Zobacz pełną wersję : Mondeo MK5 z PS proszę o weryfikację*:)
Cześć,
rozważam zakup Mondeo MK V.
Szukam wersji Vignale z 2.0TDCI oraz PowerShift'em.
Dajcie proszę znać na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o PS.
Oto co znalazłem na forum:
- szukać auta z potwierdzonym przebiegiem;
- szukać auta z potwierdzonym serwisem skrzyni (najlepiej ASO);
Jeszcze gdzieś czytałem że od 2018 roku są*poprawione wersje skrzyni. Na czym polega poprawka? Czy chodzi o to że od 2018 jest skrzynia 6DCT450 (MPS6) a przed tym była jakaś inna, czy po prostu poprawili co innego?
Oprócz skrzyni na co jeszcze zwrócić uwagę? Jakie są słabe punkty modelu?
Budget to ok 90k. Auto będzie używane głównie poza miastem na trasach. Rozważam jeszcze Passata B8, ale jakoś wizualnie mi się bardziej podoba Mondeo. Dodatkowo, wersja Vignale ma lepsze wyciszenie (klejone szyby itp). Co sądzicie?
offieczka 06-08-2021, 08:50 Praktycznie w każdym temacie w tym dziale mondeo mk5 smax mk2 itd są odpowiedzi na twoje pytania
Każdy pyta o to samo, przepatrz dwie strony i bedziesz wszystko wiedział
Dziękuję, masz rację :)
Zwaszcza pomógł ten wpis:
Już Ci chyba kolega napisał powyżej że nie stosuje się PS w mondeo MK5 z silnikami benzynowymi, a ten artykuł napisał ktoś kto nie powinien się udzielać w tym temacie bo jego wiedza jest na poziomie gamonia.
W związku z licznymi pytaniami i brakiem wiedzy -popełniłem post dla potomnych. Getrag(producent PowerShifta) po 2014r. przekonstruował 6DCT450 na model 451 gdzie problemy dość skutecznie z PS zostały usunięte. Jednakże ford zachował nazwę 450 dla nowych skrzyń podobno jednak zdarzają się MK5 z 2015 ze skrzynią 450 pierwszej generacji ja takiej nie widziałem w MK5 jak ktoś znalazł to niech napisze. Przekładnia poprawiona była montowana w:
-Mondeo CD391, model rok 2014.75 (10/2014- ) z silnikiem DW10F
-Kuga C520 model rok 2015.00
-Smax/Galaxy CD539E model rok 2015.50
-Edge CD539X model rok 2016.00
Zmieniono interwały wymian płynów, zalecając skrócenie ich o ile to możliwe do 40tys. To tylko zalecenie (interwał serwisowy Forda to 60 tys.), zmieniono oprogramowanie skrzyni. W silnikach benzynowych wprowadzono blokadę programową obrotów. Skrzynia jest dostosowana do 7tyś obr./min. Wytrzymuje maksymalnie 450Nm momentu, nie lubi ostrych startów z pod świateł, jest w niej tłumik drgań skrętnych z elementami z tworzywa sztucznego które potrafią pękać, potem pękają sprężyny Sama w sobie nie jest tragedią, jej konstrukcja pochodzi z lat 80 ubiegłego wieku została skonstruowana na potrzeby Porsche 959 ,po czym projekt rozwoju porzucono ze względu na koszty i niepopularność-gdyż w tamtym czasie dominowały skrzynie ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Żadna skrzynia automatyczna nie jest bezawaryjna i tania w naprawie. Dla mnie sprawa jest prosta jak cię nie stać(koszt naprawy 5-10 tys. zł) i boisz się tego typu skrzyni-nie kupuj. Zwłaszcza jeśli nie wiesz jak było użytkowane auto i jaki ma prawdziwy przebieg. Największą wadą w PS było użycie materiałów (tworzywa) w konstrukcji separatorów sprężyn i tarcz sprzęgieł które się obierały i opiłkowały. Ten syf krążył po skrzyni we wspólnym oleju i dostawał się do zaworów mechatroniki, co powodowało nierówną pracę a potem jej zużycie i padanie. Cała ta lawina, zaczyna się właśnie w tym miejscu, ponieważ ten tłumik drgań przesuwa się na obudowie sprzęgła, w raz ze sprężynami. Gdy pęknie ,sprężyny zaczynają ścierać obudowę ,powstają zadziorki bardzo niewielkie i obfite opiłkowanie. Po czym sprężyny opierają się o sprężyny i pękają bo nie ma separatora a wszytki te drobiny rozwalają okładziny cierne na tarczach sprzęgieł. To co ludzie błędnie nazywają w tej skrzyni dwumasą -to zespół sprzęgieł z tłumikiem drgań skrętnych pracuje on na mokro. W tym samym oleju który wykorzystuje układ mechatroniki sterujący praca skrzyni. Opiłki i syf zapychają wewnętrzny filtr i dostają się do elektrozaworów które zaczynają wadliwie działać. Pojawiają się szarpnięcia i zawahania. Sama wymiana zespołu sprzęgieł niewiele daje bo to tylko półśrodek, przedłużający agonię. Wcześniej czy póżniej trzeba robić mechatronikę. Niestety czarodziejów bez pojęcia i złodziei po warsztatach tego typu wielu. W 451 konstrukcja skrzyni pozostała taka sama. Natomiast przebudowano zespół mokrych sprzęgieł i pozbyto się z mokrej części sprężyn tłumika drań skrętnych. Role tłumika przejęło koło zamachowe-dwumasowe znajdujące się pomiędzy skrzynią a silnikiem. Największe problemy sprawiają suche skrzynie w starych Focusach i Fiestach. W Australii był nawet zbiorowy proces przeciwko Ford motors ,właściciele mieli naprawiane auta, a nawet mogli żądać zwrotu samochodów, ford zapłacił potężną karę w mln dolarów. Producent zaleca wymianę płynów w skrzyniach co 30tyś mil czyli jakieś 48tyś km. Ale jak widać to nie rzadkie zmiany oleju są tu przyczyną awarii w pierwszej generacji PS Wszyscy wierzą ze jak wymienią olej co 30 tyś to będzie super-niestety nie. Tylko bardzo delikatnie traktowane skrzynie robią duże przebiegi z modelu 450(generacja 1).Cały czas obserwuję temat i szczerze jeszcze nie widziałem MK5 z padniętym PS.
Wygląda na to że wszystkie egzemplarze w które celuję (tzn 2017-2019 rok) miały już tą poprawioną skrzynię.
Co sądzicie o tym egzemplarzu?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-salon-fv23-gwarancja-serwisowa-vignale-panorama-ID6DQlTx.html
Niby komis, ale przypadek czy nie w nr VIN jest błąd. WF0FXXWPCST41801S (ostatni znak musi być cyfrą, a nie jest. Może w miejscu S powinna być 5ka?).
piotrek305 06-08-2021, 10:59 dołóż trochę albo skredytuj i kup nowe mk5 titanium.. a nie płacić 90 tys za 4 letnie auto co ma 150 tys nalatane :) wolałbym trochę gorsze wyposażenie ale jednak coś nowego za 120-130. nowe to nowe.
Zastanawiałem się nad tym, tyle że trochę lepiej doposażone titanium to wydatek rzędu 140k. Vignale to ok 160k. No chyba że dają duże zniżki :D
Wychodzi różnica ok 50k. Dużo nie dużo. Myślę, że na dzisiejsze standardy (zwłaszcza dla diesla) przebieg typu 150k nie jest niczym strasznym.
Jeszcze się pojawiła taka opcja: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-salon-i-aso-pl-vignale-180km-fv23-powershift-oryginal-masaze-1-wl-ID6E1cPc.html
Proszę o sprawdzenie VIN gdyby ktoś miał taką*możliwość: WF0EXXWPCEJT79009
Szkoda że nie ma adaptacyjnego tempomatu :(
Ten grafitowy Vignale tak naprawdę jest z 2016, a nie z 2017. Ładny ma kolor i dobry wypas, ale ten bordowy z ogłoszenia to salon PL, mniejszy przebieg i 2 lata młodszy - to są wg mnie dość istotne argumenty.
A tak dla odmiany zobacz to:
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford-Mondeo-Turnier-2.0-TDCi-PowerShift-Aut./vhc:car,pgn:18,pgs:10,srt:price,sro:asc,ms1:9000_2 9_,frn:2017,frx:2018,ful:diesel,mlx:150000,ger:aut omatic_gear,pwn:110/pg:vipcar/327717951.html
Przejedź się na Słowację, utarguj nieco cenę (wyjściowa to jakieś 80k zł więc nieźle) i wracaj do domu nową furą ;) Oferta (chyba) prywatna, więc to zawsze jakiś plus.
Bump: ... tyle że trochę lepiej doposażone titanium to wydatek rzędu 140k. Vignale to ok 160k. No chyba że dają duże zniżki :D
Wychodzi różnica ok 50k. Dużo nie dużo.
Wg mnie różnica dość spora, tym bardziej, że Mondeo, nawet w wersji Vignale, dość szybko leci z wartości. To efekt tego, że mk5 to nie najnowsza konstrukcja i ma już dość długi staż rynkowy.
DawidBrz 06-08-2021, 20:44 Cześć, jeśli by cię to interesowało to mieszkam w Niemczech i mogę pooglądać jakieś Mondeo mk5 i ewentualnie podjechać i sprawdzić. Sam jestem w trakcie szukania S-maxa 2017r.+ ale w manualu i 7 osobowy ale ciężko jest cokolwiek znaleźć.
dobrze wiedzieć, że są tacy, co mogą pomóc.
Inny kolega Slawek-Kali też pomaga tam na miejscu w DE w wyszukaniu i zakupie auta, więc autor tego tematu jak szuka fajnego Mondka, to być może mógłby zwrócić się o taką pomoc..
Wow, dziękuję za odzew :)
Na razie się rozglądam za egzemplarzami w kraju. W swojej historii motoryzacyjnej 2 razy się przejechałem na autach przez co teraz bardzo ostrożnie podchodzę do wyboru. Ostatecznie i tak pewnie zlecę oględziny samochodu fachowcom (ostatnio firma motocontroller zbiera pozytywne opinie). Co nie oznacza że odrzucam opcje Niemiec. Jeśli się okaże że w Polsce totalnie nic niema i nic się nie pojawi to się poszuka za granicą :)
PS: Ten ze Słowacji jest piękny. Wolałbym co prawda czarną skórę, ale wygląda super 8)
Jak to ostatecznie jest ze skrzynią? Były jeszcze jakieś poprawki, czy tylko ta w 2015?
Jak to ostatecznie jest ze skrzynią? Były jeszcze jakieś poprawki, czy tylko ta w 2015?
o innych poprawkach/zmianach w skrzyni PS już nie słyszałem. Jesli od tego czasu nie pojawiają się nagminnie usterki, to pewnie producent zostawił tak jak jest.
Ostatecznie jest ze skrzynia tak jak napisałem -wszystkie mk5 maja 2 generacje PS. nie oczekuj cudów ,oraz żebyśmy Cię zapewnili że skrzynia dwusprzęgłowa przy przebiegu 150 tys.będzie perspektywicznie super jak nówka na następny taki interwał-NIE NAJPRAWDOPODOBNIEJ NIE BEDZIE-SAMOCHÓD MA SIĘ PSUĆ I MA BYĆ NAPRAWIANY.Naprawdę nikt nie ma interesu w tym żeby bezawaryjnie jeżdził powyżej 200 tys.Poza tym to że samochód pięknie wygląda to nie wiesz jak jest traktowany ,a to ma duży wpływ na jego życie.Zawsze jak czytam takie rozważania to bije z nich jeden wniosek-Polak chce kupić samochód używany ale najlepiej żeby był nowy.Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie Masz budżet powiedzmy 90 tys. zł. nawet jak w tym samochodzie padnie wszystko co może paść to ile to kasy na naprawę? 20 tyś zł nadal za 110 nie kupisz nowego wypasu w tym segmencie bo będzie on o ok 50 tys. droższy.Za cenę tych 50 tyś kupujemy wygodę i jakiś spokój(nie zawsze) ale płacimy za wygodę.Kiedyś nie było mnie stać na taką"wygodę" i rozumiem to że dokładać do zakupu nowego nie każdy może -tak jak niektórzy radzą.
Ostatecznie jest ze skrzynia tak jak napisałem -wszystkie mk5 maja 2 generacje PS. nie oczekuj cudów ,oraz żebyśmy Cię zapewnili że skrzynia dwusprzęgłowa przy przebiegu 150 tys.będzie perspektywicznie super jak nówka na następny taki interwał-NIE NAJPRAWDOPODOBNIEJ NIE BEDZIE-SAMOCHÓD MA SIĘ PSUĆ I MA BYĆ NAPRAWIANY.Naprawdę nikt nie ma interesu w tym żeby bezawaryjnie jeżdził powyżej 200 tys.Poza tym to że samochód pięknie wygląda to nie wiesz jak jest traktowany ,a to ma duży wpływ na jego życie.Zawsze jak czytam takie rozważania to bije z nich jeden wniosek-Polak chce kupić samochód używany ale najlepiej żeby był nowy.Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie Masz budżet powiedzmy 90 tys. zł. nawet jak w tym samochodzie padnie wszystko co może paść to ile to kasy na naprawę? 20 tyś zł nadal za 110 nie kupisz nowego wypasu w tym segmencie bo będzie on o ok 50 tys. droższy.Za cenę tych 50 tyś kupujemy wygodę i jakiś spokój(nie zawsze) ale płacimy za wygodę.Kiedyś nie było mnie stać na taką"wygodę" i rozumiem to że dokładać do zakupu nowego nie każdy może -tak jak niektórzy radzą.
W ramach analizy kontaktowałem się z firmą, która się zajmuje naprawą tych skrzyń. Powiedziano mi pełna regeneracja to koszt ok 12 tyś brutto. Dają rok gwarancji i mówią że z doświadczenia minimum 100k przejedzie.
A więc masz rację! Ostatecznie po przeczytaniu Twojego komentarza zapytałem siebie czy jestem gotów wyłożyć 12k w razie totalnego remontu skrzyni czy czegoś jeszcze. Więc odpowiedziałem sobie na to pytanie i dalej szukam auta :D
Ostatecznie można by rzec że wszystkie dwusprzęgłówki się psują. Bądź to DSG czy PS czy jeszcze coś i remont nigdy nie będzie tani.
Bump: o innych poprawkach/zmianach w skrzyni PS już nie słyszałem. Jesli od tego czasu nie pojawiają się nagminnie usterki, to pewnie producent zostawił tak jak jest.
Dziękuję :)
Co myślicie o tym egzemplarzu?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-2-0-210-km-vignale-panorama-pelny-serwis-aso-2-lata-gwarancji-ID6E5qSB.html
Ups, podana cena jest ceną netto. Cena brutto to 110 tys. Nr VIN sprzedający podeśle.
Przemo1903 10-09-2021, 21:16 Kimtom sprawdź PW
slawek-kali 14-09-2021, 18:18 Co myślicie o tym egzemplarzu?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-2-0-210-km-vignale-panorama-pelny-serwis-aso-2-lata-gwarancji-ID6E5qSB.html
Ups, podana cena jest ceną netto. Cena brutto to 110 tys. Nr VIN sprzedający podeśle.
i co podeslal?
i co podeslal?
tak, WF0FXXWPCFJS45264
grundi_bdg 15-09-2021, 13:08 2 lipca 2018 przegląd przedsprzedażny
5 lutego 2020 62685 km
2 lutego 2021 91795 km
Numer rejestracyjny: WN-ME7112 (29.06.2018)
Data pierwszej rejestracji: 29.06.2018
Kraj zarejestrowania: DE
2 lipca 2018 przegląd przedsprzedażny
5 lutego 2020 62685 km
2 lutego 2021 91795 km
Numer rejestracyjny: WN-ME7112 (29.06.2018)
Data pierwszej rejestracji: 29.06.2018
Kraj zarejestrowania: DE
jakieś naprawy serwisowe, coś jeszcze?
grundi_bdg 15-09-2021, 14:24 jakieś naprawy serwisowe, coś jeszcze?
z mojej strony tylko albo aż, tyle,
po reszte pisz do slawek-kali na blogu za kilka zł może coś więcej będzie widział
z mojej strony tylko albo aż, tyle,
po reszte pisz do slawek-kali na blogu za kilka zł może coś więcej będzie widział
Dziękuję :)
|
|