Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Autoalarm i centralny zamek
Cynerion 04-07-2021, 11:45 Witam
Mam problem z centralnym w mondeo. Otóż zamykam pilotem drzwi. I jak poc8sgne klamke po str kierowcy to zamknięte. Jak pozostale z 3 drzwi to sie normalnie otwierają i wlacza sie alarm. Chyba to tak nie powinno działać? Albo ja nie umiem tego obsługiwać?
Garbojad 04-07-2021, 12:23 To naprawdę zagatka podobnie jak informacja o jakim aucie rozmawiamy[emoji3480][emoji38]
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
Cynerion 04-07-2021, 12:42 Podałem dane auta w ustawieniach tematu ale widze ze ich nie wyświetla.
Mondek mk4 2014r prod. HB
Wersja titanum.
klocolus 04-07-2021, 14:01 Masz alarm fabryczny czy dokładany?
Cynerion 04-07-2021, 15:07 Nawet nie wiem. Auto kupilem jako uzywane w fordzie. A jak to sprawdzic ?
klocolus 04-07-2021, 15:44 ilem jako uzywane w fordzie. A jak to sprawdzic ?
Masz diodę od alarmu na prawo od radia/nawigacji na srebrnej ramce i miga po zamknięciu auta? Czy nie ma żadnej dodatkowej diody i miga na zegarach?
Swoją drogą w sumie to ma małe znaczenie, najprawdopodobniej jest jakiś błąd centralnego zamka, trzeba by sczytać komputerem.
Cynerion 05-07-2021, 06:44 No sprawdziłem dokładnie. Pilot zamyka i otwiera tylko drzwi kierowcy i (na całe szczęście) bagażnik.
Tak samo jest jak recznie kliczem otwieram. Siłowniki w pozostałych drzwiach w ogóle się nie załączają.
A jak klikniesz dwa razy przycisk zamykania na pilocie to zamykają się wszystkie drzwi?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Cynerion 05-07-2021, 08:42 Naciskałem zamykanie wiecej niż raz i dalej sie nic nie zamykało...
Może te 2 klikniecia powinienem zrobić szybciej ?
Dodatkowo jak zaryglowałem te troje drzwi ręcznie od wewnatrz a drzwi po str kierowcy pilotem. To potem jak dawałem pilotem na otwarcie to tylko drzwi po str kierowcy sie otwierały (i bagażnik rzecz jasna) reszta dalej zamknięta.
No to masz odciętą komunikację z zamkami. Do przedzwonienia wiązka i wtyczki
Cynerion 05-07-2021, 10:01 Mhm...
Ja to mam jakieś niebywałe szczęście że co kupie to na wstępie już coś się psuje...:?
Sprzedawcy sugerowali mi, że może w ustawieniach na komputerze jest włączona opcja zamykania tylko tych drzwi, żeby sprawdzić najpierw.
Jest takie coś w ogóle ?
No dziś po południu posprawdzam sobie na spokojnie, a jak nie to będę musiał zareklamować...
klocolus 05-07-2021, 11:17 Sprzedawcy sugerowali mi, że może w ustawieniach na komputerze jest włączona opcja zamykania tylko tych drzwi, żeby sprawdzić najpierw.
Jest takie coś w ogóle ?
No dziś po południu posprawdzam sobie na spokojnie, a jak nie to będę musiał zareklamować...
A jak jest z tym alarmem? Fabryczny miga diodą w zegarach, niefabryczny ma diodę gdzieś indziej (zazwyczaj na prawo od radia/nawigacji na ramce).
Jest taka opcja otwierania i zamykania, że jak się kliknie raz to otwierają się tylko drzwi kierowcy a drugi raz reszta drzwi. Zamyka się normalnie. Po zamknięciu powinien zamigać awaryjnymi, tak się dzieje?
Skoro to centralny zamek to najprościej sczytać błędy z komputera powinno wyjaśnić. Albo jakieś mikrostyki w zamku kierowcy nie działają. Albo ktoś wymieniał zamek i włożył z anglika lewy przedni myślę że wtedy mogłoby być podobne zachowanie.
Próbowałeś zamykać kluczykiem w zamku? To samo się dzieje?
Cynerion 05-07-2021, 11:37 Obejrze te diody dziś po południu.
Nie jest tak, że zamyka się po 2 kliknięciach bo próbowałem 2s, 3x, 5x klikać i tylko pyka zamek przy drzwiach kierowcy reszta ani drgnie.
Kluczykiem też próbowałem i zarówno nie zamyka jak i nie otwiera pozostałych drzwi.
Autoalarm załącza się po naciśnięciu na pilocie zamknięćia i dezaktywuje się po naciśnięciu otwarcia.
Ale alarm działa tak więc nacisnę na zamknięcie drzwi z pilota, zamkną się tylko te od kierowcy. Pozostałe jak szarpnę za klamkę to się otwierają i załącza się alarm.
A chyba to powinno być tak, że normalnie się zamykają i dopiero jak ktoś w jakiś lewy sposób je otworzy (potencjalny złodzień) to załączy się alarm, a nie że są otwarte z alarmem...
Jaki miałoby mieć to sens...
Jakby był lewy przedni z anglika to wszystko zamykałoby się normalnie, tylko zegary/convers by nie gasł, bo nie ma sygnału z mikrostyku, że auto jest zamknięte.
Otwarcie tych drzwi co się nie zamykają powodują zapalenie lampki oświetlenia wnętrza?
Cynerion 16-08-2021, 13:21 Zdiagnozowano niesprawne 3 zamki.
Trochę dziwne że na raz 3 padły, ale może też psuły się po kolei i nikt tego nie wyłapał.
klocolus 16-08-2021, 18:01 Zdiagnozowano niesprawne 3 zamki.
Aż dziwne, niech Ci sprawdzą połączenia przy wymianie bo może coś jest z wiązkami namieszane, ktoś kiedyś może podpinał jakiś niefabryczny centralny zamek albo alarm i nie pykło
Cynerion 17-08-2021, 14:41 No ale to ASO by nie umiało odróżnić awarii zamka od elektryki ?
Tzn. ja się nie znam ale wydawało mi się, że można taki zamek podłączyć pod inny układ i sprawdzić siłownik czy w ogóle działa.
No w każdym razie dostałem dziś info że naprawione, jutro odbiorę.
|