Zobacz pełną wersję : [Focus USA] naprawa z OC sprawcy ST - czy znacie jakieś ASO/serwis?
Cześć,
Chcę naprawić samochód z OC sprawcy - najlepiej w ASO - jestem z Katowic, jest z tym mega problem, bo ASO zazwyczaj nie podejmują się naprawy, bo nie potrafią rozkodować VINu...
Czy znacie jakiś serwis ASO - preferowany lub specjalizujący się w naprawach samochodów z USA który ogarnąłby naprawę z OC sprawcy?
Najlepiej okolice Katowic/Śląsk.
Będę wdzieczny za pomoc i sugestie.
Zapytaj tutaj :) https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=127
...Chcę naprawić samochód z OC sprawcy - najlepiej w ASO - jestem z Katowic, jest z tym mega problem, bo ASO zazwyczaj nie podejmują się naprawy, bo nie potrafią rozkodować VINu...
...
Po pierwsze to każde ASO bez problemu "rozkoduje VIN USA". Nie tu jest "pies pogrzebany"... Problemem jest dostępność części specyficznych dla aut z USA - np. niektóre zderzaki czy np. czujniki/moduły czujników parkowania itp. ASO nie ma jak ich zamówić, a nie użyje części z Allegro...
Serwisy niezależne nie mają takich problemów i zrobią wszystko zgodnie z ustaleniami i wskazanymi/uzgodnionymi częściami. Albo na zamiennikach albo na częściach używanych.
Jeśli np. zderzak z USA jest inny, to nikt (ani ASO ani serwis niezależny) nie będzie go sprowadzał i czekał na niego nie wiadomo ile...
W strefie ślaskiej podałem namiar na http://www.nowy-dwor.bytom.pl/
AdoKrycha007 02-08-2021, 13:25 żadne ASO nie zrobi Ci amerykańca w takiej sytuacji. w innych sytuacjach ASO często również nie chcą się podejmować.
zadzwoń do ford sławek
wpisz se w google. dość rzetelny serwis. ale czy się podejmie usrańca to nie wiem
Nie napisałeś w jakim stanie masz auto (jeżdżące?). Jeśli tak, to możesz podjechać do jakiegokolwiek profesjonalnego warsztatu i umówić termin naprawy. Warsztat w tym czasie wyliczy rzeczywistą wartość szkody (ta wskazana przez ubezpieczyciela jest zwykle znacznie zaniżona), załatwi akceptację kosztorysu przez ubezpieczyciela i sprowadzi potrzebne części. Wybierając inny niż ASO warsztat masz szansę dogadać się z właścicielem i zlecić naprawę z wykorzystaniem części używanych (trochę kasy zostanie). Nie jest to możliwe przy naprawie z rozliczeniem bezgotówkowym.
AdoKrycha007 02-08-2021, 15:37 bezgotówkowego mieć nie będzie, bo nikt mu nie sprowadzi ori części z usa.
zostaje mu warsztat poza aso, na używanych częsciach albo zamiennikach, jesli podejdą
to jest właśnie kupowanie amerykanów, bo taniej.. co tanie to drogie.
części można spokojnie z amerykańskich serwisów ściągnąć.
kumpel ma chevroleta explorera i wszystko ściąga ze stanów do 2 tygodni części są.
czasem trzeba zapłacic akcyzę. tanio nie jest ale da się
AdoKrycha007 02-08-2021, 15:49 tak, ALE żadne ASO się w takie coś nie będzie bawić - oni otwierają swój jeden system i tam mają tylko EU i do widzenia.
dlatego zostaje mu niezależny serwis, któremu będzie się chciało. a potem kwestia dopłącania z własnej kieszeni, bo za cło/akcyze mu nie zapłacą.
zadzwoń do ford sławek
...
Ford Sławek to jest serwis czysto mechaniczny. Nie robi żadnej blacharki i lakierowania - w związku z tym nie ma nic do "szkody z OC sprawcy".
Co do meritum - numery katalogowe części USA i EU (takich samych części...) są ZUPEŁNIE INNE. Mało kto ogarnia dobranie prawidłowego numeru części z katalogu USA... Tak na dobre - to ja znam jedną osobę - Roberta SRS od nas z forum...
W związku z tym sprowadzanie części z USA - nawet przez serwisy niezależne - to mrzonka!
Od razu można sobie dać z tym spokój!
Jeśli części są identyczne w EU - co przecież widzi każdy ogarnięty blacharz i mechanik - to do szkody wystarczy wycena na katalogach EU.
BTW - sam miałem robioną niewielką szkodę z OC sprawcy w moim byłym Fusionie Energi (PHEV) poliftowym USA. Robiło mi (po znajomości...8)) ASO w Rybniku - i nie było żadnego problemu z rozliczeniem bezgotówkowym...
Faktem jest, że do wymiany tam była dokładka tylnego zderzaka i trochę spinek zderzaka. Wcześniej miałem założony zderzak tylny z europejskiego Vignale, więc nie było trudno...
Tak czy inaczej - nie "siejcie Koledzy paniki", że jak USA - to zapomnij o zrobieniu bezgotówkowo z OC... Wszystko - jak zawsze - zależy co jest do zrobienia...
Tedi
ok, nie wiedziałem, że sławek nie robi szkód blacharskich, więc nie było tematu
konieczko5 02-08-2021, 21:31 ...
...Ford EU i Ford USA to zupełnie inne firmy.
A co ma "piernik do wiatraka"??? Co ma "inny" lub "nasz" Ford do rozliczenia z ubezpieczycielem???
Ubezpieczyciel akceptuje wycenę jaką dostanie i nie weryfikuje czy "część ma numer amerykański czy europejski"...
Jeśli wszystkie niezbędne części będą dostępne (do zweryfikowania w ramach oględzin) a ASO prowadzi blacharnię/lakiernię z umowami na bezgotówkowe rozliczenie z ubezpieczycielami to - przy sensownej rozmowie albo przy braku robót - weźmie zlecenie bez problemu...
W większości przypadków blacharnie-lakiernie przy ASO nie są zobligowane do "robienia tylko Fordów - i to naszych, europejskich"... Robią co mogą zrobić...
Proponuję sprawdzić w Rybniku w Ren-Car...
|