Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Resetowanie się NX'a SD
Witam.
Przeszukałem fora lecz nigdzie nie widzę rozwiązania swojego problemu.
Otóż mam problem z nawigacją w swoim mondeo mk4, 2013r. Jest to wersja titanium s, z nawigacją najprawdopodobniej NX SD.
Problem polega na tym, że całkiem niespodziewanie cała nawigacja zaczęła się wyłączać/resetować. Po odpaleniu auta radio się załącza aby po chwili wyłączył się ekran (radio gra jeszcze chwilę) a następnie resetuje się i gra od nowa. Po takim resecie radio znów gra chwilę a następnie wyłącza się całkowicie. Po chwili można włączyć całą navi przyciskiem lecz historia się powtarza.
Natknąłem na problem z mapami ponieważ po wejściu w "ukryte" menu mamy możliwość sprawdzenia wersji oprogramowania i map zainstalowanych w aucie. U mnie w polu "NAV_VER_SW:" Wyświetla się "unknown" a powinna być wersja mapy.
Wyciągnięcie karty SD z mapami nie pomaga tak jak wyjęcie płyty w wersji CD. Wyświetla się wtedy komunikat w stylu "Proszę włożyć oryginalny nośnik danych" i radio cały czas się resetuje.
Proszę o pomysły na rozwiązanie tego problemu.
To raczej nie ma nic wspólnego z kartą, ani z płytą CD. Najpewniej pada nx albo convers - zimne luty.
Sprawdzałeś czy nie ma jakichś błędów dotyczących komunikacji can?
Zimne luty bym ogarnął, tylko gdzie najpierw szukać żeby całego auta nie rozbebeszać?
Za pomocą mojego starego elma i forscan na telefonie jestem w stanie odczytać coś z szyny HSCAN, czy o to chodzi? Błędów żadnych. O który moduł dokładnie chodzi to będę wiedział czy kupować już porządny kabel do diagnostyki mojego forda czy narazie wystarczy ten na bluetooth?
miałem w swoim non stop się restartował MCA SD okazało się ,że winą był moduł BT jest nad schowkiem . Może u Ciebie jest podobnie ?
Odłączyłem dużą wtyczkę od modułu BT. Niestety bez zmian.
Niestety bez zmian.
:( szkoda .
Wyciągnięcie karty SD z mapami nie pomaga tak jak wyjęcie płyty w wersji CD. Wyświetla się wtedy komunikat w stylu "Proszę włożyć oryginalny nośnik danych" i radio cały czas się resetuje. Czy jak wyciągniesz kartę SD z mapami, to NX się resetuje dalej, czy tylko wyświetla komunikat z prośbą o włożenie nośnika?
Jak odłączysz wtyczkę od licznika to radio dalej będzie się resetowało ?
Jeszcze nie wiem, ale mam w planach to sprawdzić. Najpierw ogarnąć dlaczego ten soft od navi się "popsuł", a jak nic nie wymyślę w tej kwestii to wyjąć radio, odłączać opcjonalne wtyczki po kolei i sprawdzać czy radio działa. Jeżeli coś robi zwarcie to po odłączeniu powinno być ok.
Wyjmiesz licznik to nic po MM-CAN nie będzie nadawać do radia, jest szansa ze tak szybciej zdiagnozukesz usterkę.
Licznik na siedzeniu obok, bez zmian.
Bump: Czy jak wyciągniesz kartę SD z mapami, to NX się resetuje dalej, czy tylko wyświetla komunikat z prośbą o włożenie nośnika?
Nie zauważyłem wcześniej tej odpowiedzi. Jak wyciągnę kartę to dalej reset tyle, że po włączeniu wyświetla się komunikat o włożenie oryginalnej karty.
Próbowałeś stary sposób informatyków?
Wyjść i wejść jeszcze raz.
Odłączałeś klemy od aku na 15minut?
Mam jednego C+ który jak się zagrzeje to resetuje się, ma wewnętrzne uszkodzenie.
Możliwe że tutaj jest podobnie. Walnięta płyta główna.
Próbowałeś stary sposób informatyków?
Tak, jestem starym informatykiem.
Bump: Próbowałeś stary sposób informatyków?
Mam jednego C+ który jak się zagrzeje to resetuje się, ma wewnętrzne uszkodzenie.
Możliwe że tutaj jest podobnie. Walnięta płyta główna.
Licznik wyjęty z auta, problem pozostał. I navi resetuje się po kilku sekundach nawet w chłodniejsze dni więc wątpię żeby zdążył się nagrzać.
Jak wyciągnę kartę to dalej reset tyle, że po włączeniu wyświetla się komunikat o włożenie oryginalnej karty. Pytałem o kartę SD, ponieważ ja miałem dokładnie taki sam problem, który generowała najprawdopodobniej uszkodzona karta z mapami. Zaczęło się od problemów z działaniem VC, a potem było tylko gorzej, aż do ciągłego resetu jednostki. Po włożeniu innej karty (miałem wtedy pod ręką mapy z 2010 r.) i "zaczytaniu" przez NX, problemy ustały.
Pytałem o kartę SD, ponieważ ja miałem dokładnie taki sam problem, który generowała najprawdopodobniej uszkodzona karta z mapami. Zaczęło się od problemów z działaniem VC, a potem było tylko gorzej, aż do ciągłego resetu jednostki. Po włożeniu innej karty (miałem wtedy pod ręką mapy z 2010 r.) i "zaczytaniu" przez NX, problemy ustały.
U Ciebie po wyciągnięciu resety ustały czy dopiero po włożeniu nowej karty?
W sumie jakieś starsze mapy to nie jest majątek, nowych nie potrzebuje bo nie używam navi.
U Ciebie po wyciągnięciu resety ustały czy dopiero po włożeniu nowej karty?No właśnie mam problem z podaniem jednoznacznie twierdzącej odpowiedzi ponieważ podmiana karty była właściwie natychmiastowa, tzn. wyjąłem "podejrzaną" kartę i zastąpiłem ją inną. W czasie tej podmiany jednostka na pewno już się nie wyłączyła.
Teraz mam zainstalowany nośnik z mapami na 2021 rok i na razie (od kwietnia) resetu jednostki nie doświadczyłem.
No właśnie mam problem z podaniem jednoznacznie twierdzącej odpowiedzi ponieważ podmiana karty była właściwie natychmiastowa, tzn. wyjąłem "podejrzaną" kartę i zastąpiłem ją inną. W czasie tej podmiany jednostka na pewno już się nie wyłączyła.
Teraz mam zainstalowany nośnik z mapami na 2021 rok i na razie (od kwietnia) resetu jednostki nie doświadczyłem.
Ja mam kartę "Western Europe + Turkey (v3)" nie wiem jaki to rok. Zamówię z neta coś na podmiankę i pewnie dopiero w przyszłym tygodniu dam znać co i jak.
Włożenie nowej oryginalnej karty nie pomogło. Kombajn w ogóle nie zareagował na włożenie. Zamawiam potrzebne wyjmaki i jutro wyciągam radio na stół.
Wiesz ze trzeba odkręcić cala srodkowa konsole zanim użyjesz kluczy do wyjęcia?
Te klucze to taki żart forda, radio i tak jest przykrecone od tylu do ramki.
Tak, coś tam w internecie widziałem. Wiem, że nie będzie łatwo dlatego tak z tym zwlekałem.
"nie będzie łatwo" oznacza jakieś 10 do 15 minut żeby radio było w rękach.
Jest łatwo, tylko trzeba odkręcić wszystko zanim zaczniesz szarpać.
Popatrz jak sprzedają te radia w internecie, będzie łatwiej zrozumieć co się odkręca.
Witam.
Radyjko wyjęte, odpiąłem wszystkie wtyczki oprócz zasilającej ale radio dalej się resetowało więc wyciągnąłem je na stół. Rozebrałem, podłączyłem do zasilania samą płytę bez napędu CD i czytnika kart pamięci jednak i to nie pomogło. Na koniec wygrzałem hot airem problematyczne układy na płycie jednak i tu bez zmian.
Skłaniam się do przeprowadzenia aktualizacji oprogramowania kombajnu lecz jak znajduje jakieś informacje to odnośnie wersji CD a ja mam SD. Jeżeli ktoś dysponuje wiedzą bądź linkiem do instrukcji krok po kroku jak taką aktualizację przeprowadzić to poproszę.
Zastanawia mnie to, że nawigacja (przez tą chwilę, którą radio pracuje) nie działa. Tzn. klikam navi lecz tylko się ładuje mapa. Po zakupie auta sprawdzałem i działało.
Powoli zbieram też kontakty do magików w okolicy Trójmiasta którzy podjęliby się naprawy mojej nawigacji.
Tutaj : https://mk4-wiki.denkdose.de/artikel/nav_nx/stoerungsdiagnose
Znalazlem informacje, że być może potrzebne będzie flashowanie pamięci ale do tego potrzebny będzie odpowiedni sprzęt.
Trochę ryzykowne przeprowadzać aktualizację jak radio się ciągle resetuje :roll:
Trochę ryzykowne przeprowadzać aktualizację jak radio się ciągle resetuje :roll:
No w sumie o tym nie pomyślałem.
Mam jeszcze jedną poszlakę. Wracam samochodem mam włączone światła automatyczne. Kombajn się załącza resetuje 3 razy i już więcej nie próbuje. Jest wyłączony do czasu aż włączą mi się światła mijania. Przy automatycznym przełączeniu na światła nawigacja próbuje znów zaskoczyć sama z siebie. Znów 3 restarty i ciemno. Dziwne, że akurat przy załączeniu świateł i sprawdzałem to dwa razy.
Poproszę namiar na jakiś porządny kabel do diagnostyki, takim którym sprawdzę wszystko dokładnie.
Masz jakieś ledy w aucie?
przeszukaj forum za tematami o kablach
na zachętę, najświeższy
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=320598
Z ledów to do jazdy dziennej, pod lusterkami i w klapie bagażnika. Wszystkie były już jak go kupiłem.
To może wywal na początek te co działają przy zmianie świateł na auto, może któryś zaczyna siać po instalacji.
A po co grzebać w aucie,skoro radio było już na stole :roll:
Radyjko wyjęte, odpiąłem wszystkie wtyczki oprócz zasilającej ale radio dalej się resetowało więc wyciągnąłem je na stół. Rozebrałem, podłączyłem do zasilania samą płytę bez napędu CD i czytnika kart pamięci jednak i to nie pomogło. Na koniec wygrzałem hot airem problematyczne układy na płycie jednak i tu bez zmian.
To wychodzi, że tylko te w klapie bo DRL chyba wtedy gasną. W takim razie odłączę je w sobotę i zobaczę.
Bump: A po co grzebać w aucie,skoro radio było już na stole :roll:
Radio było sprawdzane cały czas na zasilaniu z auta. Nie miałem "warsztatowego" 12V
To najpierw zrób prosty test,wyłącz zapłon i światła i włącz samo radio.
To najpierw zrób prosty test,wyłącz zapłon i światła i włącz samo radio.
Nie jestem pewien ale na 99% tą wersję przerabiałem. Coś musi być na rzeczy skoro zapalenie świateł wybudza radio. To moje pierwsze auto z CANem, więc jeszcze nie wiem jak to do dokładnie działa.
Na Twoim miejscu wytargałbym radio po za auto i podłączyłbym do zewnętrznego źródła zasilania,jeśli nie będzie resetów to przeprowadziłbym aktualizację.
A jak umrze to przynajmniek wiadomo ze radio do naprawy.
Na moje jak na zewnętrznym zasilaniu nie będzie resetów to aktualizacja wtedy jest niepotrzebna i trzeba szukać w aucie. Szkoda, że dziś nie miałem takiej możliwości. Było by wiadomo.
Kabel mam zamówiony, będzie najprawdopodobniej w sobotę. Sprawdzę jeszcze raz dokładnie błędy i wytargam te lampki od oświetlenia rejestracji bo to najszybciej pójdzie. Jak nie będzie żadnych poszlak w postaci błędów i wyjecie lampek nie pomoże to ostateczny test na zewnętrznym zasilaniu.
Witam.
Radio wyjęte, podpięte do zewnętrznego akumulatora dalej się resetuje.
Szukam magika który ogarnie jak to naprawić. Najlepiej z okolicy Trójmiasta bo nie chciałbym się bawić w wysyłkę radia. No chyba, że ma ktoś pomysł co można wymienić bo sprzętu do ewentualnego flashowania nie posiadam.
Przywróć ustawienia fabryczne.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=80658
temat w którym jest soft do aktualizacji,
flash robi się bezpośrednio na procesorze jak "niedorobiona" aktualizacja ubije radio
Witam.
Diagnoza postawiona przez serwis naprawiający tego typu nawigacje to awaria oprogramowania. Z wysyłkami udało się zmieścić w 350zl.
|