Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czy warto zamontować wygłuszenie maski?
marek987 05-04-2021, 11:12 Witam,
W sklepie Forda znalazłem taką matę wygłuszającą maskę:
Wygłuszenie maski S-Max ✩ Galaxy - oryginał ® 1682018 S-Max MK 1, Galaxy MK 3, wszystkie typy
https://ford.sklep.pl/product-pol-16947-wygluszenie-maski-S-Max-Galaxy-oryginal-R-1682018.html
Cena: 435 zł.
Czy ktoś próbował instalować to u siebie i może podzielić się wrażeniami? Warto wydać tą kasę na uzyskane efekty?
Pozdrawiam,
marek987
Nie lepiej uzywki poszukać?
Wywalanie takiej kasy na te wygłuszenie to IMHO bezsens.
Albo zamiennika? Tuż przed świętami zamówiłem taką (https://allegro.pl/oferta/stp-hs-mata-wygluszajaca-trudnopalna-maski-silnika-7108031659?snapshot=MjAyMS0wNC0wMVQxNjozNzowNy40Mj BaO2J1eWVyOzU5ODgyZDMzYWY3ZDhmYzg1ZGFjNzQwMjU5MWI4 Y2MzZjViNDZjMTZmY2M2ZGIxYjg0NzM1MDZhOWMxNzQ0ZTc%3D ) Jutro ma być, to zobaczymy czy to się sprawdzi.
Za ta kwote , kupisz trzy uzywki , tylko troche przybrudzone troche kurzu i smaru
woro_woro 05-04-2021, 18:56 Pytanie, jaką rolę to rzeczywiście spełnia. Wg mnie bardziej ma to zastosowanie termiczne dla diesela niż wygłuszające.
Ja zastosowałem maty wygłuszające od caruaudio. Poszło kilka sztuk, kleiłem w lato, trzyma lux, estetycznie super, efektów wyciszenia jakoś zbytnio nie zaobserwowałem no może na zewnątrz. Poza tym gryzonie nie jedzą.
marek987 06-04-2021, 10:14 Dzięki za Wasze uwagi. Jeśli to nie przynosi zauważalnych efektów w postaci wyciszenia to raczej daruję sobie.
gawelek007 08-04-2021, 08:11 Dzięki za Wasze uwagi. Jeśli to nie przynosi zauważalnych efektów w postaci wyciszenia to raczej daruję sobie.
Ważnym zadaniem wygłuszenia jest też izolacja cieplna silnika. Ja kupiłem swojego że zjedzona podbitka. Myślałem nad nową, ale kupiłem używana za ok. 170zl i masę butylowa wygłuszającą. Efekt słyszalności jest trochę mniejszy ( mam benzynę także i bez tego jest cicho ) ale ciepło tak nie ucieka, w zimie na masce nawet po dłuższej trasie nie topniał lód.
Mate kupiłem z rolki wraz z rolka dociskającą. Łatwo się aplikuje, roboty z czyszczeniem na 2h. I na wierzch dałem ta używana podbitkę żeby wyglądało jak oryginał. Maska trochę cięższa.
Koszt: masa butylowa https://allegro.pl/oferta/ab25-mata-wygluszajaca-butyl-butylowa-75x50-2-5mm-5850765812
2 szt. + rolka dociskajaca.
Podbitkę maski Ok. 160zl.
Ewentualnie jeszcze spinki jak nie masz.
Ciepłej, ciszej i wygląda jak oryginał.
Jeśli podbitkę zjadły ci zwierzęta to sprawdź sobie węże od wody. U mnie jeden zaczął sikać, zrobiłem. Za kilka dni znowu w innym miejscu. Okazało się że było tam mnóstwo maluch ukłuć i pękało co kilka dni.
marek987 08-04-2021, 13:49 U mnie wygłuszenia maski w ogóle nie ma.
Natomiast zauważyłem, że głębiej, prawie pod szybą, jest wygryziona jakaś podbitka, taka żółtawa. Możliwe, że kiedyś faktycznie jakaś kuna czy coś. Samochód mam nie niedawna, więc pewnie to jakaś sprawa historyczna, bo wszystko jest sprawne. Samochód miał ostatni przegląd w Solid Garage w styczniu.
Dzięki za link do tej podbitki Bitmat. Rozważę.
gawelek007 08-04-2021, 19:20 U mnie wygłuszenia maski w ogóle nie ma.
Natomiast zauważyłem, że głębiej, prawie pod szybą, jest wygryziona jakaś podbitka, taka żółtawa. Możliwe, że kiedyś faktycznie jakaś kuna czy coś. Samochód mam nie niedawna, więc pewnie to jakaś sprawa historyczna, bo wszystko jest sprawne. Samochód miał ostatni przegląd w Solid Garage w styczniu.
Dzięki za link do tej podbitki Bitmat. Rozważę.
Ja kupiłem niecały rok temu, poprzedni właściciel mówił o kunach bo znalazł trochę sierści. A te zwierzęta uwielbiają kable i węże gryźć i drapać.
Możesz samą podbitkę Bitmat założyć, polecam ze względu na ciepło i widzę, że masz Diesel więc podejrzewam, że zauważysz akustyczną różnicę. Na stronie producenta wygłuszenia masz jeszcze inne modele. Podałem tylko link dla przykładu ( Ja to założyłem ). Moja benzyna jest cicha nawet z podniesioną maską więc u mnie akustycznie bez większych zmian. Jednak maska sztywniejsza i silnik ciepły a maska nie :)
woro_woro 09-04-2021, 08:51 masę butylowa wygłuszającą. Efekt słyszalności jest trochę mniejszy ( mam benzynę także i bez tego jest cicho ) ale ciepło tak nie ucieka
Benzyna, jako, że sprawność ma niższą, nagrzewa się szybko i trzyma temperaturę, ale dieselowi ta mata rzeczywiście pomaga w osiągnięciu i utrzymaniu temperatury. Ja zakupiłem od tego sprzedawcy, pasuje całkiem dobrze, nie ma co prawda przetłoczeń na rurki od spryskiwaczy, ale ponoć gryzonie jej nie lubią tak jak te oryginalne.
https://allegro.pl/uzytkownik/silento888
sebastian88 11-08-2023, 09:50 Witam
ma ktoś może do sprzedania używane wygłuszenie do frod s -max 2009 rok przed liftem w dobrym stanie. Mam możliwość zakupu na allegro za 340złotych z wysyłką ale do ford galaxy 2009-2015 lift, czy bedzie pasowało do mojego s-maxa? dzięki za podpowiedź
Surmikmk2 11-08-2023, 10:22 Witaj. Powiem Ci, że ja kupiłem używaną za 150 zł i to według mnie i tak jest dużo za stare wygłuszenie. Jak bym miał wydać 350 zł to chyba lepiej dołożyć do nowej. Wyobraź sobie, jak to wygląda po tylu latach.
Dorzucę coś od siebie, czy ona w ogóle coś zmienia dla doznań we wnętrzu ?
Mam coraz mniej tego wygłuszenia w swoim, dodatkowo na lato zdjętą pokrywę silnika (nie klapę ;)), w dodatku diesla i na zewnątrz może jest minimalnie głośniej. W środku bez zmian.
Surmikmk2 11-08-2023, 13:38 Nie jeździłem bez wygłuszenia. Na pewno chroni od temperatury wężyki od spryskiwaczy i kable od podgrzewanych dysz. Ja jestem też z tych, że auto ma być sprawne i kompletne :)
sebastian88 11-08-2023, 13:43 Witaj. Powiem Ci, że ja kupiłem używaną za 150 zł i to według mnie i tak jest dużo za stare wygłuszenie. Jak bym miał wydać 350 zł to chyba lepiej dołożyć do nowej. Wyobraź sobie, jak to wygląda po tylu latach.
za 150złotych to bym się nie zastanawiał:) ale niestety w takiej cenie nigdzie nie mogę znaleźć, minimum 300złotych dlatego się tu rozejrzałem co i jak, dzięki za odpowiedź. nowa 600złotych co uważam, ze troche drogo za takie wygluszenie
Surmikmk2 11-08-2023, 13:46 Szukaj po szrotach z częściami na przykład tam gdzie sprzedają elementy karoserii. Jak ktoś ma maskę na sprzedaż to pewnie jest tez wygłuszenie.
Chyba mogę się nazwać ekspertem od wygłuszenie maski.
Odwaliło mi i kupiłem oryginał.
Kruszy się w palcach.
To jest totalna tandeta rozpadającą się od patrzenia.
Podkleiłem go taśmą srebrną.
Na krawędzie mam kupioną uszczelkę.
Efekt tego jest taki, że 2 miesiąc leży na strychu.
Jeżdżę bez tego i różnicy nie ma.
Droga nauczka.
Może ktoś wyciągnie z tego darmową lekcję.
cóż, dzięki że dzielisz się tą refleksją bo pewnie niejeden myśli o takiej macie nowej... w którymś dziale jest opis (mondeo, fokus? nie pamiętam) jak ktoś to wylepił foliami z bitmatu, nawet-że ciekawy efekt, może w tę stronę warto pójść?
ok, poszukałem, to jednak był smax :) https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=251096&highlight=bitmat
i od samego producenta mat: https://www.bitmat.pl/wygluszenie-komory-silnika-i-maski
|
|