Zobacz pełną wersję : Focus vs. Mondeo
panpiotr24 05-04-2021, 16:46 Witam.
Jeśli zły dział to prosze o przeniesienie.
Zamierzam w bliskiej przyszłości zakupić uzywany samochód.
Nie wiem co będzie bardziej bezawaryjne i po prostu lepsze - Mondeo mk5 taki 2015-16 rok kombi 2.0 tdci 180KM czy focus kombi 2.0 tdci tylko 150km lub 163 ale po ogłoszeniach widzę, że za wiele ich nie ma. Jeszcze nadmienię, że musi być to automat :lol::lol:
slawek-kali 05-04-2021, 18:04 silniki i skrzynie te same, a dalej to juz inne klasy aut..
lukaszooo 05-04-2021, 19:10 Miałem mk3, mam teraz Mondeo. Focus to malutkie auto dla dwóch osób, jeśli nie masz rodziny to sie nie zastanawiaj tylko bierz mk3 na wypasie z końca produkcji. Jeśli jednak masz rodzine to tylko i wyłącznie mondeo lub Edge :). Co do silnika to robiłem ostatnio dwa praktycznie bliźniacze mk5 jedno 2017 drugie 2018 oba z przebiegiem poniżej 100tys km i silnikami 2.0tdci. Oba chodziły jak szroty, odpalanie przy -5C jak w starym dieslu, dwa a nawet trzy obroty silnika i dopiero łapie na 3 gary a potem dopiero na 4.... Moja piekna ex lalka czyli audi a4 1995 którą sprzedałem 12 lat temu odpalała lepiej przy przebiegu 350tys.
slawek-kali 05-04-2021, 19:14 dobry jestes :D silnik robi 800 na minute.. a ty wylapujesz pojedyncze :one:
lukaszooo 05-04-2021, 20:07 Aby rozrusznik kręcił 800rpm w silniku diesla musiał by być wielkości wiadra..... 5 lat pracowałem jako mechanik troszkę wiekszych dieslów a sam jezdziłem klekotami ponad 10 lat.
panpiotr24 05-04-2021, 21:54 Na ogłoszeniach widzę że mondeo na wypasie a fokus też na wypasie różni się jakoś 1k euro, więc to niewiele skoro mówisz, że mondeo lepsze. A jeszcze pytanie czy po vin można sprawdzić czy skrzynia jest 6DCT450 czy 6DCT451? Naczytałem sie o PS troche na tym forum i się w ogóle nad nią zastanawiam. Czy faktycznie po 2015 roku sie polepszyło wszystko i nie ma już takich problemów z szarpaniem i falowaniem obrotów? Było gdzieś na forum, że 6DCT451 w Mondeo jest od 2014.75 rok, natomiast o fokusie nic takiego nie mogę znaleźć, więc nie wiem czy w tych zmienili cokolwiek.
A w przyśpieszeniu lub ogólnie w mocy jest różnica między jednym a drugim? Fokus 30km mniej, ale jest lżejszy, co pewnie robi różnice.
Focus to malutkie auto dla dwóch osób, jeśli nie masz rodziny to sie nie zastanawiaj tylko bierz mk3 na wypasie z końca produkcji. Jeśli jednak masz rodzine to tylko i wyłącznie mondeo lub Edge :)
Śmieję się gdy czytam takie komentarze :lol: Jeśli Focus to malutkie auto, to jaka jest Fiesta? Mikroskopijna?
Focus to klasyczny kompakt, nie jest ani najmniejszy, ani największy w swojej klasie. Mały jest w nim bagażnik, ale dotyczy to hatchbacka. Natomiast w wersji kombi w zupełności wystarcza dla rodziny 2+1 lub 2+2. I piszę to z osobistego doświadczenia.
Prawie każdy kto się przesiada do większego auta (a tak jest w Twoim przypadku) z niechęcią patrzy na mniejszy model. Ale nie każdy ma 2 metry wzrostu, by musiał kupować prawie 5 metrowe kombi, żeby się w nim zmieścić.
sylwesterz 05-04-2021, 23:00 Focus to klasyczny kompakt, nie jest ani najmniejszy, ani największy w swojej klasie. Mały jest w nim bagażnik, ale dotyczy to hatchbacka. Natomiast w wersji kombi w zupełności wystarcza dla rodziny 2+1 lub 2+2. I piszę to z osobistego doświadczenia.
O ile te dzieci są w wieku do ok. 12 lat i niewielkiego wzrostu do ok. 160 cm. 14 latek o przeciętnym wzroście 180 cm będzie mieć z tyłu bardzo mało miejsca na nogi i ledwie na głowę, no chyba że kierowca jest niski na poziomie 160 cm.
Niestety Focus MK3 jest obiektywnie jednym z mniejszych kompaktów pod względem miejsca na tylnej kanapie, co dziwi biorąc pod uwagę, że np. Focus MK1 miał dużo więcej miejsca.
lukaszooo 05-04-2021, 23:37 Śmieję się gdy czytam takie komentarze :lol: Jeśli Focus to malutkie auto, to jaka jest Fiesta? Mikroskopijna?
Focus to klasyczny kompakt, nie jest ani najmniejszy, ani największy w swojej klasie. Mały jest w nim bagażnik, ale dotyczy to hatchbacka. Natomiast w wersji kombi w zupełności wystarcza dla rodziny 2+1 lub 2+2.
W swoim krótkim życiu miałem wiele aut, zaczynałem od malucha, miałem Focusa mk1, mk2 i to nawet trzy sztuki, mk3 dwie sztuki, Fiestę mk7 i obecnie "mondeo mk5" Po drodze było jeszcze dużo innych wynalazków.
Fiesta to małe auto ale w swojej klasie dosyć przestronne. Focus mk3 w swojej klasie jest mały pod względem miejsca w kabinie. Dla porównania ten sam segment czyli Peugeot 308 jest w środku dużo dużo większy a BMW e90 jest jeszcze mniejszy niż Focus. Nie zauważy tego kawaler czy człowiek 170cm wzrostu z rodziną. Ja przy wzroście 185cm gdy moje 4 letnie dziecko siedzące w foteliku za kierowcą dotknęło nogą mojego ramiona postanowiłem zmienić auto.
panpiotr24 06-04-2021, 09:14 Chciałbym zauważyć, że nie pytałem czy Focus jest mały czy duży. :)
lukaszooo 06-04-2021, 09:32 Takie są moje spostrzeżenia po 2 latach jazdy Focusem mk3 kombi i roku jazdy Fusionem sedan.
Mondeo będzie dużo lepiej wyciszone.
Jeśli chodzi o wyciszenie, to MK3.5 jest moim zdaniem całkiem dobrze wyciszone. Ale nie wiem czy nie zależy to od wersji wyposażenia
Focus 3.5 jest średnio wyciszony i mondeo na bank będzie o niebo lepsze bo to klasa wyżej.
Jest spora różnica pomiędzy pojemnością wnętrza pomiędzy Focus MK3 a MK4 na korzyść tego drugiego. Choćby z tego względu, że Focus mk4 miał w zamyśle wypełnić lukę po odchodzącym mondeo mk5. ;)
lukaszooo 06-04-2021, 13:35 z tego względu, że Focus mk4 miał w zamyśle wypełnić lukę po odchodzącym mondeo mk5. ;)
Focus mk4 miał premierę w 2018r a wtedy nikt nawet nie myślał o końcu produkcji mondeo. Zresztą nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. ECOsporta też uśmiercili a zrobili PUME więc na jedno wyszło.
Focus mk4 miał premierę w 2018r a wtedy nikt nawet nie myślał o końcu produkcji mondeo.
Takich decyzji nie podejmuje się z dnia na dzień. Gdyby już wtedy nie myśleli o "uśmierceniu" mondeo to być może lifting byłby większy. ;)
lukaszooo 06-04-2021, 13:44 Ford to koncern z USA a tam Fusion miał pełen lift w 2017r łącznie z przodem i wnetrzem. Dlaczego nie zrobili tego samego w EU tego nie wiedzą nawet starzy szamani.
Waterspoon 06-04-2021, 14:06 14 latek o przeciętnym wzroście 180 cm będzie mieć z tyłu bardzo mało miejsca na nogi i ledwie na głowę
To przeciętny 18 latek będzie miał ze 2,20 :572::lol::mrgreen:
Waterspoon 06-04-2021, 15:38 Mam 178 i fotel mam naprawdę daleko odsunięty. Teraz akurat musiałem jechać autem i myślę, usiądę z tyły i sprawdzę te legendy. Miejsca z tyłu mam dobre 15 cm nad głową i 10 cm od kolan do siedzenia kierowcy. Jak ktoś ma gigantyczne dzieci już w wieku 14 lat to rzeczywiście musi kupić coś znacznie większego :)
slawek-kali 06-04-2021, 15:50 i co on biedny z tego wyniesie? chyba jednynie pierwsze posty .. zal forum :p
Stojąc przed dylematem końca leasingu za rok i końca produkcji mondeo mk5 szukam następnego samochodu, przejechałem testowym wypaśnym i zastępczym focusem MK4 w sumie ok 4000km oraz odbyłem jady Kugą MK3.Nestety rezygnuję z Forda ponieważ platforma focusa za pieniąde które trzeba zapłacić to zwykły ,delikatnie mówiąc śmieć-niewarty tej kasy w porównaniu do już starego Mondeo.To porównanie to jest przepaść na tle komfortu jazdy, wyciszenia ,pracy zawieszenia, wykończenia, wygody foteli, użytych materiałów wykończeniowych, wykończenia i objętości schowków, detali, boczków tapicerskich.dzisiaj wsiadłem w Nowego Golfa i Nowe Megane i zacząłem się śmiać do łez na wspomnienie Focusa którego oddałem tydzień temu.
panpiotr24 06-04-2021, 18:19 Czyli jednogłośnie po prostu lepiej dołożyć trochę kasy i kupić Mondeo? Nie zwracam uwagi na ilość miejsca z tyłu. Nie mam dzieci, więc rzadko ktoś tam siedzi, a jeśli już to maksymalnie na 30 minut. Tyle czasu to i goryl ze wzrostem 2.20m w corsie by wysiedział. Ale nie o to, nie o to :lol: zależy mi przede wszystkim na wygodzie siedzenia (trasa 1200km minimum raz w miesiącu) i mocy. Tak żebym nie musiał się zastanawiać czy zdążę wyprzedzić. Poza tym bezawaryjność. Wiem że o to pewnie będzie ciężko z power shift ale cóż.
Czyli jednogłośnie po prostu lepiej dołożyć trochę kasy i kupić Mondeo? Nie zwracam uwagi na ilość miejsca z tyłu. Nie mam dzieci...
Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sobie sam. Mondeo będzie zapewne autem trochę wygodniejszym na dłuższe trasy, ale Focusem też spokojnie objedziesz. Wydaje mi się, że Focusa mk3.5 kupisz młodszego i/lub z mniejszym przebiegiem, niż Mondka w tym samym budżecie, co może przełożyć się na niską awaryjność tego pierwszego. Jest nawet szansa, że Focusa kupisz jeszcze z (przedłużoną) gwarancją, co również jest plusem, jeśli zwracasz uwagę na bezawaryjność.
Ponadto Focus z 2017 r. będzie miał na pokładzie SYNC3, czego nie uświadczysz w Mondku z 2015. Chyba nie muszę dodawać, że różnica między starym SYNC2 a nowszym SYNC3 jest ogromna.
BTW. większość kolegów tutaj doradza Ci zakup Mondeo, bo większy i bardziej rodzinny. Tymczasem Ty napisałeś, że na przestrzeni z tyłu Ci nie zależy, czym już obaliłeś ich argument. Mam wrażenie, że niektórzy kupują samochód na wyrost, większy niż potrzeba, nawet gdyby mieli w nim wozić powietrze :-) Czytałem uważnie posty, aż ktoś ci zasugeruje kupno Forda Galaxy, bo przecież jeszcze większy i bardziej przestronny niż Mondeo :-)
A tak na serio: dynamika Focusa będzie lepsza, a spalanie trochę mniejsze, niż Mondeo z tym samym silnikiem. Mało tego. Focus z dieslem 150KM będzie miał lepsze osiągi niż Mondeo 180KM! A Focusa możesz kupić z motorem 2.0 150KM i zmienić mu soft na 180KM, co zapewni jeszcze lepszą dynamikę.
Pozdrawiam i życzę Ci ciekawych przemyśleń :)
Pozdrawiam i życzę Ci ciekawych przemyśleń
Panowie Mondeo mk5 ma sie tak do focusa jak euro do złotego.
Kolego Matych, nie wątpię że Mondeo, którym zresztą chyba i Ty jeździsz, jest lepsze od Focusa. Gdyby oceniać te dwa modele w prostej kategorii "lepszy/gorszy" to faktycznie Mondek wygrywa. Ale o wyborze samochodu często też decydują inne czynniki, które częściowo opisałem w poprzednim poście. Dlatego mając do wydania np. 60k zł uważam, że wybór to kwestia otwarta i Focus wcale nie stoi na przegranej pozycji.
Na szczęście ja nie mam obecnie takich dylematów, co wybrać.
Miałem dokładnie ten sam dylemat, jasno określony budżet i owszem, Mondeo jest większe, wygodniejsze, ale tak jak mówi kopson, zastanowiłem się ile razy człowiek jeździ w 5 osób zapakowany po dach. Za kasę, którą mogłem przeznaczyć na auto mogłem wziąć starsze Mondeo z większym nalotem i gorszym wyposażeniem, lub młodszego Focusa z mniejszym przebiegiem i całkiem fajnie wyposażonego. Zdecydowałem się na Focusa i nie żałuję, a jeśli będzie za mały w przyszłości, to zawsze można zmienić :)
Waterspoon 07-04-2021, 09:16 Przecież to są dwa zupełnie inne samochody i w innych klasach. Ktoś kto potrzebuje większego auta kupi Mondeo, ktoś kto potrzebuje kompakt kupi Focusa. Ale oczywiście w Polandzie wielkość auta to wyznacznik status społecznego, więc każdy chce mieć największy możliwy "wóz" nawet jak we czwórkę jedzie raz w roku na odwiedziny do babci i raz w roku latem na tydzień do Darłówka, ale na co dzień wozi z tyłu tylko śniadanie do pracy :)
Ale oczywiście w Polandzie wielkość auta to wyznacznik status społecznego, więc każdy chce mieć największy możliwy "wóz"
A już myślałem, że to ze mną jest coś nie tak, że myślę inaczej :D Pocieszające, że nie jestem w tym sam :P
Nie jesteś :D warto sobie znaleźć gdzieś w okolicy i Focusa i Mondeo, pojechać zobaczyć, usiąść i przejechać się, przemyśleć i wtedy podjąć decyzję
Panowie Mondeo mk5 ma sie tak do focusa jak euro do złotego.
Mam jeden i drugi.
Focusa się lepiej prowadzi, mondeo jest ociężałe mimo prawie 100KM różnicy
Poza tym różnicę klas samochodów widać. Jeżeli ktoś się przesiada z mondeo na focusa to ma problem. Jeżeli nie jeździł jednym ani drugim to problem jest mniejszy.
panpiotr24 07-04-2021, 20:22 Jak mówiłem nie chodzi mi o gabaryty. Chcę poznać waszą opinię na temat m. in. awaryjności systemów takich jak blis i ogólnie cała elektryka np. szyby czy to są te same silniczki w obu modelach. Budżet również nie jest ograniczony do konkretnej kwoty, bo nie spieszę się z kupnem i równie dobrze mogę już kupić tak jak piszecie focusa na wypasie z 17 roku i niskim przebiegiem, ale mogę zaczekać dajmy na to 3 miesiące i wtedy kupić Mondeo z podobnym przebiegiem i takim samym wyposażeniem. W sumie sam nie wiem czego od was oczekuje :lol: :lol: chyba sam nie potrafię podjac decyzji dlatego tutaj piszę. Mam Mondeo mk1 i uwielbiam ten samochód, Focus Mk3.5 też mi się podoba ale jakoś chyba bardziej jestem przekonany do Mondeo. Swoją drogą w modeo jest 30 km więcej, czym jest to spowodowane? To są te same silniki i tylko mapa inna?
W sumie sam nie wiem czego od was oczekuje :lol: :lol: chyba sam nie potrafię podjac decyzji dlatego tutaj piszę.
ale za to jaką ciekawą i żywą dyskusję wywołałeś w tym temacie :570: :razz:
Bump: Swoją drogą w modeo jest 30 km więcej, czym jest to spowodowane? To są te same silniki i tylko mapa inna?
W obu modelach są te same silniki diesla: 150KM lub 180KM (w Mondku po liftingu diesle nieco się zmieniły i zamiast 180 jest aktualnie 190KM)
Ale jeśli chodzi o dynamikę jazdy i osiągi, to Focus nawet 150 konny wygrywa z Mondkiem 180 konnym. Sedno tkwi w mniejszej masie własnej Focusa.
W Focusie 150KM możesz sobie przestawić mapę na 180KM. To te same silniki
Ja akurat patrzyłem na miejsce na tylnej kanapie, bo córka jeszcze kilka lat pojeździ w foteliku, choć mam Focusa mk4, to dwa lata temu były jeszcze nówki mk3 w sedanie (na placach), ale dla mnie tam było za mało miejsca, żona czasem siada obok córki. (no i te sedany były z wolnossącym 1,6 w najniższych wersjach wyposażenia, a ja tu akurat coś tam chciałem mieć więcej).
Przesiadałem się z Mondeo mkIV kombi.
Piszesz o trasie, że czasem będziesz robił ten 1000km.
No to ja bym brał Mondeo. Ale podkreślę, ja. Mnie Mondeo się po trasach płynęło, komfort jazdy i wyciszenie było super. Focus mk4 jest fajnie wyciszony...ale od dołu już nie, jak jest w FF mk3 nie wiem, nie jeździłem. Focus jest lżejszy i generalnie na trasie mam wrażenie, że bardziej "skacze" niż płynie.
Ale jak pisałem, ja z Mondeo się na nowe przesiadałem, stąd mój wybór byłby taki a nie inny, mnie się tam większa auta bardziej podobały niż mniejsze (a FF mk4 to był kompromis, jednak Mondeo nowy był ciut poza budżetem), dla mnie np ważny jest komfort akustyczny, stąd wśród kilku kompaktów wygrał Focus.
Mondeo trasę na Mazury z Sosnowca, czy nad Bałtyk bez problemu robiłem (3x takie wakacje zrobione), Focusem (Bałtyk plus Adriatyk zrobione) jednak się ciut mniej wygodnie mi jedzie (nie wiem, fotele wygodniejsze były, więcej miejsca, inna ciut pozycja).
Kup mondeo w dieslu , jak pokonujesz jakieś trasy tym bardziej , tak jak wspomniano wcześniej to są auta z całkowicie innych segmentów i trudno je nawet porównywać ( jakie drugie auto w domu miałem focusa, więc mam pewną skalę porównawczą ) .. co do awaryjności to nie kojarzę aby w jakimkolwiek posiadanym od mk2 do mk5 coś się zepsuło z elektryki poza akumulatorem w mk2 :)
panpiotr24 08-04-2021, 17:22 A co do kwoty to czy ktoś się orientuje ile mniej więcej trzeba dać za Mondeo mk5 na wypasie w kombi 15-17 rok w Niemczech? Cięzko po samych ogłoszeniach stwierdzić, bo są duże wahania cen :lol:
slawek-kali może wiedzieć :)
slawek-kali 08-04-2021, 18:13 na tak ogolnikowo postawione pytanie nie mozna odpowiedzieć ;)
panpiotr24 08-04-2021, 18:41 W takim razie dajmy na to
Mondeo mk5 Titanium 2016-17r 2.0 tdci 180km
Musi byc
skrzynia automatyczna
aktywny tempomat
blis
reflektory adaptacyjne
sync 3
elektrycznie otwieraną i zamykaną klapę bagażnika
podgrzewana przednia szyba
aktywne zawieszenie
podgrzewane fotele
system automatycznego parkowania.
A no i przebieg w granicy max mysle okolo 115-120tys km.
A co sądziecie o napędzie AWD w tym Mondeo?
W 2015 roku nie trafisz sync 3, chyba że ktoś już sobie dołożył. Dopiero końcówka 2016 miała sync 3 montowane
slawek-kali 08-04-2021, 20:58 W takim razie dajmy na to
Mondeo mk5 Titanium 2016-17r 2.0 tdci 180km
Musi byc
skrzynia automatyczna
aktywny tempomat
blis
reflektory adaptacyjne
sync 3
elektrycznie otwieraną i zamykaną klapę bagażnika
podgrzewana przednia szyba
aktywne zawieszenie
podgrzewane fotele
system automatycznego parkowania.
A no i przebieg w granicy max mysle okolo 115-120tys km.
A co sądziecie o napędzie AWD w tym Mondeo?
15+ w euro..
panpiotr24 08-04-2021, 21:09 15+ w euro..
A podobne ale fokus?
slawek-kali 08-04-2021, 21:26 focusa w takim wyposazeniu nie znajdziesz..
lukaszooo 08-04-2021, 22:57 W foce nie było elektrycznej klapy i aktywnego zawieszenia, reszte można trafić w bogatych wersjach i to nawet w przedlifcie.
slawek-kali 09-04-2021, 08:28 A podobne ale fokus?
fajnie wyposazony focus 11-14k € w zaleznosci od przebiegu! oczywiscie 2.0tdci automat.
panpiotr24 09-04-2021, 19:04 Czyli faktycznie zamiast dawac 14k za focusa lepiej odłożyć te 2k wiecej i wziąć Mondeo.
A ktoś się wypowie na temat napędu AWD w Mondeo?
Próbuję ogarnąć Twój sposób rozumowania. Wyszłeś z założenia czy wystarczy Ci Focus czy warto dołożyć do Mondeo. A teraz musi być AWD (czyli większy koszt, ryzyko używanego i droższa eksploatacja). Po jakiego - bo zostało Ci kilka € i możesz coś dokupić? Może spróbuj najpierw zdefiniować do czego to auto ma służyć? Bo mam wrażenie że masz jakąś tam kwotę i nie wiesz jaki "koszyk towarów" za ta kwotę nabyć - a to nie jest chyba najlepszy sposób na zakup auta używanego.
panpiotr24 09-04-2021, 19:53 A teraz musi być AWD
Gdzie napisałem, że musi być AWD? Po prostu zadaję pytania odnośnie fokusa i mondeo. Ja grzecznie pytam, a Ty nie musisz doszukiwać się jakiegoś drugiego dna tylko grzecznie odpowiedzieć, jeśli masz wiedzę na dany temat. :)
Jak wybierzesz 4x4 to w Mondeo masz troszkę większy bak i trochę większy zasięg gdyż auto z 4x4 i do tego automatem będzie więcej paliło. A reszta to wszystko to samo. To czy napęd będzie sprawiał ci problemy czy nie to zależy w dużej mierze od historii użytkowania auta. Np. jest bardzo prawdopodobne że auto z 4x4 i z hakiem ciągło przyczepę, co w połączeniu z wymaganą przez ciebie skrzynią automatyczną, powinno włączać lampkę ostrzegawczą przy zakupie. Jak masz możliwość wnioskowania o historii auta, względnie potrafisz ocenić stan napędu 4x4 i skrzyni automatycznej to bierz obojętne czy w Focus czy Mondeo. Jeśli ciągniesz kamping to 4x4 jest uzasadniony, w pozostałych przypadkach będziesz miał coś z czego będziesz dumny ale za ewentualne ryzyko awaryjności oraz cenę wyższego spalania i serwisowania. Statystycznie i w ocenie branży (poza handlowcami) zakup 4x4 w takim aucie jest w 99% nieuzasadniony - bez znaczenia czy Focus czy Mondeo - bo to ta sama technika
Nie powiedziałeś do czego będziesz tego auta używał, ale, w kwestii różnic, porównaj sobie takie aspekty w Mondeo jak i w Focusie:
- maksymalna ładowność i DMC z przyczepą, może chcesz wieść rodzinę wraz z kompletem rowerów na haku i bagażem wakacyjnym, podpiąć kamping?
- maksymalna szerokość i długość bagażnika, na wypadek gdybyś często kupował w Ikei
- głośność w dłuższej jeździe autostradowej - nie wiem czy miałeś kiedyś możliwośc porównania samopoczucia po 8 godz. spędzonych non stop w aucie gdzie jest 62-64 dB a tym drugim w którym masz 3-6 dB więcej (dwa do cztery razy głośniej)
- kręcisz się jedynie mieście bierz Focusa, parkowanie Mk5 w mieście jest na styk gdyż buda ma tyle długości co miejsce parkingowe a dodatkowo auto jest szerokie i do tego przedni zderzak nisko przy dojeździe do krawężników
- opony, te wymiary w MK5 są nietypowe i kosztuję przeciętnie 20-30% więcej niż inne typowe (przypuszczam że do Focusa będą sporo tańsze)
- ubezpieczenie MK5 wyższe, spadek wartości większy
- kolor, bardzo istotna sprawa, pewne, które Ci się mogą podobać występują jedynie w Focusie lub Mondeo.
- większe ryzyko że MK5 będzie mocno kręcone, bo te auta robią za granicą dużo większe przebiegi niż Focusy, Szczególnie Mondeo ma jedne z wyższych przebiegów rocznych gdyż jest to ulubiony wybór komiwojażerów
- planujesz przeglądy w ASO to sobie porównaj koszty serwisowania obydwóch aut
Jeździłem kompaktem (Octavią) z rodziną i przesiadłem się do MK5 . Efekt jest taki, że jadąc na południe Europy przerśniętym kompaktem, rodzina najchętniej chciała mieć podróż już za sobą (oczywiście da się), natomiast w Mondeo łyknięcie 1200 km nie sprawia większego wrażenia. O 17.30 wyjazd z Wenecji i 1.00 przyjazd do Krakowa w relaksującej jeździe, gdyż ciągła jazda 150 km/h w tym aucie to takie samo wrażenie jak 100 km/h w Focusie czy Octavii. Do tego przyczynia się stabilnośc związana z masą i rozstawem osi, komfort resorowania i atmosfera w kabinie. Ale żona nigdy nie odważyła się próby jazdy i parkowania tym autem w ciasnym mieście. We Włoszech, jeżdżąc ciasnymi ulicami i przy temperamencie włoskich kierowców w MK5 rtuje jedynie szybkie złozenie lusterek aby się na włos zmieścić w wąskim gardle. W Focusie będzie luz
Natomiast jeśli chcesz kupić wypasione auto, postawić go w garażu i cieszyć się nabytkiem z jego listą opcji, to wybierz to które Ci się bardziej podoba. Większej rónicy nie będzie, a ceny sam sobie porównasz i zaakceptujesz lub nie.
Tak z mojej pozycji wygląda porównanie obydwu aut. I dlatego wybrałem MK5 płacą sporo więcej za nowego - dlatego przy używanym bym się nie zastanawiał jeśli ta różnica w kwocie nie sprawia większego problemu. Systemy, technika -> awaryjność - bardzo porównywalne gdyż większość systemów identyczna, silnik i napęd ten sam. Obydwa modele w podanych rocznikach to auta już mające wady wieku dziecięcego za sobą
ołowiany 09-04-2021, 20:36 kaan1, dlaczego awd i hak w mondeo mają włączać lampkę ostrzegawczą ? Mam takiego ( manual) i jakoś nie zauważam większego spalania, kosztów obsługi i ryzyka.
panpiotr24 09-04-2021, 20:36 Natomiast jeśli chcesz kupić wypasione auto, postawić go w garażu i cieszyć się nabytkiem z jego listą opcji, to wybierz to które Ci się bardziej podoba.
Gdybym chciał mieć samochód i go nie używać to nawet bym nie zakładał tego tematu tylko bym oba kupił i niech sobie stoją :lol:
I to była bardzo ciekawa wypowiedź.
Wybór pada na Mondeo i chyba temat uważam za zakończony :)
Serdecznie dziękuje wszystkim za swoją pomoc :one:
kaan1, dlaczego awd i hak w mondeo mają włączać lampkę ostrzegawczą ? Mam takiego ( manual) i jakoś nie zauważam większego spalania, kosztów obsługi i ryzyka.
Napisałem hak, AWD i automat - gdyż Pan Piotr koniecznie chce mieć automat
Więc jak auto miało AWD i hak to jest bardzo prawdopodbne że ciągło masywny kamping lub ciężką przyczepę, a tego automat Powershift (dwusprzęgłówka) za bardzo nie lubi. Dlatego taka konfiguracja wymaga rzetelnej weryfikacji przy zakupie aby nie utopić się w kosztach niespodziewanych awarii po zakupie. Auto z napędem 4x4 spala 10% więcej i nawet dane producenta tego nie kryją - gdyby było takie samo to po co producent deklarowałby wyższe w prospekcie sprzedażowym?
Bump: Gdybym chciał mieć samochód i go nie używać to nawet bym nie zakładał tego tematu tylko bym oba kupił i niech sobie stoją :lol:
Żarty żartami ale nie wiem czy przyglądałeś się obydwu autom. Jak już nabędziesz MK5 i będziesz się cieszył nowym nabytkiem, to sam się zdziwisz jak często oglądniesz się za siebie odchodząc od auta (szczególnie w wypucowanym i fajnym kolorze). A potem przyglądnij się Focusowi i zastanów się czy będziesz chciał się oglądać za siebie. Zdziwisz się jak działa ta magia :wink: A ma to tą jeszcze jedną zaletę, zwłaszcza jeśli lubisz szybko i pewnie jeździć. Rozpędzone Mk5 na lewym pasie (zwłaszcza nocą) robi takie wrażenie że większośc aut (nawet tych naprawdę dobrych) pokornie usuwa się na pas prawy lub środkowy. Focus robi takie wrażenie jak Skoda Rapid prowadzona przez zdesperowanego przedstawiciele handlowego, podskakującego w pudełku z nogą wciśniętą do podłogi bo ktoś mu podkupi klienta. :wink: No chyba że ten aspekt nie ma dla Ciebie znaczenia gdyż wychodzisz z założenia że statystyczną większość czasu spędzasz wewnątrz auta :one:
Focus robi takie wrażenie jak Skoda Rapid ...
Nie wiem jakie zioło palisz ale już daj spokój. ;)
Mocno się zaangażowałeś w pomoc (czasami ze stylistyką i gramatyka na bakier) ale kolega panpiotr już podziękował.
Bump: Wyszłeś z założenia ...
No tak, bo to blisko było... ;)
Waterspoon 10-04-2021, 06:08 Jak już nabędziesz MK5 i będziesz się cieszył nowym nabytkiem, to sam się zdziwisz jak często oglądniesz się za siebie odchodząc od auta
Parafrazując inną sentencję - mając Mondka w Tdci będziesz królem swojej wsi :lol: :lol: :lol:
|
|