Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Wymiana oleju w skrzyni automatycznej 6F
sebo_runner 01-06-2017, 12:41 Witam !
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji co ile i jaki olej się zmienia w Ford fusion 2013 2.0 EB 240km. Vin 3FA6P0K92DR327173
I przy okazji jaki to model skrzyni
Skrzynia podczas zmiany biegów tak jakby jęczy ( tak jak pompa wspomagania jak jest uszkodzona ). Nie wiem. Może to jest normalne i się czepiam. Ale wymiana oleju to chyba nie zaszkodzi. Auto ma 70 tys km
Ściągnij sobie instrukcję obsługi ze strony ford.com. Tam też znajdziesz pełną rozpiskę planu serwisowania. Skrzynia z pewnością 6F35, ale w instrukcji lub na tabliczce znamionowej będzie info.
Tak poza tym radziłbym zainteresować się i powalczyć z Ford Polska wezwaniem do akcji serwisowej jaka wisi na Twoim VIN.
Tylko że Ford może się wypiąć na tą akcję serwisową, gdyż 99% aut z USA przypływa z wpisem że auto do kasacji i anulowane wszystkie gwarancje.
!! Ostrzeżenie !! Ostrzeżenie !! Ostrzeżenie !! Ostrzeżenie !! PRZEZNACZONY DO KASACJI – WSZYSTKIE GWARANCJE ANULOWANE Z WYJĄTKIEM EMISJI
sebo_runner 02-06-2017, 16:18 Empe masz na myśli konkretnie jakaś akcje czy tylko tak mówisz ? Instrukcje obsługi mam nawet papierowa w ręku i niestety nic nie pisze. Albo nie wiem gdzie szukać
Też jestem zainteresowany wymianą oleju i dowiadywalem się w serwisie. Niestety powiedzieli ze w tych skrzyniach Ford nie przewidział wymiany oleju... Ja jednak chyba w przyszłym tygodniu wymienię.
Wymiana po 60 tyś km. Skrzynia 6F35. Olej Mercon LV (dostępny na alledrogo). Ilości nie pamiętam w tej chwili.
lukaszant 02-06-2017, 22:59 Też jestem zainteresowany wymianą oleju i dowiadywalem się w serwisie. Niestety powiedzieli ze w tych skrzyniach Ford nie przewidział wymiany oleju... Ja jednak chyba w przyszłym tygodniu wymienię.
Powiem tak, szukałem w ford.com i USA też jeśli chodzi o serwis to się nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni hydrokinetycznej... jest tylko lekkie zalecenie po 260 000 km.... więc wątpię by ktoś tyle z nas tak szybko zrobił... zatem nie warto
sebo_runner 03-06-2017, 17:12 Amerykańce na YT twierdzą inaczej niż Ty mówisz co 250k tyś . Mówią co 30 tyś mil . Oto filmik > https://www.youtube.com/watch?v=U4Pk9fnaHKE&t=6s
Miałem wyciek ze skrzyni i teraz nie wiem ile tego oleju nalać , wszędzie piszą - ile zlejesz tyle wlej . Spoko tylko ja nie wiem ile wlać , bo nie ma nigdzie bagnetu ani oczka do sprawdzenia .
Pomoże ktoś w tej materii bo stoję z pracą ?
Skrzynia 6F35. Olej Mercon LV, pojemność skrzyni 9,0 qt (8,5 l). Wymiana wg instrukcji obsługi co 150 kmil (240 kkm). Jeśli auto jest eksploatowane w warunkach lub sposób odbiegający od standardowych (ciagnęcie przyczep, długotrwała jazda z niską prędkością
sam. patrolowy, taxi, jazda w terenach zapylonych , piaszczystych) to zaleca się wymianę co 30 kmil ( 48 kkm). Oczywiście razem z wymianą oleju wymianie podlega również filtr oleju skrzyni biegów. To wszystko stoi napisane w instrukcji obsługi auta z Twoim VIN. Wiem, że każdy wie najlepiej ale moja opinia z faktu długoletniego użytkowania amerykańskich fordów jest taka olej w AT wymieniam co 60- 80 kkm. Co do sprawdzania poziomu oleju w AT jest albo bagnet, albo korek kontrolny (było tu na forum). Odnośnie akcji serwisowej -konkretnie masz na swoim VIN takie wezwanie.
"VIN: 3FA6P0K92DR327173
Recall Date: NOV 30, 2016
Recall Title: DRIVER AND PASSENGER FRONT SEATBELT PRETENSIONER CABLE SEPARATION
NHTSA Recall Number: 16V875000
Ford Recall Number: 16S42
Recall Description: DRIVER AND FRONT PASSENGER SEAT BELT ASSEMBLIES MAY NOT ADEQUATELY RESTRAIN THE OCCUPANT IN A CRASH.
Risk to Safety: SEAT BELT ASSEMBLIES THAT DO NOT ADEQUATELY RESTRAIN THE OCCUPANT IN A CRASH CAN INCREASE THE RISK OF INJURY.
Remedy Program: OWNERS WILL BE NOTIFIED BY MAIL AND INSTRUCTED TO TAKE THEIR VEHICLE TO A FORD OR LINCOLN DEALER TO HAVE THE PRETENSIONERS REPAIRED. A CONFORMAL COATING WILL BE APPLIED TO PROTECT THE CABLE DURING A PRETENSIONER DEPLOYMENT. THERE WILL BE NO CHARGE FOR THIS SERVICE. FORD IS EXCLUDING REIMBURSEMENT FOR COSTS BECAUSE THE ORIGINAL WARRANTY PROGRAM WOULD PROVIDE FOR A FREE REPAIR FOR THIS CONCERN. FORD WILL FORWARD A COPY OF THE NOTIFICATION LETTERS TO DEALERS TO THE AGENCY WHEN AVAILABLE.
Status: 12 - RECALL INCOMPLETE. REMEDY NOT YET AVAILABLE.
Manufacturer Notes: TO CHECK FOR NON-SAFETY-RELATED PROGRAMS APPLICABLE TO YOUR VEHICLE, SEE HTTP://WWW.FORD.COM/ OR CALL YOUR FORD DEALER. "
Można wywalczyć naprawę w PL.
I jeszcze mit z tymi samochodami do kasacji! Faktem jest że większość aut z USA ma tytuł Salvage , ale nie oznacza to, że samochód nadaje się do kasacji. Nawet w US można go ponownie zarejestrować po naprawie i dokonaniu badań technicznych dopuszczających do ruchu. Auta nie nadające się do ponownej rejestracji mają inne tytuły własności np. Non repariable, only parts, ...
I jeszcze motto które powinno przyświecać każdemu użytkownikowi Forda US w PL : jak najdalej od serwisów Ford w PL ...
sebo_runner 04-06-2017, 13:46 Dzięki bardzo za tę obszerną informacje ;) o akcji serwisowej wiem , ale jeszcze nie próbowałem atakować serwisu. Co do tej skrzyni 6f35 to jest lipa z nią bo nigdzie nie ma śruby kontrolnej. Chyba ze ja jestem ślepy. Może ktoś miał doświadczenie z nią ? Albo jakaś rozpiska gdzie może być ta śruba ? :(
Pozdro
Sebo
sebo_runner 04-06-2017, 17:39 Stwierdziłem poziom oleju w skrzyni poniżej normalnego. Najwidoczniej w czasie kolizji coś pękło i nikt niedolał. Mam pytanko czy dolać do oczka kontrolnego ( który znalazłem ) czy odpalić na N i wtedy dolać do stanu ??
Pozdro
Sebo
Mam pytanko czy dolać do oczka kontrolnego ( który znalazłem ) czy odpalić na N i wtedy dolać do stanu ?? a wystarczyło chwilkę poszukać na forum , ech
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=262503&highlight=skrzynia
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=218649&highlight=skrzynia
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=258768&highlight=skrzynia
lektura do poczytania dla ciebie
sebo_runner 05-06-2017, 06:01 Motorcraft mercon lv - olej do tej skrzyni amerykański . Czy ktoś stosował zamienniki tego ATF'a ? Jak tak to jaki polecacie do tej skrzyni ?
To nie było wyjaśnione w tematach powyżej - czy zlewamy olej na ciepłym i potem wlewamy świeży i np. Odpalamy na N i dolewamy do stanu przy pracującym silniku czy tez na zgaszonym ?
W moim przypadku nie mogę sugerować się - ile zleci tyle wlać. Gdyż na rozgrzanym silniku po odkręcęniu oczka mam Ok 2 cm poniżej stanu
piotrek93krk 20-02-2019, 15:47 Motorcraft mercon lv - olej do tej skrzyni amerykański . Czy ktoś stosował zamienniki tego ATF'a ? Jak tak to jaki polecacie do tej skrzyni ?
To nie było wyjaśnione w tematach powyżej - czy zlewamy olej na ciepłym i potem wlewamy świeży i np. Odpalamy na N i dolewamy do stanu przy pracującym silniku czy tez na zgaszonym ?
W moim przypadku nie mogę sugerować się - ile zleci tyle wlać. Gdyż na rozgrzanym silniku po odkręcęniu oczka mam Ok 2 cm poniżej stanu
podobno Motul ATF VI jest wysokiej jakości zamiennikiem tego mercona LV.
Ja zaś mam pytanie o filtry oleju do tej skrzyni, w ASO Forda w Krakowie nie byli w stanie mi powiedzieć czy występuje 1 filtr czy 2. Macie może pewną informację ile tych faktycznie jest w 6F35 i czy jesteście w stanie ewentualnie podać jakiś numer części żeby sprawdzić cenę?
W 6F35 filtr jest niewymienialny, wymienia się tylko olej.
Żeby wymienić filtr należałoby zdemontować i rozebrać całą skrzynkę.
https://ford.oemdtc.com/2713/6f15-6f35-or-6f506f55-transmission-transmission-filter-service-interval-2011-2015-ford-lincoln
piotrek93krk 25-02-2019, 13:12 Dzięki za informację. :)
Czy znacie może jakiś warsztat w okolicy Wołomina gdzie wymiena mi olej w skrzyni 6f35 ford fusion 2.0 turbo.?
piotrek93krk 17-04-2019, 08:41 Czy znacie może jakiś warsztat w okolicy Wołomina gdzie wymiena mi olej w skrzyni 6f35 ford fusion 2.0 turbo.?
Na pewno w każdym ASO Forda to zrobią. W Krakowie skasowali mnie 290zł brutto za wymianę + materiał.
Dzwoniłem dwóch największych ASO w Wawie i nie chcą się tego dotykać. Gdybym miał powershifta to by wymienili za 1300.
Bump: A tak apropos to w ASO wymieniali Ci olej metodą statyczna czy dynamiczną?
Jaki płyn Ci zaproponowali i za ile?
piotrek93krk 26-04-2019, 11:48 Dzwoniłem dwóch największych ASO w Wawie i nie chcą się tego dotykać. Gdybym miał powershifta to by wymienili za 1300.
Bump: A tak apropos to w ASO wymieniali Ci olej metodą statyczna czy dynamiczną?
Jaki płyn Ci zaproponowali i za ile?
Wymiana metodą statyczną, zaproponowali olej mercon LV całość materiału z wymianą koło 1200 - 1300zł by wyszło. Ja zakupiłem Motula ATF VI we własnym zakresie a w ASO sama wymiana.
Przed wymianą jak i po przeprowadzili jazdę próbną, generalnie jestem zadowolony.
Jeżeli nie chce się originalnego oleju zamienników jest sporo, ostatnio wymieniłem klientowi statyczne na valvoline atf. Normy spełnia nie wiem ile klient płacił ale po wymianie wszystko śmiga tak jak powinno.
kwiatkowskirafal 29-04-2019, 21:33 Witam !
Niestety musze wymienic skrzynie manualna . BG9R 7002 BCA z oznaczeniem mmt6
vin: WF0SXXGBWSBE11853
Panowie jaka skrzynie mogę wstawić ? Co oznaczaja koncowe litery ? prosze o kontakt na priv
pozdrawiam
Witam kolegów
Na wstępie nie chodzi o skrzynię automatyczną 6F35 stosowana z silnikami EB
Jak w opisie mam Silnik bez turbiny 2.5L o mocy 177KM i Ford zamontował skrzynię automatyczną symbol DG9P7000MA
Szukam dokumentacji technicznej do wymiany oleju w tej skrzyni.
czy wymiana statyczna czy dynamiczna?
Jaki olej?
Koledzy jaki jest filtr oleju w skrzyni? Potrzebuje modelu/ nr katalogowego do zamówienia.
Poza tym macie jakąś instrukcje wymiany filtra?
Ps.
Moja automatyczna skrzynia wysiadła. Ford Escape 2017r. Przebieg 40k km.
jaki jest filtr oleju w skrzyni? taki że w skrzyni 6F , trzeba rozpołowić skrzynię aby go wymienić.
Ok i tak jestem zmuszony rozpołowienia ponieważ samochód nie jeździ, a jak jeździ to chwile i bardzo szarpie...
Bump:
Ok i tak jestem zmuszony rozpołowienia ponieważ samochód nie jeździ, a jak jeździ to chwile i bardzo szarpie...
Bump:
Ciekawi mnie twój przypadek , te skrzynie z reguły są dość wytrzymałe , zdarzały się poszczególne przypadki awarii ale przy większych przebiegach , a nie jest czasem tak że skrzynia posypała się przez uszkodzenia powstałe podczas kolizji?
Samochód 4x4. Z oględzin czesci eksploatacyjnych i wizualnie widać, że w dużej mierze jeździł po bezdrożach. Kolizja nie uszkodziła skrzyni.
Nie zmienia to faktu że skrzynia ma się zepsuć po 40tyś km. Coś musiało na to wpłynąć .
Pozostaje Ci otworzyć skrzynie i zobaczyć co się stało. Miałeś jakieś błędy związane ze skrzynią ?
Błędów brak. Skrzynia rozpołowiona, nie wykazuje wielkich śladów zużycia.
Filtr oleju bardzo brudny i mam nadzieję, ze to ob jest winowajcą.
Kiedy należy wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów MK5 USA i gdzie to należy przeprowadzić. Czy jest konieczne robić to w serwisie Forda. Jeżeli ktoś wie gdzie to można zrobić w pobliżu Lublina Chełm to proszę o podpowiedź.
Witam , posiadam Forda fusiona 2014 2.0 240 koni 4x4 i chciałbym się dowiedzieć co ile najlepiej wymieniać olej w automatycznej skrzyni biegów , ponieważ w Internecie są różne opinie na ten temat I u mechaników. Po numerze vin w sklepie z częściami wyszło że co 200 tyś, lecz dużo jest też informacji że co 60 tyś. Auto ma na ten moment 68 tyś przebiegu.
cattani75 07-05-2021, 07:20 Ja bym wymieniał co 60 tys.
tomaz_oz 25-10-2022, 08:29 126525Witam Panowie mam problem z poceniem się skrzyni biegów w Fodzie Fusionie 2.0 2017 r. Jak wymieniałem olej statycznie zleciało mi nie całe 3.5 l. tyle wlałem nic nie leciało, dolałem 0.5 nic, dolałem 0.5 zaeczlo lecieć z korka przelewowego. po rozgrzaniu znów zlalem 4.5 i wlałem 4.5 po rozgrzaniu korkiem przelewowym zleciało mi ze 100 ml zakrecilem, az zaczęło opuszczać sie i lecieć po skrzyni. za jakiś czas znów odkręciłem i tez leciało do słoika z 50 mla i za jakiś czas opuścił sie poziom i powoli zaczeło cieknąc. Pytanie, czy to nadal może byc za duzo? czy juz zostawić, a przyczyna lezy w nieszczelności?
Witam
Jaki olej do skrzyni biegów
Czy wymieniać dynamicznie?
|