Malchiki
07-03-2021, 22:47
Witam, czy wszystkie Focusy po lift mk3 miały tylne światła LED? Czy można odszyfrować po numerze lampy czy jest to wersja led, czy zwykła? Ja mam f1eb-13485-cf...
Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Tylna lampa LED - jaki numer części Malchiki 07-03-2021, 22:47 Witam, czy wszystkie Focusy po lift mk3 miały tylne światła LED? Czy można odszyfrować po numerze lampy czy jest to wersja led, czy zwykła? Ja mam f1eb-13485-cf... TTrex 08-03-2021, 06:15 Jakby były led to by świeciły jako dzienne. Wyjmij żarówki przekonaj się sam. edmun 08-03-2021, 06:55 TTrex mowa jest o tylnych lampach. TTrex 08-03-2021, 06:56 TTrex tylne lampy LED nie świeca jako dzienne. ...A da się to zmienić? Bo ja chętnie bym miał światła dzienne też z tyłu. FocST 08-03-2021, 08:38 tylne np. w Fiescie MK8 już miały LEDy z tyłu, ale tylko niektóre wersje... w sumie dobre pytanie - na serwisie aukcyjnym lampy do Focusa M3 są opisane jako LED... zmulim 08-03-2021, 09:21 Tylne lampy w polifcie (mówię na przykładzie kombi), są częściowo ledowe, a pozostała cześć jest oparta na żarówkach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk FocST 08-03-2021, 09:32 Tylne lampy w polifcie (mówię na przykładzie kombi), są częściowo ledowe, a pozostała cześć jest oparta na żarówkach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ale to w standardzie (wszystkie) czy były różne modele "z" i "bez"? zmulim 08-03-2021, 09:33 Raczej w standardzie, jest taki ledowy pasek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk edmun 08-03-2021, 10:43 Należy zaznaczyć, że zgodnie z przepisami, jadąc na światłach dziennych (DRL) nie ma obowiązku żeby paliły się światła z tyłu. Stąd też był mój komentarz, że to że ktoś ma z tyłu światła LEDowe, nie ma nic do rzeczy ze światłami do jazdy dziennej. W MK3 przedliftem, jeśli ktoś miał z przodu oryginalne, fabryczne LEDy do jazdy dziennej, to występowały tylko w reflektorze z xenonami. o ile nikt nie podpierniczył tylnych lamp przy odsprzedaży, to jeśli z przodu były LEDy, to i z tyłu były LEDy. W polifcie natomiast, Ford zrobił ciekawy patent, gdzie z przodu pojawił się pasek LED to jazdy dziennej, ale nie tylko z xenonami jak to miało miejsce w przedlifcie. I tak można spokojnie spotkać te dziwne "hybrydy" gdzie pasek do jazdy dziennej jest LEDowy, a światła mijania są na zwykłej H7. Nawet widziałem również STki w takiej dziwnej konfiguracji. Co do lamp tylnych w MK3FL. Tutaj z katalogu: https://i.imgur.com/RVSfHt8.png Tylne lampy LED nie były w standardzie. Wg listy widzę lampy "Level 1" i lampy "LED" krakersik 08-03-2021, 17:16 Tylne Lampy są w dwóch konfiguracjach: z paskiem led jako pozycja w dolnej części lampy pod kierunkiem i wstecznym oraz pozycja w górnej części razem ze stopem jako standard. Co ciekawe w lampach led żarówka stopu jest dwuwłóknowa ale świeci tylko stop. Ford pozbył się jedynie pinu od postoju. Więc istnieje możliwość aby świeciła całą lampa: pasek led + górny postój :D przykładowa led jak szukasz: https://www.otomoto.pl/oferta/lampa-ford-focus-mk3-hb-lift-led-prawy-tyl-ID6DCZJP.html? Piotr.. 11-03-2021, 07:30 Ja mam właśnie u siebie taką hybrydę - z przodu do jazdy dziennej pasek led który również pełni funkcję pozycyjnych poprzez przygaszenie jasności, natomiast mijania, drogowe i kierunki zwykłe halogenowe. Z tyłu lampy mam częściowo ledowe tak jak to wyżej opisane przez kolegę krakersik. bombel321 11-03-2021, 08:19 Należy zaznaczyć, że zgodnie z przepisami, jadąc na światłach dziennych (DRL) nie ma obowiązku żeby paliły się światła z tyłu. ... Pytanie: czy poniższe konfiguracje są możliwe do samodzielnego wyboru w konfiguracji pojazdu (Forscan) i gdzie? a) przednie dzienne realizowane na halogenach. Tył wyłączony (tak mam) b) przednie dzienne realizowane na halogenach. Z tyłu włączone pozycyjne. (tak bym chciał) krakersik 11-03-2021, 15:13 B) odpada bo i pozycje z przodu by musiały się palić msl17 14-03-2021, 07:25 Czy jest możliwa zamiana bez żadnych przeróbek i modyfikacji na sofcie zwykłych lamp tylnych na LEDowe? krakersik 14-03-2021, 10:22 Raczej tak, w mk3 przedlift zamieniałem bez żadnych problemów, więc tu tym bardziej powinno być ok. |