Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Internet w samochodzie

domekrap
01-07-2021, 11:44
Witam. Jak rozpoznać, że auto wyposażone jest w moduł ford pass conect? Jeżeli nie ma takiego modułu czy jest możliwe by wyposażyć samochód?

pankrakus
05-07-2021, 19:09
Witam. Jak rozpoznać, że auto wyposażone jest w moduł ford pass conect? […]

sprawdzić konfigurację auta na stronie Ford eTIS lub zapytać w odpowiednim watku o konfigurację auta wg VIN

[…]
Jeżeli nie ma takiego modułu czy jest możliwe by wyposażyć samochód?

Witam

Z ciekawości zapytam - po co?

To fajnie wygląda w reklamie
https://www.ford.pl/oferta/znajdz/technologie/zaawansowana-interakcja/fordpass-connect

ale jak się nad tym zastanowić to tylko chwyt reklamowy
- zdalne odpalanie silnika nie działa w Europie - poza tym po co to
- informacje drogowe są programach nawigacyjnych
- system wzywania pomocy to już miał Focus mk3
- dostęp do wifi - faktycznie - rarytas - teraz każdy ma internet w telefonie

a to jest najlepsze
Bezproblemowa łączność
Znajdujący się w pojeździe hotspot wi-fi oferujący łączność o szybkości
do 4G LTE4 sprawia, że nie musisz już wykorzystywać cennego limitu danych na smartfonie, aby pozostać online.
Z łatwością podłączaj do hotspotu nawet dziesięć urządzeń, pobieraj swoje ulubione serwisy streamingowe i ciesz się podróżą wraz ze wszystkimi pasażerami swojego pojazdu, tymi starszymi i tymi najmłodszymi.
FordPass Connect obejmuje bezpłatny transfer danych przez pierwszy miesiąc lub w zakresie 1 GB.
Po upływie tego okresu możesz zakupić u operatora Polkomtel (PLUS) pakiety danych na dzień, miesiąc lub nawet rok. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź witrynę

pozdrawiam
pankrakus

p.saw
05-07-2021, 20:25
Niestety nie załapałem się na FordPass Connect.
Kiedyś ze smartfona w trybie hotspot podczas jazdy ok. 400 km zaktualizowałem SYNC. Dlatego uważam, że internet w samochodzie się przydaje. Poza tym zdarza mi się, że współpasażerowie podczas jazdy pracują na laptopach i fajnie udostępnić im sieć.
Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to np. to:
https://allegro.pl/oferta/modem-router-do-auta-lte-4g-carfi-huawei-150mb-s-10817711095
oraz do tego np. to:
https://allegro.pl/oferta/internet-orange-free-300-gb-1478-dni-2g-3g-lte-10812257589

benykuleczka1
05-07-2021, 23:02
ale jak się nad tym zastanowić to tylko chwyt reklamowy
- zdalne odpalanie silnika nie działa w Europie - poza tym po co to

Jak nie dziala, jak dziala? Czy to ma sens to inna sprawa. Ja sobie chwale, bo latem mozna schlodzic auto a zima zagrzac, choc chyba wolalbym odpalanie z kluczyka.

TomPL2
06-07-2021, 09:54
Też się nad tym zastanawiałem ale... teraz każdy w swoim telefonie ma z 10GB transferu :)
Żeby jeszcze SYNC (mam 2.5 w Ecosport) potrafił z tego korzystać w jakiś rozsądny sposób to wtedy OK a tak to...

p.saw
06-07-2021, 13:17
Żeby jeszcze SYNC (mam 2.5 w Ecosport) potrafił z tego korzystać w jakiś rozsądny sposób to wtedy OK a tak to...

SYNC 3 potrafi po WiFi.

TomPL2
07-07-2021, 11:30
SYNC 3 potrafi po WiFi.
Sync 2.5 po wi-fi potrafi sprawdzić aktualizację systemu. I chyba ściągnąć, tego nie próbowałem.
A do czego SYNC 3 potrafi wykorzystać wi-fi?