Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] fotele vignale -czy warto
Zastanawiam się nad sensem wymiany foteli na vignale, potrzebuję kilka odpowiedzii czy warto. Mam skórzane titanium, elektryczne ,grzane przednie i tylne, zastanawiam się nad vignale z wentylacją, tu pierwsze pytanie, czy to chłodzenie naprawdę działa ,czy wciąż to tylko marketing, miałem mk4 i tam to był w zasadzie tylko gadżet.
Kolejna sprawa czy szukać takich z masażem, nie mam pojęcia czy jest sens, czy to nie kolejny gadżet ?
Pytanie w stylu dać więcej cukru do herbaty:lol:Co to znaczy warto?Przeciętny użytkownik na 5 lat używa 10 razy te funkcje-myślę że warto jeśli mieszkasz w Agierii lub Egipcie
To tak jakby powiedzieć że po co podkręcać 180 konny silnik , skoro z maximum mocy się rzadko korzysta.
Nie chodzi mi o teorie tylko opinie kogoś kto ma, lub kogoś kto dłużej użytkował takie fotele.
Co do cukru - tak lubię dużo cukru ,tylko nie za każdy cukier warto dopłacać.
Funkcji chłodzenia na pewno będę używał we wszystkie gorące dni, jeśli faktycznie działa.
O masażu nie mam opinii, kto wie ,kilka razy w roku robię długie trasy, mógłby się przydać.
Skoro sam dobie odpowiadasz to sam podejmij decyzję.Ja w mondeo nie mam,ale jeżdzę innymi samochodami które mają te funkcje i mie używam poza wentylacją bardzo rzadko.Jeśli miałbym za to dopłacić to nigdy w życiu,chyba że pakiet z czymś potrzebnym,a już na pewno nie dokładałbym ,ale to moja opinia i o gustach się nie dyskutuje.
wlodek.ww 30-05-2021, 11:29 Rok temu miałem okazję korzystać z wentylowanych foteli w Mondeo i po parunastu minutach jazdy - szybko z tego zrezygnowałem. Wentylowanie było jak dla mnie zbyt intensywne i bałem się czy nie nabawię się ponownie jakiś problemów z nerkami (z którymi mam od czasu do czasu kłopoty). Cały czas czułem chłodny powiew na plecach i nie było to zbyt komfortowe. Jak dla mnie tradycyjna klimatyzacja jest zupełnie wystarczająca. Co do masażów się nie wypowiem bo nie korzystałem ale opinie innych wskazują że rzadko z tego korzystają ...
Skoro wentylacji używasz to napisz coś więcej, bo podobno ford się szczyci że w fotelach vignale chłodzenie jest najlepsze z możliwych. Miałem mk4 z wentylowanymi i to w zasadzie nic nie dawało. Jeśli tu ma być tak samo to też nie widzę sensu. Dla tego potrzebuję opinii kogoś kto ma lub użytkuje.
Bump: Rok temu miałem okazję korzystać z wentylowanych foteli w Mondeo
To były fotele vignale czy titanium ?
wlodek.ww 30-05-2021, 12:08 To były fotele titanium. Ja nie mówię że nie są skuteczne bo jak dla mnie są wręcz aż nazbyt intensywne. Również szukałem wypasionej wersji auta z różnymi dodatkami ale w wielu przypadkach okazywało się się to przerostem formy nad treścią. Dlatego myślę że warto zawsze samemu jakoś przetestować czy dana opcja jest mi naprawdę potrzebna. Ja w moim przypadku zrezygnowałem bo bałem się o moje plecy i nerki. Szczególnie że w większych upałach to chłodzenie foteli było by jeszcze bardziej "groźne" dla mnie.
Dzięki, ta opinia coś pomoże, zastanawiam się tylko czy nie ma regulacji intensywności chłodzenia. Muszę poszukać w instrukcji.
...w fotelach vignale chłodzenie jest najlepsze z możliwych. ...
Fotele grzane/chłodzone-wentylowane w MK5 i pochodnych (S-max MK2, nowe Galaxy, Edge) wykonane są w oparciu o ogniwo Peltiera i wymuszony nadmuch.
Rozwiązanie jest bardzo efektywne i bardzo użyteczne.
Zarówno moc grzania jak i chłodzenia da się regulować 3-stopniowo, więc nie do końca rozumiem "obawy o nerki".
BTW - z uwagi na to ogniwo Peltiera i jego sterowanie, przeróbka instalacji z foteli tylko grzanych na grzane/wentylowane-chłodzone jest przedsięwzięciem SILNIE NIETRYWIALNYM!
klocolus 30-05-2021, 12:21 zastanawiam się nad vignale z wentylacją, tu pierwsze pytanie, czy to chłodzenie naprawdę działa ,czy wciąż to tylko marketing, miałem mk4 i tam to był w zasadzie tylko gadżet.
Ja w mk4 bardzo sobie cenie wentylacje w upalne dni, plecy się duzo mniej pocą.
Właśnie sprawdziłem w instrukcji, jest regulacja mocy chłodzenia.
Bump: Fotele grzane/chłodzone-wentylowane w MK5 i pochodnych (S-max MK2, nowe Galaxy, Edge) wykonane są w oparciu o ogniwo Peltiera
Czyli rozumiem że grzanie w takich fotelach też zupełnie inaczej rozwiązane jest?
Nie zamierzam przerabiać tylko wymienić całe fotele, teraz kolejny in-plus mi podsunąłeś, czy mojej wiecznie niedogrzanej żonie będzie bardziej ciepło niż na zwykłych matach?
klocolus 30-05-2021, 12:26 Fotele grzane/chłodzone-wentylowane w MK5 i pochodnych (S-max MK2, nowe Galaxy, Edge) wykonane są w oparciu o ogniwo Peltiera i wymuszony nadmuch.
Rozwiązanie jest bardzo efektywne i bardzo użyteczne.
Z ciekawości orientujesz się czy fotele przednie z mk5 maja inny rozstaw srub mocujacych do podłogi niz mk4?
...jest regulacja...
No to tylko jeszcze raz zwrócę uwagę, iż po założeniu foteli grzanych/chłodzonych-wentylowanych w miejsce tylko grzanych NIC NIE BĘDZIE DZAIAŁAŁO. Potrzebna jest gruntowna przeróbka instalacji (a najpierw wyjęcię całej wykładziny podłogowej...) oraz wymiana panelu przycisków. Nie da się nic uruchomić na starym panelu tylko pod grzane...:568::569:
fixmax Odpowiedź na pytanie o grzanie - wiki odpowie po zapytaniu "co to jest ogniwo Peltiera"...
Taka "sprytna płytka" co albo grzeje albo chłodzi w zależności od biegunowości przyłożonego napięcia...:one:
Wentylowanie było jak dla mnie zbyt intensywne i bałem się czy nie nabawię się ponownie jakiś problemów
A czy tam nie ma trzystopniowej regulacji, tak jak podgrzewanie? A i jeszcze chyba można włączyć "combo" czyli podgrzewanie z wentylowaniem - nie wiem tylko co to da i po co ale może właśnie by zaradzić jakoś zbyt chłodnemu powietrzu w plery.
.... nie wiem tylko co to da....
No to najpierw sprawdzamy w instrukcji obsługi proszę...:568::568::568::569:
No to tylko jeszcze raz zwrócę uwagę,
Kabelki lubię, schematy mam, więc to nie problem, panel -to może być problem bo w zwykłym chyba nie ma miejsca na przyciski chłodzenia, a po zmianie panelu na Sony audio pewnie nie będzie działało...
...a po zmianie panelu na Sony audio pewnie nie będzie działało...
Panele do kwestii audio MAJĄ NIC!!!
A "Sony" to tylko napis...:568::569:
po założeniu foteli grzanych/chłodzonych-wentylowanych w miejsce tylko grzanych NIC NIE BĘDZIE DZAIAŁAŁO
Też interesowałem się pokrótce takim tematem. Mi wystarczyłaby sama wentylacja ale takie fotele titanium, zwłaszcza białe są nie do znalezienia. Od vignale pojawiają się co jakiś czas na allegro. Ale z tego co widzę np po ofertach samych aut vignale, to nie każdy ma przecież wentylację, czyli jeszcze trzeba uważać na to co się kupuje? Na aukcjach sprzedający w ogóle nie dają konkretnych opisów. ze zdjęć można wywnioskować jedynie że fotele są elektrycznie regulowane ale czy mają grzanie bądź wentylowanie to już wiedza tajemna. dodatkowo gro ofert pochodzi z fushiona albo nawet sprzedający nie ma takiej wiedzy że to jest od amerykańskiej wersji i po prostu pisze ogólnie mk5. Czy z dopasowaniem foteli z fusiona do mk5 nie będzie żadnych problemów?
... Czy z dopasowaniem foteli z fusiona do mk5 nie będzie żadnych problemów?
Będą. W zakresie wykrywania obecności pasażera. Amerykanie używają modułu OCS - w Europie nie ma OCS a jest klasyczna mata wykrywająca pasażera. W związku z tym założenie amerykańskich foteli do EU to kolejny (nawet trudniejszy do rozwiązania...) problem w stosunku do różnic instalacji pod grzanie i pod grzanie/chłodzenie-wentylację. Inaczej też jest rozwiązana kwestia wykrywania pozycji fotela na szynach (ustawienia przód-tył).
To ostatnie w Ameryce jest istotne przy ichnich poduszkach dwunabojowych. Decyduje o zablokowaniu odpalania drugiego naboju.
A jest jakaś metoda by samemu wyłapać co jest faktycznie od fusiona? po zdjęciach a jak nie to na miejscu, przy oględzinach? jak to rozpoznać, żeby się nie pogrzebać na amen z zamontowaniem tego?
... na miejscu, przy oględzinach? ...
Moduł OCS widoczny jest pod fotelem pasażera. Wchodzi do niego rurka z cieczą. Łatwo poznać.
peju - tu https://allegro.pl/oferta/mata-fotela-ford-fusion-usa-sedan-lift-2017-10712420079 jest amerykańska mata hydrauliczna z modułem OCS.
Samej maty nie widać, bo jest na siedzisku pod pokryciem, natomiast rurka z płynem wchodzi pod fotel i tam widać ten mały czarny moduł OCS - "wyprodukowany w Mexico"...:one:
A może da się też zobaczyć pod fotelem te ogniwa Peltiera, jeśli nie to może jest jakiś moduł którego nie ma w wersji bez chłodzenia.
A może da się też zobaczyć pod fotelem te ogniwa Peltiera,...
Są zintegrowane z modułem wentylatorów nadmuchu wymuszonego, którego nie ma w fotelach tylko grzanych...:one:
Nie da się nie zauważyć...:one:
fixmax - ot coś takiego musi być pod fotelem: https://allegro.pl/oferta/wentylator-fotela-ford-edge-2015-10238910051
Swoją drogą fajna sprawa te ogniwa, trochę poczytałem, całkiem też nie tania biorąc pod uwagę jaką powierzchnię trzeba nimi pokryć. Dzięki Tadeusz, jak zwykle nieoceniony :)
... jaką powierzchnię trzeba nimi pokryć. ...
Nic nie trzeba pokryć... Umieszczone jest w kanale wentylatora - trochę widać na podanej powyżej aukcji...
No to myślę że sprawa wentylacji jest u mnie na tak.
Pozostaje sprawa masażu, kto ma, używa, lub używał, jakieś opinie.
Są zintegrowane z modułem wentylatorów nadmuchu wymuszonego
a można coś takiego dołożyć do zwykłych foteli, które mają tylko grzanie, tak by ta wentylacja działała? czy to w ogóle jest możliwe by takie fotele były przygotowane konstrukcyjnie pod wentylacje? mam skórzane fotele z perforacją czyli mają mnóstwo dziurek. pytanie czy to ma jakąś funkcję czy tylko zabieg estetyczny?
..., tak by ta wentylacja działała? czy to w ogóle jest możliwe ...
Praktycznie niemożliwe (pomijając jakieś totalne "samoróbki"...). W MK5 nie ma wentylatorów bez ogniwa Peltiera. Do tego rozprowadzenie powietrza z wentylatora totalnie koliduje ze standardową matą grzewczą.
wlodek.ww 30-05-2021, 21:45 Dzięki, ta opinia coś pomoże, zastanawiam się tylko czy nie ma regulacji intensywności chłodzenia. Muszę poszukać w instrukcji.
Oczywiście że mają trzystopniową regulację. Ja wytrzymałem na najniższym stopniu chłodzenia przez 15 minut - potem to wyłączyłem. Wg mnie jedyny sens stosowania tej wentylacji - to przewentylowanie foteli przez 5 minut tuż przed ruszeniem, oczywiście wtedy gdy wnętrze jest rozgrzane w lecie. Korzystanie z tego przez dłuższy czas podczas jazdy dla mnie było wybitnie dyskomfortowe ...
No to może i ja dodam swoje trzy grosze...
W mk4 miałem fotele grzane i wentylowane,grzanie działało bdb wentylacja dostatecznie.
Na początku w mk5 miałem fotele tylko grzane i grzanie działało dbd.
Teraz mam fotele titanium w full wypasie.Grzanie działa słabo,a raczej bardzo słabo,dużo słabiej niż przy tradycyjnej macie.Wentylacja działa super,o wiele mocniej niż w mk4.
Masaż fajna sprawa,używam raz na jakiś czas,za to mój pasażer-młodsza córka chyba się od tego uzależniła,bo jak tylko wsiądzie to zaraz to włącza i tak przez całą drogę.
Grzanie działa słabo,a raczej bardzo słabo
No to mnie Twoja opinia rozczarowała i to grubo, u mnie w takim układzie wypadałoby żebym ja miał fotel wentylowany, bo grzanie używam sporadycznie i krótko, natomiast żona -zmarzluch nawet w lecie czasem :)
Szkoda, a może i dobrze bo jutro miałem jechać po ładny komplet, przynajmniej parę złoty zaoszczędzę, no i czas :)
Dzięki :)
No to mnie Twoja opinia rozczarowała i to grubo...
Ja tej opinii nie potwierdzam.
Odczucia są subiektywne, ale ja odczuwałem podgrzewanie nadmuchem jako całkowicie ZADOWALAJĄCE! Inna kwestia, że ja sobie włączałem zdalnie auto w celu podgrzania wnętrza (miałem Fusiona Energi Platinium...) i przychodziłem do auta już "na ciepłe fotele"...
Dla mnie także zapewne grzanie "peltierem" byłoby zadowalajace,jak nie miał bym wcześniej w mk5 foteli z grzanymi matami.Fotele z grzanymi matami o wiele szybciej się nagrzewają,jest to bardzo widoczne ,gdy jest na prawdę chłodno.
Jak by o mnie chodziło to brał bym bez wahania ,bo właśnie chłodzenia mi brakuje, ale w fotelu mojej 2 połówki słabsze grzanie nie przejdzie.
Straszne problemy mamy w dzisiejszym świecie, ale mam rozwiązanie zostaw fotel pasażera konwencjonalny tylko zmień poszycie,sterowanie to wyzwanie ale na pewno da się to ogarnąć, wprawdzie nie szybko ale pewnie się da.Jakiś układ się stworzy.
Może nie będzie tak źle,najwyżej jak masz automat to zdalny start sobie uruchomisz,a jak masz manual to webasto zainstalujesz ;)
sabaciontko 05-06-2021, 23:56 Albo wybuduj garaż z ogrzewaniem i problemy znikną;)
Jako użytkownik Vignale z fotelami na wypasie informuję, że:
1. grzanie działa bardzo dobrze ale czas jego "reakcji" jest zdecydowanie dłuższy niż przy fotelach z matami; Zanim ogniwo Poltiera zacznie grzać, to od mat idzie się już poparzyć. Ja mam Webasto, więc jakoś to sobie kompensuje. Aczkolwiek prędzej kierownica staje się gorąca niż od skórzanego fotela przestaję czuć dyskomfort.
2. wentylacja/chłodzenie działa dużo lepiej niż w mk4 i dla mnie to jest super!!!!! Szczególnie idzie to docenić, gdy się pojedzie na południe Europy ;-) Szczerze mówiąc, to nie wyobrażam sobie nie mieć tej opcji.
3. masaż w mk5 jest funkcją działającą lepiej niż w wielu konkurencyjnych (a nawet wyżej plasowanych) autach. Często gęsto (zimą) doskonale spisuje się grzanie wraz z masażem.
P.S.
Mam dwa koty, które uwielbiają fotel z grzanym nadmuchem :)
Dzięki za porady ,te poważne i te mniej... Już zdecydowałem, zostaję przy tradycyjnych, chociaż kilka razy w roku jestem na południu europy , jak miałem mk4 z wentylowanymi to chłodzenie działało tak sobie ale musiało wystarczyć, za to grzanie bardzo dobrze ,więc skoro miał bym zmienić fotele w mk5 i stracić komfort szybkiego grzania kosztem fajnego chłodzenia to podziękuję.
kosmik.ajdzi 07-06-2021, 18:53 Jako użytkownik foteli Vignale mogę je jak najbardziej polecić.
Nie jestem osobą ciepłolubną, przez co użytkowanie foteli skórzanych bez funkcji chłodzenia kategorycznie w moim przypadku odpada. Używam tego praktycznie cały czas od +20 stopni na zewnątrz ;) Mam porównanie do tzw. "foteli komfortowych" w BMW F11 i faktycznie chłodzenie jest nieco inaczej odczuwalne (w BMW jest to po prostu wentylacja, a w Mondeo efekt chłodzenia jest jak z klimatyzacji - fotele stają się zimne), ale praktycznie sprowadza się to do tego, że w BMW można korzystać przez długi czas z maksymalnego poziomu nawiewu, a w Mondeo dość szybko przechodzę na najniższy stopień.
Grzania nie oceniam, bardzo rzadko używam, a jeśli już jest bardzo zimno to podgrzewam kilka minut na maxa i wyłączam. Miałem poprzednio Mondeo MK4 z samym grzaniem, ale ciężko mi to porównać.
Jeśli chodzi o masaże to w dłuższej trasie jest to super sprawa - w Mondeo jest to bardzo dopracowane i rzeczywiście rozluźnia co tam trzeba ;)
Generalnie kupiłem Vignale właśnie z powodu tych foteli i deski obszytej skórą, bo to moim zdaniem diametralnie zmienia to auto. Miałem oczywiście dylemat, bo z zewnątrz dużo bardziej podoba mi się ST-Line, ale środek był dla mnie nie do zaakceptowania, a salon zaproponował zmianę listew progowych i dołożenie spojlerów z ST-Line na etapie zamawiania samochodu.
Podsumowując - nie oddałbym tych foteli. :razz:
Lewsey89 09-06-2021, 07:54 Ale z tego co widzę np po ofertach samych aut vignale, to nie każdy ma przecież wentylację, czyli jeszcze trzeba uważać na to co się kupuje? Na aukcjach sprzedający w ogóle nie dają konkretnych opisów. ze zdjęć można wywnioskować jedynie że fotele są elektrycznie regulowane ale czy mają grzanie bądź wentylowanie to już wiedza tajemna.
Wentylacja foteli była w pakiecie
Pakiet Seat Luxury - przednie fotele wentylowane, wielokonturowe z funkcją 11. punktowego masażu pleców, tylna kanapa podgrzewana, elektryczna regulacja położenia fotela pasażera w 10. kierunkach (BVFAC) 4650zł.
Ja doposazyłem swoje Vignale we wszystko oprócz(panormaiocznego dachu, spryskiwaczy reflektorów, haka i nadmuchiwanych pasów).
Wentylacja foteli ma 3 stopnie regulacji tak samo jak podgrzewanie. W tym tygodniu codziennie używam wentylacji i nie wyobrażam sobie jak ludzie dają sobie radę ze skórą bez wentylacji. Mam jasną tapicerkę a i tak się mega nagrzewa skóra. Masaż działa dobrze i często z niego korzystam nawet w mieście. Fotele wielkonturowe można dopasować idealnie do swojej postury( Fotel ustawiony pode mnie, a pod moją żonę to dwa różne fotele). Gdy zamieniamy się miejscami to wystarczy kliknąć 1/2/3 i wywoływane są ustawienia fotela, kierownicy i lusterek. Porównanie skóry z Vignale a skóry z Mercedesa/BMW/AUDI? Jesli nie zamówicie Nappy/Merino to "premium" nie ma co porówynywać. Skóra w Mondeo jest gruba ale miękka i przyjemna w dotyku i pięknie pachnie. Siedziałem ostatnio w E-klasie w salonie skonfigurowanej za 300tys i śmierdziało jak w tanim kompakcie
Pracuję w firmie produkującej systemy komfortu do foteli samochodowych od kilkunastu lat, dlatego pozwolę sobie doprecyzować trochę temat.
Po pierwsze jest istotna różnica między WENTYLACJĄ i KLIMATYZACJĄ foteli. W Mk5 fotele są klimatyzowane, w MK4 były wentylowane. W fotelach klimatyzowanych powietrze jest dodatkowo schładzane (wspomnianym ogniwem peltiera), ale istotną różnicą pomiędzy tymi systemami jest to, że w klimatyzowanych fotelach schłodzone powietrze jest nadmuchiwane z wnętrza fotela, a w klasycznych wentylowanych powietrze jest wciągane do wnętrza fotela. Dlatego właśnie osobom wrażliwym na nadmuch zimnego powietrza (między innymi ja) klimatyzacja foteli nie odpowiada, a osobom zimnolubnym wręcz przeciwnie.
Dodatkowo w fotelach z wentylacją/klimatyzacją, są umieszczone specjalne "spacery", czyli siatka o grubości ok. 1cm, która pomaga rozprowadzić powietrze równomiernie po całej powierzchni fotela a standarowa mata grzewacza musi spełnić odpowiednie normy przepuszczalności powietrza i nie stanowi bariery dla prawidłowej cyrkulacji powietrza.
To tak bardzo ogólnie o klimatyzacji/wentylacji foteli a co jest lepsze każdy musi odpowiedzieć sobie sam biorąc pod uwagę własne preferencje :)
ale istotną różnicą pomiędzy tymi systemami jest to, że w klimatyzowanych fotelach schłodzone powietrze jest nadmuchiwane z wnętrza fotela, a w klasycznych wentylowanych powietrze jest wciągane do wnętrza fotela.
Hmm nie bardzo rozumiem co masz na myśli,mógłbyś to rozwinąć.
W mk4 schemat wentylacji jest taki wentylator->gąbka fotela.
W mk5 schemat wentylacji jest taki: wentylator->moduł Peltiera->gąbka fotela
kosmik.ajdzi 09-06-2021, 16:34 Porównanie skóry z Vignale a skóry z Mercedesa/BMW/AUDI? Jesli nie zamówicie Nappy/Merino to "premium" nie ma co porówynywać. Skóra w Mondeo jest gruba ale miękka i przyjemna w dotyku i pięknie pachnie. Siedziałem ostatnio w E-klasie w salonie skonfigurowanej za 300tys i śmierdziało jak w tanim kompakcie
Dokładnie tak jest, a bardzo niewiele osób zwraca na to uwagę. Tapicerka o podobnej jakości u producentów premium nazywa się przeważnie Nappa (standardowa skóra to sztuczny, grubo wyprawiony szajs), porównywalne fotele ze wszystkimi bajerami noszą zazwyczaj nazwę "komfortowych", a taki zestaw kosztuje u nich zwykle około 40 tyś... Do tego przeważnie nie dostajemy w tej cenie takiego ładnego obszycia jak w Vignale.
Każda osoba, która siedziała w moim aucie była pod wielkim wrażeniem wykonania wnętrza (i zapachu prawdziwej skóry). Ba, nawet zdarzyło się, że ktoś na parkingu mnie zaczepił i spytał co to za wersja.
W mk4 schemat wentylacji jest taki wentylator->gąbka fotela.
No schemat jest taki sam,ale w którą stronę dmucha wentylator tego chyba nie wiemy z niego. I o to chyba chodzi koledze że tam powietrze jest wydmuchiwane pod fotel.
Ciekaw jestem czy zawsze jest to tak rozwiązane i czy akurat w Mondeo tak jest.
tu chyba chodzi o to, ze w mondeo, powietrze jest schladzane i wtlaczane do fotela aby go schlodzic, a w wentylowanych, powietrze jest z tego fotela wyciagane, a napływa poprzez perforacje w skorze?
ale w którą stronę dmucha wentylator tego chyba nie wiemy z niego
Kierunek musi być taki jak podałem w mk5 (choć tego nie sprawdzałem,bo inny kierunek nie ma po prostu sensu)
a w wentylowanych, powietrze jest z tego fotela wyciagane
W mk4 wentylatory wdmuchiwały powietrze w fotel,tego jestem na 100% pewny bo to sprawdzałem.
Nie wiem na 100% jak jest w Mondeo. Jednak w większości marek standardem w wentylowanych (nie klimatyzowanych) fotelach jest wciąganie powietrza do wnętrza fotela i wydmuchiwanie go pod fotel. W klimatyzowanych kierunek przepływu powietrza jest odwrotny.
Witam Forumowiczów.
Jestem tutaj totalnym świeżakiem i być może moderator przerzuci moje zapytanie gdzieś indziej, ale póki co korzystam z tej możliwości i zadam Wam pytanie związane właśnie z fotelami i masażem.
Od niedawna jestem posiadaczem auta właśnie z funkcją masażu. Gdy go kupowałem sterowanie z ekranu działało jakby w zwolnionym tempie, bardzo ociężale. Zdarzało się czasem, że wyświetlacz zawieszał się i nie można było nic zmienić w jego ustawieniach. Po wyłączeniu zapłonu wszystko wracało do normy. Masaż kierowcy można było jednak włączać klawiszami umieszczonymi bezpośrednio na fotelu. Od sprzedającego dowiedziałem się, że problemem może być brak aktualizacji do sync3. Jednak po jej wgraniu masaż fotela kierowcy przestał działać w ogóle, i z pozycji ekranu i z klawiszy. Z fotelem pasażera było i jest ok. Inne funkcje, czyli wentylacja i grzanie, działają prawidłowo.
Czy ktoś z Was spotkał się już z takim przypadkiem? Co mogę z tym spróbować zrobić? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi...
sabaciontko 15-07-2021, 20:17 Na cyanlab jest kilka postów opisujących ten problem po aktualizacji Sync3. Poszukaj tam.
Na cyanlab jest kilka postów opisujących ten problem po aktualizacji Sync3. Poszukaj tam.
Dzięki za podpowiedź. Postaram się coś znaleźć, choć pewnie bez fachowca się nie obędzie.
Laureldil2 13-04-2022, 18:24 Czy ktoś już opanował temat we fusionie z fotelami vignale EU i brakiem modułu ocs?
OCS przekładałem i nie tylko OCS bo jeszcze sterowanie elektryczne z mojego fotela fusiona do fotela mondeo i nie jest to problem bo siedzisko szybko się demontuje i przekłada się to co masz pod tapicerką . Dodam jeszcze że fotel kierowcy z fusiona ma krańcówki które też musiałem przekładać do fotela z mondeo mk5 i zaznaczam że mam tylko grzanie bo przy wentylacji konieczna jest przeróbka wiązki pomiędzy fotelami
Odświeżę trochę temat.
Chciałem potwierdzić informację od osób, które są zaznajomione w temacie.
Dowiedziałem się, że zmieniając fotele z welurowych na Vignale, zależy wszystko od wyposażenia startowego. Wszystkie moduły są w fotelach, czasem trzeba dołożyć dodatkowe kable, zaprogramować funkcje i powinno zadziałać.
Dla przykładu mam fotel elektryczny z pamięcią i chcę założyć Vignale grzanie/wentylacja, masaż.
Jeśli nie miałeś wentylowanych to czeka cię dokładka instalacji i wymiana FCIM
To jasne ze muszę zmienić panel z przyciskami, bardziej chodziło mi o fakt dołożenia „paru” kabli do istniejącej instalacji. Ale z tego co się narazie dowiedziałem to w zasadzie tylko kable do dołożenia.
I to dołożenie kabli między fotelami. Opis był na 2gfusion ale i u nas też łącznie ze schematami
Dzięki, muszę poszukać wątku bo nie trafiłem jeszcze na niego
Panowie.. patrzyłem w katalogu bodajże 2018 rok, bo z takiego auta pochodził zestaw pod tytułem - Fotele Vignale Mondeo mk 5 EUROPA 2018 kombi - UWAGA - klimatyzowane z pamięcią foteli i BEZ masażu i BEZ podgrzewanej tylnej kanapy. Była faktycznie taka wersja ?
Rafal 22 26-01-2024, 18:47 Amerykańskie titanium bywały grzane i wentylowane ale bez masażu. W Europie vignale albo bieda albo ful wypas, tylna kanapa to już zależy jak pierwszy właściciel sobie zarzyczył.
Amerykańskie titanium bywały grzane i wentylowane ale bez masażu. W Europie vignale albo bieda albo ful wypas, tylna kanapa to już zależy jak pierwszy właściciel sobie zarzyczył.
No właśnie tyle że na boczku drzwiowym pasażera powinien chyba być przycisk od zamka centralnego w Fusionach, a tu tego nie było i dlatego zgłupiałem. Na przycisku od regulacji lędzwi były 4 wyżlobienia więc albo gość nie wie co sprzedawał albo coś dziwnego się dzieje.
|
|