Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] ustawienie sanek/wozka
witam, jakis czas temu przy wymianie magla musialem odkrecic sanki, po tym byla zrobiona zbierznosc itp. jednak mam problem ze znoszeniem auta w prawo. Na prostej drodze kierownica do jazdy na wprost jest ok, ale jak ja puszcze to skreca lekko w prawo i zaczyna znosic. Na zimowych i letnich to samo. Wyczytalem cos o ustawieniu sanek ze to moze byc problem, wie ktos jak to sie robi? Jak oddam do ASO na geometrie to oni to zrobia?
Jak im powiesz to może zrobią jak będą wiedzieli jak. Generalnie jak robili ci zbieżność to jakie masz wartości kątów pochylenia kół. Zbieżność tyłu też była robiona ? Czy tylko przód?
byla robioona calosc https://photos.app.goo.gl/oJubTTrUBvNHT8Lj7
Mariusz.S 07-04-2021, 19:30 Tak musisz ustawić sanki. Niestety nie mam już numeru katalogowego pinów, abyś mógł podejrzeć jak wyglądają. Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem punkty montażu pinów.
znalazlem na ulubionym kanale posiadaczy mk4 https://www.youtube.com/watch?v=MnrNRut_ojQ :P
Bump: dzownilem do ASO i cena za geometrie to 300zl, czy w cenie jest ewentualna korekta ustawienia sanek?
ma ktos mozliwosc spr jak wyglada procedura montazu sanek wg forda?
znalazlem na ulubionym kanale posiadaczy mk4 https://www.youtube.com/watch?v=MnrNRut_ojQ :P
Bump: dzownilem do ASO i cena za geometrie to 300zl, czy w cenie jest ewentualna korekta ustawienia sanek?
300 zł chyba ich ostro pogrzało
Każdy zakład ust zbieżność też ci ustawi sanki jak powiesz o co chodzi.
no wlasnie nie kazdy, dzwonielm do 2 w szczeninie i nie maja tego, jeden nawet mowil ze tego sie nie robi
To szukaj takiego który zrobi. A na początek sprawdź ciśnienie w oponach lub przełóż koła miejscami. Kilka razy wyjmowałem magiel w moim mondeo i żony. Za każdym razem mnie używałem żadnych cudów do ustawiania sanek . Ustawiałem zbieżność i wszystko jest ok.
Na kolach letnich i zimowych to samo. Kierownica sie lekko skreca tak jakby katy byly inne , a przestawienie sanek powinno delkatnie zmienic kat PK
A więc, przestawiłem sanki, użyłem rurki 20mm i nawinietej taśmy jakieś 10cm od początku żeby było 24mm, taki pin wkładamy w otwory, w moim przypadku prawi pin pasował a lewy nie, musiałem lewa stronę przesunąć do tyłu, po tym pojechałem na geometrię i kąty z przodu się prawie wyrównały i już jedzie prosto. No prawie prosto ale tutaj winne są opony bo zmiana stro zmienia kierunek znoszenia.
Mariusz.S 17-04-2021, 21:15 Noto dobrze że się udało, ja do ustalenia położenia sanek użyłem kombinacji rurek i nasadek długich 1/2" a finalnie nawijałem taśmę izolacyjną do ciasnego spasowania. Ale się udało i potrzebna była "kosmetyczna" korekta na geometrii.
szneider 01-09-2021, 20:53 Dzisiaj montowałem sanki po wymianie uszczelniacza na wale i użyłem do ich ustawienia długiej nasadki 14mm 1/2. Wpasowała się idealnie w te otwory. Jutro jadę na ustawienie zbieżności i geometrię.
romanhoks 02-09-2021, 20:34 koszka dokladnie.Dobrze zrobiona geometria i spokoj. Ja sie tez nie bawilem w ustawianie sanek.Po zalozeniy wozka pelna geometria.
|