Zobacz pełną wersję : Kiedy kipić opony letnie

majdan
06-03-2021, 11:39
No właśnie. Sugerowałem się tym artykułem że opony letnie będą tanieć do marca a tu na logikę właśnie ok grudnia są najtańsze (nie licząc końca sezonu opon letnich).

https://wulkanista.pl/kiedy-kupowac-opony-letnie/

Mogłem kupić zestaw opon już w grudniu ale przez te artykuły człowiek wierzy.
A Wy kiedy kupujecie takie oponki ?

Robert 68
06-03-2021, 12:59

Kiedy są potrzebne i trzeba je zmienić na inny sezon.

slawek-kali
06-03-2021, 13:30
Mozna teraz kupic tanio, ale tak samo mozna i latem.
Jedyne co chyba wplywa na cene to produkcja opony. Specjalista jednak nie jestem :D

Patrzac na ceny moich opon widze ze obecnie sa tansze o 5€, niz rok temu gdy ja kupowalem przed latem..

luckyboy
06-03-2021, 15:11
Wrzesień

Marek
06-03-2021, 19:58
*

Kiedy są potrzebne i trzeba je zmienić na inny sezon.

hindus
06-03-2021, 21:58
Ja bym brał jak tylko pojawi się rzut z datą produkcji 2021.

makinen
06-03-2021, 22:05
Kupiłem teraz 2020r., 50 tydzień. Ale można trafić z początku roku, więc trochę słabo.

Robert 68
07-03-2021, 07:38
można trafić z początku roku

Sprawdziłem na przykładzie opon których używam i różnica to zaledwie 5 - 8 zł/szt. pomiędzy rokiem 20 a 21. Bezproblemowo można kupić już rok 21.

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/goodyear/r=1/235-45-r17

kaan1
07-03-2021, 07:56
Bezproblemowo można kupić już rok 21.

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/goodyear/r=1/235-45-r17

To chyba zależy od producenta. Ja chcę wymienić 235R18 na Michelin Primacy 4 i jak na razie jest co najwyżej 2020r. Można kupić 2019 (nawet 2018) i będzie trochę taniej - więc kwestia czy kupuje sie grudzień czy marzec to też zależy z którego miesiąca. Czasami sprzedawcy podają "nie starsza niż np. 18 miesięcy", a 2020 może oznaczać tak styczeń jak i grudzien.

I jeszcze jedno. Jak przeglądasz ceny w serwisach internetowych i robisz to regularnie to wykasuj sobie cookies. Podobnie jak z innymi ofertami, pewne strony obserwują jak często patrzysz na potencjalny zakup i cię "zachęcają do decyzji" powoli podnosząc cenę.

Ja koniec końców poszedłem do pobliskiego zakładu wymiany opon i rzuciłem im hasło co chcę i z wymianą i okazało się że proponują cenę któej nie znajdę w internecie. Bez zawracania głowy, jeżdenia potem z oponami po serwisach i płacenia ekstra za wymianę.

Robert 68
07-03-2021, 08:29
To chyba zależy od producenta

Bardziej od stanów magazynowych.

Antej
07-03-2021, 09:39
Roznica w cenie za komplet zimowych 15tek z polowy 2020 we wrześniu ubieglego roku i dzisiaj, 200zl.
Nadal sprzedaja rocznik 2020.

kaan1
07-03-2021, 13:10
200 mniej czy więcej?

Antej
07-03-2021, 16:33
Świeże, kupione we wrześniu 200zł taniej niż obecnie.
Jeszcze w grudniu cena była porównywalna, chociaż już wyższa.

p.saw
07-03-2021, 20:51
Opony Michelin Premacy 4 235/45R18 - wzrost ceny w marcu w stosunku do lutego o jakieś 250-300 zł/ kpl. Czyli o około 75 zł/ sztuce (licząc średnio).
Mniej zdrożały opony GOODYEAR EAGLE F1 ASYMMETRIC 5 (w tym samym rozmiarze co Micheliny) - bo około 200-250 zł/kpl. Ale jednak.

Sprzedawcy czują nosem rosnący popyt (co jest naturalne na wiosnę) i podwyższają ceny przy niezmiennej podaży. To wskazuje, że ceny przewyższą punkt równowagi i finalnie sprzedawcy zarobią mniej niż gdyby utrzymali ceny bo klienci skierują swoje preferencje na dobra komplementarne, mówiąc prostym językiem - kupią tańsze opony innych marek.

Dosyć teorii. W praktyce, gdyby sprzedawcy utrzymali niezmienne ceny w marcu na poziomie lutego mogliby liczyć na większą sprzedaż opon premium. A tak zostają z nie sprzedanymi i finalnie sprzedadzą je później taniej bo DOT jest nieubłagany, rosną koszty utrzymania zapasu i operacyjne.
Chciwy traci ale co roku ta sama sytuacja i wniosków z tego nikt nie wyciąga. Chyba, że się któryś sprzedawca złamie i obniży cenę w szczycie popytu.

Właśnie upatrzyłem sobie obie marki ze wskazaniem na Michelina i obserwuję ceny od stycznia. Gdybym kupił opony na początku lutego "uratowałbym" jakieś 300 zł co starczyłoby na czujniki ciśnienia (używki ale w dobrym stanie). Zastanawiam się ile będą kosztowały pod koniec marca ;) Moim zdaniem cena zacznie się stabilizować na początku kwietnia, kiedy osiągnie maximum aby od połowy kwietnia zaczęła spadać i na przełomie kwiecień/maj osiągnęła punkt równowagi.

To są moje obserwacje z ostatnich miesięcy. Kiedyś pracując w dużej korpo zarządzałem dużą flotą (ok. 200 samoch.) i takie analizy wykonywałem często. W praktyce nic się nie zmieniło od wielu lat. Pamiętam, przy zakupach 40-50 kompletów opon aby budżet się "zapinał" trzeba było szukać różnych rozwiązań. Często kupowało się opony letnie - latem.
Lub wybierało marki tańsze, nieadekwatnie do klasy samochodu.

hindus
07-03-2021, 22:13
Roznica w cenie za komplet zimowych 15tek z polowy 2020 we wrześniu ubieglego roku i dzisiaj, 200zl.
Tylko we wrześniu 2020 nikt się nie spodziewał, że w lutym nawiedzi nas pełnowymiarowa zima. Jak nawaliło śniegu to się wszyscy "jestem mądrzejszy, po co zmieniać opony skoro zim już nie ma" polecieli z pieniążkami w zębach do wulkanizacji na wymianę i stąd też skok ceny. Lepsza byłaby obserwacja cen letnich bo te kupują wszyscy niezależnie od teorii okołozimowych.

Chciwy traci ale co roku ta sama sytuacja i wniosków z tego nikt nie wyciąga. Chyba, że się któryś sprzedawca złamie i obniży cenę w szczycie popytu.
Widocznie i tak im się to opłaca.

kaan1
08-03-2021, 11:34

Właśnie upatrzyłem sobie obie marki ze wskazaniem na Michelina i obserwuję ceny od stycznia.

W tym samym roku wymieniam letnie (oryginał) co i zimowe. WIęc zimowe będę wymieniał pod koniec roku. Jeśli widziałbym sezonowy wzrost cen letnich to dłużej pojeżdżę na zimowych i przeczekam - zimowe i tak będa do wyrzucenia.

Ja takiego wzrostu cen nie zaobserwowałem - a też sprawdzam już od września ubiegłgo roku. Tyle, że ja regularnie kasuję cookies. Tak jak pisałem, warto ruszyć się do jakiegoś lepszego warsztatu i okaże się że oferta lepsza jak przez internet

Robert 68
08-03-2021, 13:03
GOODYEAR EAGLE F1 ASYMMETRIC 5 (w tym samym rozmiarze co Micheliny) - bo około 200-250 zł/kpl

W moim rozmiarze 235/45/R17 zdrożały rok do roku (luty 2020 - marzec 2021) zaledwie o 148 zł za komplet. Biorąc pod uwagę, iż Euro w lutym 2020 kosztowało średnio 4.35 a teraz 4,6 więc cena opon na tą chwilę jest bardzo dobra.

p.saw
08-03-2021, 15:40
Nie chodzi o porównanie r/r a raczej sezonowość cen. ;)