Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.
Jako nowy posiadacz starego Forda Fusion 1.4 16v, mam do was takie pytanie, który zawór klimy jest niskiego ciśnienia, ten za lampą, czy ten na pasie przednim?
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
niskiego wg mnie ten za lampą
A czy ktoś ma 100% pewność który to jest?
ja mam 100% pewności, że ten zawór na pasie jest na skraplaczu a skraplacz to HP czyli high pressure
http://www.klimatyzacja-samochodowa.net/t/budowa-schemat-klimatyzacji-samochodowej/
jest jeszcze możliwość, że w benzynie to jakoś całkiem inaczej rozwiązali bo ja miałem diesla ale wątpię żeby były aż TAKIE różnice
edit: skraplacz jest ten sam do wszystkich wersji: https://allegro.pl/oferta/ford-fusion-2002-2012-chlodnica-klimatyzacji-10502066356?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=MWQyOWU0NDUtYmJiZC00YjdlLWI4NmYtMDYyNGJmMmRjY zNmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ac747116-2899-4da3-bfc1-18f8438df280
Pytanie o ktory pas chodzi.mnie o ten grodziowy.
W kazdym razie zawór niskiego ciśnienia jest na rurze (z reguły tej grubszej) pomiedzy parownikiem a sprezarka.
niskiego cisnienia jest nieco mniejszy od wysokiego...inne złaczki.
Nabijałem raptem wczoraj przez ten pod lampą. I ruszyła.
przez ten pod lampą. I ruszyła
Mozna nabic i przez ten pod lampa jak twierdzisz.Niskie cisnienie /zawór/ znajduje sie na odcinku od sprezarki do sciany grodziowej i wtyk jest mniejszy od wysokiego cisnienia.Od sprezarki do skraplacza sprezarka pcha gaz a niskiego ciagnie od parownika...Myslę że sie nie mylę.
przez ten pod lampą można nabijać tylko w stanie gazowym, bo jak nabijesz w stanie ciekłym i sprężarka to zaciągnie to się rozleci, nabijasz w stanie gazowym (butla zaworkiem do góry), odczekiwujesz dłuższą chwilę dla pewności i dla jeszcze większej pewności pokręcasz wałem kompresora i wtedy dopiero można odpalić silnik
Mi dokładnie chodzi o sprawdzenie tych wynalazków z Allegro do nabijania klimy, i je nabija się przez zawór niskiego ciśnienia, na odpalonym silniku, i z włączoną klimą.
Jeśli zawory się różnią wielkością, to szybko złączka z kompletu będzie pasować tylko na ten właściwy, ale jeśli są takie same to niewiadomo, i stąd moje pytanie.
Dla potomnych, lokalizacja zaworu niskiego ciśnienia w Fusionie: