Zobacz pełną wersję : książka "sam naprawiam ford scorpio"

Type25
29-10-2007, 07:06
Ze względu na nabycie przez tatę scorpio 98 rok 2,3 dohc, prosiłbym jeśli ktoś posiada książke z serii "sam naprawiam ......" do scorpio, czy też podobną literaturę o dany model. Będę wdzięczny :fcp1
Mail : volvo480@poczta.onet.pl lub volvo480@poczta.fm

Struna
29-10-2007, 09:51
w kięgarni znajdziesz, na allegro znajdziesz, mam CI do domu przywieźć ? za odpowiednią opłatą i to jest możliwe :)

Dodam tylko ,że jeśli nie jesteś w miare kumaty z mechaniki to ta książka niewiele Ci pomoże, ale zawsze coś.

Type25
29-10-2007, 10:00
mam spore doświadczenie w sierrze, wiem że sierra to małe scorpio no ale zawsze wole mieć książkę nawet po to by z elektryka się pobawic

Struna
29-10-2007, 10:22
jak wspomniałem niewiele się dowiesz, zwłaszcza o elektryce, choć jakieś tam schematy niby sa. Do wieloryba to sobie skołuj program o nazwie TIS, tam masz całą elektrykę i nie tylko bardzo dokładnie, ale po angielsku.

Type25
29-10-2007, 12:14
to już mam, czasami jest pomocny.
Mam tez do ciebie pytanie bo jako jedyny się odzywasz, co warto by było wymienić w wielorybie w zawieszeniu przednim - najczęściej wymieniane elementy - bo niby jest lekki stuk a niestety nie mam doświadczenia z tymi nowymi modelami (niemyślne żeby cały wahacz trójkątny trzeba było wymieniać bo jak się dowiadywałem to jest to droga przyjemność)

Struna
29-10-2007, 12:25
stukać mogą sworznie wahacza, łączniki stabilizatora i obejmy stabilizatora, trzeba na szarpakach sprawdzić co jest grane i wymienić.

Coolbit
10-11-2007, 23:42
Wildze że Forumowicze z BMW są DUŻO bardziej przyjaźni i nikt nie robi problemów jeśli chodzi ,że by komuś schemat czy pdfa podesłać z książką za free!!!
Na forum forda zawsze czuje się obco.
Widze ,że niema nikogo kto by się chętnie czymś podzielił. :fcp6

tomiscorpio
11-11-2007, 02:03
Poprostu trafiles na osoby z fst (ford scorpio team) w tym watku jak np struna a tak prawde mowiac z nimi zazwyczaj sie ciezko dogadac. Chociaz Struna tam jest jednym z przyjazniej nastawionych.

Zapewne stukaja laczniki stabilizatora , kupic na allegro po 20zl z groszem bo wytrzymuja tyle samo co oryginaly a nie kosztuje 300zl za jeden :fcp1 :fcp1 a jezeli cos Ci naprawde mocno wali to gumy drazka stabilizatora + takie duze gumy walcowate.

Ja kupowalem z Tedgum najlepsze ceny mieli. A laczniki na allegro od takiego typka.

ut99
11-11-2007, 10:08
BMW są DUŻO bardziej przyjaźni
duzo mlosi moze??? i sie nie przejmuja ze udostepniaja cos co ma prawa autorskie

tomiscorpio
11-11-2007, 11:06
BMW są DUŻO bardziej przyjaźni
duzo mlosi moze??? i sie nie przejmuja ze udostepniaja cos co ma prawa autorskie

Wymieniales kiedys cos z tego na uzywane? np tlumik itp

- poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi

- klocki i szczęki hamulcowe

- przewody układu hamulcowego

- tłumiki układu wydechowego

- przeguby układu kierowniczego i zawieszenia

- fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi

- układ blokady kierownicy

- immobilisery wraz z transponderami sterowania elektronicznego

- urządzenia przeciwwłamaniowe i alarmowe

- elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa np. ABS

- przewody paliwowe

- filtry jednorazowe i wkłady filtra

- zawory recyrkulacji spalin

- instalacje zasilania gazem

- automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa

- pióra wycieraczek szyb

- katalizatory

- kondensatory zawierające PCB

Zawsze jezdzisz zgodnie z przepisami i nigdy nie przekracasz predkosci?

:fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2 :fcp2

rsztefek
11-11-2007, 17:18
No to jak to jest!!??
Można dostać PDF czy nie??
Za dużo sam nie naprawiam ale jak ściągam jakieś plastiki to nie chciałbym ich połamać!!
Jeśli tak to proszę przesłać na rsztefek@wp.pl.

Struna
12-11-2007, 08:25
Chociaz Struna tam jest jednym z przyjazniej nastawionych. wow, jaka superlatywa :)

Type25
12-11-2007, 22:11
Powiem tak że już mam książkę i jest do #^$&** bo prawie nic niema na o tym modelu, o wiele więcej (tu podkreślam słowo o wiele) znalazłem na stronce :

http://www.fordscorpio.co.uk/

którą mi podrzucili chłopaki z forum scorpiaka. THX wszystkim

A ta na marginesie ma poważny problem bo poszła mi głowica w 2,3 benzynie i też potwierdziły się moje obawy że był podtopiony, jednym słowem nieudany zakup scorpiaka

Struna
13-11-2007, 08:34
poszła mi głowica w 2,3 benzyni norma, musiał go ktoś zagrzać i tak to się kończy w DOHC.