Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Bezpiecznik Świecy dopalacza

djgenek
05-07-2021, 20:38
Witam wszystkich.
Orientujecie się może jak zasilana jest świeca dopalacza dpf? Dokładnie chodzi mi oto który z bezpieczników lub też przekaźników jest za to odpowiedzialny. Miałem problem z dpf-em który został zregenerowany niestety po przejechaniu około 800km ponownie kontrolka check engine. Forscan twierdzi, ze to porzepełnienie dpf, statyczne wypalanie się nie uruchamia ponieważ wychodzi informacja o niskiej temperaturze spalin w Katalizatorze, błąd cylindra rząd pierwszy. Być może jest jakiś bezpiecznik lub przekaźnik odpowiedzialny za tą nieszczęsną Świecę?

Ford Mondeo Mk4, rocznik 2013, silnik 2.2 TDCI

Z góry dziękuję za każdą pomoc i informację.

tombalt
05-07-2021, 20:45
A świece masz sprawną? Częsta sama świeca uszkodzona...nawet nie wiem, czy przypadkiem nie było akcji serwisowej związanej z dopalaczem...

Wysłane z mojego YAL-L21 przy użyciu Tapatalka

djgenek
05-07-2021, 20:58
A świece masz sprawną? Częsta sama świeca uszkodzona...nawet nie wiem, czy przypadkiem nie było akcji serwisowej związanej z dopalaczem...

Wysłane z mojego YAL-L21 przy użyciu Tapatalka

Tego właśnie nie wiem czy świeca jest sprawna, jak to najszybciej sprawdzić?

Napięcie czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych - pierwszy rząd cylindrów - 0,50V

To prawidłowe napięcie dla tego czujnika?

Tutaj kody błędów:

===PCM DTC P246B:00-28===
Kod: P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel

Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

===END PCM DTC P246B:00-28===

===PCM DTC P2463:00-A8===
Kod: P2463 - Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy

Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC

===END PCM DTC P2463:00-A8===

===PCM DTC P244C:00-5C===
Kod: P244C - Temperatura katalizatora zbyt niska podczas regeneracji, rząd cylindrów 1

Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony

===END PCM DTC P244C:00-5C===

===OBDII DTC P2463-C===
Kod: P2463 - Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy

Status:
- Potwierdzony - usterka jest potwierdzona

Styber
06-07-2021, 08:40
Tego właśnie nie wiem czy świeca jest sprawna, jak to najszybciej sprawdzić?

Wyjmij przekaźnik R4, zewrzyj odpowiednie piny w jego gnieździe(tam gdzie styk common i NO) i na diagnostyce podglądaj sobie temperaturę czy rośnie.

Napięcie czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych - pierwszy rząd cylindrów - 0,50V

To prawidłowe napięcie dla tego czujnika?
Nie patrz na napięcie jakie zwraca czujnik tylko na różnicę ciśnień.

Klikaniem w komputer tego nie naprawisz i tak.

djgenek
06-07-2021, 09:23
Na dodatek teraz jeszcze zapaliła się kontrolka z wykrzyknikiem na czerwono. Czy to również może być spowodowane wyżej opisanym problemem? Dodam, że do tej pory świeciła owa kontrolka z wykrzyknikiem na pomarańczowo ponieważ zaraz po wymianie opon wyskoczył problem z czujnikami ciśnienia a wraz z nim owa pomarańczowa kontrolka. Czy z tym czerwonym wykrzyknikiem można jeszcze jeździć do póki nie przyjdą zamówione części? Z tego co pokazuje Forscan jest 37% zapełnienia dpf więc chyba nie z tego powodu ta kontrolka z czerwonym wykrzyknikiem?

rajman
06-07-2021, 11:26
masz dwie wartosci, dpf_load i dpf_soot, ktora ma ile?

djgenek
06-07-2021, 11:49
masz dwie wartosci, dpf_load i dpf_soot, ktora ma ile?

Dpf_load 31,81%
Dpf_soot 0,14%

rajman
06-07-2021, 12:49
to bez problemu mozesz jezdzic :)

djgenek
06-07-2021, 13:06
to bez problemu mozesz jezdzic :)

Dzięki za info. Chłopaki macie jakiś sprawdzony sposób na wykręcenie tego dopalacza? Próbowałem i żadnym kluczem nie mogę dojść. Niestety do kanału dostępu nie mam i wszystko w garażu, na leżąco pod autem.

rajman
06-07-2021, 16:51
No to tylko kluczem płaskim, ten dopalacz jest wkręcony w wydech taka luźna śruba. Więc pryskaj wd i obstukaj młotkiem, i próbuj kluczem.

Wykrecaj cały, bo może ty próbujesz świece sama wykręcić? Widziałeś zdjęcia tego elementu?

djgenek
06-07-2021, 21:31
No to tylko kluczem płaskim, ten dopalacz jest wkręcony w wydech taka luźna śruba. Więc pryskaj wd i obstukaj młotkiem, i próbuj kluczem.

Wykrecaj cały, bo może ty próbujesz świece sama wykręcić? Widziałeś zdjęcia tego elementu?

Nie no spoko to akurat wiem co należy wykręcić (klucz 22) lecz płaski klucz jest troszkę za krótki, ciężko sięgnąć

Mariusz.S
07-07-2021, 09:59
Ostatnio podchodziłem do tematu z odkręceniem dopalacza, przeszło godzinne podlewanie penetratem + podgrzewanie opalarką + zamrażanie śruby zamrażaczem = ani drgnęła. W ten weekend ponowne podejście. Wyciągam DPFa i myje sam.

klocolus
07-07-2021, 11:51
Jak jest i tak uszkodzony to nałożyć klucz, młotek 2kg i tłuc az pusci, inaczej siły braknie zeby odkrecic pewnie tak zapieczony (jak fabryczny to pewnie da radę ruszyc, jak ktos już tam grzebał to bedzie ciężko)

djgenek
17-07-2021, 11:07
Ostatnio podchodziłem do tematu z odkręceniem dopalacza, przeszło godzinne podlewanie penetratem + podgrzewanie opalarką + zamrażanie śruby zamrażaczem = ani drgnęła. W ten weekend ponowne podejście. Wyciągam DPFa i myje sam.

Udało się wymienić?

Mariusz.S
17-07-2021, 13:03
Tak udało się odkręcić, jak i również świeca po krótkiej walce odkręciła się. I zostałem miło zaskoczony gdyż cały dopalacz był idealnie czysty. Auto posiadam od roku być może moduł był wymieniany. Producentem świecy żarowej jest słoweńska Hidria, spisałem jej numer:
Hidria 11725096
Niestety ale nie występuje w handlu detalicznym.

rajman
17-07-2021, 14:41
Jak nie występuje jak jest od ręki do dostania w każdym sklepie motoryzacyjnym?

Mariusz.S
17-07-2021, 15:18
Daj link.
Wiem że jest w ofercie oryginał Forda za ok 240zł, ale sam przyznaj trochę drogo jak za świecę żarową.

Antej
17-07-2021, 15:21
Normalna cena.
Zawór pary paliwa to jest dopiero koszt.