Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Power shift szarpie po całkowitym zatrzymaniu

Markowy85
25-06-2021, 16:18
Witam. Jechałem ostatnio w dłuższą trasę moim Galaxy 2.0 tdci duratorq 163hps z 2010r przebieg 217000. W trakcie jazdy pojawił się problem ze skrzynią automatyczną, którego nie znalazłem na forum. Mianowicie po dojechaniu do skrzyżowania i całkowitym zatrzymaniu auta pojawiało się pojedyncze szarpnięcie. Czasami jak zatrzymałem auto i trzymałem na hamulcu to te szarpnięcia występowały cały czas. Pojawił się efekt takiego "podskakiwania" "rwania" do przodu. Podczas jazdy biegi zmienia Super. Nic nie szarpie, redukuje beż problemu. Tylko te szarpanie po całkowitym zatrzymaniu. Byłem u mechanika, który zajmuje się tylko automatami, (Amatic w Suszcu) i po podłączeniu pod komputer okazało się że nie ma żadnych błędów. Wszystko jest ok. Stwierdził, że sprzęgło wymaga wymiany i jeszcze parę rzeczy. Wstępnie wycenił naprawę na 9000zł. Jestem załamany ��. Czy jest to na pewno wina sprzęgła? Miał ktoś może podobny przypadek?

arekmiz
28-06-2021, 07:17
217 kkm to pora na sprzęgło (a raczej tłumik drgań) w PS. Tyle kosztuje regeneracja skrzyni. Podobny przypadek miało 90% użytkowników PS piszących na tym forum. :)