Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Kamera cofania i czujniki
Witam.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem c-maxa z 2011 roku 1.6 Ecoboost. Wymieniłem olej filtry rozrząd, została elektryka :roll:
Potrzebuję pomocy przy kamerze cofania. Moja wersja ma czujniki z tyłu + kamerę, nie mam żadnych innych udziwnień.
Wbijając wsteczny bieg od razu po odpaleniu samochodu wyświetla się okienko z kamerką na wyświetlaczu radia bez obrazu, po jakichś 2-3 sekundach wyskakuję komunikat "kamera wsteczna niedostępna" i uruchamiają się same czujniki cofania/parkowania. Kamera ma numer ah-19g490-ad
Wziąłem ojca do pomocy, rozebraliśmy tylnią klapę, wszystkie plastyki, sprawdziliśmy dwa kable/wiązki od kamery do modułu parktornika "rear parking aid module" W obu kablach płynie prąd, są sprawne. Myśląc na chłopski rozum, wygląda to na uszkodzoną kamerę, bo sygnał leci do radia, tylko nie pokazuje obrazu, i czujniki działają czyli moduł (chyba) działa. Miał ktoś podobne doświadczenia, albo zna się na temacie? Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość.
krzys1968 12-08-2021, 20:26 Miał ktoś podobne doświadczenia, albo zna się na temacie? Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość.
Kamera i parktronik to oddzielne moduly , jest temat obszerny do poczytania https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197215&page=7
pankrakus 12-08-2021, 20:27 Witam
Chyba większość kolegów podpowie to samo:
- odczytaj błędy
np. programem Forscan (i odpowiednim kablem)
pozdrawiam
pankrakus
krzys1968 12-08-2021, 20:34 A pytanie z innej strony , czy jak kupiles auto to kamera dzialala?
A pytanie z innej strony , czy jak kupiles auto to kamera dzialala?
Nie. Sprzedający przez to zjechał z ceny. Teraz chce to naprawić, jeśli jest kamera to fajnie jakby działało, gorzej , że nie wiem jak to naprawić. Sporo elektroniki na której ani ja ani ojciec się nie znamy.
krzys1968 12-08-2021, 21:09 Sporo elektroniki na której ani ja ani ojciec się nie znamy. Porzebowal bys kogos z kablem zeby ogarnol i posprawdzal , moze ktos z forum z wielkopolski pomoze .
Porzebowal bys kogos z kablem zeby ogarnol i posprawdzal , moze ktos z forum z wielkopolski pomoze .
Ja z Pomorza. g:D Dzięki za zainteresowanie, albo moduł uszkodzony albo kamera w takim razie.
Trudno zgadywać co za "prądy" zmierzyłeś, bo kabel od kamery cofania nie idzie do parktronika - jak kolega wcześniej stwierdził.
Podaj więcej informacji, pytania pomocnicze:
1. Czy w samochodzie masz moduł kamery cofania, ten srebrny ze zdjęć? Podane przez Ciebie informacje nie są jednoznaczne. Parktronik to zupełnie inny moduł.
2. Czy do modułu kamery cofania dochodzi zasilanie 12V (sprawdź bezpiecznik F31 10A w RJB-to skrzynka bezpieczników w bagażniku po lewej stronie).
3. Mógł uszkodzić się kabel w wiązce pomiędzy modułem kamery a blendą. Można pominąć go podłączając kamerę z krótkim kablem z blendy bezpośrednio do modułu kamery, ale musisz jeszcze raz zdjąć osłony tylnej klapy i odkręcić blendę z kamerą.
4. FORscan'em również można sprawdzić czy wogóle odczytuje moduł kamery (IPMB).
Działaj i napisz jak postępy.
Trudno zgadywać co za "prądy" zmierzyłeś, bo kabel od kamery cofania nie idzie do parktronika - jak kolega wcześniej stwierdził.
Podaj więcej informacji, pytania pomocnicze:
1. Czy w samochodzie masz moduł kamery cofania, ten srebrny ze zdjęć? Podane przez Ciebie informacje nie są jednoznaczne. Parktronik to zupełnie inny moduł.
2. Czy do modułu kamery cofania dochodzi zasilanie 12V (sprawdź bezpiecznik F31 10A w RJB-to skrzynka bezpieczników w bagażniku po lewej stronie).
3. Mógł uszkodzić się kabel w wiązce pomiędzy modułem kamery a blendą. Można pominąć go podłączając kamerę z krótkim kablem z blendy bezpośrednio do modułu kamery, ale musisz jeszcze raz zdjąć osłony tylnej klapy i odkręcić blendę z kamerą.
4. FORscan'em również można sprawdzić czy wogóle odczytuje moduł kamery (IPMB).
Działaj i napisz jak postępy.
Śpieszę z wyjaśnieniem.
1. Tak mam ten moduł, srebrny i czarny, tylko że ten czarny jest (chyba) od czujników cofania. Złącze fotki.
2. Tak, bezpiecznik jako pierwszy sprawdziłem, jest 12V
3. A to cenna informacja, jutro zabiorę się znowu za rozbiórkę klapy i blendy.
4. Spróbuję kogoś ogarnąć z kablem i tym programem, może coś się wyjaśni.
Możliwe jest, że mógł uszkodzić się kabel przy samym wejściu do radia? Czy to raczej mało prawdopodobne? Niby sygnał z kamery leci do radia, ale bez obrazu z niej system ją automatycznie wyłącza i przełącza na same czujniki.
Możliwe jest, że mógł uszkodzić się kabel przy samym wejściu do radia?
To raczej jest mało prawdopodobne, ale może ktoś często wyciągał po coś wyświetlacz i faktycznie już chyba szybciej wtyczka by się uszkodziła albo gniazdo kremowe na wyświetlaczu. Tak czy inaczej sprawdzić warto czy wszystko jest podłączone tam gdzie trzeba.
Dodatkowo możesz sprawdzić czy jest połączone gniazdo z wtyczką obok BCM za schowkiem przed siedzeniem pasażera. Tam łączy się wiązka podłogowa z kablem od modułu kamery z wiązką kokpitu z kablem do wyświetlacza. Zdjęcie poglądowe w załączniku.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
Nie miałem zbytnio czasu znowu rozbierać tylnej klapy, ale mam kody błędów z kamery. Są aż 3. Załączam fotki z Forscanu.
Błędy sugerują albo uszkodzony kabel pomiędzy modułem a kamerą albo sama kamera.
Skoro pisałeś wcześniej, że w ogóle obraz z kamery się nie pojawia ani przez krótką chwilę, to ja obstawiam uszkodzenie samej kamery.
Uszkodzenia kabla też nie można wykluczyć, to co możesz zrobić we własnym zakresie to sprawdzić kabel w klapie, w blendzie, może gdzieś coś nie łączy albo zasyfiło się po tylu latach, szczególnie w blendzie może być dużo piasku i kurzu, dlatego tam powinna być szczelna złączka do kamery. Kabel w blendzie jest krótki i nie podlega żadnym ruchom, nie spodziewałbym się jego uszkodzenia wewnętrznego. Jeżeli już podejrzewałbym kabel to ten długi od modułu do blendy, ten podlega ruchom razem z otwieraniem/zamykaniem klapy, więc może i w końcu nie wytrzymał.
Aktualizuje sytuację.
Rozebrałem wszystko co możliwe, sprawdziłem wszystkie wiązki, jakie idą od kamery aż do radia. Wszędzie jest przejście. Jestem pewny na 99%, że uszkodzona jest kamera.
Parę kwiatków jeszcze wyszło, zapalająca i gasnąca kontrolka poduszek. Także trochę się bawię w elektryka :?
Witam, przepraszam że odkopuje temat, ale może się komuś przyda. I dziękuję Ci Miraż za trafną diagnozę i wyjaśnienie kodów błędów z forscana.
Przechodząc do tematu kamera działa, problemem okazała się zalana kamera, albo wilgoć. Udało mi się kupić używaną na alledrogo, nie ukrywam znaleźć ten model kamery na necie to był kosmos - nie ma takich kamer... Udało mi się lepiej "zaizolować" blende przed wodą, zobaczymy czy zda to egzamin. Wesołych świąt g:)
|
|