Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2015- ] Awaria systemu Adblue
Jakub Marczyński 05-03-2021, 16:51 Witam
nie jestem specjalistą mechaniki samochodowej. W moim Galaxy 2.0 tdci 150 KM z 2018 roku wyświetliła się informacja Awaria Systemu adblue, samochód zostanie unieruchomiony za 800 km. Oddałem auto do ASO forda we Wrocławiu 3 dni temu. Dzisiaj poinformowano mnie że nie mogą zdiagnozować usterki. Brak komunikacji modułu z komputerem centralnym. Ponieważ jest to dla nich nowość wysłali zapytanie do centrali forda w Niemczech i czekają na informację. Czy ktoś ma pomysł jak i gdzie rozwiązać pomysł ?
slawek-kali 05-03-2021, 16:59 prawdopodobnie ten bezpiecznik poszedl.
Jakub Marczyński 05-03-2021, 17:06 Dzięki. Wysłałem już Twoją podpowiedź do Forda. Zobaczymy co odpowiedzą
slawek-kali 05-03-2021, 17:08 to ile dostane za diagnstyke jak sie potwierdzi? :D
tomaszjan31 05-03-2021, 20:47 to ile dostane za diagnstyke jak sie potwierdzi
Myśle że sie nie przyznają że nie doszli sami do tego. Nie że ja wiedziałem, ale myśle od takich zabezpieczenie powinni zacząć
Cacodaemon 07-03-2021, 21:20 śledzę temat :)
W służbowym transicie custom (2019) miałem 2-krotnie taką sytuację. Za każdym razem okazywało się że kuny upatrzyły sobie czujnik/wtrysk adBlue (GK21-5J281-AE Injector Assy) i przegryzały przewody. Impreza kosztowała 2x po około 1500 PLN w ASO :)
Jakub Marczyński 08-03-2021, 12:21 Ford sprawdził bezpiecznik i twierdzi że to nie to. Jutro zabieram od nich auto. Pol-motors ma dwóch niedoświadczonych diagnostów, którzy nie potrafią zdiagnozować usterki. Muszę przewieźć auto do innego warsztatu. Myślę, że moja przygoda z ASO zakończy się bezpowrotnie.
A nie ma we Wrocławiu GERMAZa ? W Zielonej Górze - że serwis Forda ma niezbyt chlubną opinię, to jednak zdiagnozowali błyskawicznie. A wydaje mi się że GERMAZ Wrocław i Zielona Góra to jedna firma?
Cacodaemon 08-03-2021, 20:39 zapytaj się czy serwis postępował zgodnie z zaleceniami naprawy i diagnostyki systemu scr. jeśli powiedzą ze tak to poproś o wydruk czynności związanych z próbą diagnozy, czyli co robili aby wyszukać usterkę. Nie płać za NIC, nie podpowiadaj co mają zrobić.
Postępowanie zgodne z zaleceniami.
-ids. standardowy odczyt dtc
-ids. test koeo oraz koer
-ids. test modułu rdcu * tyko w nim są błędy*
-elektryk :
-Powertrain Control/Emissions Diagnosis Manual
-końcowa diagnoza
-naprawa.
powodzenia.
jeśli na serwisie nie mają pojęcia to ciężko ci będzie ogarnąć temat. zostaw auto i niech dają ci zastępcze na czas naprawy z ubezpieczenia.
:one:
jeszcze dołożę, ja na diagnostykę poświęcam około 1 dnia roboczego...
Jakub Marczyński 09-03-2021, 13:43 Auto odebrane z Pol-motors. Jutro trafia do diagnosty z prywatnego warsztatu. Ford oddał auto bez oczekiwań płatnościowych ale również bez żadnych efektów.
Jakub Marczyński 10-03-2021, 16:01 prawdopodobnie ten bezpiecznik poszedl.
Ford Pol-motors Wrocław - omijać wielkim łukiem. Slawek-kali miałeś rację - bezpiecznik na akumulatorze był przyczyną. Mechanik elektryk rozwiązał problem w ciągu 45 minut - tak długo tylko dlatego, że poinformowałem go że to na pewno nie ten bezpiecznik bo był sprawdzany przez pol-motors. Była diagnostyka komp. było sprawdzenie podłączeń do skrzynki adblue a problemem był spalony bezpiecznik. Pol - motors oddał mi auto bez żadnych dokumentacji. Gdybym je miał, wystąpił bym o zwrot kosztów przetrzymywanego auta firmowego.
Slawek - dzieki jeszcze raz.
slawek-kali 10-03-2021, 16:49 ide w totka zagram chyba hahah :D
slawek-kali no muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem :)
Jakub Marczyński 11-03-2021, 15:37 No i wszystko ok po wymianie bezpiecznika a więc teraz następne pytanie ...
Kogo możecie polecić na zmianę mocy ze 150 km na 180 w tdci we Wrocławiu ?
Ford Galaxy 2018
Spójrz do działu Usługi - zdaje się że z Wrocławia jest Polarny :)
Czy ktoś wie gdzie się znajduje sterownik adblue w S-max 2018 rok? Gdzie jest umiejscowiony?
|