Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] nakretki na felgi - stalowe vs alu

WaldekFocus
27-04-2021, 14:38
Czy w Fordzie - ma znaczenie jakie oryginalne nakrętki na felgi są użyte? Pytam, bo zawsze pamietam że była różnica miedzy tymi do felg stalowych i do alu. Natomiast jak wchodzę do sklepu Forda - to tam jest jeden typ "nakrętka koła aluminiowego i/lub stalowego Ford Ÿ M12x1.5". Rzeczywiście w Fordach nie ma znaczenia?

Pozdrawiam

tombalt
27-04-2021, 15:22
Do felg alu nakrętki mają szerszy kołnierz, można je stosować do stalowych...
Nakrętki do stalowych felg często są przelotowe i raczej nie nadają się do aluminiowych felg..

jestemzibi
27-04-2021, 15:28
Ja w kompecie do auta dostałem osobny komplet nakrętek do koła zapasowego na stalowej feldze (auto ma alueflgi) więc coś jest na rzeczy.

Wysłane z mojego SM-T725 przy użyciu Tapatalka

Petru23
27-04-2021, 15:31
mam kpl stalowych nakrętek w bagażniku, były jako wyposażenie jak kupowałem. Nie porównywałem z tymi alu, bo mam nimi koła przykręcone ;)
ale różnica jest, alu można stosować do stalowych felg, tak jak kolega wyżej napisał.

kacper69
27-04-2021, 17:20
Jeszcze w Focus MK3 tak było ,że dawali dwa komplety nakrętek, ale w MK4 już nie ma różnych nakrętek do tych felg.
Chyba , że ich nie dostałem w ASO przy odbiorze auta.

Petru23
27-04-2021, 18:04
Różnica jak na zdjęciu ;)

jestemzibi
27-04-2021, 21:15
Ja w tym roku przy odbiorze MK4 dostałem komplet śrub do zapasu (jak i lejek do baku gdybym musial korzystać z karnjstra) jako ekstra ekwipunek fabryczny Forda i gość od dealera podkreślił żeby stalową felgę kręcić właśnie tymi dodatkowymi śrubami a nie tymi od alufelgi.

Wysłane z mojego SM-T725 przy użyciu Tapatalka

konieczko5
28-04-2021, 11:28
...

hindus
28-04-2021, 11:51
A ktoś poza VAGiem stosuje śruby do kół zamiast nakrętek?

tombalt
28-04-2021, 13:42
Kiedyś na pewno Mercedes, miałem w b klasie i wqr...ło mnie to bardzo przy zmianie kół

Tujko
28-04-2021, 20:55
Tak jak już wyżej pisało parę osób:
Nakrętki do stal i alu są różne.
Te od alu można zastosować do stalówek, tych od stalówek (przelotowych), nie można stosować do alu.
Fordowskie nakrętki do stalówek, to straszny badziew (M12). Parę sezonów i nakrętki są do wymiany (stożek się wyciera i robi się taki „schodek”, który niszczy gniazdo w feldze stalowej).
Śruby stosuje VAG, Mercedes, BMW, częściowo Opel, Fiat, Peugeot/Citroen, Renault. Nakrętki są w Japończykach/Koreańczykach i samochodach z USA i UK.
Śruby są dużo trwalsze od nakrętek, trzeba się bardzo postarać, żeby uszkodzić gwint w piaście. Urwane szpilki w starszych Japończykach czy Koreańczykach to standard.
Jak chcesz założyć dystanse, to przy śrubach jest łatwiej. Śruby i nakrętki mają plusy i minusy, ale ha preferuję te pierwsze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

hindus
29-04-2021, 06:30
No właśnie ze szpilkami chyba jest o tyle wygodniej, że można sobie zawiesić koło na szpilkach i dokręcić nakrętkami. Przy śrubach trzeba trzymać całe koło zanim się przykręci chociaż pierwszą?

Tujko
29-04-2021, 06:42
Zgadza się, chociaż jak masz wprawę, nakładasz felgę na piastę i wystarczy tylko przytrzymać nogą na dole, żeby koło się nie odchyliło do przodu. Więcej zabawy jest ze zgraniem otworów ;)
Jak komuś ciężko, to są takie specjalne, wkręcanie szpilki (taka śruba bez łba).
Wkręcasz taką jedną w piastę (ręką) i masz tak jakby wystającą szpilkę, która pomaga w centrowaniu i możesz sobie na niej zawiesić koło.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

tryhp3
29-04-2021, 08:30
Ja w tym roku przy odbiorze MK4 dostałem komplet śrub do zapasu (jak i lejek do baku gdybym musial korzystać z karnjstra) jako ekstra ekwipunek fabryczny Forda
Ekstra czyli w standardzie nie ma?
Ja mam koło dojazdowe i nie kojarzę abym dostał do niego nakrętki. Ty masz dojazdówkę czy pełnowymiarowe (bo i takie można było sobie domówić - teraz chyba tylko dojazdówkę).
O jakim lejku piszesz? Bo tym który jest w standardzie Focusa MK4 na pewno nie wlejesz paliwa z kanistra (no chyba że założysz na niego szeroki lejek). Co najwyżej dodatek do paliwa w małej butelce.

hindus
29-04-2021, 08:35
Jeśli to standardowy lejek do EasyFuel to wlejesz, tylko nie tak szybko jak "prawdziwym" lejkiem. Mając tylko szeroki lejek w ogóle nic nie wlejesz bo klapki EasyFuel nie otworzysz ;)

tombalt
29-04-2021, 08:59
trzymać całe koło zanim się przykręci chociaż pierwszą
Przytrzymywać, koło trzyma się na piaście. Problematyczne jest obracanie kołem względem piasty aby trafić śrubą...

jestemzibi
29-04-2021, 10:05
Koło w zapasie mam pełne więc śrubunek dostałem jako część wyposażenia do montażu zapasu. Lejek też był dodany (dodany - tu mam na myśli uwagę na te dwa elementy jaką zwrócił mi dealer i znajdowały się w schowku pasażera w kabinie (przy czym jak myślę stanowią standardowe wyposażenie auta)) z uwagą, że bez niego nie zatankuję paliwa z kanistra (easy fuel). Standardowym lejkiem ponoć nie otworzę jakiejś klapki wewnątrz.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

tombalt
29-04-2021, 10:43
przy czym jak myślę stanowią standardowe wyposażenie auta
W mk4 nie ma, chyba że diler sam daje od siebie.... Teraz nawet dywaników nie ma w nowym aucie....

konieczko5
03-05-2021, 22:30
...

szakal82
04-11-2021, 18:55
Podepnę się pod temat. Mam dwa rodzaje nakrętek. Pierwsze z ruchomym pierścieniem miałem założone do felg aluminiowych oryginalnych forda. Drugie dostałem przy zakupie felg stalowych. Czy te drugie ( nieco dłuższe) nadają się do felg stalowych? Widziałem że do felg stalowych polecane są nakrętki przelotowe, ale czy takie jak mam też można montować?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/7sQd2~eqbWrPZ2NtwptMDeGWb5vtIQ
URL=https://images92.fotosik.pl/551/068d6303e0dba4bb.jpg]https://images92.fotosik.pl/551/068d6303e0dba4bbmed.jpg[/URL]

szakal82
05-11-2021, 11:50
Ktoś pomoże w powyższym temacie? Czy ta dłuższa nakrętka ze zdjęcia może być do felg stalowych?

krzys1968
05-11-2021, 15:26
do alusow

tombalt
05-11-2021, 18:10
Pierwsza nakrętka była już używana na stalowych felgach....
Generalnie nie widzę problemu aby użyć takich nakrętek do stalowych felg. Odwrotna sytuacja, czyli nakrętek do stalowych felg absolutnie nie można używać do aluminiowych, gdyż mają one najczęściej mniejszą powierzchnię styku i mogą "przelecieć" przez otwór w ekstremalnej sytuacji. Należy pamiętać jedynie że szpilka na stalowej feldze będzie bardziej wystawać od przylgni więc nakrętka powinna być albo przelotowa albo z odpowiednim zapasem...