Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] 2.0TDCi(136KM), uszkodzony czujnik piezo w FAT?
PablozzQ 16-03-2021, 18:54 Heja,
Błąd P1922 - fuel additive level circuit,
Po długich walkach, dolewaniu Eolysa i podkładaniem pożyczonego FACM, inicjowaniu napełnienia, doszliśmy z mechanikiem do wniosku, że jedyne co zostało to czujnik piezo w zbiorniku, który jest nierozbieralny:(
Błąd czasem zniknie na kilka godzin, ale zawsze wraca.
Możliwe rozwiązania:
- zakup używanego FAT- koszt ok. 1000PLN,
- zakup nowego FAT - koszt ok. 2400PLN :O
Zna ktoś jakiegoś magika, który umie wyłączyć w FACM ten czujnik?
A może da się go jakoś "oszukać"?
Eolys regularnie dolewam i kontroluje jego stan, ale ten świecący trybik na desce mnie dobija, a nie chcę z tego powodu wydawać tysięcy zł:(
DPF wycinać nie chcę, jeszcze...
Pomóżcie.
Przejrzyj ten wątek, problem bardzo podobny - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=315007
Jest parę rozwiązań poza wycinaniem
PablozzQ 16-03-2021, 19:25 Dzięki za linka. Wydaje mi się, że jedyna opcja to ten 1kOhm rezystor... Choć osobiście wolałbym, aby ktoś potwierdził, że to nie prowadzi do pożaru i rzeczywiście działa:)
PablozzQ 17-03-2021, 11:52 Dzięki za linka. Wydaje mi się, że jedyna opcja to ten 1kOhm rezystor... Choć osobiście wolałbym, aby ktoś potwierdził, że to nie prowadzi do pożaru i rzeczywiście działa:)
Zaryzykowałem i sprawdziłem dziś patent z rezystorem: nic się nie zmieniło, nie da się wykasować błędu.
Wyciągnąłem też FACM i spróbuje luty poprawić (może i tu taka sama historia jak w zegarach). Jeśli i to nie pomoże to jeszcze znalazłem sympatycznego pana mechanika, który taki moduł używany posiada i poproszę go o pożyczenie na podmianę. Wtedy będzie pewność, że zostaje zbiornik...
PablozzQ 22-03-2021, 11:23 Zaryzykowałem i sprawdziłem dziś patent z rezystorem: nic się nie zmieniło, nie da się wykasować błędu.
Wyciągnąłem też FACM i spróbuje luty poprawić (może i tu taka sama historia jak w zegarach). Jeśli i to nie pomoże to jeszcze znalazłem sympatycznego pana mechanika, który taki moduł używany posiada i poproszę go o pożyczenie na podmianę. Wtedy będzie pewność, że zostaje zbiornik...
Podmiana modułu, ani poprawa lutów nie przyniosły rezultatów:(
Zostaje wymiana zbiornika, albo wycinka FAP:/
przeeemek 07-05-2021, 21:07 Mam ten sam błąd i problem ze zbiornikiem. Ruszyłeś coś w temacie?
PablozzQ 07-05-2021, 21:09 Mam ten sam błąd i problem ze zbiornikiem. Ruszyłeś coś w temacie?
Tak. Usunąłem FAP, wyszło taniej niż zabawa w naprawę.
Ciekawe ....? ja za zbiornik dałem 50 zł . wymiana około 1h i mam spokój
przeeemek 07-05-2021, 21:55 W jakim silniku wymieniłeś zbiorniczek? Mam 1.6tdci 2009r w cmaxie. Zacząłem szukać na forum Focusa, bo tu jakoś więcej się dzieje. Nie widziałem twoich wpisów na forum cmaxa.
Przeczytałem cały wątek na temat wywalenia DPF i próby oszukania czujnika.
Wiem już, że udało co się tanio kupić i wymienić zbiornik.
Gdzie dokładnie w cmaxie jest ten FACM? Chciałbym zrobić obejście instalacji, sprawdzić ten żółty przewód, a najlepiej całą instalację. Od zbiornika do FACM i nie wiem gdzie jeszcze to idzie.
Przed zakupem zbiornika chciałbym upewnić się czy mam wiązkę sprawna. Ktoś pytał czy da się sprawdzić wymontowany zbiornik? Da się?
I jeszcze był poruszany temat czujnika w klapce wlewu. Sprawdzać to?
Da się obejść jakoś ten czujnik płynu, żeby sprawdzić czy w rzeczywistości jest uszkodzony?
Masz gdzieś opisaną wymianę swojego zbiornika?
Właśnie na forum cmax robiłem opis wymiany bo zbiorniczek jest taki sam i dla cmx jak i dla focusa i taki sam dla 1.6 tdci jak i 2.0 tdci . Temat znalazłem wpisując kod usterki jaki się u mnie wtedy pojawił i po wymianie zbiorniczka błędy już nie wracają a sam miałem ochotę i instalację przejrzeć aż do sterownika ale było by to niepotrzebne . Dawkowanie eolys też było opisywane już nie raz i albo odpowiada za to czujnik w klapce wlewu paliwa albo jak u mnie tankowanie liczone jest na podstawie pływaka w zbiorniku i jeśli zatankuję min 7 l to następuje dawkowanie dodatku ( dlatego nie opłaca się tankować małych ilości paliwa bo zawsze dawkowana jest stała ilość dodatku)
Szukając zbiorniczka lepiej poszukać całej tylnej belki ze zbiorniczkiem niż samego zbiorniczka bo cenowo czasem belka ze zbiorniczkiem wyjdzie 10x taniej niż sam zbiorniczek ..... to tyle a resztę info znajdziecie w googlach
przeeemek 24-06-2021, 21:36 Udało mi się kupić okazyjnie zbiornik za 60zl. Jedyna wada. Ułamany króciec przy wtyczce. Ale to nie powinno stanowić problemu. Wymienię ze swojego. Mam tylko nadzieję, że dobry kupiłem. A czy trafiła się okazja okaże się po podłączeniu wtyczki "na krótko".
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210624/ea3175ba5b81e95e713a557f67f6f83a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210624/1ccdfe27317e76226c4ca6a1eca70e75.jpg
P1922
Po rozebraniu wszystkie kabelki były oderwane i wyglądały jakby nie były przylutowane (foto)
Piezo nie przewodzi prądu więc wartości jakie widzicie to rezystancja płynu (foto)
Jak macie płyn w zbiorniczku a pokazuje więcej jak 10megaom to minimum jeden kabelek jest odlutowany.
Jak piezo jest suchy lub pływa w oleju to nanofarady stoją w miejscu (foto)
Jak piezo zaciskasz palcami to nanofarady rosną prawie do 2nano
Ocynujcie kabelki i lutujcie szybko, krótko - ja użyłem kolby 40 wat - 70 wydawała się za mocna- przegrzejesz to kabelek odpadnie.
Usuńcie pastę lutowniczą np. pędzelkiem bo pozostałości zawyżają wskazanie nanofaradów.
|
|