Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Wymiana fotela kierowcy na fotel z pamięcią ustawień
marek987 28-03-2021, 23:32 Witam!
Chyba moje ostatnie pytanie na dzisiaj :)
W moim S-MAXie zainstalowany jest fotel kierowcy, który ma regulację elektryczną tylko w dwóch kierunkach (góra/dół). Zastanawiam się, czy da się wymienić ten fotel na taki z regulacją w 8 kierunkach oraz z pamięcią ustawień.
Mój S-MAX nie posiada podgrzewanych foteli i nie jest to funkcja mi potrzebna. Jednak pamięć ustawień bardzo by się przydała.
Idealnie jeszcze by było, jakbym mógł sobie kupić i wstawić taki fotel fabrycznie nowy, ale - o ile to się da zrobić - pewnie finansowo byłby to koszmar :)
Pozdrawiam,
marek987
rodxynek 29-03-2021, 06:29 Kupujesz fotel z pamięcią i wkładasz do auta. Potem do wtyczki pod fotelem dokładasz jeszcze jeden plus i masę do zasilania modułu pamięci. I już - masz fotel z pamięcią bez dodatkowych "usług" :)
marek987 29-03-2021, 09:35 No to teraz wyzwanie pewnie będzie na dostaniu takiego fotela. Jak przeglądałem allegro, to mam wrażenie, że tam sprzedawane fotele są strasznie złachane. A że samochodu zamierzam używać długie lata, to chętnie sprawiłbym sobie nowy, tylko nie wiem gdzie szukać...
chętnie sprawiłbym sobie nowy, tylko nie wiem gdzie szukać... ASO.
sprzedawane fotele są strasznie złachaneTapicerkę z foteli zawsze można przełożyć. Poczytaj trochę, bo wszystko jest opisane na tym forum.
marek987 29-03-2021, 10:05 ASO.
Tapicerkę z foteli zawsze można przełożyć. Poczytaj trochę, bo wszystko jest opisane na tym forum.
Tak zrobię, dziękuję za wskazówki.
Witam :-)
przeczytałem sporo wątków na temat pamięci fotela ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, a mianowicie czy pamięć można "uruchomić" z pilota jakąś kombinacją czy ilością naciśnięć ewentualnie czy można przypisać piloty do konkretnej zapisanej pamięci?
Dokładniej chodzi o to że idąc do auta otwieram go zdalnie i wtedy fotel kierowcy ustawia się w pozycji do odpowiednio zaprogramowanej pamięci - w zależności od np kluczyka czy jakiejś sekwencji z pilota?
Mam fotele elektryczne ale bez pamięci.
Dokładniej chodzi o to że idąc do auta otwieram go zdalnie i wtedy fotel kierowcy ustawia się w pozycji do odpowiednio zaprogramowanej pamięci - w zależności od np kluczyka czy jakiejś sekwencji z pilota?Jak fotel kierowcy jest z pamięcią ustawień, to tak właśnie jest, że pamięć konkretnych ustawień jest przypisana także do kluczyków. Otwierając auto kluczykiem nr 1 fotel kierowcy i lusterka przestawiają się do ustawień przypisanych dla tego kluczyka. Analogicznie jest dla kluczyka nr 2. Trochę anigmatycznie - ale jednak - jest to opisane również w instrukcji obsługi auta. Warto poczytać.
Mam fotele elektryczne ale bez pamięci. No to nie uruchomisz "pamięci" foteli żadną magiczną kombinacją czy ilością naciśnięć przycisku pilota, czy jakiegokolwiek innego przycisku.
Myślę, że jak usiądziesz na fotelu kierowcy i zaczniesz wypowiadać zaklęcia, typu "czary mary, hokus pokus", to też nie zadziała. Chociaż...
... nie jestem pewien. Właściwie to nigdy nie próbowałem tego robić.
Dziękuje za odpowiedź. Wystarczy mi jak pamięć jest przypisana do kluczyków. Już nie potrzebuję żadnych zaklęć. Co do aktualnych foteli to wiem że bez przeróbki się nie da. Tylko pytanie co z kluczykami czy też trzeba je przeprogramować ?
Tylko pytanie co z kluczykami czy też trzeba je przeprogramować ?Nie trzeba. Trzeba wymienić fotel kierowcy oraz lusterka zewnętrzne. Zapewne trzeba będzie też dokonać modyfikacji wiązki podłogi.
Trzeba wymienić fotel kierowcy
a moduł pamięci (widziałem że są osobno sprzedawane) czy on jest jakoś w zestawie z fotelem?
Na handlarskich portalach możesz kupić wiele części do foteli, to i moduł pamięci, ogrzewania, czy wentylacji się trafi. Ale oprócz modułu musiałbyś także dokupić wiązkę fotela, przyciski pamięci, osłonę boczną...
Jak zbierzesz te wszystkie elementy "do kupy" i przeliczysz koszty, to zapewne się okaże, że taniej będzie kupić cały kompletny fotel z pamięcią.
Pewnie tak dlatego chciałem zapytać, więc fotel + lusterka krok 1 :-)
dziękuje za odpowiedzi.
franciszekmg 15-04-2023, 20:59 Pamiętaj, jeżeli masz fotel z pełną elektryką bez pamięci to dołożenie samego modułu pamięci nic nie da, trzeba jeszcze wymienić wszystkie silniczki w fotelu na takie które liczą kroki.
aha czyli jak pisał Parch taniej i szybciej będzie kupić fotel z pełną elektryką ...
Ale tak z ciekawości - przekładanie "element po elemencie" to potrzeba (w moim przypadku)
1. przełączniki pamięci
2. silniczki w fotelu
3. moduł pamięci
4. wiązka
5. lusterka
"tylko" ;-) tyle ?
franciszekmg 15-04-2023, 22:26 Najtaniej będzie poszukać foteli w pełnej elektryce oraz grzane i wentylowane niż kupować element po elemencie. Sprawdzić wiązkę podłogi czy jest w pełni obsadzona, oraz lusterka można nawet kupić z galaxy i przełożyć silniczek lustra oraz wiązkę. Moduły w drzwiach masz odpowiednie jeśli mają obsłużyć pamięć?
Moduły w drzwiach masz odpowiednie jeśli mają obsłużyć pamięć?
Jeszcze nie wiem nie sprawdzałem ... to jest temat na kolejny wolny weekend ;-)
franciszekmg 16-04-2023, 12:00 https://www.facebook.com/groups/10181774397/permalink/10159882820509398/ tutaj masz fajny zestaw
franciszekmg widziałem ale chwilę jeszcze poczekam i poszukam i może znajdę sam fotel kierowcy i może będzie trochę taniej :wink:
|