Mój Ford nie miał wyciszenia maski więc nakleiłem na nią mate butylową 2mm + piankę trudnopalną. Później dokupiłem oryginalne wygłuszenie maski ze spinkami. Niestety teraz gdy próbuję jeszcze dołożyć oryginalne wygłuszenie spinki nie łapią bo mata+pianka są za grube :lol: Macie jakieś dłuższe spinki albo inne sposób jak sobie z tym poradzić? Oprócz klejenia tego na jakiś silikon albo superglue :lol::lol:
Może jakieś uniwersalne spinki dobierz? Weź wymiar z oryginalnych i dodaj do długości grubość pianki wygłuszenia
Wiem że można to zrobić lepiej ale na estetyce się nie skupiałem bo wiedziałem że oryginalne wygłuszenie przykryje to moje. Jak widzicie po prawej stronie kuna przejechała juz lekko pazurkami więc zależy mi żeby zamontować oryginał.
Kupiłem spinki : B22087 Spinka 15-18x20 tapicerki Toyota deski HONDA
https://auto-spinka.pl/pl/p/B22087-Spinka-15-18x20-tapicerki-Toyota-deski-HONDA-90687-671-003-90687671003-906876710030-%2C-90687-671-013-90687671013/714
Musiałem je troszke przyciąć jak na zdjeciu ale weszły, obkręciłem o 90 stopni i się trzyma, Jak będą wypadać to napiszę :) Zabrakło mi jednej ale mniejsza z tym. Wygląda na solidną robotę :D:D
Jeśli chodzi o przetoczenia to faktycznie nie pomyślałem o tym. Nauka na przyszłość :)
Spinki jeszcze podkleję klejem dla pewności żeby nie odpadły.
Jak wiemy Focusy maja bardzo słabe wyciszenie. Tak się składa że bardzo dużo jeżdżę autostradą i lubię ciszę ale lubię też drutować przy aucie. Próg bólu na autostradzie to dla mnie było 130km/h.
Zacząłem od wyciszenia maski, efekt był na autostradzie powyżej 110km/k - było ciszej.
Później wyciszyłem przednie nadkola(mata butylowa + pianka kauczkowa) - bardzo duży efekt, ciszej było już od 80km/h, zmniejszył się hałas od opon (mam też stare zimówki które dojeżdzam do zimy a potem kupuje nowe wiec to też pewnie dużo zmieni na plus).
Zregenerowałem sobie uszczelki pianką o średnicy 7mm (koszt 92zł) i tak samo spory efekt, mniej świstu od 90km/h w górę. Teraz 130 jeżdżę z przyjemnością. Mam w planach wyciszyć jeszcze tylne nadkola i przegrode/podłogę z przodu od wewnątrz bo teraz głownie słychać 1.6 benzyne :) a nie mam zamiaru wyciagać silnika żeby ściane grodziową wyciszać od strony silnika.
Ostatnia rzeczą jaką zrobie to wyciszenie drzwi z przodu. Mam zamiar zamontować lepsze głosniki - radio Sony dziś kupiłem.
Przy takim wyciszeniu maski stojąc obok samochodu słychać cichutkie, przyjemne cykanie benzynki :) :)
Więc da się mieć ciszę w Focusie ale trzeba włożyć trochę pracy, czasu i $. Ja lubię i nie narzekam :)