Zobacz pełną wersję : Ford Kuga Mk1 w 2021

Darax
29-04-2021, 11:37
Witajcie Forumowicze;

Czas na przesiadkę;
OD 5 lat uparłem się aby kupić sobie suv'a

Nazbierałem sobie kwotę około 35 tysięcy i napaliłem się na model Forda Kuge MK 1 w wersji ON, ponieważ benzyniaka strasznie strasznie ciężko dostać a jak jest to po niezłym dzwonie;
Szukam wersji najbogatszej i chciałbym od was się dowiedzieć drodzy forumowicze - na co zwrócić uwagę ? na co patrzeć ? czy panorama w okresie letnim grzeje czachę ? co się psuję szybko ? co szybciej ? doradźcie mi bardzo was o to proszę bo nie chce wydać oszczędności 5 lat i obudzić się z ręką w nocniku;
Atuty, wady, problemy.. etc... Powiedzcie bazując na własny doświadczeniu;

kln1920
29-04-2021, 12:10
Kupowanie auta za pięcioletnie oszczędności nie jest dobrym pomysłem :)

NKMPDF
29-04-2021, 12:50
Gdyby kolega potrzebował pomocy w zakresie zarządzania finansami, pewnie by znalazł do tego bardziej odpowiednie miejsce ;)
Sorry za OT :)

Darax
04-05-2021, 12:11
oszczędności to oszczędności, po to się oszczędza by kupić coś sobie, a wybrałem Kuge bo prezentuje się najlepiej, silniki mało awaryjne, korozja rzadko zagląda... wiecie to tylko parę plusów które piszą w większości ogłoszeń oraz motoryzacyjnych stronach poświęconych Suv'om ale mnie bardziej interesuje konkret, opinia użytkowników, rzetelne słowa - chce na was polegać, na czymś co jest pewniejsze niż żona która wychodzi na imprezę z koleżankami ;) także drodzy fajni Forda, zdradźcie kilka sekretów o Kugdze 2008 - 2012 :)

kocur
04-05-2021, 12:25
To ile kto oszczędza nie ma wielkiego znaczenia. Nie każdy ma auto firmowe i dostęp do lizingu czy wynajmu.

Jakbym chciał czekać aż zakup kolejnego będzie za 30% oszczędności to bym ponad 10 lat jednym autem jeździł ;)

Co do Kugi pierwszej generacji - 2.0 dizel 163 jest jednostką sprawdzoną wzdłuż i wszerz. Świetny silnik i praktycznie nie ma problemu chyba że ma nalatane 300 tys km.

W przypadku takiego auta - mininum 10 latka, trzeba sprawdzić praktycznie wszystko - blacharka, ruda pod spodem, zawieszenie, silnik też warto obejrzeć. Nawet jak stał 10 lat w garażu to i tak już powinien mieć nowy pasek rozrządu. Ale ogólne opinie o jednostce napędowej są bardzo pozytywne - najlepiej z manualem.

slawek-kali
05-05-2021, 09:42
a sprzedawal moj znajomy z pracy to chetnych nie bylo :572: co do modelu to wybor dobry, w tej cenie powinno cos sie znalezc, mimo iz ceny poszly 18-20% do gory..

Darax
06-05-2021, 08:43
Super, dzięki za odpowiedz :)
to wiadome ze trzeba wymienić pasek, a najlepiej cały rozrząd; po kupnie zamierzam i tak dobrze go zakonserwować ewentualnie;
pojadę ze sprzedawcą na warsztat to podepniemy go pod kompa jak i ogólny przegląd trzeba będzie zrobić bo w ciemno nie można za takie pieniądze brać;
Jeszcze raz dzięki wszystkim i zaczynam poszukiwania KUGI :)