Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Chrobotanie ocieranie po wymianie sprzęgła.

aras2365
02-08-2021, 08:58
Witam zanim podjadę do mechanika chciałbym zasięgnąć waszych opinii. Jestem po wymianie całościowym sprzęgła i dwumasy. Sprzęgło i dwumas komplet Sachs wysprzęglik Luk. Ogólnie biegi wchodzą gładko samochód nie szarpie nie ślizga się wszystko jest tip top. Problem jest gdy odpalę samochód wciśnę sprzęgło i nie wbijając biegu puszczę. Zmienia się wtedy dźwięk pracy skrzyni jakby chrobotanie lub ocieranie. Jeśli bieg zostanie wbity to dźwięk się nie zmienia. Jeśli wbiję bieg wszystko jest dobrze, podczas jazdy nic nie szumi i nie ociera. Na myśl przychodzi mi może niewystarczające odpowietrzenie wysprzęglika? Jakieś sugestie? Pytam bo jeśli podjadę do mechanika to będę przy sprawdzaniu co może być nie tak.

Fulara
02-08-2021, 09:00
Jeśli dźwięk się zmienia wraz z wciśnięciem puszczeniem sprzęgła to coś w skrzyni albo wadliwy wysprzeglik. Jego odpowietrzenie nie ma tu nic do rzeczy w mojej opinii

aras2365
02-08-2021, 09:05
Jeśli wciśnę sprzęgło i trzymam to nic się nie dzieje. Jak wcisnę i odpuszczę to właśnie zmienia się dźwięk od razu. Przed wymianą nie było takiego objawu. Więc skrzynię wykluczam.

Fulara
02-08-2021, 09:09
jeśli wciskasz sprzęgło ustaje wałek atakujący skrzyni, czyli skrzynia się zatrzymuje

jeśli puszczasz sprzęgło zasprzęgla się i na luzie skrzynia zaczyna pracować, na biegu również ale zasprzęgla również wałek napędu na ośki.

więc generalnie coś w skrzyni na moje oko. może wlali lipny olej, nie wiem. tak to wygląda. zapowietrzony wysprzęglik działałby tak, że czasem byś miał problem wbić bieg albo bieg by zgrzytnął.

do serwisu

ps. jak masz dwumasę i sprzęgło samonastawne to zapytaj tak z ciekawości czy zakładali z przyrządem. bez przyrządu żywotność sprzęgła spada z 80%

aras2365
02-08-2021, 10:05
Dzięki za odpowiedź widzę z deszczu pod rynnę... :/

Fulara
02-08-2021, 11:33
oddaj auto do mechanika, może to jakaś pierdoła, może coś rezonuje, a może to poważniejsza usterka o ile tego nie było przed wymianą

aras2365
02-08-2021, 11:37
Jutro właśnie jadę :) Mechanik mówi że może być walnięty wysprzęglik. Bo sprawdzał luz na wałku przy wymianie i nie było luzu. Dam znać co było jak będę wiedział dla potomnych.

Fulara
02-08-2021, 11:46
jak był walnięty wysprzęglik no to skrzynia w doł niestety

aras2365
02-08-2021, 11:51
Chodzi o to że był nowy. Ale mówi że wielce prawdopodobne jest to że był już w pudełku wadliwy. Bo pytał czy przed wymiana były takie objawy A niestety nie miały miejsca.

Bump:

Fulara
02-08-2021, 14:46
no to mówie, jak nowy okazał się wadliwy, to zaś 3h roboty i skrzynia w dół

to był oryginał ? czy zamiennik a jak zamiennik to jaki ?

aras2365
02-08-2021, 15:46
Docisk tarcza dwumas sachs wysprzęglik LUK. Zauważyłem prawidłowość jak szybko odpuszczę sprzęgło na luzie " strzele " to właśnie zaczyna się klekot jeśli wolno płynnie to nic nie słychać.

Fulara
02-08-2021, 16:16
Zauważyłem prawidłowość jak szybko odpuszczę sprzęgło na luzie " strzele " to właśnie zaczyna się klekot jeśli wolno płynnie to nic nie słychać.

więc również obstawiam wysprzęglik

SZY 33234
08-08-2021, 14:37
Miałem kiedyś podobnie w focusie w benzynie, przyczyną było wadliwe zamontowane łożysko dociskowe, przejeżdziłem na nim 40 tys i nic z skrzynią ani sprzęgłem sie nie wydarzyło