Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Trzęsie kierownica od 90km/h a karoseria od 120 km/h
darek101120 22-07-2021, 20:15 Piszę żeby nie pakować się w dziwne koszty. Potrzebna sugestia co sprawdzić. Poniżej opisuje co zostało sprawdzone:
- brak jakichkolwiek luzów w zawieszeniu
- felgi sprawdzane proste są
- opony goodyear nowe 5 tydzień 2021 na starych było podobnie a były już do wymiany.
- koła wyważane dwa razy w różnych zakładach dla pewności.
- zbieżność robiona dwa razy tył plus przód w różnych wawarsztatach.
- tarcze i klocki przód i tył są sprawne proste wszystko brembo. Tył ma rok a przód 5 miesięcy. Podczas hamowania ostrego drgania się nie nasilają więc tarcze mam proste.
Objawy:
- powyżej 90 zaczyna drgać kierownica
- powyżej 120 dochodzą dość mocne drgania na karoserii i zwiększa się bicie na kierownicy.
Ciekawostka jest to że drgania na kierownicy są zawsze delikatne a drgania karoserii powyżej 120km/h czasami są a czasami nie. Dziwne takie.
Teraz co sprawdzać lub wymienuac:
- przeguby wewnętrze? Lewy cy prawy?
- może koło dwumasowe się kończy ale dziwne objawy jak na dwumase.
- półoska z przegubami ta długa ale to by drgała karoseria i kiera podczas przyspieszania?
Co powoduje takie objawy w esach?
MikiS933 22-07-2021, 20:37 A odczuwasz mocniej przy przyspieszaniu ?
Wysłane z budki telefonicznej
darek101120 22-07-2021, 20:57 Wiesz co chyba tak. Trudno to na razie jednostajnie stwierdzić ale chyba jak przyspieszam to może delikatnie trzęsie mocniej jak wyrównam prędkość to trzęsie dale ale może że słabsza częstotliwością drgań.
Nieważne jak ostro będę przyspieszał do 120 brak drgan karoserii trzęsie tylko kierownica. Jak przekroczę 120 to przechodzi takie jakby bicie odczuwalne na kierownicy w karoserie
Czasami jak podczas jazdy skręcę kierownicom lewo prawo i odpuszczę trochę gaz by ponownie dodać gazu i jechać dalej naprYklad 125km/h to przestaje drgać. Wtedy mogę jechać bez drgań ale tylko chwilę jak wejdę w zakręt lub przyspieszę trochę to drgania wracają.
Drgania karoserii pojawiają się przy 115 może 120 km/h i jakby ginęły przy 145 lub jest ich wtedy natyle mało że na karoserii nie czuje ale kiera trzęsie się im szybcie tym mocniej.
Bump:
MikiS933 22-07-2021, 21:18 Półosie do sprawdzenia :)
Bo w sumie nic innego nie zostało
Wysłane z budki telefonicznej
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3291603&postcount=6
gawelek007 24-07-2021, 11:16 Sprawdź półosie, miałem podobnie, u mnie jeszcze były stuki jak zwalniałem bez wciśnięcia sprzęgła (hamowanie silnikiem). Po wciśnięciu sprzęgła stukanie mijało, drgania były wyczuwalne bardziej z prawej strony. Drgania kierownicy i całej prawej strony przy prędkości od 80-140. przy większych prędkościach było trochę lepiej. Był uszkodzony prawy przegub wewnętrzny ( w mojej wersji trzeba całą półoś wymienić). Zmieniłem i nic nie puka nic nie trzęsie.
Powodzenia i pozdrawiam Tomek :):)
drabina1993 24-07-2021, 11:58 A może by tak sprawdzić poduszki silnika?
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
darek101120 26-07-2021, 16:09 To nie poduszki silnika.
Panowie dziękuje za sugestie. Też obstawiam półoś lub przegub wewnętrzny.
Co zakładacie za półosie lub przeguby wewnętrzne? jakiś sugerowany producent?
Półosie komplety są na allegro GSP, BRV, ATD, NTY, co to za wynalazki???
Mam to samo, nie zakładaj gsp, ja założyłem i było gorzej, zaczęły być słyszalne puknięcia przy ruszaniu, więc wrucilem do starych
Poduszki mam wymienione 3x i też nic to nie wniosło do sprawy, kuzyn cały czas stawia na opony ale wierzyć mi się nie chce w to, w środę będę miał komplet od innego auta co nie ma tych dolegliwości może coś się okarze.
darek101120 26-07-2021, 20:21 Ale co Ty zakładałeś polosie czy przeguby?
Ja zabiorę się za diagnozę za tydzień gdzieś ponieważ jestem na wyjeździe. Na pewno nie będę kupował w ciemno.
Zakładałem całe półosie "GSP" i na nich mi zaczęło pukać podczas ruszania, i przy odejmowaniu gazu i dodawaniu więc to firma śmietnik, a drgania nie ustały więc wróciłem do starych
Wszędzie takie same opinie - lepiej założyć używkę w dobrym stanie niż nowe zamienniki
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
darek101120 27-07-2021, 19:54 No tylko weź tu kup dobra używek. W citroenie C5 2.0 HDI wymieniałem cała z przegubami ta długa z prawej strony i był SKF chyba 340zl zapłaciłem i było super. A do esa widzę lipa. Po powrocie w przyszłym tygodniu auo na kanał.
Racja podróbki nie warte nic, jakiś kolega pisał gdzieś że zakładał niby jakieś włoskie tylko nazwa mi uciekła
Ja swoje dam raczej do regeneracji, choć to tez nie wiadomo jak wyjdzie
Znalazłem..
METELLI 17-1154 prawa
gawelek007 29-07-2021, 07:45 To nie poduszki silnika.
Panowie dziękuje za sugestie. Też obstawiam półoś lub przegub wewnętrzny.
Co zakładacie za półosie lub przeguby wewnętrzne? jakiś sugerowany producent?
Półosie komplety są na allegro GSP, BRV, ATD, NTY, co to za wynalazki???
Nie ufałbym firmie o dziwnie chińsko brzmiącej nazwie. Jeśli oryginał kosztuję ok. 3000zł a zamiennik 400zł to ktoś musiał użyć innych materiałów. Dobra stal trochę kosztuję. Jeśli masz możliwość wymiany przegubu wewnętrznego to od tego bym zaczął ( co do firmy to się nie wypowiem ale brałbym coś produkcji europejskiej ).
Jeśli nie masz możliwości tak jak u mnie czyli całą półoś to poszukaj ładnej używanej. Wszystkie mają wg. sprzedającego "100tyś. przebiegu lub mniej" - Oceń po osłonach, chociaż to i tak loteria bo moja uszkodzona miała osłony w stanie idealnym i przebieg 200tyś. Ewentualnie można regenerować - poszukaj w internecie firm które się tym zajmują. Pisałem do kilku to w mojej wersji czyli 2,5T PB koszt ok. 600-800zł. Cena używanej o wiele mniejsza więc warto zaryzykować. W moim przypadku trafiła mi się za pierwszym razem sprawna używana.
darek101120 29-07-2021, 08:31 Dokładnie trzeba będzie iść w używane chyba. A jak prawidłowo zweryfikować uszkodzenie przegubu? Będzie mal luzy przy kreceniu półosią?
Dzwoniłem do firmy która mam sprawdzona jeśli chodzi o półosie i powiedzieli że najlepiej dostarczyć całe półosie z przegubami dokonają weryfikacji i wymienia uszkodzone elementy jeśli chodzi o smaxa. Przegub zewnętrzny do 400zl wewnetrzny do 800. Ceny drogawe.
Samego przegubu wewnętrznego nie spotkałem w zamienikach, więc w grę wchodzi cała półoś, ta firma która podałem też mało nie kosztuje a niby włoska produkcja, jeden z członków grupy zakładał 2 szt., lewa i prawa i nie ma zastrzeżeń, przynajmniej jego problemy zniknęły.
Ja osobiście chyba zdecyduje sie na regenerację choć w to regenerację jakoś slabo wierzę
Tak tylko jak by chciało się komuś sprawdzać. Napisze że miałem drgania przy przyspieszaniu, pierw do wymiany poszła prawa półośka, Było dużo lepiej ale nie idealnie, Do tego coś zaczęło pukać przy zmianie biegu.. Wpierw przy wpięciu jedynki później przy kolejnych biegach. Dziś wymieniłem poduszkę skrzyni biegów, lewa od kierowcy, cisza spokój nie puka nie stuka przy mocnym bucie nic nie szarpie.
S-Max 440 18-12-2021, 21:19 U mnie było tak samo, zacząłem standardowo od opon felg i tarcz. Oczywiście nie pomogło, wymieniłem prawą półoś i po problemie. Przypadek miałem ten już dwa razy w dwóch różnych s-max. Nie kupywałem zamienników ani używek tylko górną półkę . Po za drżeniem kierownicy i karoserii w tym przedziale prędkości, nic innego się nie działo.
To jak możesz podziel się nazwa tej górnej półki 😀
|