Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Zbyt wysoka temperatura Spalin P244D
witolino 11-03-2021, 12:42 Szanowni Forumowicze,
Postanowiłem założyć nowy wątek bo wprawdzie znalazłem kilka innych nt. czujnika temperatury spalin ale są one raczej pośrednio związane z moim problemem.
Zacznę od początku, w ostatnią niedzielę, silnik mojego s-maxa 2.2 w automacie z 2014 roku po prostu zgasł na skrzyżowaniu. Pojawiła się informacja o awarii silnika. Auto wprawdzie udało się ponownie uruchomić i udało mi się dojechać do domu ale już teraz o odpaleniu mowy nie ma :-(
Diagnostyka FORSCANEM pokazała P244D (zbyt wysokoa temperatura spalin).
Błędy nie dają się skasować i auto skutecznie odmawia uruchomienia.
Zdaje się, że powinno mieć to związek poniekąd z DPFem, ale tego nie mam już od 2 lat. Usunięcie DPFa odbyło się w warsztacie kty specjalizuje się w tego typu zadaniach i do tej pory wszystko z autem było ok.
Zakładam więc, że to nie problem oprogramowania ale czegoś innego. W związku z tym, ze chciałbym zacząć od początku, czyli od sprawdzenia samego czujnika (myślę, że multimetrem da radę zmierzyć jego rezystancję), ale nie wiem gdzie go szukać :-(
Przejżałem fora i te polskie i te zagraniczne ale nie znalazłem informacji nt. gdzie jet ten czujnik i jak się do niego dobrać.
Może więc ktoś z Was Forumowicze spotkał się z podobnym problemem i może uszczknąć rąbka tajemnicy.
Bardzo proszę o pomoc.
a forscanem odczytałeś pidy? masz przecież pidy w forscan które pokazują temperaturę spalin, może kabelek od czujnika się przetarł albo coś w tym stylu
witolino 11-03-2021, 15:51 Prawde mkówiąc nie. Nie sprawdzałem PIDów, tylko skupiłem się na błędzie. Używałem Forscana zaledwie kilka razy (choć mam kupioną licencję) ale wydaje mi się, że niektórych PIDów nie da się odczytać gdy silnik nie pracuje, a w moim przypadku, nie ma nawet mowy o starcie, nie chce się uruchomić :-(
Jeżeli można odcytać to wskazanie na wyłączonym silniku to dużo by to wyjaśniło. Dzisiaj po pracy to sprawdzę :-)
Sprawdź też opór na tych czujnikach od temp to dobry trop ale jeśli auto już nie odpala to coś grubszego jest bo moje dziś na próbę odpaliłem z odpiętym czujnikiem temp spalin i jakoś nie zrobiło to na aucie wrażenia. Aczkolwiek mój jest ciut starszy i przedliftowy.
Jest funkcja do kasowania tego błędu. Robiłem ja kiedyś IDSem. Podejrzewam ze jest również w Forscanie. Poszukaj w funkcjach do PCMa. Po skasowaniu ta funkcja suto odpali.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
witolino 15-03-2021, 20:33 Więc tak. Dzisiaj znlazłem chwilę aby podejść do auta z laptopem. Okazało się, że odpala ale na 10-15 sekund, potem wywala awarię silnika i koniec, gaśnie.
Z PIDów odnośnie EGT odczytałem dzisiaj tylko, że temperatura ETG13 to 965 stopni C. Trochę za dużo, zwłaszcza, że ten PID nie wymaga nawet uruchomienia silnika. Pozostaje tylko dowiedzieć się który to czujnik, gdzie go znaleźć, w którym miejscu wpięty i sprawdzić czy przypadkiem nie jest to problem przewodów. Nie wiecie gdzie go szukać?
Pozdrawiam
Czupa_kabras 15-03-2021, 20:37 a po odpieciu czujnika jaka widzi temperature ? ( w VW wiem ze pokazuje 1000 stopni po odpieciu )
czujniki masz 2 przed i za dpf porównaj multimertem jeden z drugim i sprawa jasna czy czujnik czy wiazka
witolino 16-03-2021, 12:32 Więc tak, nie zmierzyłem jaką temperaturę ppokazuje forscan po odpięciu czujnika, bo nie wiem gdzie jest wpięty. Chwilowo nie mam dostępu ani do kanału ani do podnośnika. Zakładam, że pomimo tego, że dostęp do czujnika jest od spodu, to wpiętu jest gdzieś pewnie w komorze silnika. Ktoś wie gdzi emniej więcej go szukać? Chciałbym przynajmniej wiedzieć po której stronie, w jakiś sposób tę wiązkę postaram się zlokalizować.
rodxynek 18-03-2021, 23:02 Hmm, nie wiem jak w 2014 i w 2,2... Ale powiem jak to jest w przedliftowym 2,0.
Czujnik przed katalizatorem ma wtyczkę zaraz za głowicą, nad skrzynią biegów. Ja do niej sięgałem od dołu.
Drugi czujnik, za katalizatorem, ma wtyczkę na tunelu po prawej stronie, gdzieś na wysokości sań (albo przekładni kierowniczej).
Dodatkowo podam, że kable obu czujników mają chyba podobną długość, ok. 40-50 cm.
Potraktuj to wszystko powyżej jako przybliżone dane, bo pamięć już nie nowa ;)
witolino 24-03-2021, 16:29 Więc,
Znalazlem czujnik, wymontowałem i okazalo się, że niewiele z nigo zostało. Kupiłem nowy, oryginalny Forda, wymieniłem, skasowałem zapisane wartości temperatur, zresetowałem DTC i ............nadal ten sam błąd.
witolino 11-04-2021, 09:57 Ok, sprawa załatwiona! Uszkodzony był 3 czujnik (ostatni w wydechu, za dpf). Niestety, do jego wymiany musiałem zainwestować w specjalny klucz, bo ani płaskim, ani nasadką nie dało się tematu ogarnąć.
1. Wymiana czujnika CG9A12B591AC;
2. Reset zapisanych wskazań temperatury spalin;
3. Kasowanie DTC;
4. Wszystko działa jak należy :-)
Zamykam więc ten wątek i dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc.
Witajcie. Mam problem z S-maxem.
Użytkuję samochód na trasach głównie dookoła komina, niskie prędkości, od czasu do czasu trasy. Po zakupie 3 lata temu i przebiegu 80 tysięcy km wyskoczył komunikat AWARIA SILNIKA , zapalił się CHECK ENGINE i samochód zgasł. Nie dał się odpalić. Wezwałem lawetę. Po dojeździe do serwisu samochód odpalił, ale mechanik stwierdził problem z DPF i wypalił go statycznie. Przez około 20 tysięcy nie było problemów. Następnie podczas szybkiej jazdy trasą i zwolnieniu przed zjazdem z autostrady ponownie ten sam komunikat, samochód szarpał, ale zmieniłem bieg na niski, żeby go utrzymać na jak najwyższych obrotach. Po kilku minutach takiej jazdy przeszło mu i po jakimś czasie CHECK ZGASŁ. Przy przebiegu około 150 tkm ponownie się to wydarzyło i dzieje się cyklicznie co około 400 km - powtarza się błąd P244D. Dzisiaj komunikat wywaliło na niskich obrotach przy dojeździe do świateł, samochó zgasł i nie dał się odpalić, dopóki nie wystygł, czyli po około godzinie przy temp zewnętrznej około 0 stopni C.
Odnoszę wrażenie, że ostatnio rzadko wypala się DPF, chyba błąd wyskakuje przy próbie wypalenia. Co dalej? Oddać DPF do czyszczenia? Uszkodzony któryś z czujników?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
|
|