to już wymaga rozumu kierowcy, a nie automatu).
sylwesterz 11-03-2021, 09:59 A co np. z tunelami? Będziesz za każdym razem ręcznie przełączać? Wiesz, że są miejsca, w których tuneli jest w cholerę, w których taki automat byłby mocno wybrakowany?
Tu jest strasznie prosty układ - czujnik, funkcja z histerezą (do załatwienia nawet w układzie dyskretnym) i tyle.
Poza tym, chyba nie każdy MK3 FL musi mieć odbiornik GPS...
Pomysł z GPSem jest zupełnie nie trafiony.
Mało razy jest ciemno i burzowo, albo mocniejsza mgła i szarowa? Albo tunel że czujnik GPS nawet nie zdąży złapać ze jest w tunelu?
bombel321 11-03-2021, 13:32 Ale co ty miałoby być trafione? Sposób działania byłby wybitnie skuteczny:
1) z GPSa masz czas i pozycję. Prosta funka wylicza, że w Twojej pozycji wschód dziś masz o 6:12 a zachód o 17:49.
Do godziny 6:52 i po 17:09 tryb Auto powinien sam włączyć światła mijania bez względu na jasność. To wystarczy w większości przypadków.
2) w pozostałym czasie Auto powinien przełączyć na dzienne, a następnie badać czujnik oświetlenia. Jeżeli jest dzień, a ciemno, to załączyć mijania. Jeżeli jasno, to z powrotem na dzienne.
3) a na samym końcu i tam musi być kierowca, który sam określam, czy nie ma mgły, szronu, dymu lub innego "zjawiska zmniejszającego przejrzystość powietrza" i załącza z łapy.
A jak ktoś jest przeciwnikiem automatów, to ma na stałe przekręcone na mijania i nie uczestnicy w tej dyskusji.
Kto za to płaci?
Jest przez czujnik naświetlenia, koniec.
Niektórzy tutaj to jacyś mitomani.
Andrzej_K 11-03-2021, 13:40 Znowu jeden 'zawiedziony' rzuca jakieś absurdalne hasło i zaczyna się dyskusja/tasiemiec o wszystkim i o niczym.
Nawet BMW7 czy Audi S8 (czy Mercedes S-klasa) nie mają świateł włączających się za pomocą GPSa bo nie ma to sensu.
Łączenie wielu systemów gdzie:
jeśli A występuje ale nie B a C jest dostępne, to zrób proces X gdzie jeśli A nie występuje ale może jest B (threshold) a C nie jest dostępne to leć procesem Z1 itp itd.
Takie kombinacje?
Wstawiamy czujnik, ustawiamy czułość i heja!
Nie pasuje Ci jak działa czujnik automatyczny to masz pokrętło żeby przełączyć światła ręcznie.
Sorry ale jako inżynier IT który programuje jakieś tam rzeczy, to naprawdę tego nie widzę.
Ja wiem, teoretycznie ma to sens.
W praktyce?
w praktyce masz Focusa MK4 który po zaparkowaniu między budynkami lub w garażu wyjeżdża na świat z zegarkiem ustawionym na 2:00 rano dopóki nie złapie fixa GPS.
Weź potem jeszcze klientom wytłumacz że w środku lata jak wyjadą autem z garażu to się będą światła świecic bo jest czujnik zmierzchu ale wyższy priorytet ma zegarek w aucie który ustawia się na GPS.
Tiaaa.. w zimie o 8mej rano nadal ciemno jak w du$#@ i o 15tej spowrotem ciemność, a latem przed 5tą już wschód i zachód o 21 nawet.. xD łatwiej mieć czujnik jednak..
Akurat wschody / zachody słońca można w programować na każdy dzień i na każdą lokalizację.
Nie pokryje się to w przypadku złych warunków atmosferycznych, ale dlatego kolega podrzucił pomysł żeby dodać +/- 20 minut przed zapadnięciem zmroku i po wschodzie słońca.
Ale jak wspomniałem, czujnik działa moim zdaniem dobrze a ewentualne ręczne "korekty" jego pracy są tak rzadko występujące że kombinowanie z alternatywami jest trochę przesada.
sylwesterz 11-03-2021, 17:53 Trzeba pamiętać, że każde rozwiązanie ma swoje minusy i jeśli ich się nie przewidzi lub popełni niewłaściwe założenia, to wychodzą później "kwiatki". W IT chyba najczęściej się zakłada pewien stan idealny, który nie przystaje do rzeczywistości tłumacząc, że "w razie czego się poprawi", a gdy przychodzi do "w razie czego", to bywa różnie.
Aż złości mnie fakt, że nikt w fordzie nie wpadł na to, by użyć danych z odbiornika GPS...
Bardziej "OD CZAPY" pomysłu już dawno nie widziałem...:D:D:one:
Budowa czujnika deszczu/zmierzchu - takiego jak w Fordzie - jest prosta jak budowa cepa.
Problemem jest brak funkcji kalibracji tego czujnika - jest ona wykonalna (mój Outlander ma możliwość skalibrowania czujnika deszczu/zmierzchu...) - i to jest jedyny niedostatek tego układu w Fordzie.
Reszta to "bicie piany" bez jakiegokolwiek sensu...
Oj Tadziu ma rację. Mnie strasznie drażni działanie automatucznych wycieraczek.. nakapane na szybie, tryb "maksymalnej czułości" włączony i wycieraczki stoją.. a przydałoby się im podpowiedzieć ruszcie du.. przy takim deszczyku..
cezarg1410 12-03-2021, 12:42 Kurcze nie wiem, może ja mam jakąś zmniejszoną czułość na wodę na szybie, ale szczerze nie pamiętam kiedy ostatni raz dotknąłem manetki wycieraczek, żeby zmienic tryb
Sam również nie mam problemów z tym czujnikiem.
Nie wiem. Może to kwestia czy był dokładnie zamontowany?
Z drugiej strony może być po prostu brak satysfakcji od strony użytkownika (mimo dobrego działania).
Ja zastrzeżeń nie mam. Ani do tego kiedy zapalają mi się światła ani kiedy czujnik wykryje żeby puscic cykl wycieraczek
Witam.
Ja u siebie nie mam żadnego czujnika przy lusterku ( bida zwykłe lusterko przyklejone do szyby) mimo to światła załączają się automatycznie. To samo tyczy się radia i przyciemniania deski.
Pozdrawiam.
lukaszooo 13-03-2021, 16:15 Patrząc po roczniku i silniku stwierdzam że masz USA a tam to trochę inaczej działa.
Patrząc po roczniku i silniku stwierdzam że masz USA a tam to trochę inaczej działa.
Zgadza się.
lukaszooo 14-03-2021, 17:19 w usa czujnik zmierzchu jest w desce.
lukasz3k1 15-03-2021, 09:40 To może jeszcze ja sie podepnę
Witam, mój FF 3,5 2016 posiada automatyczne wycieraczki, światła do jazdy dziennej w pozycji 0 (nie ledowe). Przełącznik nie posiada pozycji AUTO,wystarczy że założe przelącznik z pozycją auto i światła mijania będą się załączać po zmierzchu?
Trochę dziwne że auto posiada automatyczne wycieraczki a nie posiada przełącznika automatycznych świateł. Samochód z polskiego salonu
lukaszooo 15-03-2021, 14:22 Nie widziałem nigdy tej konfiguracji. Jeśli faktycznie masz czujnik deszczu to wymiana wyłącznika + konfiguracja.
Posiadam Focusa Polifotwego ze światłami dziennymi na H15, nie mam żadnej automatyki, czy montaż zestawu z modułem zmierzchowym jak poniżej wchodź tutaj w grę czy komputer będzie wariował? https://allegro.pl/oferta/modul-swiatla-dzienne-drl-czujnik-zmierzchu-usb-6891289340
|
|