Zobacz pełną wersję : Warunki Gwarancji + Ford Protect
Już parę osób się odezwało . Bardzo dziękuję . Jest jednak ktoś może z Śląska ? Za dojazd i poświęcenie 30 minut zapłacę . Dla mnie to bardzo istotne a może też Ford zacznie traktować klientów poważnie i zacznie brać odpowiedzialność za swoje produkty.
Dla mnie to bardzo istotne a może też Ford zacznie traktować klientów poważnie i zacznie brać odpowiedzialność za swoje produkty. co do tego to nie robiłbym sobie nadziei.
co do tego to nie robiłbym sobie nadziei.
Ja nie mam wyjścia. To nie są jakieś pojedyncze stuki które można zlekceważyć. Ja tego samochodu z taką wadą nie sprzedam . A jeździć tak nie zamierzam .Zero przyjemności . Mając opinie rzeczoznawcy z PZM i kancelarie nam nadzieję mieć sprawny samochód bez luzów technologicznych jak mówi ASO.
Ja nie mam wyjścia. To nie są jakieś pojedyncze stuki które można zlekceważyć. Ja tego samochodu z taką wadą nie sprzedam . A jeździć tak nie zamierzam .Zero przyjemności . Mając opinie rzeczoznawcy z PZM i kancelarie nam nadzieję mieć sprawny samochód bez luzów technologicznych jak mówi ASO.
Czekam z ciekawością na rozwój sytuacji bo u mnie to samo ale staram się to ignorować. We wrześniu koniec gwarancji i pewnie skrzynia się rozleci w październiku xD
A ford protect, nie brałeś?
AdoKrycha007 05-07-2021, 12:24 dawali każdemu w gratisie, dziwne że by nie miał...
A no tak Ford Protect mam. Tylko ciekawe czy będzie to ewentualnie uwzględniał.
To masz spokój... Przynajmniej w teorii
kacper69 05-07-2021, 19:07 dawali każdemu w gratisie, dziwne że by nie miał...
Jak to dawali w gratisie!?!?!
Trzeba było za to dodatkowo zapłacić.
cytuję z warunków Ford protect:
Ford Polska za zryczałtowaną opłatę pobraną przy zawarciu Umowy Ford Protect zapewnia
naprawę lub wymianę wadliwej części pojazdu (wedle uznania Ford Polska) przez każdego
Autoryzowanego Dealera Forda wybranego przez Klienta, w przypadku wystąpienia wad
materiałowych części lub wad wykonania pojazdu
Ja z wyprzedaży rocznika dostałem gratis... Normy UE spowodowały że musieli się pozbyć manualna 1.5 EB i jedynym rozwiązaniem była rejestracja na salon....no i wykupili sobie protecta na 5 lat
AdoKrycha007 06-07-2021, 07:58 Jak to dawali w gratisie!?!?!
No chyba Ty - dlatego masz najgorszy egzemplarz na forum :P
Mi dali na 5 lat gratis w cenie, a przez to że odbiór opóźnił się o 3 msc, na miejscu jeszcze dołożyli 2 lata za free i mam 7 lat. Zamierzam nim jeździć dłużej, więc mi w to graj.
Tomek_ST-line 06-07-2021, 08:23 Nie zapominajcie ze jest to 5 lat lub 50tys km. Co w moim przypadku oznacza ze od 3tys km juz niemam zadenj gwarancji :D choc patrzac na lata auto powinno ja miec do 2023 roku.
kacper69 06-07-2021, 09:18 ten limit 50 tys km to żart jakiś.
Ludzie tyle w rok robią, ja już mam nabite na tym aucie prawie 100 tys km.
Tomek_ST-line 06-07-2021, 09:26 Zgadzam sie, tak chwyt marketingowy ze masz niby 5 lat gwarancji, gdzie tak naprawde po 2 max 3 latach juz jest po zawodach, no chyba ze ktos pod kocem auto trzyma i nie jezdzi...
AdoKrycha007 06-07-2021, 09:34 Znowu czegoś nie doczytaliście. ja mam 7 lat lub 150 tys km - katalogowo taka przyjemność kosztuje 2400 zł brutto (tu rożne warianty - https://www.ford.pl/oferta/z-mysla-o-tobie/gwarancje/ford-protect )
W moim przypadku w życiu tyle nie przejadę, jak ja rocznie robię mniej niż 10k. Oczywiście, jak ktoś robi przebiegi jak przedstawiciel handlowy, to szybko mu się limit skończy....
Tomek_ST-line 06-07-2021, 09:43 To jest pakiet premium, nie kazdy go wykupil a przedluzenie gwarancji dostawala wiekszosc z automatu i w niej jest limit 50tys km.
Ja nie mam tej gwarancji rozdawanej za darmo, dla tych co się auta dłużej produkowały, bo brałem auto z placu.
Na prawdę nie jesteś przedstawicielem jedynej wersji zakupowej. Jak czytam takie teksty, to mam wrażenie, jakby to 15sto latek pisał, co poza swoim pryszczatym nosem nikogo już nie widzi ;)
AdoKrycha007 06-07-2021, 09:54 wiele osób tu pisało, że dostali za darmo... zresztą, lepiej choć rok dodatkowy za darmo, niż jego brak :) no chyba że ktoś auta co 2 lata zmienia, to wtedy bym też się nie przejmował.
A propos tej akcji serwisowej z EGR, co mi ją zrobili "przy okazji" sprawdzania co ta skrzynia biegów odwala - spalanie spadło lekko licząc o prawie litr na setkę.
(ten post w sumie przynależy do innego wątku, z którego ta dyskusja została wydzielona)
B4Bci4 z Bydzi 06-07-2021, 10:35 wczoraj byłem w aso, po rozmowach z serwisem okazuje się że nad Focusem nikt nie panuje chyba, za wszelką siłę próbują udowodnić że wszystko jest zgodnie ze specyfikacją, zerknąłem na nowe auta, to powiem że firma ford powinna się wstydzić że zaczynają takie buble produkować, i to w tak niskiej jakości
AdoKrycha007 06-07-2021, 10:39 Są ASO i są Aso... Mi szwankowała powoli po 3 msc od nowości jedna wysuwana ochrona drzwi (door edge protector). W pierwszym Aso powiedzieli, że się nic jeszcze nie dzieje i nie wymienią. Pojechałem do drugiego 3 ulice dalej - i w tym ASO wymienili od razu za darmo. Ta część kosztuje w ASO zabójcze 120 zł. Także jedź gdzie indziej, czasem się opłaca pojechać nawet do miasta obok.
B4Bci4 z Bydzi 06-07-2021, 10:43 Są ASO i są Aso... Mi szwankowała powoli po 3 msc od nowości jedna wysuwana ochrona drzwi (door edge protector). W pierwszym Aso powiedzieli, że się nic jeszcze nie dzieje i nie wymienią. Pojechałem do drugiego 3 ulice dalej - i w tym ASO wymienili od razu za darmo. Ta część kosztuje w ASO zabójcze 120 zł. Także jedź gdzie indziej, czasem się opłaca pojechać nawet do miasta obok.
zostaje mi dopisać żeby omijali ludzie u mnie aso
Bump: Są ASO i są Aso... Mi szwankowała powoli po 3 msc od nowości jedna wysuwana ochrona drzwi (door edge protector). W pierwszym Aso powiedzieli, że się nic jeszcze nie dzieje i nie wymienią. Pojechałem do drugiego 3 ulice dalej - i w tym ASO wymienili od razu za darmo. Ta część kosztuje w ASO zabójcze 120 zł. Także jedź gdzie indziej, czasem się opłaca pojechać nawet do miasta obok.
zostaje mi dopisać żeby omijali ludzie u mnie aso
ja mam 7 lat lub 150 tys km - katalogowo taka przyjemność kosztuje 2400 zł brutto (tu rożne warianty - https://www.ford.pl/oferta/z-mysla-o-tobie/gwarancje/ford-protect )
Tak jak piszesz różne są warianty, ja dostałem pod koniec 2019 roku 5lat/100 tys. km.
AdoKrycha007 06-07-2021, 11:13 no więc właśnie - i też za darmo. także to żadne premium.. kwestia tego co ktoś utargował i ile dany salon mógł sobie pozwolić na rabaty.
ja taki miałem na start, ale jak się dostawa o 3 msc opóźniła to przy odbiorze mi dołożyli do 7/150.
TomekM_1983 06-07-2021, 14:31 Na prawdę nie jesteś przedstawicielem jedynej wersji zakupowej. Jak czytam takie teksty, to mam wrażenie, jakby to 15sto latek pisał, co poza swoim pryszczatym nosem nikogo już nie widzi
On te głupoty pieprzy od samego początku wątku, że każdy Ford Focus MK4 niczym Kia, jest objęty 5 lub 7 letnią gwarancją. Bo jemu dali, to każdy tak ma. Już się tego czytać nie da.
Podstawowy okres gwarancji w przypadku Focusa to 2 lata, i tego się należy trzymać. To, że ktoś dostał od dealera dodatkowe lata, to nie jest reguła. Czasem dealer coś dorzuci od siebie, ale nie jest to reguła dla każdego egzemplarza.
Tak samo jak nie jest regułą, że auta z poprzedniego roku są rejestrowane na dealera. Np w przypadku mojego egzemplarza, właścicielem auta była grupa Bemo Motors, ale pojazd nie był zarejestrowany. Zarejestrowany po raz pierwszy został dopiero w dniu odbioru.
Jak również mój egzemplarz, właśnie dlatego że nie udało się go sprzedać w roku produkcji, a w następny, posiada gwarancję 2+1. Pełna, z limitem 150 000 km.
kacper69 06-07-2021, 20:30 W moim przypadku w życiu tyle nie przejadę, jak ja rocznie robię mniej niż 10k. Oczywiście, jak ktoś robi przebiegi jak przedstawiciel handlowy, to szybko mu się limit skończy....
jak ASO wyczuje, że ma do czynienia z emerytem, co tylko do kościoła jeździ i na cmentarz to mu ten Ford Protect do końca życia mogą dać.
Ale jak ktoś pracuje zawodowo i korzysta z tego auta do zarabiania pieniędzy to tu jest porażka.
Do tego jeszcze jak przycinają przeglądy co 15 tys km, a w prospektach było że są co 30 tys km. Ja o tych przeglądach co 15 tys km dowiedziałem się dopiero po podpisaniu odbioru auta w ASO.
TomekM_1983 07-07-2021, 06:02 W moim przypadku w życiu tyle nie przejadę, jak ja rocznie robię mniej niż 10k.
W takim razie diesel to idealny wybór dla Ciebie ;)
Do tego jeszcze jak przycinają przeglądy co 15 tys km, a w prospektach było że są co 30 tys km.
W każdym Focusie interwał pomiędzy przeglądami to 30 000 km. W 1.5 Ecoblue występuje jeszcze coś takiego, jak przegląd międzyokresowy, czyli odessanie oleju silnikowego i zalanie świeżego. Dotyczy to aut wyprodukowanych do września 2020.
Także nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc, że "przycinają przeglądy co 15 tys km".
TomekM_1983 to pisał Krycha, kacper go źle zacytował.
Ja kupowałem już zarejestrowanego na salon, więc mam 3letnią gwarancję. A tego dodatkowego nie brałem. Z nadzieją, że nie będę go potrzebował, jak wyjdzie się zobaczy.
Marek191 07-07-2021, 22:30 On te głupoty pieprzy od samego początku wątku, że każdy Ford Focus MK4 niczym Kia, jest objęty 5 lub 7 letnią gwarancją. Bo jemu dali, to każdy tak ma. Już się tego czytać nie da.
Podstawowy okres gwarancji w przypadku Focusa to 2 lata, i tego się należy trzymać. To, że ktoś dostał od dealera dodatkowe lata, to nie jest reguła. Czasem dealer coś dorzuci od siebie, ale nie jest to reguła dla każdego egzemplarza.
Tak samo jak nie jest regułą, że auta z poprzedniego roku są rejestrowane na dealera. Np w przypadku mojego egzemplarza, właścicielem auta była grupa Bemo Motors, ale pojazd nie był zarejestrowany. Zarejestrowany po raz pierwszy został dopiero w dniu odbioru.
Jak również mój egzemplarz, właśnie dlatego że nie udało się go sprzedać w roku produkcji, a w następny, posiada gwarancję 2+1. Pełna, z limitem 150 000 km.Z tego co wiem to każdy model osobowy Forda wyprodukowany po chyba 2016/2018(nie pamiętam) kupiony przez osobę fizyczną jako nowy w salonie ( pierwszy właścicel) i serwisowany w ASO objęty jest gwarancją fabryczną Forda na 5 lat lub 50kkm. Każdy większy przebieg wymaga dodatkowego PŁATNEGO ( widocznego na fakturze, ale może być w cenie jako gratis) pakietu gwarancji np. 5 lat /100kkm
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Z tego co wiem to każdy model osobowy Forda wyprodukowany po chyba 2016/2018(nie pamiętam) kupiony przez osobę fizyczną jako nowy w salonie ( pierwszy właścicel) i serwisowany w ASO objęty jest gwarancją fabryczną Forda na 5 lat lub 50kkm. Każdy większy przebieg wymaga dodatkowego PŁATNEGO ( widocznego na fakturze, ale może być w cenie jako gratis) pakietu gwarancji np. 5 lat /100kkm
Jak dla mnie to masz błędne dane, wystarczy zapytać w salonie lub innych użytkowników, ja bynajmniej takiej gwarancji podstawowej nie otrzymałem, a pytałem w salonie o dadotkowa gwarancję w cenie auta.
Marek191 07-07-2021, 22:42 "UWAGA!*Gwarancję Ford Protect można wykupić w okresie 12 miesięcy od daty wydania nowego pojazdu.
Wariant rozszerzony można zakupić wyłącznie w połączeniu z wariantem bazowym 5 lat / 50.000 km.
* Wariant bazowy jest bezpłatny dla Klientów detalicznych przy zakupie nowego samochodu"
Ford się nie chwali tym, bo po prostu handlowcy przy sprzedaży mają za free argument że w cenie dostanie PAN u mnie 5 lat gwarancji. Proste
Marek191 07-07-2021, 22:45 Jak dla mnie to masz błędne dane, wystarczy zapytać w salonie lub innych użytkowników, ja bynajmniej takiej gwarancji podstawowej nie otrzymałem, a pytałem w salonie o dadotkowa gwarancję w cenie auta.Warunkiem są tylko przebieg i przeglądy pełne w ASO w terminie. Po przeglądzie na 2 lata dostajesz jakby z automatu kolejne 2 lata gwarancji(do max 50kkm) i w wieku 4 lat musisz zrobić kolejny pełny przegląd w ASO. Auto musi być jako nowe zarejestrowany pierwszy raz na osobę fizyczną! Odpadają więc DEMO z salonów ;-)
Marek191 07-07-2021, 22:47 Warunkiem są tylko przebieg i przeglądy pełne w ASO w terminie. Po przeglądzie na 2 lata dostajesz jakby z automatu kolejne 2 lata gwarancji(do max 50kkm) i w wieku 4 lat musisz zrobić kolejny pełny przegląd w ASO. Auto musi być jako nowe zarejestrowany pierwszy raz na osobę fizyczną! Odpadają więc DEMO z salonów ;-)
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu TapatalkaAa i dotyczy to tylko PIERWSZEGO właściciela, ten typ gwarancji nie jest "dziedziczony" ponieważ jest przypisany do tandemu kierowca+ VIN
Marek191 07-07-2021, 22:49 Jak dla mnie to masz błędne dane, wystarczy zapytać w salonie lub innych użytkowników, ja bynajmniej takiej gwarancji podstawowej nie otrzymałem, a pytałem w salonie o dadotkowa gwarancję w cenie auta.W salonie Ci powiedzą zawsze że masz 2 lata ustawowe. Tak generalnie to nie musisz wykonać pełnego przeglądu w ASO żadnego już po zakupie i gwarancja Ci wygaśnie po 2 latach i tyle w temacie
Warunkiem są tylko przebieg i przeglądy pełne w ASO w terminie. Po przeglądzie na 2 lata dostajesz jakby z automatu kolejne 2 lata gwarancji(do max 50kkm) i w wieku 4 lat musisz zrobić kolejny pełny przegląd w ASO. Auto musi być jako nowe zarejestrowany pierwszy raz na osobę fizyczną! Odpadają więc DEMO z salonów ;-)
Pierwszy raz słyszę takie historie, kto chce niech wierzy, mnie nie przekonałeś.
Pozdrawiam
Marek191 07-07-2021, 22:57 Pierwszy raz słyszę takie historie, kto chce niech wierzy, mnie nie przekonałeś.
PozdrawiamTo jest "niszowy" temat z dwóch powodów:
1. Większość osób zrobi 50 kkm przed 4-5 rokiem od zakupu ( jeśli na przeglądzie w wieku 4 lat masz 50 500 km to nawet Ci nie wspomną że Ci się gwarancja przedłużyła)
2. Niewiele osób ciągle serwisuje autko po gwarancji a jeśli już to często po terminie byle było wpisane do książki że co 2 lata robione
Marek191, w 2014 i 2018 kupowałem samochód i za każdym razem dostawałem dwie umowy Ford Protect - na wariant bazowy (ten, który jest gratis/lub nie) i na wariant rozszerzony (płatny). Ale umowy były za każdym razem dwie i przypisane do samochodu, normalnie przechodziły na kolejnego właściciela. Dlatego moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak Ford Protect "z automatu" przedłużone do 5 lat/50k km.
Chyba że coś się zmieniło od 2018.
TomekM_1983 08-07-2021, 14:48 Z tego co wiem to każdy model osobowy Forda wyprodukowany po chyba 2016/2018(nie pamiętam) kupiony przez osobę fizyczną jako nowy w salonie ( pierwszy właścicel) i serwisowany w ASO objęty jest gwarancją fabryczną Forda na 5 lat lub 50kkm.
Podaj źródło na te Twoje rewelacje.
Aa i dotyczy to tylko PIERWSZEGO właściciela, ten typ gwarancji nie jest "dziedziczony" ponieważ jest przypisany do tandemu kierowca+ VIN
Tak tak, i do obuwia kierowcy oraz koloru włosów jego żony...
W salonie Ci powiedzą zawsze że masz 2 lata ustawowe.
Nie ma czegoś takiego, jak ustawowe 2 lata gwarancji. Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta i w świetle prawa może on w ogóle nie udzielać gwarancji na sprzedany produkt. To producent określa czas trwania gwarancji oraz jej warunki. Chyba ci się coś z rękojmią pomyliło. W przypadku Forda gwarantem jest importer, czyli Ford Polska i udziela on 2 lata gwarancji na samochody zakupione na firmę oraz 3 lata przez klientów detalicznych.
Chyba że coś się zmieniło od 2018.
Nic się nie zmieniło, jest tak piszesz. Jedyna różnica jest taka, że do każdego Focusa którego zakupi osoba fizyczna jest dorzucane gratis rozszerzenie gwarancji z 2 do 3 lat.
Dodatkowo mamy dwa warianty Ford Protect - przeznaczony dla osób fizycznych oraz dla firm.
W przypadku osób fizycznych, wygląda to tak, że pakiety łączymy. Czyli zawsze należy wykupić wariant bazowy 5 lat / 100 000 km, a jeżeli chcemy więcej lat lub przebiegu to dokupujemy wariant rozszerzony. Czyli np. możemy rozszerzyć do 5 lat / 150 000 km, 5 lat / 200 000 km lub 7 lat / 150 000 km
Rozszerzenie do 7 lat to 2200 + 2400 zł, co daje nam skromną sumkę 4600 zł.
Natomiast w przypadku zakupu na firmę są rozszerzenia do 3 lat / 150 000 km lub 4 lat / 150 000. Także dokupujemy sobie jedno rozszerzenie, za 2200 zł lub za 2900 zł, w zależności ile chcemy lat.
Duża część aut, jak nie wszystkie na stocku u dealera ma po prostu wykupione rozszerzenie do 3 lat / 150 000 km.
I nie jest to żadna wiedza tajemna, wystarczy zapoznać się z warunkami programu Ford Protect. Ale widzę, że mało komu się chce :)
Ps. Jeżeli ktoś bierze auto na firmę, a nie robi dużych przebiegów i bardziej zależy mu na latach, to może sobie dokupić rozszerzenie gwarancji dla osób fizycznych.
3.5 strony offtopa o gwarancji... :572:
(ten post w sumie przynależy do innego wątku, z którego ta dyskusja została wydzielona)
r2d2_dawid 11-07-2021, 11:24 Przecież na stronie FORDa jest nawet cennik Ford Protect i nie ma nic za free.
https://i.postimg.cc/tYn4xrTh/aaaaaaaaaaaaaddddddddddddddddd.jpg (https://postimg.cc/tYn4xrTh)
Zmieniając temat.
Ma ktoś może opis kontrolek na tablicy zegarów ? Nie mogę znaleźć w instrukcji , coś nie ogarniam ...
AdoKrycha007 11-07-2021, 11:28 Przecież na stronie FORDa jest nawet cennik Ford Protect i nie ma nic za free.
jest, kwestia dogadania. dostałem max pakiet za free.
TomekM_1983 12-07-2021, 06:09 dostałem max pakiet za free.
Co to jest "max pakiet" ?
Napisz konkretnie, jaki pakiet dorzucił ci dealer oraz czy zakup był na firmę czy na osobę fizyczną.
Ale drążycie. :p Czasem dealer dorzuci, a czasem nie, albo trzeba dopytać i się potargować. Podobnie jak z rabatem, jeden da większy, drugi mniejszy :p
mdmowski 13-07-2021, 12:10 Ma ktoś może opis kontrolek na tablicy zegarów ? Nie mogę znaleźć w instrukcji , coś nie ogarniam ...
Masz w aplikacji Ford Pass (Pojazdu -> Pomoc -> Przewodnik dotyczący powiadomień) i Ford Pass Pro (Serwis -> Opis powiadomień).
Mam nadzieję, że o to chodziło.
AdoKrycha007 13-07-2021, 19:35 Co to jest "max pakiet" ?
Napisz konkretnie, jaki pakiet dorzucił ci dealer oraz czy zakup był na firmę czy na osobę fizyczną.
7 lat/150 tys km/os.prywatna
blablawla 13-07-2021, 19:41 Może w 2019 była jakaś akcje że dokładali gwarancję za free. Ja tylko targowałem się w kwesti ceny. Po odebraniu auta i zalogowaniu w fordpass zobaczyłem gwarancję na 3 lata lub 150 tys km. W moim przypadku leasing.
maxpawkas 14-07-2021, 19:35 Ja kupując w 2020 dostałem pakiet 5lat/100kkm. I z tego co pamiętam nie było to nic nadzwyczajnego, bo każdy dealer z którym rozmawiałem dawał ten pakiet w ofercie. Także musiała to być jakaś ogólnofordowska akcja.
PANOWIE, CZY 2-, 3-, CZY 5-LETNIA GWARANCJA TO JEST WADA ALBO USTERKA WIEKU DZIECIĘCEGO?
Pierdzielicie o tym bez ładu i składu od 5 stron!
r2d2_dawid 15-07-2021, 19:34 Masz w aplikacji Ford Pass (Pojazdu -> Pomoc -> Przewodnik dotyczący powiadomień) i Ford Pass Pro (Serwis -> Opis powiadomień).
Mam nadzieję, że o to chodziło.
Nie wiem. Wyskoczył mi ostatnio taki "płaski klucz" po lewej , obrotomierz. W aplikacji pokazuje że ta ikona to "awaria AWD" a to Focus .... :-D Powiadomienie pomiędzy zegarami to "serwis niedługo wymagany" zgasło i tyle to widziałem , w apce brak powiadomienia.
Czy ktoś zna temat, ile może trwać naprawa samochodu w ramach dokupionej gwarancji po 3 roku użytkowania? Salon Forda twierdzi,ze to nie gwarancja, tylko ubezpieczenie, i ze nie obowiązują ich żadne terminy i mogą auto trzymać nawet rok. Nigdzie nie mogę znaleźć zapisów na ten temat.
Skoro tak twierdzą, to zmień serwis albo napisz skargę do centrali. W warunkach Ford Protect (który jest "umową o sprzedaży ryczałtowych usług serwisowych") nie ma nic na ten temat, co raczej nie oznacza, że mogą trzymać auto w nieskończoność.
Skoro tak twierdzą, to zmień serwis albo napisz skargę do centrali.
Niestety, Ford też rozkłada ręce lub olewa temat. Ponoć nie maja wpływu na dilera. Zmieniłby serwis, ale rozkopali mi pól auta i teraz gdyby wyszło cos nie tak, to pewnie jeden by zwalał na drugiego. Teraz podobno w Europie nie ma RGR do 2,5 l hybrydy. Czas oczekiwania, nieznany.
Omijajcie dilera RENCAR w Rybniku szerokim łukiem!
Niestety, Ford też rozkłada ręce lub olewa temat.[...]
Potwierdzam
Mialem problem z jednym ASO, gdzie rozgrzebali auto i nie potrafili naprawić
(na "normalnej" gwarancj)
Ford stwierdził:
- że to sprawa danego ASO
- oni nic do tego nie mają
- nie mozna zmienić ASO na inne - musi zrobić to które zaczęło
Niestety Ford Polska ma w nosie klienta i zero pomocy przy problemach z dealerem
[...]
Salon Forda twierdzi,[...] ze nie obowiązują ich żadne terminy i mogą auto trzymać nawet rok. [...]
Sugerowałbym kontakt z rzecznikiem konsumentów lub prawnikiem,
czy coś nie wynika z przepisów ogólnych, np. z ustawy konsumenckiej
Pamietam, że kiedyś była dyskusja, że jeśli coś nie wynika z jednej ustawy, to posiłkujemy się inną która definiuje dany temat
pozdrawiam
Arturek
Potwierdzam
Mialem problem z jednym ASO, gdzie rozgrzebali auto i nie potrafili naprawić
(na "normalnej" gwarancj)
I jak sobie z nimi poradziłeś?
I jak sobie z nimi poradziłeś?
Witam, ktoś może przerabiał temat zakupu auto za granicą z ważną gwarancją Ford Protect tego czy w Polsce będzie ona honorowana ?
W Gwarancji są nast. zapisy:
(Autoryzowany Wykonawca Forda” nazywany jest poniżej AFVP)
Gwarancja udzielana jest pierwotnemu nabywcy pojazdu i obowiązuje również w ramach podanych limitów gwarancyjnych w przypadku odsprzedaży. Niniejsza gwarancja obowiązuje w Europie.
Naprawy w innych krajach europejskich mogą być również przeprowadzane przez AFVP. Wszystkie AFVP w Europie (definicja Europy patrz książeczka serwisowa) są zobowiązane do bezpłatnego wykonywania napraw objętych gwarancją Ford Extra.
|
|