pokakulka
17-04-2021, 18:03
Cześć. Czy może zauważyliście u siebie pewnego rodzaju buczenie/rezonans opon podczas jazdy? U mnie w okolicach 70-75 km/h a potem około 95-100 km/h słychać jakby buczenie opon. W pozostałych zakresach prędkości cisza. Na zimowych miałem podobnie tylko przedział prędkości w których buczały był trochę inny. Próbowałem różne ciśnienia w oponach, skręcać kierownicą żeby wykluczyć łożyska, puszczać/dodawać gaz ale efekt dźwiękowy się nie zmienia. Opony 235/50/17. Dźwięk ewidentnie pochodzi z opon. Auto w zasadzie nowe bo z 2019r. i przejechane zalediwe 20.000 km.
Może to po prostu efekt dość szerokich opon?
Mam to samo. Opony wyząbkowane po 20 tys. km. Ciekawe, czy może chodzi o Conti?
To już mój drugi komplet Continental (zamontowane fabrycznie) w nowym samochodzie i w poprzednim. Na GY (zimowe) takiego problemu nie mam. A na Conti powtórka z rozrywki. Takie syfiaste opony "premium".
pokakulka
18-04-2021, 05:25
Lato- ContinentalContiSport 5, Zima- Michelin PA4. Oba komplety 235/50/17. Czyżby oba komplety wyząbkowały przy tak małym przebiegu?
Takie opony dzisiaj się robi,reklamacji są takie ilości że to przekracza ludzkie pojęcie, wulkanizatorzy rozkładają ręce.Na pytanie co kupić, śmieją się i mówią że nie wiadomo i jak się trafi fartem to będzie dobrze.W renomowanej Warszawskiej firmie posiadającej sprzęt najwyższej klasy z testem drogowym, pokazano mi stos odłożone ze 40 nowych opon z ostatnich kilku dni "do reklamacji"-nienadających się do założenia były tam wszystkie marki.
Mi to samo powiedzieli po teście drogowym. A reklamację to sobie mogę składać do Pana Boga...
Najgorsze doświadczenia mam właśnie z Continental.
Czy to jest takie pulsacyjne buczenie? U mnie mam takie i mechanicy mówią, że wszystko niby ok, łożyska całe itd a buczy na oponach zimowych (nowe)i letnich tak samo.
pokakulka
21-04-2021, 09:57
Zależy w jaki rezonas wpadną opony. Zazwyczaj dźwięk to jednostajne buczenie w pewnym zakresie prędkości. Po prostu czuć że robi się głośniej i za chwilę ustaje jak przekroczę dany przedział prędkości. Ale też w dużej mierze natężenie tego dźwięku zależy od powierzchni po której jadę. Ale fakt, że dźwięk bywa czasem pulsacyjny.
pokakulka
17-06-2021, 12:53
No i jestem po naprawie. Wyszła lewa przednia piasta. Nastała błoga cisza.