Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Zmiana Licznika
adamcool 02-05-2021, 19:19 Witam, nie mogłem znaleźć na forum nic na ten temat dlatego tworzę nowy temat. Chciałbym się dowiedzieć czy zegary do mondeo mają jakieś oznaczenia. Posiadam Mondeo mk5 1.5 ecoboost z 2016 i chciałbym zmienić licznik
119554
na taki
119555, jak je rozróżnić po modelu?
Posiadam Mondeo mk5 1.5 ecoboost z 2016 i chciałbym zmienić licznik
ale co chcesz zmieniać mały niebieski na mały niebieski ?
Czy chodzi Tobie o cyfrowy prędkościomierz na małym niebieskim liczniku ?
adamcool 02-05-2021, 22:49 Chodzi mi o licznik na którym jest predkosciomierz i chyba więcej funkcji w opcjach.
Chodzi mi o licznik na którym jest predkosciomierz
da się to aktywować w Twoim . Nie ma z tym problemu
adamcool 03-05-2021, 14:10 Poprawiłem zdjęcia i nie wydaję mi się że na ten mój da się jeszcze coś wgrać.
Poprawiłem zdjęcia i nie wydaję mi się że na ten mój da się jeszcze coś wgrać
no to teraz i owszem widać co i jak .
Musisz kupić od benzyny do benzyny :P
adamcool 03-05-2021, 14:17 Ale nie wiem jak je rozróżnić, jak piszę do gościa na allegro to mi odpowiada, że nie wie jak wygląda licznik, który sprzedaje bo nie widział go włączonego.
Ale nie wiem jak je rozróżnić....
Kolega ma "taką biedę", że drugiej takie na allegro raczej się nie uświadczy...
Wiem, że taka "super biedna" wersja istnieje, ale jak widziałem już ponad 100 zapewne Mondeo MK5, tak takiego licznika jeszcze nigdy...
Więc ryzyko, że się kupi drugi taki sam - bliskie 0...
Ważniejsze jest, by - jeśli już ma to być ten licznik "middle" - zwracać uwagę na datę produkcji (sugeruję literę G na początku numeru części).
No i najważniejsze - licznik musi być od benzyny i pod właściwą skrzynię biegów (do manuala albo do automatu). Ważne jest też czy skala prędkościomierza nie jest w milach - choć tu akurat do "anglika" dało by się przełożyć tarczę prędkościomierza z tej "super biedy"...
kurde, to do mondeo wrzucali te male smieszne niebieskie wyswietlacze???:shock::shock::shock: a myslalem, ze tylko full bieda fusiony takie mialy a europe to ominelo...Ważniejsze jest, by - jeśli już ma to być ten licznik "middle" - zwracać uwagę na datę produkcji (sugeruję literę G na początku numeru części).
liczniki "middle" sa fizycznie takie same, czy to fusion z 2012, czy to mondeo z 2017, kwestia softu no i tarczy predkosciomierza.No i najważniejsze - licznik musi być od benzyny i pod właściwą skrzynię biegów (do manuala albo do automatu). Ważne jest też czy skala prędkościomierza nie jest w milach - choć tu akurat do "anglika" dało by się przełożyć tarczę prędkościomierza z tej "super biedy"...
takie same, tzn oczywiscie poza kwestia obrotomierza i rodzaju skrzyni :) to oczywiscie trzeba dobrać odpowiednio.
adamcool 03-05-2021, 21:25 Mam pytanie jeszcze związane z przebiegiem czy da się coś zrobić, żeby doprowadzić do podobnego do tego co mam teraz? I czy da się przełożyć prędkościomierz ze starego licznika do nowego np. od Fusiona?
...liczniki "middle" sa fizycznie takie same, ...
To prawda, ale z późniejszymi jest mniej roboty - wystarczy jedynie konfiguracja, Nie jest potrzebny update softu. Cena za "nowsze" i "starsze" zazwyczaj bardzo podobna/taka sama...
Przebieg da się ustawić na prawidłowy. Jak jest mniejszy od potrzebnego (czyli ustawianie "w górę" - to kłopotu i wydatków mniej...
adamcool 04-05-2021, 08:07 A da się przełożyć tarcze ze starego licznika?
Przełożenie tarczy obrotomierza nic nie da. Musi być licznik do benzyny do benzyny i od diesla do diesla.
O tarczy prędkościomierza napisane było wyżej - można tą z "super biedy" założyć do "anglika".
adamcool 06-05-2021, 14:02 Czy zna ktoś kogoś, kto skorygował by mi stan licznika po wymianie w okolicach Warszawy?
kto skorygował by mi stan licznika
wiesz to jest teraz śliska sprawa . Jak masz zdjęcie ze starego licznika może "ktoś" się "skusi" na pomoc
wiesz to jest teraz śliska sprawa...
Licznik staje się licznikiem po zamontowaniu w aucie. W pudełku jest "częścią używaną elektroniczną zakupioną na allegro"...:one:
Czyli o wszystko trzeba dbać zanim się założy do auta...:lol:
adamcool 06-05-2021, 17:21 Szkoda mi zakładać licznik, który ma ponad 100 tys. Do samochodu, który ma 65tys. A chciałbym zmienić na coś lepszego niż ta moja "bieda".
A co można w takich zegarach aktywować ?? Czy nie lepiej przynajmniej od razu pomyśleć o zegarach z prędkościomierzem w środku i dwoma wyświetlaczami ?
adamcool 06-05-2021, 21:28 W tym z ekranem w środku to chyba niewiele można aktywować bardziej w tym converse można się bawić z softem. A te z dwoma wyświetlaczami do manuala ciężko znaleźć prędzej pod automat.
Ja póki co nie myślę o converse bo mam sporo innych planów ale chciał bym wiedzieć co się da a co nie ...
ten z ekranem po srodku mozesz miec cyfrwa predkosc, wskazania cisnienia w oponach, bardziej rozbudowane wskazania spalania i oczywiscie w ustawieniach opcje zachowania centralnego zamka, wycieraczek czy aktywacje dziennych. Oczywiscie wszystko w zaleznosci od wyposazenia i wersji softu.
wersja z 2 ekranami po bokach nie ma polskiego jezyka (wszystkie sa z usa) a z EU to tylko do hybrydy.
a conversy to juz spora kasa.
mam tanio wolny licznik z ekranem po srodku ale do automatu wiec lipa, chyba ze przekaldka srodkowej czesci z kontrolkami zalatwi tu sprawe
Witam, chciałem się zapytać o dwa typy liczników w mondeo. Wiem, że jeden ma analogowe wskazówki i jeden wyświetlacz a drugi cyfrowe wskazówki oraz 3 wyświetlacze (o ile dobrze pamiętam to nazywa się Convers). Czytałem troszkę na forum i wiem, że można podmienić tego pierwszego na Convers aczkolwiek jestem ciekawy jak z wyposażeniem? W sensie czy dla licznika Convers istnieją jakieś funkcje, które nie działają dla pierwszego typu licznika?
I tak z ciekawości chciałbym też zapytać jaka byłaby cena takiego licznika wraz z montażem? Na allegro widziałem za 1000zł używki
Pytam, ponieważ mam okazję kupić fajnego mondeo z dynamic ledami, czujnikami zmierzchu, aktywnym tempomatem, wspomaganiem toru jady itd. więc całkiem bogato ale boję się, że przez ten licznik nie będzie tak wspaniale.
Z góry dzięki za pomoc
Przede wszystkim na przyszłość użyj opcji szukaj,zamiast zakładać nowy temat, bo jest tu dużo o zmianach licznika.Kilka tematów niżej był już taki sam rozpoczęty wątek.Licznik programuje się pod wyposażenie samochodu i wszystko będzie działać.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=319900
... wszystko będzie działać.
...
... poza wskazaniami kierunków manewrów nawigacji, wyświetlaniem info o tym co gra na audio oraz obsługą telefonu. Te opcje dostępne są jedynie w tzw. "convers" oraz w licznikach amerykańskich z 2 wyświetlaczami.
Brak jest takiej możliwości w liczniku "middle" (jeden wyświetlacz na środku między fizycznymi wskazówkami obrotomierza i prędkościomierza).
Na tym można ten wątek zakończyć.:568::569:
adamcool 18-05-2021, 20:07 Jeszcze mam jedno pytanie związane z licznikiem z pierwszego wpisu, co oznacza SW w dolnej części wyświetlacza obok temperatury?
...SW ...
"Kierunek świata" (po angielsku...) - ten konkretny to "South-West".:one:
Generalnie to taki "uproszczony kompas".
adamcool 21-05-2021, 15:28 Witam, udało mi się zmienić licznik na middle jest super, kolega z forum wgrał mi wszystkie ustawienia i skorygował stan licznika. Dzięki za wpisy.
Pozdrawiam
adamcool 22-05-2021, 11:03 Mam jeszcze jedno pytanko, uruchomiłem na liczniku funkcje pokazywania ciśnienia w oponach ale przy samochodziku nie wyświetlają się ciśnienia opon tylko kreski, co jest potrzebne do tego żeby pokazywało ciśnienie w każdym kole?
co jest potrzebne do tego żeby pokazywało ciśnienie w każdym kole przejechanie się kilka kilometrów , żeby licznik zebrał informację
adamcool 22-05-2021, 17:42 Po przejechaniu 40km nadal nic nie wyświetla, to chyba nie oto chodzi, możliwe jeszcze coś trzeba włączyć w forscanie.
Marek1972 31-07-2022, 16:25 Witam Wszystkich
Pochwalcie się się jakie Macie zegary po modyfikacjach we Fordach Mondeo MK5 .
sabaciontko 31-07-2022, 17:36 Myślę że żle trafiłeś . Grono chwalących się, znajdziesz raczej na FB.
Dwa pytania przed zakupem. Mam licznik 'zwykły' z kolorowym pojedynczym ekranem, rozważam zmianę na convers.
- czy przednia szybka pasuje od zwykłego licznika do convers czy są różnice?
- auto z którego pochodzi licznik ma nieznany przebieg, prawdopodobnie wyższy niż moje auto - czy jest jakiś stosunkowo prosty sposób na ustawienie prawidłowego przebiegu w liczniku? O ile czytałem to w drugą stronę nie ma problemu.
W dół to działanie niefabryczne, "prosty sposób" to wizyta u kogoś z odpowiednimi narzędziami.
Unikałbym wkładania licznika o nieznanym przebiegu do auta, może się okazać ze auto przypadkiem przyjmie te wskazania za aktualne i nie będzie chciało cofnąć tej zmiany.
Unikałbym wkładania licznika o nieznanym przebiegu do auta, może się okazać ze auto przypadkiem przyjmie te wskazania za aktualne i nie będzie chciało cofnąć tej zmiany.
Dokładnie, PCM przyjmie wartość z IPC natychmiast i będziesz miał 300tys przebiegu i tego nie cofniesz. PCM zachowuje najwyższą wartość przebiegu i GAME OVER
i tego nie cofniesz.
kto wie może jest dobry :)
można to cofnąć tak nawiasem
Dlatego pytam przed w ogóle zakupem :)
A co do drugiej części pytania, front będzie pasował od wersji ze standardowymi wskazówkami?
A co do drugiej części pytania, front będzie pasował od wersji ze standardowymi wskazówkami?
Zmieniałem na Convers, jest 1:1
Chodzi mi o pleksi front w samym liczniku, mogę okazyjnie kupić egzemplarz z pękniętym frontem.
Chodzi mi o pleksi front w samym liczniku...
Wystarczy popatrzeć na Allegro: https://allegro.pl/kategoria/wyposazenie-wnetrza-liczniki-zegary-4134?string=Mondeo%20MK5
Od razu widać, że ów front jest zupełnie inaczej wyglądający w tej części "bocznej" (i inaczej montowany) w liczniku "wskazówkowym" i w tzw. "convers".
mariolek5 29-08-2023, 18:23 Witam mam pytanie czy jest możliwość zmiany licznikow pół analogowych ze wskazówkami na elekroniczne?
mariolek5 29-08-2023, 18:43 A moglbys cos podpowiedzieć wiecej? Czy moze robisz takie rzeczy albo moze u siebie zmieniales?
Tak można
zakodowac trzeba pod VIN i ustawic oryginalny przebieg :)
A czy istnieje możliwość wymiany całkowicie analogowych, ale z kolorowym LCD pośrodku, na półanalogowe bądź na całe digital? :-)
|