Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Autoalarm i centralny zamek

Cynerion
04-07-2021, 11:45
Witam
Mam problem z centralnym w mondeo. Otóż zamykam pilotem drzwi. I jak poc8sgne klamke po str kierowcy to zamknięte. Jak pozostale z 3 drzwi to sie normalnie otwierają i wlacza sie alarm. Chyba to tak nie powinno działać? Albo ja nie umiem tego obsługiwać?

Garbojad
04-07-2021, 12:23
To naprawdę zagatka podobnie jak informacja o jakim aucie rozmawiamy[emoji3480][emoji38]

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Cynerion
04-07-2021, 12:42
Podałem dane auta w ustawieniach tematu ale widze ze ich nie wyświetla.
Mondek mk4 2014r prod. HB
Wersja titanum.

klocolus
04-07-2021, 14:01
Masz alarm fabryczny czy dokładany?

Cynerion
04-07-2021, 15:07
Nawet nie wiem. Auto kupilem jako uzywane w fordzie. A jak to sprawdzic ?

klocolus
04-07-2021, 15:44
ilem jako uzywane w fordzie. A jak to sprawdzic ?

Masz diodę od alarmu na prawo od radia/nawigacji na srebrnej ramce i miga po zamknięciu auta? Czy nie ma żadnej dodatkowej diody i miga na zegarach?

Swoją drogą w sumie to ma małe znaczenie, najprawdopodobniej jest jakiś błąd centralnego zamka, trzeba by sczytać komputerem.

Cynerion
05-07-2021, 06:44
No sprawdziłem dokładnie. Pilot zamyka i otwiera tylko drzwi kierowcy i (na całe szczęście) bagażnik.
Tak samo jest jak recznie kliczem otwieram. Siłowniki w pozostałych drzwiach w ogóle się nie załączają.

Juzek
05-07-2021, 06:57
A jak klikniesz dwa razy przycisk zamykania na pilocie to zamykają się wszystkie drzwi?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Cynerion
05-07-2021, 08:42
Naciskałem zamykanie wiecej niż raz i dalej sie nic nie zamykało...
Może te 2 klikniecia powinienem zrobić szybciej ?
Dodatkowo jak zaryglowałem te troje drzwi ręcznie od wewnatrz a drzwi po str kierowcy pilotem. To potem jak dawałem pilotem na otwarcie to tylko drzwi po str kierowcy sie otwierały (i bagażnik rzecz jasna) reszta dalej zamknięta.

Juzek
05-07-2021, 09:22
No to masz odciętą komunikację z zamkami. Do przedzwonienia wiązka i wtyczki

Cynerion
05-07-2021, 10:01
Mhm...
Ja to mam jakieś niebywałe szczęście że co kupie to na wstępie już coś się psuje...:?

Sprzedawcy sugerowali mi, że może w ustawieniach na komputerze jest włączona opcja zamykania tylko tych drzwi, żeby sprawdzić najpierw.
Jest takie coś w ogóle ?
No dziś po południu posprawdzam sobie na spokojnie, a jak nie to będę musiał zareklamować...

klocolus
05-07-2021, 11:17
Sprzedawcy sugerowali mi, że może w ustawieniach na komputerze jest włączona opcja zamykania tylko tych drzwi, żeby sprawdzić najpierw.
Jest takie coś w ogóle ?
No dziś po południu posprawdzam sobie na spokojnie, a jak nie to będę musiał zareklamować...

A jak jest z tym alarmem? Fabryczny miga diodą w zegarach, niefabryczny ma diodę gdzieś indziej (zazwyczaj na prawo od radia/nawigacji na ramce).

Jest taka opcja otwierania i zamykania, że jak się kliknie raz to otwierają się tylko drzwi kierowcy a drugi raz reszta drzwi. Zamyka się normalnie. Po zamknięciu powinien zamigać awaryjnymi, tak się dzieje?

Skoro to centralny zamek to najprościej sczytać błędy z komputera powinno wyjaśnić. Albo jakieś mikrostyki w zamku kierowcy nie działają. Albo ktoś wymieniał zamek i włożył z anglika lewy przedni myślę że wtedy mogłoby być podobne zachowanie.

Próbowałeś zamykać kluczykiem w zamku? To samo się dzieje?

Cynerion
05-07-2021, 11:37
Obejrze te diody dziś po południu.

Nie jest tak, że zamyka się po 2 kliknięciach bo próbowałem 2s, 3x, 5x klikać i tylko pyka zamek przy drzwiach kierowcy reszta ani drgnie.
Kluczykiem też próbowałem i zarówno nie zamyka jak i nie otwiera pozostałych drzwi.
Autoalarm załącza się po naciśnięciu na pilocie zamknięćia i dezaktywuje się po naciśnięciu otwarcia.
Ale alarm działa tak więc nacisnę na zamknięcie drzwi z pilota, zamkną się tylko te od kierowcy. Pozostałe jak szarpnę za klamkę to się otwierają i załącza się alarm.
A chyba to powinno być tak, że normalnie się zamykają i dopiero jak ktoś w jakiś lewy sposób je otworzy (potencjalny złodzień) to załączy się alarm, a nie że są otwarte z alarmem...
Jaki miałoby mieć to sens...

Juzek
05-07-2021, 12:28
Jakby był lewy przedni z anglika to wszystko zamykałoby się normalnie, tylko zegary/convers by nie gasł, bo nie ma sygnału z mikrostyku, że auto jest zamknięte.

Otwarcie tych drzwi co się nie zamykają powodują zapalenie lampki oświetlenia wnętrza?

Cynerion
16-08-2021, 13:21
Zdiagnozowano niesprawne 3 zamki.
Trochę dziwne że na raz 3 padły, ale może też psuły się po kolei i nikt tego nie wyłapał.

klocolus
16-08-2021, 18:01
Zdiagnozowano niesprawne 3 zamki.

Aż dziwne, niech Ci sprawdzą połączenia przy wymianie bo może coś jest z wiązkami namieszane, ktoś kiedyś może podpinał jakiś niefabryczny centralny zamek albo alarm i nie pykło

Cynerion
17-08-2021, 14:41
No ale to ASO by nie umiało odróżnić awarii zamka od elektryki ?

Tzn. ja się nie znam ale wydawało mi się, że można taki zamek podłączyć pod inny układ i sprawdzić siłownik czy w ogóle działa.
No w każdym razie dostałem dziś info że naprawione, jutro odbiorę.